Kirjoitukset avainsanalla virkattu pipo

Rakastan sellaista käsityötä, joka on helppoa ja mekaanista, mutta värien yhdistämisen kautta myös luovaa ja yllätyksellistä. Täydellinen matkakäsityö on pieni ja kevyt, vain lankakerä ja virkkuukoukku. Reissuvirkkuu taipuu myös TV-käsityöksi. Virkkasin pari vuotta värikylläisiä, paksuja patalappuja. Sitten alkoi tuntua, että pitäisiköhän keksiä uusi matkakäsityö... Patalappuja oli kyllä kätevää viedä tuliaisiksi eli ne eivät jääneet omiin nurkkiin pyörimään.

Olin lokakuussa ystävättären kanssa Pärnussa viikonloppuna. Varusteenani oli vain virkkuukoukkua, ja ostin sieltä kaksi väriä vaihtavaa lankaa. Päätin yhdistää ne pipoksi. Ohje syntyi käsikopelolla. Pipo pituus ketjusilmukkoina ja sitten aloin virkata kiinteitä silmukoita niin, että otan aina silmukan takanreunan koukulle. Tulos on mukavan joustavaa. Päätin ostaa tekokuitulankaa, sillä niin ihanaa kuin villa onkin, se yleensä kutittaa päätäni.

Kotona pipomania vain jatkui, eri langoin. Tämän ihanan ylellisen merinovillalangan ostin joskus Tukholmasta. Nyt tein siitä jättipipon. Minulla on iso pää, ja valmiina löytää harvoin pipoa, joka ei kiristäisi.

Laajensin pipovalikoimaa heijastavaan lankaan ja tein työkaverin lapsenlapsille pipot siitä. Innostuin tekemään tupsuja virkkaamalla palloja, jotka täytin tyynynsisuksella.

Tekisin mieluiten värikkäitä ja hassuja pipoja, mutta niiden kysyntä ei ole yhtä kovaa kuin hillityimpien pipojen. Poikani Jalmari tykkää pipoista ja virkkasin hänelle ruskea pipon, ilman tupsua. Pasi-koirakin saattaisi tarvita jotain lämmittävää neuletta.

Onneksi poikani halusi vielä keltaisenkin pipon. Lähetin kuvia lankakaupasta ja hän kommentoi. Aloitin tylsästä mustasta, mutta onneksi työn alla on vielä punaruskea ja petroolin sininen.

Nuoret sukulaiset Elmo ja Jalo saivat haalareihin sopivat siniset pipot. Käsitöiden tekeminen on vähän riskialtista, kun nuoret äidit ovat aika tarkkoja lastenvaatteiden väreistä. Ratkaisin asian lähettämällä kuvat muutamasta piposta, jotta äiti saa valita mieluisan.

Toiset nuoret sukulaiset Hilda ja Elsa saivat nämä äitinsä valitsemat pipot. Elsan pipo on virkattu kahdesta heijastavasta langasta. Hildan moniväripipon lanka on Tallinnan Karnaluksista. Pipon reunan voi taitella kaksinkerroin, jos haluaa siitä napakan. Pienellä taitoksella saa puutarhatonttutyyppisen päähineen!

 

Syyrialaiset Hatem ja Amir saivat nämä pipot. Amirin keltasävyisessä pipossa on yhdistetty kahta eri lankaa.

 

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat