Kirjoitukset avainsanalla käsityö

Taito Itä-Suomi toimii Etelä- ja Pohjois-Savossa, ja se on osa valtakunnallista käsi- ja taideteollisuusjärjestöä Taitoliittoa. Kenkävero Mikkelissä on yhdistyksen tunnetuin toimipaikka. Lisäksi yhdistyksellä on Taito Shoppeja ja käsityökeskuksia kahdeksalla paikkakunnalla. Niillä järjestetään käsityökursseja harrastajille.

Vuoteen 1969 pappilana toiminut Kenkävero on tunnelmallinen ympäri vuoden auki oleva käyntikohde. Siellä on kauniisti restauroituja rakennuksia Saimaan rannalla, vehreä puutarha, laadukas käsityömyymälä, erillinen käsityöläisverstasmyymälä sekä markkinahumua erilaisissa tapahtumissa. Kuten nyt vaikka tämä käsityöyökerho lokakuussa!

Illan "kattaus" kuulosti niin hulvattomalta, että lähdin Helsingistä Mikkeliin varta vasten tähän tapahtumaan. Periaatteessahan kyse on yksinkertaisesta asiasta: kutsutaan ihmiset tekemään käsitöitä yhdessä, ja samalla myydään tarvikkeita ja markkinoidaan jotain omaa toimintaa. Mutta tämän voi tehdä tylsästi tai hauskasti.  Minusta Kenkäveron porukka oli onnistunut saamaan niin  käsityötapahtuman ennakkomarkkinointiin kuin toteutukseenkin paljon uutta, kuplivan hauskaa ja innostavaa.

Käsityöyökerho pappilassa perjantaina 12.10. klo 18 - 24

Yökerhossa kokoonnutaan tekemään yhdessä käsitöitä samalla nauttien kuohuvaa, herkkuja sekä muuta ideaa antavaa tarjoushintaan. Käsityöyökerhoon voi tulla tekemään omia keskeneräisiä käsitöitä tai
ostaa paikan päältä tarvikkeita ja aloittaa uuden käsityön. Kenkävero tarjoaa ilmaisen ohjauksen. Talo tarjoaa kierroksen kello 20. Illan viimeinen tanssi sukkien kanssa kello 23

Happy hours​

Kalkkimaalit -50%
Herkkulautanen 15,-

Yökerhon menu Rennoin rantein

Tehdään yhdessä hyvää 
Kokeile ​Roosa nauha -kanavatyön tekoa tai aloita oma. Dj Anne Ossi 

Lankakaruselli

Mennään sekaisin langoista, tutustu sukan karusellikantapään neulomiseen, kokeile uusia puupuikkoja ja Lana Grossa villasukkalankaa. Dj Erja Mellblom

Tupsukonemasiina

Tutustu tupsupinnan tekemiseen. Dj Juhani Kuokkanen ja Verna Immonen

Nahkapaperi - mitä ihmettä

Aivan uusi materiaali jota voi ommella. Mitä siitä tekisin? Dj Päivi Torikka

Maalissa kalkkia

Kalkkimallilla kaikkea ihanaa. Dj Juhani Kuokkanen ja Verna Immonen

Valohimmelipaja

Tee valohimmeli tai tuunaa oma valohimmeli. Dj Aira Ikonen

Lankamaakari

Myy lankoja ja tarvikepaketteja. Dj Anne Pitkänen

Kukkaloistoa

Dj Neiti Neilikka

 

.

Pappilaravintola on niin kaunis, että sen kaikissa huoneissa viihtyisi käsitöitä tehden. Valohimmelipajassa riitti porukkaa. Se onkin yksi Taito Itä-Suomen hittituotteista niin tarvikepaketteina kuin kurssinakin. Himmeleihin on valmiiksi mitoitettu ja ohjeistettu tarvikepaketti. Valohimmeliin tulevat valosarjat on tilattu mittatilaustyönä, joten ne sopivat pituudeltaan ja valojen tiheydeltään täydellisesti malliin. Sähköjohdon pituus on 10 metriä ja valot sopivat myös ulkokäyttöön. Himmelimalleja on kolme.

Valohimmelin jälkeen Taito Itä-Suomen porukka keksi valaisevan lintulaudan! Se on suunniteltu ulkokäyttöön, mutta toimii toki sisätiloissakin vaikkapa joulunaikaan pikkutonttujen kotina. Valaistun lintulaudan voi käydä tekemässä kurssilla, jossa jokaiselle on varattu valmiiksi leikatut akryylilevyt, laitteet kaivertamiseen ja taivutteluun.

Tämä pieni yksityiskohta viihdytti minua eniten: jokaiselle pisteelle oli suunniteltua oma suositusjuoma. Valohimmelin teossa se olisi skumppakuningatar. En tiedä kuinka paljon suositusjuomia meni, eikä alkoholin nauttiminen tietenkään ole mikää pääsasia kenellekään kässäpajassa. Mutta hauska keksintö tämä oli. 

​Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi opasti Roosa nauha -kanavatyön tekemistä.

Hän kertoo yökerhon syntyneen viiden naisen ideointisessiossa.

- Halusimme jotain rentoa ja uutta, pappilassa helposti jäykistellään. Käsityöt ovat kauhean suosittuja, buumi vaan kovenee, ei mitään merkkejä hiipumisesta. Mukavaa yhdessä tekemistä. Mutta naiset haluavat mukavaa fiilistä ja yhdessä tekemistä, ja sitä yritämme nyt tarjota, Anne Ossi kertoo.

Anne Ossi kertoo, että he odottavat juuri Puolasta tehtaalta tuhannen metrin rullaa kanavatyönpohjaa.

- Teemme tarvikepaketteja valmiiksi myyntiin kotikutoisesti autotallissa. Pakko tehdä itse, kun ei ole koneita tähän. Langat pitää myös leikata tietynpituisiksi. Meillä on yhteistyötä Savoset-monipalvelukeskuksen kanssa, jossa kehitysvammaiset pakkavaat ja leikkaavat tuotteita. Ulkoistamme homman heille, kunhan ensin itse kokeilemme sen.

Kanavatyökankaasta tuotteeksi -kurssi kokoontuu kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla aloitetaan kanavatyön ompelu ja annetaan ohjeet kuinka valmistat työn valmiiksi kotona. Kurssilla voit valita valmiin Ebba Masalin kasvitauluaiheisen tarvikepaketin tai aloitaa työn Kukkaniitty -kanavatyökankaalle. Toisella kerralla ohjeistetaan kuinka kirjotusta kankaasta ommellaan tuotteita, tyynyjä, kasseja ja pussukoita.  

 

Kanavatyö taipuu ihan miksi vain, vaikkapa kukkaroksi.

Kaikki roosa nauha -langat sopivat myös kanavatöihin.

Ostin näin herkullisen sapastelulautasen ja kuohuviinin neuletyön kaveriksi.

 

 

Neiti Neilikka on sisustuksellinen kukkakauppa Mikkelissä, jossa järjestetään myös monenlaisia kukkatyöpajoja.

Tea Pulkkinen opasti tekemään herkän yksinkertaista ovikranssia.

 

Erja Mellblom opasti sukan karusellikantapään neulomiseen. Siitä oli todella moni kiinnostunut!
 

 

Ja tähänkin pajaan oli mietitty mutkaton janonsammuttaja, olut.

Verna Immonen on myyjänä myyjänä Mikkelin Kenkäveossa ja Taitoshopissa. Lisäksi hän pitää kursseja kalkkimaalauksesta ja tästä "tupsukoneesta", jonka kanssa hän poseeraa.

- Tupsutyyny on tosi vanha keksintö, mutta noussut taas esille. Kurssilla ihmiset haluavat yleensä tehdä tyynynpäällisen joko niin, että niitä on kaksi molemmin puolin tai vain toinen tyynyn pinnalla.

 

"Tupsukone" on hyvin yksinkertainen vehje, mutta sillä voi valmistaa tupsumattopintaa helposti ja nopeasti. Taito Itä-Suomen eläkeläisten päiväkursseilla ovat seniorit valmistaneet itselleen oman tupsulaitteen. Toistaiseksi niitä ei ole vielä myynnissä, mutta tupsukursseilla jokaisella on käytössä oma kone. 0

 

 

 

 

Helpolla kalkkimaalilla voi uudistaa vaikka vanhat joulukoristeet ja kodin muut sisustustuotteet helposti. Hyvin peittävä kalkkimaali sopii lähes kaikille pinnoille. Kulutusta kestävän pinnan saat lakalla tai vahalla.

 

Käsityöyökerhossa oli hyvät alennukset kalkkimaaleista ja edullisesti laatikoita myytävinä maalaushimoon.

Harvoin pääsee näin tunnelmalliseen paikkaan neulomaan, ja vielä ruokaa ja juomaakin ihan vierellä ostettavissa.

Nahkapaperi on suosittua osaksi varmasti kasvisruokabuumin takia. Nahkapaperi on sekoitus paperia ja kangasta, joka näyttää nahalta. Nahkapaperin erilaiset ominaisuudet mahdollistavat paperin monipuolisen käytön, sitä voi esimerkiksi ommella, silittää, maalata ja jopa pestä. Nahkapaperia voi myös ommella käsin.

Anne Pitkänen esitteli ja myi Taito Itä-Suomen lankoja ja lankapaketteja. Ihkauusi tuote on lankavahti, jonka kenkäverolaiset olivat bonganneet messuilla. Tuiskulan kotikolo tekee Vanerikko-tuotteita laadukkaasta suomalaisesta koivuvanerista Köyliön Tuiskulassa.

 

Näin kaunista oli Kenkäveron läheisyydessä lokakuussa.

Mutta käsityöihmisille riittää kiinnostavaa puuhaa Kenkäveron myöhemminkin. Yötapahtuma on 5.12. kello 14- 24. Silloin sadoin ulkotulin valaistussa pappilan pihapiirissä voi nauttia kuuman glögin tai joulumakkaran. Myymälät, leivintupa, rantakahvila ja päärakennuksen ravintola ovat auki puoleenyöhän saakka. Yli 30 käsityöläista myy tuotteitaan pihapiirissä. Tarjolla on koruja, kynttilöitä, risutöitä, kudonnaisia, kodintekstiilejä, huovutettuja tuotteita, villasukkia, barbin vaatteita, sisustustekstiilejä, asusteita, kortteja, leivonnaisia, glögiä....

www.kenkavero.fi/yotapahtuma

Lasten joulutapahtuma Kenkäverossa lauantaina 24.11.

Kenkävero

Pursialankatu 6, 50100 Mikkeli
Puhelin 0440 162 270 • myyntipalvelu@kenkavero.fi
Auki ympäri vuoden ma-pe 10-18, la 10-16, su 10-18

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin matkalla Itä-Viron Narvassa huhtikuussa. Se on mukava pikkukaupunki, joka saattaa olla Viron seuraava menestystarina. Presidentti Kersti Kaljulaid nimittäin siirtää syksyllä kansliansa kuukaudeksi sinne ja osoittaa näin arvostusta maansa itäisimmälle kaupungille. Myös Tallinn Music Week -festivaalin järjestäjät tuovat syyskuussa Narvaan festivaalin, jonka päämiljöö on autioituneella Kreenholmin tekstiilitehtaalla. Se sijaitsee saarella keskustan kupeessa. Myös Tallinnan Telliskiven Vaba Lava -teatteri muuttaa syksyllä Narvaan.

Narva hakee myös Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2024. Valinta toisi taloudellista nostetta kaupungille, jonka työttömyysaste on korkea. Asukkaista yhdeksän kymmenestä puhuu äidinkielenään venäjää. Viron kolmanneksi suurinta kaupunkia erottaa Venäjästä ainoastaan Narvajoki. Sillan ylittäjä tarvitsee vain viisumin, ja äkkiä hän on naapurimaassa. Matkaa Pietariin on 130 kilometriä, Tallinnaan alle kaksisataa.

Kulttuurien risteyskohdissa syntyy usein jotakin luovaa. Narvassa virolainen ja venäläinen kulttuuri kohtaavat arjessa. Tarjoilija vaihtaa kieltä sujuvasti venäjästä viroon ja englantiin. Kaupungissa vierailee usein korkeatasoisia esiintyjiä Pietarista. Linnassa järjestetään konsertteja ja pihalla isot markkinat neljästi vuodessa. Kesäisin vieras pääsee testaamaan taitojaan käsityöpajoissa ja nauttimaan konserteista ja katutaiteesta joenrannan promenadilla.

Minä löysin aivan sattumalta ihanan tilkkutyönäyttelyn Tartu Ülikoolin Narva Kolledž -oppilaitoksen alakerrasta. Siellä oli meneillään kirpparitapahtuma, joten en päässyt kuvaamaan kaikkia hienoja tilkkutöitä, sillä pöydät olivat edessä. Vanha kellari on upea tila käsityönäyttelylle.

Narvan asukkaista pääosa on Viron venäjänkielisiä ja heillä on luonnollisesti paljon yhteyttä venäläiseen kulttuuriin. Venäjällä  tilkkutöiden teko on suosittua, ja niin myös Narvassa. Harmi, kun kukaan töiden tekijästä ei ollut paikalla, sillä olisi ollut tosi kiinnostavaa kuulla heiltä töistä.

Kaikki työt olivat todella taidokkaita ja kekseliäitä, monet myös kolmiulotteisia. Seinältä löytyi tieto, että näyttelyn järjestänänä oli paikallinen tilkkukilta, MTÜ Patchwork plus. Googlettamalla löysin tiedon, että yhdistyksen puheenjohtajana toimii Natalja Kapajeva. Häneltä oli monia upeita töitä näyttelyssä, esimerkiksi yllä oleva. Sen "juttu" on pinnasta nousevat kiinnostavat kukanvarret.

Tämä hauskasti vinoon ommeltu tilkkutyö toi mieleeni kirjahyllyn. Tämä on luovalla ja hauskalla tavalla "epämääräinen", miellyttää minua. Monet tilkkutyöt ovat millin tarkkoja, tässä on boheemiutta.

Näissä taidoikkaissa eläintilkkutöissä on juuri sitä tarkkuuttaa ja taitavuutta, jota monet tilkkuilijat tavottelevat. Tekijä on Julia Rumjantseva.

Tässä Nelli Tavgrenin työssä on jotain maalauksellista, lähes kubistisia vaikutteita.

 

Tässä Tatjana Tsutsina työssä minua innosti eniten tuo punainen tilkkukasauma, jonka oletan kuvaavan merenpohjaa.  

Tässä Natalja Kapajevan herkässä tilkkutyössä on upeat konekirjonnat. Juttelin erään kirpparimyyjän kanssa horjuvalla venäjälläni, ja sain selville, että Natalja Kapajeva on ollut aikaisemmin töissä Kreenholmin tehtaalla Narvassa. Ymmärsin myös, että hän opettaa ompelua paikallisessa ammattikoulussa.

Galina Kozulinan työssä on yhdistetty herkäksi kokonaisuudeksi erilaisia elementtejä, pitsiä, nappeja ja ruostevärjäystä.

Natalja Kapajevan työssä on todella moderni ote, tässä ei ole mitään pikkusievää, vaan kokonaisuus on tehty rouhean yksinkertaiseksi.

Tilkkutyön käsinkirjonta on hyvin terapeuttista, jos se on tarpeeksi yksinkertaista kuten tässä on.

Jelena Kolessovan taidokkaassa lentoon nousevassa linnussa on jotenkin japanilainen tunnelma. Taustan väri on vaativa puuteri, mutta sopii tähän täydellisesti.

Tatjana Tsutsinan työssä kiinnostavinta on silkkinauhasta ommeltu ruusu.

 

Narvassa kannattaa piipahtaa kesällä. Käsityömarkkinat ovat varmasti kiinnostavat.  

 

Kävin vielä retkellä Kreenholmin hylätytyllä teollisuusalueella.

 

Ja siellä oli vanhojen työntekijöiden kuvia, tässä tilkkuilija Natalja Kapajeva! Olisipa hauska tutustua tilkkukiltalaisiin! 

Kommentit (2)

- Olen tehnyt käsitöitä koko ikäni, mutta lopetettuani säännölliset näyttelijäntyöt vuonna 2012 aloitin käsityöt uudella tarmolla. Luovuus ei suostu jäämään eläkkeelle. Vuokrasin kolmen teatterialalta tutun naisen kanssa työhuoneen, jossa teemme yhdessä tilkkutöitä. Kävelen työhuoneelle joskus neljäkin kertaa viikossa, sillä rakastan värejä ja käsillä tekemistä. Nautin ompelusta, sommittelusta ja erilaisista rytmeistä, jotka väreillä saa aikaan. Tilkkutöissä tykkään erityisesti hirsipuutekniikasta ja kolmioista. Tässä peitossa on 2160 tilkkua, kertoo Marja Packalén.
 

kuva: Jani Laukkanen

Tilkkutäkkinäyttelyssä Helsingin Itäkeskuksen Stoassa on myös puvustaja Tuula Kosken, näyttelijä Liisi Tandefeltin, pukusuunnittelija Kaija Räihän ja lavastaja Riina Ahosen tilkkutöitä. Valmiita töitä on yli 30.

Tämä Tuula Kosken ompelema valtavan iso tilkkutyö on ollut lavasteena Helsingin kaupunginteatterissa Auringon leivät -runoesityksessä vuonna 1984. Se oli myös Liisi Tandefeltin Lasimaalaus-kiertueella vuonna 1990.

Oranssit sävyt vaihtuvat vihreään toisessa päässä teosta. Harmaat "kivet" ovat kauniita.

Riina Ahosen Metsän peitossa ja Käpälämäki ovat keväisen vihreitä.

Kaija Räihän Tarnan täkki ja Värit soimaan.

Kaija Räihän Hyrrät ja Tähdet, tähdet.

Marja Packalénin Valon niitty.
 

Marja Packalénin huoneenjakaja on tehty kirppareilta ostetuista silkkikravateista.

Marja Packalénin Jyväskylä inspiroi.

Marja Packalénin Voimaa arkeen ja Tuula Kosken Jämät.

Kaija Räihän Orvokkeja äidille.

... ja sama lähempää!

... ja vieläkin lähempää.

Tuula Kosken Kukkia, kukkia ja Oranssit kukkaruukut.

Kukkia, kukkia vielä vähän lähempää.

 

Tilkkutäkkinäyttely

1000 + 1 tilkkua 5.5 asti. Kulttuurikeskus Stoa, Itäkeskus, Helsinki.

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki, www.stoa.fi

 

Kommentit (4)

eräsN1
1/4 | 

Kerrassaan kauniita tilkkutöitä. *Tähdet, tähdet* on mun lemppari, vaikka kaikki nuo oli todella hienoja :D

happy wheels
2/4 | 

Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’love ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

sumanrajput
4/4 | 

I'm now likely going to investigate it. To an extraordinary 
degree unbelievably pleasing bits of knowledge are given here. Much appreciation to you to such an extent. Keep up the exhibits of attentiveness 

Piipahdin Pietarissa käsityömessuilla 23.-25.3. Nämä craftbazar-messut järjestetään yleensä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Venäjällä olevista käsityömessuista ja -tapahtumista on melko hankala löytää tietoa netistä. Osaan vähän venäjää, mutta en niin hyvin, että tietäisin oikeita hakusanoja venäjäksi. Eikä näppiksissäni ole edes kyrillisiä kirjaimia! Mutta nyt olen saanut pään auki venäläiseen käsityömaailmaan. Kirjoitin jo viime viikon blogissani messujen antimista, mutta tässä vielä lisää.

Englannin osaajia oli aika heikosti käsityöläisissä mutta kuvassa oleva ukrainalainen Mariia Crozdova puhui niin hyvä englantia, että jäin pidemmäksikin aikaa juttelemaan huovutuksesta. Hänellä ja Jana Serkovskalla on yhteinen työpaja-myymälä Kiovassa Ukrainassa. He käyvät jonkin verran ulkomaillakin messuilla, ennen tätä Pietarin tapahtumaa Saksassa Kasselissa ja Tsekeissä Karlovy Varyssa. Kehuskelin Mariialle, että Suomessa on paljon isoja käsityömessuja, joihin voisi tulla. Mutta sitten aloinkin miettiä, että onko ne tarkoittu vain kotimaiselle käsityölle. Enpä tiedä. 

Hienoja hattuja ja muita huovutuksia voi katsoa täältä:

www.etsy.com/shop/MaryGroz

marygroz.feltamaker@gmail.com

instagram ja facebook:  marygroz.feltmaker

 

Huovutus on suosittua Venäjällä ja MaryGroz-ständillä riitti porukkaa kokeilemassa hassuja hattuja.

 

Nämä pienillä helmillä koristellut huovutetut sienet olivat minun suosikkejani.

Taidokas nukkekäsityö on erittäin suosittuja venäjällä, ja nuken tekemisessä järjestetään paljon kursseja eli masterklasseja. Tämä nukke oli esillä messupaikan taidekaupassa.

Pietarilainen Viktoria Vasileva oli värjännyt upeita kankaita luonnonväreillä. Muottina hän käyttää erilaisia puiden lehtiä. Hänen omista kankaistaan ompelemat mekot ja puserot olivat aivan ihania, täytyy ehkä palata ostoksille joskus.

- Olen tehnyt näitä viisi vuotta. Ideat lähtevät ihan itsestään, kädet vievät ajatuksiani eteenpäin, hän kuvailee.

Viktoria pitää myös kursseja halukkaille työhuoneessaan. Sellaiseen olisi tosi kiva osallistua!

On mainio idea tehdä kauniisti painetusta kankaasta taulu.

Viktorian huovuttama romanttinen laukku on täydellisen sopiva hänen herkkiin vaatteisiinsa.

Viktoria on tehnyt myös hyvin kekseliäitä ja kauniita rintakoruja.

Lankoja ja neulontaa oli Pietarin messuilla vain vähän. Moskovalainen Irina Neleja esittelee erivärisiä ontelokuteita, joita värjätään moskovalaisessa tehtaassa. Tämä on aivan uutta Venäjällä, ihmiset virkkaavat näistä pehmoleluja, säilytyskoreja ja tossuja.

 

 

Näitä myydään Moskovassa kahdessa Big City Yarn -kaupassa. Pietariinkin ollaan kuulemma avaamassa oma myymälä.

Korin pohjaksi ja kanneksi oli myynnissä erilaisia koristeellisia vaneripohjia.

Tämä koristeellinen lankateline on tehty puusta. Näitä on Moskovan myymälässä myynnissä 2000 ruplan eli 28 euron hintaan. Pääsisipä tähän kauppaan!

Lisää mahtavia lankoja ja muuta mukavaa löytyy täältä:

bigcityyarn.ru

facebook ja instagram: big city yarn

Ivan Zaitsev oli ujon oloinen nuori mies. Hän on itseoppinut nahkalaukkuja ompeli. Hän ompelee käsin kuvan laukun kolmessa päivässä.

Ivanin kanssa pöytää jakanut nahkataiteilija ei ollut paikalla. Todella hienoja nahkapalasista tehtyjä tauluja!

Messutilassa on yleensä taidenäyttelyitä. Se on aivan Pietarin keskustassa osoitteessa Bolshaja Morskaja 36. Sisäänpääsy oli edullinen, pari euroa.

Messutilassa oli esillä taidokkaita tilkkutöitä.  Niissä luki tekijän nimi, mutta se jäi minulle epäselväksi, että onko ne tehty jollain kurssilla yhdessä.

Erittäin kauniita ja taidokkaita olivat.

Helmikirjonta ja tavallinen kirjonta lienee suosittua Venäjällä, sillä näitä oli esillä paljonkin. Sekä valmiita helmikirjontoja tauluna myytävinä että helmikirjontapaketteja.

 

Googlettamalla www.craftbazar.ru pääsee paikallisen Facebookin eli V-kontakten sivuille, joilla on paljon kiinnostavia käsityökuvia.

 

 

Kommentit (1)

Marika
1/1 | 

Mukavaa kurkistella naapurin messuille. Kiitos! Kyllä se taitaa olla niin, että Suomen suurimmille käsityömessuille otetaan vain kotimaisia tekijöitä.

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat