Kirjoitukset avainsanalla virkkausmallit

Puikot laulamaan ja langat soimaan - Reijan räsymatolla inspiroidutaan uusista virkkauskirjoista.

Virpi Siira on virkkauksen kruunaamaton kuningatar, sillä hänen kirjansa ja virkkausmallinsa ovat kertakaikkisen upeita! Ne eivät ole pipertävän pikkusievää mallin nykertämistä, vaan maailmoja syleilevää luovaa kokeilemista.

Siiran uusin kirja, Omakoppa neliö, on virkkausperinteitä ravisteleva opus. Se kaikkea ideoita, virikkeitä ja innostusta. Perusmallin eli isoäidinneliön lukuisat ruutuvariaatiot todistavat suunnittelijansa kekseliäisyyttä ja huumorintajua.

Ohjeet on kuvitettu huolella aloittelijoillekin sopivasti, mutta tilaa jää myös omille oivalluksille. Aloita pienestä neliöstä ja katso minne matka johtaa. Varsinaiset ohjeet lukija saa kehitellä itse.  

Minäkin innostuin virkkaamaan värikkään hameen isoäidin neliöistä Siiran kirjan innoittamana. Ja toinenkin on jo tuloillaan.

101 kuviomallia

Alunperin brittituotantoa oleva Lisää villiä virkkausta! -kirja esittelee 90 erilaista virkattua kuviota ja useita tapoja yhdistää ne. Jos Siiran kirjan on visuaalista tykitystä ilman tarkempia ohjeita, niin tämä tämä on juuri päinvastainen tapaus. Tylsän näköinen eepos, mutta kaikista malleista on erittäin tarkat ja seikkaperäiset kuvat, ohjeet ja mallipiirrokset.

Niiden avulla on hyvä lähteä suunnittelemaan omia malleja ja väriyhdistelmiä. Palasten yhdistämisen on usein työn rasittavin ja hankalin vaihe. Kirjassa annetaan tähän vinkkejä.

Kuvioita voidaan yhdistää monin eri tavoin reunoista, kulmista tai täytekuvioita käyttämällä. Kuvioista muodostuva muotojen ja värien palapeli on monien mahdollisuuksien leikki.

Virkataan kirjaimia

Kristiina Elon kirjoittama ja valokuvaama kirja tuo uutta näkökulmaa perinteiseen pitsinvirkkaamiseen. Kuvat ja ideat ovat raikkaita ja malleista on tarkat ohjeet ja piirrokset.

Kirjaimia voi virkata moniin tekstiileihin: tyynyihin, somisteisiin, peittoihin, vaatteisiin, koteloihin, tauluksi, tarjottimelle jne. Perustekniikka on nerokkaan yksinkertainen, ja aloittelijakin saa nopeasti tulosta aikaan opeteltuaan tarvittavat perussilmukat, joista kaikki kirjainkuviot muodostuvat. Vaihtelua töihin saa vaihtelemalla materiaaleja ja värejä.


Olet rakas -virkkaus on aika helppo, vaikka se näyttää vaikealta. Valmista kirjainta, sanaa tai sanayhdistelmää voit halutessasi jatkaa mihin suuntaan hyvänsä.


Rakkaus-tyynyn voi antaa vaikka lapsenlapselle lahjaksi.


Klassikko-virkkauksen kirjaimen korkeus on 26 ruutua. Se on helppo tehdä pylväistä ja ketjusilmukoista.


Pellavaisesta nypläyslangasta virkattu kirjainpari tekee laukusta täydellisen.

Virkattu teksti lepo on vitsikäs, rauhallinen ja kaunis yksityiskohta torkkupeitossa.

 

Kuvat ovat näistä kirjoista:


Virpi Marjaana Siira. Oma koppa NELIÖ - Virkattuja variaatioita, WSOY 2015. Hinta 21,30 e.

Edie Eckman. Lisää villiä virkkausta! Uusia tapoja yhdistää palavirkkauksen kuvioita. Minerva 2015. Hinta 18,90 e.

Kristiina Elo. Virkataan kirjaimia! Moreeni 2015. Hinta 25 e.

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Uusi varteen otettava kirja on myös Virkkaa kukkia, Sirpa Parviainen, Minerva, 2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat