Kirjoitukset avainsanalla WC-paperi

Vessapaperi on mainio raaka-aine moneen muuhunkin kuin siihen alkuperäistarkoitukseen. Huomasin sen Krakovan matkalla muutama vuosi sitten. Olimme ystävättäreni kanssa mukavassa, siistissä hotellissa vanhassa kaupungissa. Mutta perinteiseen itäeurooppalaiseen tapaan WC-paperia oli niukasti: puoli rullaa kahdelle naiselle vuorokaudeksi.

Pyytäessämme kainosti paperia lisää vastaanottovirkailija, nainen, oli aidosti hämmästynyt suurkulutuksestamme! Saimme toki rullan, mutta päätimme ostaa tätä hyödykettä itse lisää kaupasta. Ja onneksi teimme niin, sillä löysimme puolalaisesta marketista oikean vessapaperitaivaan.

Hyllyt pursusivat eri värivaihtoehtoja: vaaleansinisen ja -punaisen eri sävyjä, kukallinen, pinkki, liila ja oranssi. Ryhdyimme oikein kiertämään kauppoja ja löysimme lisää ihania värejä, ja kiinnostavan yksityiskohdan. Monessa pakkauksessa luki made in Finland.

Värikkäät vessapaperit saivat mielikuvituksemme laukkaamaan. Se sopisi efektiksi käsin tehtyyn paperiin tai paperimassaan. Siitä pyöräyttäisi herkkiä paperiruusuja kranssiin tai onnittelukortteihin.

Maanläheinen kotiinvieminen

Viivyimme hyllyjen luona pitkään ja huomasimme sen herättävän epäilyjä. Myymäläetsivä oli koko ajan kannoillamme. Nauroimme makeasti kuvitellessamme tullimiestä avaamassa matkalaukkujamme. Yksi tuo viinaa, toinen vessapaperia.

Olen sittemmin ottanut tavakseni tuoda humoristisia tuliaisia läheisille. Toin pojalleni Pietarista selvitymispakkauksen, johon kasasin paikallisen oluen, annosvotkan ja vessapaperin. Vessapaperiin liittyy pieni vitsikin, joka aukenee vain venäjän kieltä jonkin verran osaaville. Kyrillisissä kirjaimissa on niin sanottu pehmeä merkki, joka on venäjäksi ”mjakij žnak”. Mikä sopisikaan paremmin vessapaperin nimeksi kuin ”pehmeä merkki”!

Vessataidetta ja vuoden turhake

Toin kotiin muutaman vessapaperirullan ja kieputtelin niistä herkkiä vaaleansinisiä ruusuja. Liimasin ne kehykseen ja taulu pääsi vessataiteeksi. Muutama värikäs rulla on edelleen tilateoksena vessassa, ja niitä saa käyttää vain äärimmäisessä hädässä. Peruskäyttöön on harmaata luonnonystävää.

Vuonna 2011 valittiin vuoden turhakkeeksi Flush & Go -vessapaperin biohajoava hylsy, jonka voi vetää vessanpöntöstä alas. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Kävin kesällä kierrätyskäsityökurssilla, ja siellä opettaja esitteli tämän hylsyn mainioita käyttömahdollisuuksia käsitöissä.

Konekirjonnassa käytetään yleensä tukimateriaalina veteen liukenevaa solvi-kalvoa, joka helpottaa kirjomista. Saman asian ajaa Flush and go! Kuvista selviää miten se sujuu. Oranssiin kankaaseen leikattiin reikä, joka peitettiin vessapaperihylsyllä. Sitten konekirjottiin ja lopulta hylsy huuhdottiin pois. Helppoa ja halpaa.

 

Flush and go -hylsy on myös mainiota raaka-ainetta paperimassadippaukseen. Liota hylsyjä vedessä ja surauta massa sauvasekoittimella ”soseeksi”. Dippaa massaan esimerkiksi kanaverkosta tehtyjä palloja, sydämiä ja muita koristeita. Kuivuva paperimassa tekee niistä kauniin lumisen näköisiä.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat