Kirjoitukset avainsanalla romurinsessa

Käsityö- ja askartelutarvikkeiden toimittaminen toiselle on melkein yhtä kivaa kuin että tekisin niistä itse jotain. Näin kesällä Facebookin materiaalitori-ryhmässä ilmoituksen, että eräällä teollisuusalueella oli menossa mallinukkeja roskiin. Jäljellä oli enää kaksi miehenpuolikasta ja lähetin miesystäväni hakemaan ne minulle. Suunnittelin päällystäväni nämä 150 cm korkuiset poikaset betonilla ja jollain jännittävällä koristeella. Ne pääsisivät kesämökin pihapiiriin metsään muuten vaan, tai vaikkapa kukkapurkin alustaksi.

Mutta sitten tapasin erään ET-haastattelun yhteydessä varpaisjärveläisen Marjut Kauppisen, joka tekee pihalleen niin mosaiikkimiehiä kuin muovileluilla kuorrutettuja torsoja tai käsiä. Hän kutsuu itseään Romurinsessaksi, ja laittaa Facebookin hauskoja kuvia töistään Romurinsessan tekeleitä -sivulle. 

Minusta alkoi tuntua, että miehenpuolikkaani pääsisivät parempaan kotiin Varpaisjärvellä muiden torsojen ja mallinukkien pariin. Ongelmaksi tuli logistiikka. Lähettäminen olisi maksanut kohtuuttoman paljon, noin 35 euroa per mies. Eikä minun kauhean helppoa olisi niitä ollut postiinkaan viedä julkisilla kulkuvälineillä Helsingissä. Olisiko pojille pitänyt ostaa bussilippu?

Mutta kaikki järjestyy lopulta. Marjutin sukulaisia oli käymässä Vantaalla ja he hakivat maallemuuttajat Helsingin Malmilta.

Oli valtavan hauskaa kuulla Marjutilta lisätietoja, mitä pojille kuuluu. Hän lähetti minulle myös tekovaihtekuvia. Tuntui ihan kuin olisin päässyt osaksi luomisprosessia!

Pojat saapuivat lumiseen Savoon

Marjut suunnitteli heti, että toiselle puolipojalle voisi tehdä mosaiikista polvisukat ja alapuoli maalataan. Toiseen liimataan silkkikukkia ja maalataan kukan kuvia. Sain kuvia välivaiheista ja lopulta pojista tuli näin upeat! Pääsivät kyllä parempaan kotiin. Itse en olisi saanut vielä mitään aikaiseksi.

 

Marjutilla on toistakymmentä torsoa, puolitorsoa ja mallinukkea.

- Teen näistä ryhmän takapihalle metsän katveeseen. Ja ne ovat kaikki taatusti erilaisia, eikä ihan joka pihalta löydy. Mallinukkeja on hiukan hankala löytää, osittain ehkä etsimisen viehätyskin kiehtoo. Ja on huippua päästä koristelemaan niitä.

Ainakin nämä tulevat Marjutin pihanäyttelyyn:

Jos jotakuta innostaa käydä katsomassa Marjutin "poikia" Varpaisjärvellä niin hän järjestää kesällä pihapiirissään tauidetyöpajoja.

 

Marjutilla on pihallaan mummojen metsä -niminen teos.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marjut Kauppiselle mikään materiaali ei ole mahdotonta. Kaikesta voi keksiä jotain superhauskaa. Viime kesänä syntyi mosaiikkitorsot Aatami ja Eeva. Runkona on styroksitorso, jonka päälle on sommiteltu ja liimattu kaakelipalasia. 

- Minun elämäni on yhtä käsillä tekemistä, töissä ja kotona, arkena ja pyhänä. En osaa istua edes telkkarin ääreen ilman puuhaa. Saatan jopa töllöä tuijotellessa maalata kiviä tai tehdä mosaiikkia. Mutta nyt kesän tullen ehdoton ykkönen on betoni ja sekä mosaiikkityöt. Ensi talvena tuo helpotusta betonituskaan, polttouuni, jolla voi tehdä keramiikkaa.

Marjut sai vastikään kierrätyksenä vessanpöntön, josta tulee upea kukkapurkki pihalle!

- Haavena pitkään koristella wc-pönttö sisälle, mutta isäntä ei pitänyt ideasta. Istutan kukan siihen ja myös käsienpesualtaasee, jonka myös koristelen mosaiikilla..

Harrastus kietoutuu sulavasti työhön. Kauppinen työskentelee vanhusten viriketoiminnan ohjaajana Varpaisjärvellä Lapinlahden kunnassa.

- Virkeät mummot pystyvät melkein mihin vaan. Innostuvat kovasti uusista jutuista. Testaan uusia juttuja kotona ja teen niitä sitten vanhusten kanssa. Kuljen paljon kirppareilla etsimässä materiaaleja, ja välillä vien niitä töihinkin. Nyt  ihmiset ovat alkaneet tarjota poisheitettäviä tavaroita minulle. Ideat uusiin töihin lähtevät tavaroista. Kun näen kirpparilla jonkin esineen, syttyy heti ajatus, mitä siitä saisi.

Kädentaidot ja käsillä tekeminen periytyvät kotoa. Äiti tekee monenlaisia käsitöitä ja isä veisti puusta. Kauppinen on innostunut betonista, metallista ja maalaamisesta.

- Isäntä on suureksi avuksi aina kun tarvitsen apua vaikka hitsaamiseen. Paljon me yhdessä puuhastelemmekin.

Kauppisen kierrätystaiteen tavoite on tuottaa ihmisille iloa.

– Sekä mielen iloa että tekemisen iloa. Jaan mielelläni vinkkejä ja ohjeita tekemisistäni.

 

 

Tämän teoksen Marjut teki isänsä muistoksi, joka kuoli syöpään toissa vuonna. Isän kengett kasteltiin betoniin.

 

Pihak

Pihakivistä ja mosaiikkipalloista syntyy hieno installaatio pihalle.

 

Marjutilla on kotinsa pihalla museo, jossa on kaikenlaista uutta ja vanhaa. Huussissa on lähes 300 maatuskaa!  Polkupyörä on kiedottu kukkaköynnökseen, nurmikon kivirykelmä maalattu ketuiksi ja kottikärryt koristeltu mosaiikilla. Maalatut mallinuket seisovat puun alla. Pihassa on niin runsaasti kierrätysmateriaalista tehtyjä teoksia, että hoksaamisen iloa riittää.

- Työpaikan työpaikan mummoryhmät käyvät meillä joka kevät retkellä meillä, ja myös mielenterveyskuntoutujat ja toimintakeskuksen väki käy täällä. Onhan täällä paljon katsottavaa! Pidän joskus myös kursseja, jossa tehdään vaikka betonitöitä ja mosaiikkia. Nyt minulla on lapsille ja lapsenmielisille suunnattu satutaulunäyttely Lapinlahden Haminamäen palvelutalossa. Toukokuun on ja Kesäkuun se siirtyy Varpaisjärven kirjastolle. Kaikki on kierrätysmateriaalista ja kaikkeen saa koskea.

Betoniin kastelluista vaatteista saa mainion kukkapurkin. Tai niitä voi pitää vain silmänilona.

 

 

Auto saattaa olla aika täynnä, kun löytyy kiinnostavaa tarviketta...

 

Betonimuoteilla tehty kyltti koristaa kasvatuslavaa.Oregano-kyltin kirjaimet on valettu lasten hiekkamuotteihin ja liimattu kiinni. Toinen kyltti on "betoni", joka on varaston seinässä ”betonityömaan” luona.

Kumihanskoihin tehdystä betonikäsistä saa näin yllättävän asetelman pihalle.

 

 

 

 

Tuikkualustat on valettu muoteissa, joissa kukkakauppan tulevat kukat ovat. Tukevat tuikkujalat ovat saunamökin pihapöydällä

Koirat Keccu ja Kerttu ovat aina apulaisina. Päämuotit on tehty halkaistusta mallinuken päästä. 

Päistä tuli näin hienoja pihakoristeita!

- Tämän tarina on sellainen, että isäntä hitsasi minulle tuolin. Mutta en halunnut siihen mitään peittävää, joten laitoin siihen pikku Myyn, Se on sukkahousuun valettua betonia, joka on narujen avulla muotoiltu Myyksi.

- Kottikärryt olivat tulleet tiensä päähän, ja päätin tehdä niistä hienon pihakoristeen. Tekeminen oli mukavaa ja helppoa, koska pinta on tasainen. Ensin särjin astiat ja kaakelit, sitten vaan liimaamaan ja saumaamaan .Tein tätä sateisena kesänä autotallissa.

 

 

 

 

Betoniin kastetuista vanhoista pyyheistä saa kätevät kukkapurkit pihalle. Kumisaappaisiin valetuista betonijaloista saa kätevästi pöydän jalat.

 

Lisää Marjutin töitä on facebookissa: laita hakusana Romurinsessan tekeleitä.

 

Kommentit (2)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat