Kirjoitukset avainsanalla käsityöt

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ. Lehteen tulevien kuvausten taustalla on paljon näkymätöntä työtä. Kirjoitin ET-lehden käsityönumeroon monta sivua trendeistä ja kivoista käsityöjutuista. Lankoja ja muuta hauskaa piti käydä hakemassa liikkeistä lainaksi. Niitä pitää aina ottaa liikaakin, koska ikinä ei voi tietää, mitä kaikkea siinä kuvassa käytetäään.

Hain helsinkiläisestä Fiinaneuleesta paljon ihania lankoja ja puikkoja kuvauksiin. Fiinaneule on osoitteessa Simonkatu 12, aivan Helsingin keskustassa.

fiinaneule.fi

Graafikko Outi Liinamaa asettelee studiolla kuvaustaustalle lankoja. Valokuvaaja Juha Salminen virittelee kameratelinettä.

Tämä kätevä lankakeräkotelo jäi lopulta pois lehtijutusta. Sen hinta Fiinaneuleessa on 24 euroa.

Kotelo menee kätevästi kasaan laukkuun silloin, kun sitä ei tarvita.

Paimiolainen Succaplokki tekee iloisia neulontatarvikkeita kierrätysmateriaaleista. Sukanpingotinpari maksaa 29,50 euroa. Se on valmistettu 4 mm paksuisesta kierrätysmuovista. Sukanpingoitin on tarkoitettu valmiin neulotun sukan viimeistelyyn. Kostuta sukka ja jätä kuivumaan plokkiin. Plokkaus muotoilee sukan ja siloittaa neulepinnan. Etenkin palmikko- ja pitsisukat aukenevat plokkauksessa kauniisti. Sukkaplokki toimii myös hyvänä mallijalkana neuloessa, jolloin saat siitä mittoja.

succaplokki.fi

Fiinaneuleen nyörihaarukalla, 9,60 e, on helppo punoa nyöriä.

Fiinaneuleesta kuvauksiin lainattu Prym Ergonomics on uudenlainen puikkoinnovaatio. Puikon varsi on keskeltä kolmion muotoinen ja muuttuu sulavasti pyöreäksi kärkeä kohden. Kolmion muotoinen halkaisija tekee puikosta hyvin käteen istuvan sekä sujuvasti työssä luistavan, sillä siinä on vähemmän koskestuspintaa silmukoihin. Ote puikosta on kevyempi ja rennompi kuin pyöreää puikkoa pidellessä.

Puikoissa on pisaran muotoinen kärki. Kärjen muotoilu optimoi silmukan neulomisen: puikko nappaa silmukan kyytiin eikä se pääse luiskahtamaan vahingossa pois. Tämä helpottaa myös aloittelijan neulomista sekä nopeuttaa kokeneen neulojan työskentelyä. Pisarakärjellä on helppo neuloa useampi silmukka yhteen kavennuksia tehdessä.

Linkki valmistajan sivuille: https://prym-ergonomics.com/fi/

Ämpärillinen herkkuja! Vie käsityöfriikille lahjaksi kätevä taskullinen sanko, johon on pakattu niin lankoja ja puikkoja kuin ompeluseurojen viinipullokin.

Nikkari-työkalu-säilytys sopii niin tee-se -itse -miehille ja puutarhatöihin kuin laukuksi käsityökurssille lähtiessä. Sankoon mahtuu yli 40 tarviketta, jotka ovat kätevästi omissa lokeroissaan. Hinta 25 euroa.

nikkari.net

Korumaisen Clover-langankatkaisijan voi ottaa lentokoneeseen. Tämä lainattiin kuvauksiin Louhittaren luolasta, joka on ihana lankakauppa Haukiputaalla.

louhittarenluola.fi/

Itse tehty –merkki kruunaa käsityön, texomer.com.

Louhittaren luolan ihanilla langoilla on myös kauniita nimiä, kuten Väinämöinen. Lanka pussukka on Kerästä, kera.fi. Hauska Knitting is not a crime -paperi on Succaplokista.

Halusin kuvauksiin mukaan kauniita ja moderneja, hassujakin kirjontatöitä. Sain niitä tekstiilitaiteilija Eija Pöyryltä. Kirjontakehyksessä on värikäs ja moderni työ kesken.

Kirjontaa voi käyttää luovasti myös pussukoihin ja vaatteisiin. Kirjonta vaikka takin helmassa tai hihansuussa tekee siitä täysin uniikin.

Tyyli vapaa! Saat seinätekstiiliin modernia tvistiä, kun kudot sen omaan tyyliisi iloitellen. Uniikki ryijy on hauska yksityiskohta kodin sisustuksessa, ja useammasta pienestä ryijystä teet upean kollaasin. Ryijynkutominen tempaa mukaansa, ja pientä kirjontakehystä voi kuljettaa mukana vaikka käsilaukussa.

Vanerinen kirjontakehys koosta riippuen 9–26 e. lankava.fi

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Craft Corner on kädentaitojen liike Etelä-Esplanadilla Helsingissä. Samassa tilassa toimivat Taito Helsky, Taitomaailma ja Unionin26.  Täältä löytyvät suomalaisen käsityön taitajien tuotteet, ja täällä järjestetään myös näyttelyitä, tapahtumia ja koulutusta.
 

Vielä 30.10 saakka Craft cornerissa on esillä Neulottu ystävyys - käsityötä Suomesta ja Virosta. Töitään esille tuovat Suomesta käsinvärjättyjen lankojen taitaja Ilona Korhonen ja neulevaatevalmistaja Kaino sekä virolaiset neulemestarit Kylli Jacobson ja Riina Tomberg. Helsingistä näyttely jatkaa Viroon, jossa se on esillä huhti-toukokuussa 2018.

Külli Jacobsonin kirjoneulekäsineet ovat ihania! Tässä muuten hyvä säilytysidea tumpuille kotona, ei muuta kuin  muutama kehys seinälle ja tilateos on valmiina. Myös lahjaksi lapaset tai sukat voisi viedä kehyksissä. Küllin yritys Kagu Kudujad on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja. Siperiasta peräisin olevia kukkakuvioita esittelevä näyttely on kiertänyt Virossa ja Venäjällä jo neljän vuoden ajan ja on nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Suuri osa kuvioista on peräisin siperialaisen Maria Ossipovan neulekuviovihosta ja loput on kopioitu virolaisista museoesineistä. Yrityksen työntekijät ovat neuloneet perinteiset kuviot itse valitsemillaan väreillä.

 

Tekstiilitaiteilija ja kansantaiteen maisteri  Riina Tomberg on myös kokenut käyttötaidenäyttelyiden osallistuja, sillä hänen töitään on esitelty lukuisissa näyttelyissä sekä kotimaassaan että ulkomailla. Tuoreimmissa teoksissa on kaksi kerrosta: ”Värvid ja varjud” (Värejä ja varjoja). Värit koristavat ja elävöittävät pintaa kun kaavoituksen luomat varjot puolestaan luovat muodot. Taiteilijan mukaan varjoja ei tarvitse erikseen koristella tai korostaa, sillä ”ne joko ovat tai niitä ei ole”.

Seuraava näyttely on 2.-15.11.2017 Osattiin ennen - osataan nytkin, Taito Uusimaa 100 vuotta. Näyttelyn tuotteet on toteutettu perinnekäsityötaitoja soveltamalla. Näyttelyn tuotteet kertovat mm. köydenpunontataidon, lankanapin, kasvivärjäyksen, tuuliviirin työstön, harjansidonnan, puunkaiverruksen ja puuliitosten sekä räsyn käsittelyn ja sen kudonnan osaamisen soveltamisesta tämän päivän sisustus- ja käyttötuotteisiin. Näyttelyyn tutustuja pääsee itsekin kokeilemaan köydenpunontaa hyppynaruksi, patasudin valmistusta ja räsyn kudontaa kangaspuissa sekä seuraamaan lankanapin valmistusta koruksi.

Tuotteita taidekäsityöläisiltä

Muotoiluosuuskunta Unionin26 on taidekäsityöläisten  osuuskunta, joka myy laadukaista suomalaista taidekäsityötä. Vaihtoehto massatuotannolle!

 

Huoku Leena Juvosen yritys, joka valmistaa uniikkia, puu-uunipoltettua käyttökeramiikkaa Helsingissä. Liiketoimintaan kuuluvat myös kurssit ja poltot. Nämä kaakelit ja astiat ovat todella kiinnostavan näköisiä ja kohtuuhintaisiakin. Savipintaan on muodostunut kiinnostava väri ja tekstuuri.

 

Lisäksi tilassa on Taito Shop Helsky, jossa on valmiita suomalaisia käsitäitä sekä käsityölankoja ja -tarvikkeita. Nämä takit valmistaa mäntyharjulainen Kongaamo. Niitä saa myös tilauksesta omien mittojen mukaan. Hinta alkaen 269 e.

 

 

CraftCorner, Eteläesplanadi 4, Helsinki. Avoinna ma–pe 10–18, la 10–16.

www.craftcorner.fi

Kommentit (15)

saeed20
3/15 | 

Selailin facebookin käsitöiden ystävien vinkkipankki -ryhmää ja huomasin aivan ihanan käsityökokemuksen. Kurikkalaisen Pirkko Sampon 96-vuotias äiti on melkein sokea, mutta hän haluaisi edelleen kovasti tehdä käsitöitä, joita on harrastanut koko ikänsä. Pirkko keksi näyttää äidille vessapaperirullan ympärille tehdyn tontun tekemisen, sillä sitä voi tehdä käsikopelolla!

Muutkin ryhmäläiset ihastelivat ideaa, sillä tykkäyksiä oli 2700 ja kommenttejakin lähes sata.

- Vein tämän idean äidin palvelutaloon, ilolla ottivat vastaan . Tein mallit ja toiseen tein kapeamman paperirullan, siihen laitoin vuorotellen sinistä ja valkoista. Hauska pöytäkoriste vaikka itsenäisyyspäivään.

- Teen työtä vanhustenpalvelutalossa. Tässä kerran yksi asukas sanoi, että joka päivä huomaan jonkun asian mitä en enää pysty tekemään. On niin mukava huomata, että pystyy vielä johonkin! Tämän päivän vanhuksille on tärkeää nähdä kättensätöitä ja saada jotain näkyvää aikaan. Kiitos vinkistä

- Mummoni, 94, on lähes sokea, toinen puoli halvaantunut ja toinen jalka amputoitu. Tämä sopisi hänelle pienellä avustuksella. Loistavaa!

- Iso kiitos vinkistä. Olen miettinyt ankarasti, mitä muistisairaan, silmänpohjarappeumaa sairastavan, 86-vuotiaan äitini kanssa voisi askarrella. Tätä täytyy kokeilla heti huomenna.

- Hienoa ja kiitos ideasta,olen kovasti kans miettinyt mitä 88-vuotias melkein sokea äitini voisi tehdä, kun on ennen ollut kova käsityöihminen. Nyt lankakerää ostamaan.

Hienointa sometusta on se, että Pirkko Sampo luki vanhemmilleen ihmisten ihailevia kommentteja!

- Isälle ja äidille on jokainen kommentti luettu ja kerrottu. Ovat tosi iloisia ja ihmettelevätkin puhelimen ominaisuuksia tonttuja tehdessään, Pirkko kirjoitti.

Kilautus Kurikkaan

Tämä on niin hauska juttu, että täytyi ottaa yhteys Kurikkaan.

Pirkko Sampo kertoo, että isänsä Aatos Kuusio täyttää pian 98 ja ja äiti Elsi Kuusio kuukauden kuluttua 96. Molemmat ovat virkeitä eikä kummallakaan ole muistihäiriöitä. 

- Meillä oli lapsuudessani maatila, jossa vanhemmillani oli paljon töitä, pellolla, navetassa, ja sisälläkin.  Kaikki tehtiin mahdollisuuksien mukaan entisaikaan itse eli tekeminen on molemmilla vanhemmillamme verissä. Käsitöitä tehtiin aina, mutta silloin tehtiin tarpeen mukaan eli mitä tarvittiin. Kudottiin sukkia, villapaitoja ja mattoja sekä ommeltiin vaatteet.  Näin se oli ennen vanhemmillani ja varmaan monella muullakin tällä hetkellä iäkkäällä ihmisellä.

Kun vanhemmat jäivät eläkkeelle, molemmilla oli kuitenkin tekemisen tarvetta. 

- Eläkkeelle jäätyään jopa isänikin alkoi tekemään käsitöitä.  Yhdessä he äidin kanssa istuivat keittiön pöydän ääressä, äiti merkkasi liinoja ja isä teki ristipistotöitä ( tauluja, ja tyynyjä). Näitä heidän tekemiään käsitöitä on meillä lapsilla, lapsenlapsilla.   Kaikki ovat saaneet rakkaan muiston mummalta ja paapalta. Olemme kaikki lapset ja koko jälkipolvi onnellisia vanhemmistamme, jotka ovat hyväkuntoisia ja osallistuvia. Muistavat hyvin, ja ovat vielä kovia tekemään kaikenlaista juttua.

Nyt vieläkin vanhempana käsillä tekemisen tarve on ja pysyy!

- Äitini on menettänyt näkökykynsä melkein kokonaan.  Häntä surettaa kovasti, kun ei aika tahdo kulua.  Televisiota ei pysty katsomaan, lehtiä ei näe lukea. Äiti kuuntelee mielellään radiota ja uskonnollista musiikkia.  Isä viihtyy paremmin television ääressä  urheilun ja kilpailuohjelmien parissa. Mutta kuitenkin se on vain pieni osa päivästä, mitä television tai radion äärellä jaksaa olla.

Tämän takia me lapset ja lapsenlapset yrittävät keksiä mummalle ja paapalle tekemistä. Milloin heitä kuskataan kattelemaan viljelyksiä, uusia tuulimyllyjä, tulvia, taidenäyttelyä tai käydään sukulaisissa. 

- Isä ja äiti aina sanovatkin, että mukava, kun taas tämä päivä saatiin kulumaan näin kivasti ja oli tekemistä.

Äidin heikko näkö surettaa niin häntä kuin sukulaisia, mutta sitten Pirkon sisko Päivi keksi tämän joulutontun, jota huononäköinenkin pystyy tekemään sormituntumalla.

- Ette voi uskoa, kuinka innoissaan äiti ja isä olivat tontun tekemisestä.  Kaikki suvun talous- ja wc-paperirullat kaivettiin esiin, sekä paljon punaista ja harmaata lankaa.   Äiti on aivan innoissaan, kun hänkin pystyy tekemään näitä.  Isäkin istuu kiltisti keittiön pöydän ääressä, ja askartelee tonttuja.  Tonttuja tehdään nyt kaikille joulumuistoksi. Tarkasti on laskettu kaikki suvun pienetkin, että kaikki saavat jouluna omat tonttunsa.  

 

- Olen vanhemmistani huomannut, että kun heillä on tekemistä, niin ovat paljon iloisempia ja virkeämpiä, Pirkko toteaa.

 

 

 

Leikkaa vessapaperirulla kahtia. Leikkaa noin 50 cm pitkiä langanpätkiä.

Pujota lanka kaksinkerroin rullan lävitse. Solmia lankanippu niin, että taite tulee aina samaan kohtaan.

 

Sitten solmu tupsuksi ja tarralla kiinnittevät silmät kiinni.

 

Kommentit (2)

Facebookin käsityöpalstoilla näkee useita ihania, kauniisti kuvattuja käsitöitä. Toisaalta paljon on myös kuvia, jotka on pikaisesti napattu täyden työpöydän kulmalla puolipimeässä. Silloin käsityö ei tietenkään ole kovin edustavasti esillä.
Muutamilla pienillä vinkeillä saat kuvistasi näyttävämpiä, ja silloin ne kiinnostavat muitakin enemmän. Anna omalle käsityölle kuuluva arvo myös kuvassa.

 

1. Järjestä tausta selkeäksi.

 

Älä kuvaa virkattua pehmolelua tiskipöydän nurkalla likaisten astioiden edessä, vaan nosta se vaikka valkoiselle paperille tai pöytäliinalle.


 

Turkulainen Tuula Kyrölä, kuvasi muurausnarusta virkkaamansa värikkään kesäkassin yksinkertaisesti valkoisella alustalla. Vaikutus on tehokas ja selkeä.


Pieksämäkeläinen Mona Tiirikainen haaveili pitkään toiminimestä ja lopulta perusti sen. Hän sai nämä suloiset huovutetut vauvantossut myyntiin paikalliseen Taito Shop -myymälän. Kuva on selkeä, ulkona lumen päällä kuvattuna niiden lämmittävyys vain korostuu.
Lestijärveläinen Susanna Kuorikoski ompelee paljon itselleen ja kolmelle lapselleen. Pikkutytön mekko kuvattuna henkarissa vanhan tuolin edustalla on selkeä ja ajateltu. Tausta on rauhallinen mutta kiinnostava.

 

 

2. Suosi luonnonvaloa.

 

Vie käsityö ulos kuvattavaksi. Vaikka se tuntuisi vaivalloiselta, se maksaa vaivan. Tulos on aina parempi kuin salamalla otettu kuva sisällä. Usein saa myös kiinnostavan taustan: nurmikko, lumi, taivas tai vaikkapa syksyinen maisema.


Kemiläinen Raija Kehusmaa harrastaa sekä tilkkutöitä että valokuvaamista yhdessä miehensä kanssa. Tilkkupeitto on kuvattu upeasti aurinkoisena talvipäivänä Kuivaniemen mökillä.

 

Tämä on ammattikuvaaja Piia Inbergin otos pienen Elmo-pojan neuleesta. Tämä oli ET-lehdessä, mutta vinkki on hyvä harrastelijoillekin: metsä on mainio kuvauspaikka. 

 


Syksyinen luonto on upea kuvaustausta lapsen vaatteelle. Ja vaate on aina kivemman näköinen päällä kuin vaikka alustalla. Kuvaaja ja tekijä on Susanna Kuorikoski.


Minä, tämän blogin kirjoittaja, käyn joka kesä Kankaanpäässä käsityökurssilla. Siellä tulee aina himo kuvata omia tuotoksiaan. Odotan usein ilta-aurinkoa ja lähden kuvaamaan niitä silloin ulos. Kierrätyskurssilla tehtyt ovikranssit näyttävät hauskoilta kiven päällä, takana järvi.


Ähtäriläinen Leena Mäenpää toteaa, ettei ole koskaan opetellut maalaamaan, joten taulutkin täytyy virkata. Upean taulun koko on 120x55cm. Se on virkattu jämälangoista koukulla 2,5, pelkkää pylvästä ja kiinteää silmukkaa. Kannatti viedä ulos kuvattavaksi, sillä luonnonvalo ja kuivat oksat taustalla korostavat työn värikkyyttä ja taidokkuutta.

 

 

3. Ota söpö "assistentti" kuvaan mukaan

 

 


Mikään ei innosta yhtä paljon kuin vauva tai lemmikki kuvassa. Esimerkiksi lempääläisen Mirjam Virran vauvapeitto sai aivan valtavasti tykkäyksiä facebookin käsityöryhmässä. Ei ihme, sillä kuukauden ikäisen Vipsuksi kutsutun vauvan paljaat varpaat ovat syötävän suloiset. Jos peitto olisi kuvattu tylsästi sileänä vaikka lattialla, ei se olisi lainkaan yhtä koskettava.

Ronja Anttila lisäsi neulontaryhmään hauskan kuva koirasta lankakerä suussa. Tässä on käsityön aloittamisen hauska tunnelma.

 

 

4. Rajaa kuvaa reilusti, uskalla mennä lähelle

 

 

Aina ei tarvitse näyttää koko peittoa tai käsityötä. Mene rohkeasti tarpeeksi lähelle. Kuvasin Elmon pampulapeittoa vain kulmasta. Se riittää.

Akaalaisen Johanna Nuorelan  Ihan oikea -blogissa oli yksinkertainen ja hauska kuva. Ei tarvitse kuvata koko peittoa, vaan osakin riittää. Silloin sen rakennekin näkyy paremmin.

 

5. Valitse yllätyksellinen kuvauspaikka

 

Tuija Oksa kuvasi piirakan lämmittimen autossa. Se saa heti hymyn huulille, sillä moni muukin muistaa autokäsityön tärkeän merkityksen matkalla!

 

 

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 | 

Haluan esittää vastalauseen, tuolla suloisella villakoiralla ei ole lankakerä suussa, vaan se käyttää sitä tyynynä. Täysin eri asia :D

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat