Kirjoitukset avainsanalla matonkudonta

 

Suomalainen räsymatto on kuin ruisleipä, villasukka ja sauna. Lämmin ja kaikille tuttu. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi 52 asiaa Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 2017. Yksi näistä on räsymaton kudonta! Kansallisesta luettelosta on mahdollista myöhemmin hakea Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisiin luetteloihin

Räsymattotekniikka taipuu taiteeksikin. Sanni Weckman suunnitteli yhteisen ryijyn tekoa Hillevi-mummonsa kanssa. Mummon kunto kuitenkin huononi ja hän menehtyi lyhyen sairauden jälkeen. Niinpä Sanni jatkoi yksin.  Hän teki räsymattotekniikalla upean kuvakudoksen mummostaan. Siinä arkinen saa ansaitsemansa arvokkuuden, vanhat lakanat ja vaatteet uuden elämän.

Eri värisillä kuteilla luodaan uskomattoman elävä, lähes valokuvamainen pinta.

 

Sanna Korkala maalasi maalipurkkien jämillä räsymaton portaisiin. Ihana!

Räsykassi olalle vie! Tamperelainen Helena Hannula tekee kierrätetyistä räsymatoista ihania kasseja, koreja ja jopa koruja.

intoadesign.fi

Betonikin taipuu räsymatoksi. Opiskelijat Arja Kärkkäinen ja Sanna Atti voittivat taideteoskilpailun, ja he pääsevät tekemään betonisen räsymaton Suomen Irlannin-suurlähettilään residenssiin Dubliniin. Kekseliäs ja hauska työ haastaa monumentaalista veistoperinnettä ja tuo esiin suomalaisuutta perinteiden ja kodikkuuden kautta.

Kotkalaisessa ravintola Canttiinissa on räsymatto-henkiset vuokrakuramatot, jotka teetettiin sisustukseen sopiviksi luomaan tunnelmaa. Matot vaihdetaan kerran kuussa.

canttiini.fi

Vietä räsymattoretriitti. Viiden päivän matonkudontaloma maalla Savonlinnassa maksaa alkaen 395 euroa.

loikansaari.fi

 

Sopivaa taustamusiikkia matokutomiselle on Ragni Malmstenin ihana Riepumatto ja Wanhan Suolan rokahtava räsymatto. Kannattaa googlettaa, sillä niissä on ihanat sanat. Me kudomme mattoa elämän, sidomme loimet yhteen. Paljon vanhaa, hiukan uutta, monemoista muistojen kirjavuutta.

www.mikseri.net/artists/wanha-suola/rasymatto-wanha-suola/584651/

https://www.youtube.com/watch?v=Tnwca8_e3cc

Haluan kutoa oman maton! Taitoliitolla on yli sata käsityökeskusta ympäri Suomea. Niissä on kangaspuita, joissa on valmiiksi rakennetut loimet. Kymmenen euron päivämaksulla voit kutoa ohjaajan opastuksella koko päivän.

Mänttä-Vilppulassa tehtiin Suomen pisin räsymatto, jonka kudontaan osallistui viime vuonna yli 1000 ihmistä. Siitä tuli 318 metriä pitkä. Matto pätkittiin ja myytiin. Myynnistä saatavilla tuloilla hankitaan ulkoilutus- ja lukupalveluita ikäihmisille.

Artesaani Henriikka Välimäki on keksinyt, että räsymatto sopii myös joogamatoksi. Pyrkimyksenä on tehdä muovittomia, kestäviä ja eläväisiä sopivan kokoisia mattoja joogaan.

Lisätietoa sofiahenriikka72@gmail.com.

 

 

 

 

Kommentit (3)

jedy mark
1/3 | 

Tarjolla on myös asiantuntijaseminaareja. Esimerkiksi talotohtori Panu Kaila luennoi kosteiden tilojen rakentamiseen liittyvistä ongelmista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Löysin eräältä Facebookin käsityöpalstalta tiedon, että Helsingin Pitäjänmäen asemaa vastapäätä on kahvila, jossa on kangaspuut. Tämä kuulostaa niin mahtavalta liikeidealta, että lähdin piipahtamaan Kaffekievarissa. Jo heti ovella aistii kivan, boheemin tunnelman, kuin isokokoinen olohuonen. Kaikki pöydät ja tuolit ovat eriparia, on pirttipöytäkalusteita, plyysisohvaa ja rottinkia. Seiniä ja kattoa koristavat kudotut tekstiilit. 

Tiina Launonen toteutti pitkäaikaisen unelmansa avatessaan elokuussa 2017 kahvila Kaffekievarin Pitäjänmäelle. Se on kaupunginosan ainoa kahvila. Arkisin tarjolla on lounasta ja viikonloppuisin aamupala.

-  Halusin sellaisen äänimaailman kahvilaan, että mikään ei kolise. Räsymatot ovat tärkessä osassa täällä, sillä olen kutonut niitä kattoon pehmentämään akustiikkaa. Olen juristi, kirjapito- ja lakipalvelu on sekin vielä olemassa. Mutta tässä työssä saa olla luovempi! Kokiksikin opiskelin nuoruudessani.

- Kävin Espoossa Leppävaaran kudonta-asemalla kudontakurssin ja innostuin kovasti. Ostin omat kangaspuut, jotka ovat nyt täällä kahvilassa. Ne eivät vie asiakaspaikkoja, sillä tähän ei saisi yli 25 missään nimessä. Kutojia ei ole vielä montaa käynyt, mutta enpä ole ehtinyt markkinoidakaan, kun olen keittiössä koko ajan. Kokki on hakusessa. Kudontamaksu on 8 euroa päivässä ja loimimaksu 4 euroa metriltä.

Moni on kuulemma kysellyt kutoma-aikaa, mutta yhden päivän varaaminen kutomiseen tuntuu monille vaikealta. Outoa, sillä tännehän voisi tulla kavereiden kanssa hengailemaan. On lautapelejä viihdykkeeksi ja ihan kangaspuiden vieressä on mukava löhösohva.

Asiakkaita käy muuten kivasti, on anniskelua, ruokaa ja kahvileipää, vähän kaikkea.

Kaffekievari on varmasti rento paikka istuskella iltaa: listalla on pienpanimoiden oluita ja useita viinejä, ja hyllyssä on kattava kokoelma seurapelejä. Joskus ohjelmassa on myös pienimuotoisia konsertteja. Myös neulekahvila kokoontuu täällä kerran kuussa.

Kievarin kalkkunatoast on suosituin annos. Hyvää oli ja erityiskiitos kierrätysfarkuista tehdystä aterinpussista ja pöytäliinasta.

Edessä oleva jykevä penkki on stadionilta. Sieltä sai käydä sahaamassa sopivia palasia. Maalipinnalla se sai uuden elämän ravintolassa.

Arkilounaalla on kasvispohjainen keitto (6,50 e), johon voi lisämaksusta (3 e) tilata kipollisen proteiinilisää, esimerkiksi nyhtökauraa tai palapaistia. Soppa annostellaan itse noutopöydästä, jossa tarjolla on myös tuoretta leipää. Ja taas huomioni kiinnittyi kierrätysfarkkuihin, hauska verhoidea!

Syyskuussa 1992 kahvilan tiloissa sijaitsi SYP:in konttori, jonne iski niin kutsuttu kakkuryöstäjä. Pankkiryöstäjä oli tuonut henkilökunnalle täytekakun mukamas suurtalletustaan juhlistaakseen, mutta pankin rahat lähtivät rosvon matkaan.

Vohveleita on tarjolla päivittäin.

 

Ihanat farkkutyynyt!

Tarjolla oli itseleivottua kakkua ja pullaa sekä lähileipomoista ostettuja croissantteja ja Annan suklaatehtaan konvehteja.

 

Tiina on tehnyt vanhasta nahkarotsista hauskan taulun kahvilaan.

KAFFEKIEVARI

Pitäjänmäentie 19,

p. 050 3771027

Arkisin 10-20 ja la ja Su 10-18

www.kaffekievari.fi
www.facebook.com/kaffekievari

Brittiaamiainen viikonloppuisin 13,90 e, keittolounas alk. 6,50 e, salaatti 10,90 e, kakkupala 4 e, suodatinkahvi 2,80, cappuccino 3,50 e, vohvelit makealla/suolaisella täytteellä alk. 5,90 e.

Kommentit (5)

alex1999
4/5 | 

Call +18333340433 & get instant resolution for all printers, queries.Get 24x7 supports by dialing printer, Scanners customer care toll free US phone number +18333340433. To fix any Printer, <a href="https://printersupportnumber.com/"> Printer technical support number </a>, <a href = "https://printersupportnumber.com/ "> Printer Customer Service Phone Number </a>, <a href="https://printersupportnumber.com/"> Printer Customer Support Phone Number </a>, <a href =" https://printersupportnumber.com/ "> Printer Technical Support Phone Number </a>, <a href="https://printersupportnumber.com/"> Printer Customer Service Number </a>, <a href =" https://printersupportnumber.com/ " >

Räsymaton kutominen kangaspuilla on koukuttavan mukavaa, kuin maalaisi kankailla. Sukkulan suihketta, väreillä leikittelyä ja kutomisen iloa. Se on kierrätystä parhaimmassa ja alkuperäisimmässä muodossa, ja siksi ihmetyttää, miksi kudonta-asemilla näkee niin vähän nuoria. Matonkutominen olisi varmaan monen nuoren miehenkin mieleen, kun vain menisi kerran kokeilemaan.

Niinpä olin innoissani, kun 24-vuotias Selma-tyttäreni mainitsi, että häntä kiinnostaisi kokeilla matonkutomista. Koska käsityöt ovat oma rakas harrastukseni, niin niiden esitteleminen jälkikasvulle on aivan mahtavaa. Sen verran olen itse käynyt kutomassa mattoja, että tiesin, mikä sopisi hänelle.

Helsingissä ei ole kudonta-asemia, vaan pitää mennä pitkälle työväenopiston kurssille. Siellä opetellaan yhdessä loimen laittaminen ja jokainen saa noin viikon kudonta-aikaa. Tämä ei miellyttänyt minuakaan, ja olin varma, että nuori aloittelija ei tästä innostu. Miksi opettelisi hankalan loimen laiton, kun sen palvelun voi ostaa? Valmiilla loimilla pääsee heti tekemään sitä hauskinta, kutomaan mattoa.

Taito Uusimaalla on Vantaalla muutama piste, jossa on kangaspuita. Ostin tyttärelleni joululahjaksi viikonloppukudonta-kurssin. Perjantai-iltana opettaja näyttää miten päästään alkuun, hän oli paikalla myös lauantaina ja sunnuntaina sai mennä itsekseen. Kahdeksan tunnin kurssi maksoi 34 euroa. Loimesta laskutettiin sen mukaan, kuinka paljon sitä käytti.

Selma innostui kovasti matonkutomisesta. Hän valitsi näyttävän lemmenpolku-sidoksen ja sinisävyiset kuteet. Loimi oli musta.

-  Matto edistyi nopeasti ja sen kutominen oli rentouttavaa ja luovaa, todella konkreettista. Ei tullut ajateltua yhtään työasioita, vaan kutominen ja maton valmistumisen seuraaminen vei kaikki ajatukset. Laitoin aina pikkuisen eri sävyjä sukkulaan, ja kuvion ja värin muodostumista oli kiva seurailla.

Entäpä ne kuteet? Kerroin heti tyttärelle, että olisi aivan liian helppoa ostaa valmiit ontelokuteet kaupasta. Minä tietenkin revin hänelle lakanoista aidot räsymaton räsyt. Ja vanhoja lakanoitakaan en hakenut tylsästi kirpparilta, vaan sain ne ilmaiseksi Facebookin materiaalitori kierrättäjille -ryhmistä. Se on mahtava ryhmä, jossa ihmiset sekä tarjoavat että kysyvät askartelu- ja käsityötarvikkeita. Raha ei liiku, mutta halutessaan voi tehdä vaihtokauppaa. Käsityölle tulee pientä tarinaakin, kun hakee kangaspaloja ihmisten kotoa.

Korson ja Havukosken käsityöasemilla työskentelevä Mirja Kilpiä opasti Selmaa kädestä pitäen matonkutomisen saloihin Korson pisteessä, jossa on pienessä tilassa vieri vieressä 8 kangaspuut. Edelliset valmistuneet matot olivat saaneet väriensä inspiroimina nimet Vaahtokarkki ja Vaatekaapin siivous. Mirja ja muut kutomossa olleet naiset ehdottivat Selman maton nimeksi Ensinäytös.

 

- Se tuntui tosi kivalta nimeltä, olinhan koskenut ensimmäistä kertaa elämässäni kangaspuihin. Oman aikataulun vuoksi matto jäi pieneksi, sillä en ehtinyt kutoa kuin yhden kokonaisen päivän ja vajaan toista. Mutta tästä on hyvä jatkaa, ja tehdä kotiin isompi räsymatto. Olen jo huomannut katselevani mattoja aivan uusin silmin joka paikassa, Selma kertoo.

Taito Uudenmaan käsityökeskuksissa on 7-8 kangaspuut, loimet ovat puissa valmiina. Meillä voit kutoa mm. mattoja, liinoja, erilaisia sisustus- ja asustekankaita sekä esittää ohjaajalle omia toiveitasi kudottavista kankaista. Toiveita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Ohjaaja opastaa kutojaa, aloittelijaakin, aukioloaikoina. Muuna aikana kutominen tapahtuu omatoimisesti etukäteen sovittuna ajankohtana. Käsityökeskuksesta voit hankkia erilaisia materiaaleja ja työvälineitä kudontatöihisi, tilata loimia sekä saada asiantuntijaneuvontaa kankaan rakentamiseen kotona. Kudontakortti maksaa 80 euroa/kevät- tai syyskausi tai 12 e/päivä. Taito-keskuksia on ympäri Suomea.

www.taito.fi/meista/taitoyhdistykset

Mitä tulevaisuudessa?

Jatkamme varmasti tyttären kanssa yhdessä kudontaa. Mukava tehdä käsitöitä ja seurustella samalla. Espoossa on kolme kudonta-asemaa Leppävaarassa, Tapiolassa ja Espoon keskuksessa. Kudonta-asemalla saat kutoa valmiiksi rakennettuihin loimiin. Opettaja ohjaa henkilökohtaisesti eri työvaiheissa kuten työn suunnittelussa, kutomisessa ja viimeistelyssä. Myöhemmin voi jatkaa kutomista omatoimisesti. Kudontapäivän maksu on 10 euroa.

www.omnia.fi/hae-oppimaan/espoon-tyovaenopisto/kasityo/kudonta-asemat

Löysin myös kiinnostavan kahvilan Helsingin Pitäjänmäellä. Siellä on kangaspuut, joiden käytöstä maksetaan 8 euroa päivässä. Loimen metrihinta on 4 euroa. Täällä täytyy käydä joskus!

www.kaffekievari.fi/kievarin-kutomo

Kudontaretriitti Savonlinnassa Loikansaaren tilalla olisi myös meidän molempien mieleen.

http://www.loikansaari.fi/kasityomatkailu/kudontaretriitti1

Kommentit (5)

annukka
5/5 | 

Helsingissä on useita kudontapaikkoja kaupungin tiloissa, esim. Asukastalo Saunabaari (kaikille hesalaisille avoin). Asukastaloissa on muutakin toimintaa, mm ompelukoneita, erilaisia ryhmiä jne. Työttömille ja eläkeläisille on Hgin kaupungin Palvelutaloissa erilaista toimintaa, myös kangaspuita ja muita ryhmiä. Osa toimii vapaaehtoisvoimin ja ovat maksuttomia. Liikuntaryhmiä Palvelukeskuksissa vetää Hgin Työvöenopisto, jolloin ne muuttuivat maksullisiksi, valitettavasti. ET voisi tehdä juttua myös näistä Helsingin laupungin Palvelukeskusten harrastetoiminnoista, niistä kun ei jostain syystä kerrota avoimesti. Ehkäpä pelätään, että palveluja alettaisiin käyttää enemmän. Ja tarvettahan niille kyllä olisi.

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat