Opiskelen Kankaanpään opistossa kädentaitojen ohjaajaksi. Opinnot kestävät 9 kuukautta ja jatkuvat toukokuuhun 2019 asti. Elokuussa aloitimme opinnot kankaanvärjäyksellä kokeillen erilaisia menetelmiä. Minua innosti valtavasti mielenkiintoinen ja yllättävä aurinkovärjäys. Nimestään huolimatta aurinkovärjäys ei perustu aurinkoon tai edes valoon, vaan eriaikaiseen kuivumiseen.

Kotimaisen Emotuotannon ruiskuemulsiosta ja väripigmentistä sekoitetaan värikylläinen, voimakas sävy. Voimakkaan värisävyn saat sekoittamalla yhteen desilitraan ruiskuemulsiota noin 30 tippaa väripigmenttiä. Vaaleampi väri syntyy vähentämällä väripigmentin määrää.

 

Vispilällä saai hyvin pigmentin sekoittumaan ruiskuemulsioon.

Suojaa maalausalustana toimiva pöytä isolla muovilla tai pressulla. Levitä värjättävä kangas suoraksi tasoksi muovin päälle ja maalaa se kauttaaltaan kosteaksi. Kankaan voi myös kastella vedellä ennen maalaamista, jolloin värit sekoittuvat enemmän.
Rypytä kangas haluamallasi tavalla. Kangas, joka on koholla, värjäytyy voimakkaimmin ja vastaavasti kangas, joka on alempana, jää vaaleammaksi tai värittömäksi. Neliölle kangasta riittää noin 2–3 dl väriseosta.

 

Aurinkovärjäystä voi tehdä myös esineillä tai kuvioilla. Esimerkiksi tämän maalatun kankaan päälle voisi asetella erilaisia esineitä tai piirtoheitinkalvosta tai foliosta leikattuja kuvioita. Esineen tai kuvion alle jäävä kangas kuivuu vaaleammaksi ja muodostaa kuvion.

Anna kankaiden kuivua sisätiloissa täysin kuivaksi. Siihen menee reippaasti aikaa. Tässä vaiheessa pussilakanan aihiot näyttävät tasaisen siniseltä.

 

Mutta seuraavan päivänä jälki on vesivärimäisen kaunista ja erityisesti minua innostaa yllätys. Koskaan ei voi olla varma lopputuloksesta.

 

Lähdin ulos kuvaamaan kangasta. Ai että siitä tuli kiva.

Jos värjääminen on nopeaa niin värin kiinnitys on hidasta. Se tapahtuu silittämällä kangasta 150 °C raudalla leivinpaperin läpi. Jokainen kohta tarvitsee vähintään puolen minuutin silityksen. Ja aina parempi tehdä sama vielä uudestaan. Tyynyliinakankaille kokeilin myös uunissa värin kiinnitystä. Kangasta pidetään silloin uunissa noin 140 asteessa viisi minuuttia. 

Ompelin pussilakanan kokoon 150 x 210 cm. Tyynynliinan tein kokoon 65 x 55 cm. Katsoin mallia muista lakanoista. Alapuolelle laitoin yksivärisen puuvillaisen painokankaan. 

Kaikkiaan lakanoihin ja tyynyliinoihin meni 1,5 litraa ruiskuemulsiota.

Annoin lakanat tyttärelleni ja hänen miehelleen joululahjaksi. He vaikuttivat tyytyväisiltä taatusti persoonallisista lakanoista.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla