Kirjoitukset avainsanalla taideleimailu

Monet käsityöihmiset jumittavat tietyissä lajeissa eivätkä edes halua kokeilla mitään uutta. Myönnän että itsessänikin on paljon tätä. Olen tuumannut, että skräppääminen ja leimailu ei kiinnosta minua, haluan jotain vapaampaa ja luovempaa. Niinpä päätin antaa nyt taideleimailulle mahdollisuuden. En tiedä siitä mitään, ja pyysin asiaa yli 20 vuotta harrastanutta Riitta Taaria esittelemään asian ja näyttämään minulle työhuoneensa.

Yksinkertaisesti kuvailtuna taideleimailu on sitä, että siirretään kuva leimasimen ja musteen avulla paperille tai muulle materiaalille.
 

Riitan pieni työhuone on kadehdittavan järjestelmällisesti sisustettu erilaisilla leimailutarvikkeilla, joita on yli 20 vuodessa kertynyt esimerkiksi messuilta. Riitta käy leimailumessuilla Hollannissa, Saksassa ja Ruotsissa. Nijkerkin kaupungissa järjestetään Art specially -messut, joihin Riitta on menossa. (Lisätietoja täältä https://artspecially.nl/event-2019)

The Stamping Cottage -kauppa Schaijkin kaupungissa Hollannissa on Riitan suosikki. Heillä on myös hyvä nettikauppa (thestampingcottage.nl).

Tässä kuvassa on erilaisia musteita, sillä eri leimailutekniikat vaativat erilaisia musteita. Myös värikyniä, akryylimaaleja, jauhevärejä ja vesivärejä voidaan käyttää leimailtaessa. Pienelläkin pääsee alkuun.

 

Ohessa kuva muutamasta Riitan leimaamasta kortista. Kaikissa on lähdetty liikkeelle aivan valkoisesta korttipohjasta.

- Harrastuksen paras puoli on, ettei tarvitse osata piirtää tai maalata. Leimasimilla ja omilla sommitteluilla saa luotua tyylin, tunnelman, sisällön ja sanoman. Harjaantunut leimaaja pystyy luomaan hienostuneen läpikuultavan ja kerroksellisen lopputuloksen, Riitta Taari kertoo.

Leimailemalla voi tehdä esimerkiksi kortteja ja tägejä eli pakettikortteja vaikkapa lahjaan kiinnitettäväksi. Leimailemalla saa upeita ja persoonallisia kirjepapereita ja -kuoria, skräppisivuja, pakkauslaatikoita- ja pusseja.

- Taideleimailulle ei ole Suomessa oikein sanastoakaan, englanniksi sitä kutsutaan nimillä rubber stamping  ja art stamping. Suomessa taideleimailun aktiivisia harrastajia ei ole vielä kovinkaan paljoa. Jos lasketaan mukaan satunnaisesti leimaavat, esimerkiksi hääkutsunsa leimaamalla tekevät ja joulukorttien askartelijat, määrä nousee huomattavasti. Meillä yleisin tekniikka on leimata kuva, värittää se ja rakentaa siitä kortti, Riitta kertoo.

Riitalla on mahtavat varastot erilaisia leimasimia järjestelmällisesti kansioissa. Leimasimia valmistetaan yleensä joko kumista, vaahtomuovista tai polymeeristä. Valmistajia on maailmassa satoja. Leimasimia voi valmistaa myös itse.

On todella käytännöllistä, että leimasimien yhteydessä kansiossa on tämä sivu, josta näkee niillä syntyvät tekstit ja kuviot.

Erilaisia saksia ja pensseleitä löytyy joka lähtöön. Kun johonkin harrastukseen uppoutuu niin haluaa viimeisen päälle hyvät välineet.

Tykkään kovasti sapluunoista, ja niitäkin Riitalla oli kokonainen kansiollinen. Ihania, inspiroivia. Olen värjännyt kangasta sapluunoilla ja nämähän kävisivät siihenkin mainiosti.

Lähdin kokeilemaan asiaa ihan konkreettisesti Tuputin kuivaa pensseliä mustetyynylle ja värjäsin sillä korttipohjaa. Muste on aika kiinteää, ja sitä oikeastaan hangataan paperiin.

Tällä työvälineellä musteen hankaaminen pyörittävin ja painavin liikkein onnistui hyvin paperille. Tarratyyny vaihdetaan värin mukaan.

Valitsin lehvän mallisen leimasimen, joka kiinnitetään akryylipalaan. Sen avulla leimaaminen on helppoa. Leimasin samalla määrällä väriä muutaman kerran, jolloin pinnasta tulee eläväinen, kun osassa on väriä vähemmän.

Halusin korttiini vielä hiukan elävyyttää leimaamalla pintaan väriä tämän sapluunan läpi.

Sitten lähdin etsimään tekstiä tai kuvaa Riitan leimasinvarastosta. Otin yksinkertaisen version, tyttövauvalle. Vien tämän kortin tyttäreni babyshower-juhliin.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Riitta opasti, että kortin reunaa voi korostaa värillä. Otettaisiinko oranssiin  vai vaaleanpunaiseen vivahtava? Vieressä värivalikoima vain tästä yhdestä sävystä, vaihtoehtoja piisaa....

Kortin reuna viimeistellään tuputtimella, joka laitetaan sormeen. Sen päässä on tyyny, johon väriä painetaan leimasintyynystä.

Kortin alle liimattiin vielä kaksipuolisella teipillä vihreä kartonkin, ja se vastaavasti vaaleanpunaiselle korttipohjalle. Aika  namu tästä tuli, vaikka en sen kummemmin suunnitellut. Kokeilein vain pikaisesti eri tekniikoita.

Voisin kuvitella että erityisesti lahjapaperin leimailu voisi viedä aivan mennessään. Tykkään siitä, että pakkauspaperit ja materiaalit ovat persoonallisia. Ja niitä on niin hauska tehdä!

Riitta kertoi. että ATC-kortteja leimaillaan paljon. En ollut koskaan kuullutkaan mitä ne ovat. Lyhenne tulee sanasta artist trading cards. ATC-korteissa koko on "määrätty" keräilykorttien kokoiseksi, 6,4 cm x 8,9 cm. Muuten tekotapa on vapaa.

ATC-kortit ovat taiteellisia variaatioita erilaisista keräilykorteista (baseball, jääkiekko...). Kortit ovat joko aivan uniikkeja tai niitä on hyvin pieniä eriä samanlaisia. Kaikki tekniikat ja materiaalit käyvät, maalaukset, piirrokset, kollaasit, valokuvat, leimailut, sekatekniikka ja niin edelleen.

Kortin toiselle puolelle tulee signeeraus, päivämäärä ja numero, mikäli kortti on osa tiettyä erää. Peruslähtökohtana on kortin vaihtaminen toiseen korttiin. Vaihtaminen onnistuu henkilökohtaisesti tai postitse. Kuka tahansa voi organisoida näiden korttien vaihdon ja kortteja voi vaihdella sitä mukaa, kun näkee jossain esillä kivan, vapaan kortin. Periaatteena on, että kortteja ei myydä, vaan ainoastaan vaihdetaan tai lahjoitetaan.

Kortin toisella puolella on tekijän yhteystiedot. Riitta kertoo ottaneensa joihinkin tekijöihin yhteyttä ja on keskusteltu pitkään leimailemisesta. Harrastus yhdistää.

Olin kolmisen tuntia Riitan luona tutustumassa leimailun maailmaan ja täytyy sanoa, että innostuin. Nyt pitäisi päästä johonkin  kurssille tai tapahtumaan, missä saisi käyttää valmiita materiaaleja. Onneksi sellainen on aika pian tarjolla Helsingissä.

Kässäfestestarit on toukokuussa 2019 ensimmäistä kertaa järjestettävä elämyksellinen kädentaitotapahtuma. Tarkoituksena on tarjota kävijöille käsillä tekemisen riemua, antaa ideoita, inspiraatiota ja hyvää mieltä. Toinen tapahtuman tärkeä tavoite on jakaa tietoa kädentaitojen, taiteen ja kulttuuriin vaikutuksista ihmisen hyvinvoinnille.

Kaksipäiväisten festareiden aikana Kaapelitehtaalla tarjoillaan runsaasti mielenkiintoisia demoesityksiä, ajankohtaisia luentoja ja kutkuttavia keskusteluita. Lisäksi keskiössä on yhteistyökumppaneiden ohjaamat, toiminnalliset workshopit, joissa kävijät pääsevät  käsiksi erilaisiin tekniikoihin, uutuuksiin sekä materiaaleihin. Tekemistä löytyy niin skräppääjille, leimailijoille, kalenterin tuunaajille, kuin neulojille, ompelijoille, virkkaajille, tai nukkekotiaskartelijoille, keppihevostytöille, ja tilkkuilijoille.

kässäfestarit.fi

https://www.facebook.com/kassafestarit/

Aion mennä jollekin näistä kursseista, mutta täytyy tehdä päätös äkkiä, että varmasti mahdun mukaan.

Ilmoittautuminen Kässäfestareiden taideleimailukursseille:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/94984/lomake.html

 

Ilmoittautuminen Liesbeth Fidderin Helsingin kurssille 13.5.:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/95388/lomake.html

 

Pe 10.5. klo 12:30-15:00  NUANCE-perustekniikat (30 €), opettajana Mariëtte van Leeuwen
Tässä työpajassa opimme eri Nuance-tekniikoita. Käytämme jauhevärien lisäksi Magentan leimasimia ja sabluunoita sekä Distress-musteita. Edelleen käytämme valkaisuainetta, suihkimme Nuance-värejä suihkepulloista, leimaamme Nuance-väreillä ja teemme värisekoituksia.

 

Pe 10.5. klo 17:00-19:30  Sävy sävyyn -tekniikka  (30 €), opettajana Liesbeth Fidder
Tällä tekniikalla loihditaan upeita kortteja. Ystäväsi eivät tule uskomaan, että olet ne itse tehnyt! Opit tekemään kerroksia ja lisäämään syvyyttä kuviin. Jos olet suunnitellut leimailuharrastuksen aloittamista, tämä työpaja on juuri se, josta kannattaa aloittaa! Mutta jopa jonkin aikaa harras­taneet hämmästyvät tuloksista!

 

La 11.5. klo 12:30-15:00  Mustavalkoiset kortit  (30 €), opettajana Liesbeth Fidder
Vaikka Liesbethin tavaramerkki ovatkin iloisenväriset työt, hän haluaa osoittaa, että näyttäviin kortteihin ei tarvita paljoa värejä ja yksinkertainenkin voi olla kaunista. Opimme tekemään hyvän sommitelman ja korostamaan alueita. Kokeneet konkaritkin voivat oppia niksejä tässä työpajassa.

 

La 11.5. klo 17:00-19:30  NUANCE-hylkimistekniikat  (30 €)
Jatkamme Nuance-värien kanssa leikkimistä. Nyt opimme uusia tapoja tehdä taustoja. Käytämme eri hylkimistekniikoita, esim. sabluunoiden kanssa. Lisäksi käytämme gessoa. Tule ja ylläty kuinka helposti saat aikaan mahtavia taustoja vain muutamalla leimasimella ja sabluunalla. Voit osallistua tälle kurssille, vaikka et olisikaan osallistunut perjantain kurssille.

Kurssit sopivat kaiken tasoisille leimaajille, myös aivan aloittelijoille. Opetus kaikilla kursseilla tapahtuu englanniksi, mutta sitä ei kenenkään kannata kavahtaa. Osallistua voivat hyvin myös englantia taitamattomat.

Kannattaa tulla kokemaan taideleimailun ilo ja oppimaan uutta! Mukaan kotiin lähtee upeita töitä.

 

Liesbeth Fidder pitää lisäksi seuraavan kurssin Helsingin Mellunmäessä ma 13.5. klo 18:00-21:00: Valo ja varjot 
Pieniä yksityiskohtia korostamalla kortin tunnelman saa eläväm­mäksi. Kun tietää muutaman niksin, sen jälkeen kaikki sujuu leikiten. Korttisi saavat aivan uuden ilmeen!

 

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Reija, kyllä sinusta vielä hyvä taideleimailija tulee! Todella upeata, että antauduit kokeilemaan ja minähän varoitin, että se koukuttaa... Niin itsellenikin kävi silloin aikanaan... :-)  -Riitta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat