Työkaverini graafikko Outi Liinamaa sai tämän mahtavan ihanan ompelukoneen kaukaisten sukulaisten kuolinpesästä. Hänen isotätinsä miehen sisaret Eila ja Marja Muukkonen ompelivat tällä laatupelillä koko ikänsä Helsingin Töölössä. Neiteinä pysyneet sisarukset asuivat kuolemaansa asti synnyinkodissaan. Outi ihastui tähän ompelukoneeseen ja vei sen korjaajalle. Hän totesi kuitenkin moottorin väsähtäneeksi. Outi tarjosi minulle konetta koristeeksi kotiini. Siellä on aika paljonkin entistäkin romua, mutta innostuin ideasta löytää tälle koneelle paikka, johon se sopii. 

Se löytyikin ihan vahingossa Imatran Partex-pajalta, jonne osuin juttukeikalla. Olin haastattelimassa Liisa Jorosta, ja kun molemmat tykkäämme käsitöistä, hän vei minut Partex-pajalle. Se keskittyy poistotekstiilien vastaanottoon, käsittelyyn ja kierrätykseen.

Siellä kierrätetään ja lajitellaan vaatteita tämän pöydän ääressä.

Ne mistä ei ole mihinkään kierrätykseen rouhitaan tällä myllyllä tekstiilirouheeksi.

Tekstiilirouhe on tämän näköistä. Mitähän kaikkea tästä voisi tehdä?

Partex-pajan pieni myymälä oli niin nätisti stailattu, että muistin heti oranssin Toyotan, joka sopisi todella hyvin tänne.

Käsityöntekijät ovat löytäneet Partex-puodin, sillä heillä on järkevän edulliset hinnat. Kierrätyslangat maksavat 15 euroa kilolta ja matonkuteiksi sopivat pussilakanat euron kappale. Kilohinnallakin niitä myydään.

Tiina Kontunen työskentelee työvalmentaja Partex-pajalla yhdessä Pauliina Näräsen kanssa.

- Meille voi tuoda tekstiilejä, joista kiinnostavimmat laitamme myyntiin retrorekillemme tai tuunaamme uusiksi tuotteiksi. Saimme EU-rahoitusta toiminnan käynnistämiseen ja laitehankintoihin, ja tarjoamme työllistymistä edistäviä palveluja parhaimmillaan 20 ihmiselle.

Käyttökelvoton tekstiilijäte alkaa olla maailmanlaajuinen ongelma, ja Imatran Vuoksenniskalla sitä vastaan käydään RS-30-murskausmyllyllä! Se maksoi useita kymmeniätuhansia euroja, ja sen suhteen on suuria odotuksia. Kone murskaa noin 80 kiloa tekstiiliä tunnissa eikä edes kauheasti pölise. Tekstiilimurskaa hyödynnetään Suomessa komposiittiteollisuuden raaka-aineena. Siitä valmistetaan kuulemamme mukaan pensselin varsia ja telakaukaloita. Myös yksityishenkilöt ostavat sitä kolmen euron kilohinnalla betoniaskarteluun.

- Maaliskuussa meillä kävi 512 asiakasta. Tekstiiliä saapui 4 744 kiloa ja valmistimme siitä tekstiilihaketta 4 097 kiloa. Pajamme on ainoa paikka Suomessa, jossa tekstiiliä murskataan. Otamme mielellämme vastaa ideoita siitä, mihin tekstiilimurskaa voisi hyödyntää käsitöissä.

 

Pienestä myymälästä on tullut käsityöihmisten keskuudessa hyvin suosittu, sillä he myyvät ihan oikeasti edullisesti kierrätettyjä nappeja, kankaita, lankoja ja pitsiliinoja. Nappien kilohinta on 8 euroa, lankojen 15 euroa ja pitsiliinojen 7 euroa.

Kaikki tilpehöörit ovat houkuttelevasti esillä.

Pitsiliinoja lähti mukaani heti kaksi kiloa. Helsingin kirppareilla pyydetään yhdestä liinasta 3 euroa, kun Imatralla saa seitsemällä eurolla kilon liinoja!

Tarjolla on nappisoppaa eurolla kauha. Myös 8 euron kilohintaan voi ostaa.

Tässäpä mainio idea tauluksi käsityöntekijän työhuoneeseen! Puoliksi leikattuihin lankarulliin on kiinnitetty magneetti.

 

Pajassa työskentely on todella mukavaa, koska saa ideoida uusia tuotteita. Kauppakassit kierrätyskankaista ovat suosittuja.

Hinnat ovat todella edullisia, käsityöntekijöiden mieleen.

Uusin kierrätysvaate on silmioista ommeltu hame.

 

Partex-paja, Tiilitehtaankatu 28, Imatra. Avoinna arkisin 9-17.

www.intopajat.fi

tiina.kontunen@tyonvuoksi.fi

pauliina.naranen@intopajat.fi

Kommentit (27)

Sari
28/27 | 

Eikö ole aavistuksen harhaanjohtavaa puhua yrityksestä 20 työttömän työllistäjänä, kun suurin osa heistä on kuntouttavassa työtoiminnassa eikö saa työstään palkkaa, kertyvää eläkettä tms? Vähän tarkkuutta tähän!!

Fake News
29/27 | 

Ei edes aavistuksen harhaanjohtavaa, vaan aivan täyttä valehtelua ja sumutusta.  Toivon ET-lehdeltä nopeaa korjausta tekstiin ja vähän silmää sen suhteen mitä antavat sivuillaan kirjoittaa.

Juhani K.
32/27 | 

Edellämainitut kommentoijat ovat jälleen aivan oikeassa. Työ ei oke työtä, josta saisi palkkaa.

Rehab slave
33/27 | 

Herran jumala. Kukaan paitsi pajan pyörittäjä ei saa palkkaa. Kuntouttavaan työtoimintaan ei saisi lain mukaan laittaa työkykyisiä, eikä kuntouttava työtoiminta saisi korvata palkkatyötä.

Vierailija
35/27 | 

Tässä jutussa puhutaan työllistämisestä, kun tarkoitetaan palkatta tehtävää työtä. Asiaa tuntematon saa tästä(kin) sellaisen käsityksen, että nyt työllistetäään oikeasti. Kyllähän työ on ihan oikeaa, tässäkin tapauksessa ihan kahdessa vuorossa tehtävää, mutta siitä ei makseta palkkaa. Palkan sijaan tarjotaan ”mielekästä tekemistä”.

Toimittajien pitää oppia
36/27 | 

TOtta on, ettei saisi puhua tuöllistämisestä, ellei makseta asianmukaista palkkaa. Vain omistajat nettoavat.

Sar
37/27 | 

Niin, työnantajan tärkein velvollisuus on maksaa palkkaa työntekijän työpanosta vastaan - missä on palkka?

Järkyttynyt
38/27 | 

Hyvä, että tekstiilejä uusiokäytetään. Silti olen järkyttynyt, että jälleen joidenkin mielestä on ihan OK, että ihmisiä pidetään töissä 10 euron PÄIVÄpalkalla (joka sekin veronmaksajilta, ei näiltä yrittäjiltä). Ettekö te ole koskaan kuulleet orjuudesta? Eikö historia opettanut mitään? Miksi on OK, että toiset saavat työnteostaan oikeaa palkkaa ja toiset eivät?

leikkaustyöeläkkeisiin
39/27 | 

Ja yksikään näistä "kuntoutujista" ei maksa eläkemaksuja joilla kustannetaan nykyeläkeläisten eläkkeitä. Hip hurraa "työllistäminen"! Luulisi edes tämän näkökulman kiinnostavan Et-lehteä. 

9eurorja
40/27 | 

Loistava argumentti!  Ja samaan syssyyn luulisi että valtio haluaisi takaisin laittomuuksista johtuvat työmarkkinatuen maksuosuudet...

Vierailija
41/27 | 

toimittaja voisi tosiaan kaivella vähän enemmän tätä aihetta. tietysti tilanne on kinkkinen, kun suomalaiset ostavat vaan kiinalaista (ja nykyään kai jo vielä halvemmissa maissa) tehtyä halpapaskaa eikä kukaan ole valmis maksamaan käypää hintaa käsintehdyistä, yksilöllisistä tavaroista. miten siis maksaa käypää palkkaa tällaisesta työstä? olen kuitenkin samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa siitä, että tällainen on yksinkertaisesti orjuuttamista. sen lyhyen ajan, jolloin nämä henkilöt ovat täällä töissä (ja siis pois työttömien riveistä, se kai on se pääasia), he eivät saa sen enempää kuin saisivat kotona ollen eivätkä myöskään kasvata eläkepottiaan.  eikä tällainen myöskään johda minnekään, sillä tällaisia oikeita työpaikkoja ei ole eikä edes yksityisyrittäjänä tällaisella Suomessa pärjää, kun ompelimot menevät yksi toisensa jälkeen konkkaan.

J-P
42/27 | 

> suomalaiset ostavat vaan kiinalaista

Hankala ostaa, kun työttömällä ei rahat riitä :-(

Ja todennäköisesti kuntouttavassa työtoiminnassa tuo huima muutaman euron lisä kuluisi lähinnä matkoihin & työeväisiin jne...

> sen lyhyen ajan, jolloin nämä henkilöt ovat täällä töissä

Kuntouttavan työtoiminnan vähimmäiskesto on neljä(4) tuntia ja enimmäiskesto kahdeksan (8) tuntia päivässä.

Kuntouttavan työtoiminnan jakson tulee olla pituudeltaan vähintään kolme kuukautta ja enintään 24 kuukautta..

Eihän tuo "eläkeikään asti" kestä, mutta ei hätää! Kun kausi on päättynyt, voidaan toinen mokoma aloittaa heti putkeen!

Minkäänlaista lomaoikeuttahan työttömillä ei tietenkään ole (oli se sitten käräjäoikeudessa todistajana olemisen, tai jonkun vähäpätöisemmän syyn takia.)

Pekka-setä
43/27 | 

Olen tilannut anopilleni et-lehteä vuosikaudet. Tämän tekstin julkaisemisen jälkeen taitaa tilaus mennä katkolle. Jutun kirjoittaja on lyönyt laimin kaikki kotiläksynsä. Ei kyse ole työllistämisestä eikä palkkatyöstä, vaan työttömien hyväksikäytöstä. Miksi julkaisette tällaista valheellista sumutusta?

Erkki Memi-Nirkki
44/27 | 

Mitenkäs sen palkan maksun kanssa on, pitääkö tosiaan paikkansa että toimintaa ylläpidetään orjatyövoimalla? Ilmiannetaanko sellainen työntekijä TE-toimistolle, joka ei suostu ilmaistyöhön, jolloin hänelle mätkäistään usean viikon karenssi?

Käsittämättömäksi on homma karannut. Tämäkö on sitä paikallista sopimista?

Orja9euron
45/27 | 

Pitäisi toimittajan ymmärtää mikä on ero on nykyään työllä ja "työllä". Tai parempi olisi puhua työstä ja palkkatyöstä. Tai vielä parempi kuten aikaisemmissa kommenteissa  on todettu orjatyö ja palkkatyö olisivat oikeat termit mistä pitäisi puhua.

Tämä juttu käsittelee pelkästään orjatyötä. Ja sillä ei ole mitään tekemistä auttamisen kanssa vain pelkästään työttömien hyväksikäytön.

Hyväksi käytetty
46/27 | 

"

Kunta voi järjestää kuntouttavan työtoiminnan itse, tekemällä kirjallisen sopimuksen sen järjestämisestä toisen kunnan tai kuntayhtymän taikka rekisteröidyn yhdistyksen, rekisteröidyn säätiön, valtion viraston tai rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kanssa. Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Tällä pyritään siihen, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen. Myös yhdistys tai säätiö voidaan katsoa yritykseksi, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa. Sama pätee avoimilla markkinoilla toimiviin liikelaitoksiin.

"

Siis kuntouttavassa työtoiminnassa ei saa harjoittaa elinkeinotoimintaa. Eli myydä tuotteita. Tässä linkissä paljon muutakin kuntouttavaan työtoimintaan liittyvää - mitä ihan yleisesti rikotaan:

http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ordnande-av-arbetsverksamhet-i...

Linnea
47/27 | 

Aivan mahtava juttu, kiitos siitä. Luen mielelläni kaikkea käsitöihin ja kierrätykseen liittyviä juttuja. Olen itse ollut vuosia sitten työttömien pajalla ohjaajana, ja siellä oli liuta luovia ja iloisia ihmisiä töissä. Palkka oli pieni, mutta kaikki tekivät innoissaa sitä mitä osasivat - ja opettelivat uutta. Kukaan ei tuntenut itseään orjaksi, mutta ehkä ajatusmaailma oli erilainen 10 vuotta sitten.

Vierailija
48/27 | 

"Palkka oli pieni..." saiko kymmenen vuotta sitten työttömät palkkaa? Miksi he olivat työttömiä jos saivat palkkaa?

Vierailija
49/27 | 

Joskus ajatusmaailma oli niinkin erilainen, että huutolaiset tekivät innoissaan sitä mitä osasivat. Tässä vain yksi epäkohta niiden kaikkien muiden joukossa, jonka kanssa kestää aikansa, ennen kuin ajatukset kypsyvät ja ihmiset alkavat ymmärtää, miten epäoikeudenmukaista se on.

Kerren käynyt
51/27 | 

Kyllä työllistettyjä huonompaankin paikkaan laitetaan. Itse ollessani työmarkkinatuella työllistettiin viiteen eri paikkaan, puoli vuotta joka toinen vuosi. Olisipa joku niistä ollut tuollainen paikka!  Olisin varmasti viihtynyt siellä tosi hyvin eikä olisi tarvinnut pelätä töppäävänsä   jätettynä yksin taloon, vaikkei työ ollut läheskään hallussa. Alkuun sai olla viisaamman parina, sitten vain kerrottiin tehtävät ja jätettiin kuin nalli kalliolle.  Niissä pätkissä kyllä tuli naama tutuksi ja vähitellen siitä seurasi työpätkiä, alkuun päivä-pari, sitten useammin ja pitempiä ja viimeiset vuodet lähes jatkuvasti pätkiä, kun ei päteviä alalla ole tarpeeksi.

Kierrätyshän on tosi hyödyllinen juttu. Sieltä saa ostaa materiaaleja halvalla itse tekemiseen eikä tarvitse ostaa kangaskaupasta. Esim. tilkkutöihin ei voi ostaa sopivia paloja valmiiksi pestyjä ja värinsä pitäviä paloja. Uudesta kankaasta ommeltu työ voi tuottaa yllätyksen, jos joku pala kutistuu tai päästää väriä.  

Joidenkin kirjoituksesta saa käsityksen, että vain  Partex harrastaa "työttömien riistämistä". Eihän vetäjä ole itse keksinyt tätä systeemiä. 

Halpatuontivaatteiden huono laatu vain täyttää roskista, kun vähällä käytöllä vaate rikkoutuu tai menettää värinsä/muotonsa. Partexilla se menee hyötykäyttöön, ja ympäristö kiittää.

Orja9eur
52/27 | 

Taas tuli virheitä - ei sinua työllistetty jos kerran olit työmarkkinatuella!

Ei vetäjä ei ole keksinyt tuota mutta kyllä vetäjänkin täytyy lakia noudattaa.

Vierailija
53/27 | 

Ehkä termit eivät ole hallussa, mutta työvoimatoimistolla on hyvä piiska, jos ei tarjottua työtä tai koulutusta halua: menetät vähänkin etuuden. Niiden viiden puolivuotisjakson lisäksi pakottivat ei-toivottuun koulutukseen, kun ei tullut haluttua koulutuspaikkaa.  Haluttomuuden syy oli näyttötutkinto. Tiesin, etten pääse läpi, kun vieressä tarkkailija pelottaa niin, ettei mikään oppi muistu mieleen. Turhaan kului 10 kk, kun näytöt jäivät  vajaaksi. Koulutuksessa sinänsä ei ollut vikaa, tavalliset kokeet menivät hyvin, mutta ne näyttöpäivät olivat kammottavia. 

Onkohan kukaan kommentteja kirjoittanut kysynyt keltään vastaavalla tavalla työskentelevältä, onko hän mieluummin joutilaana kotona vai missä tahansa työssä, vaikkeivat tulot olekaan isommat?

Nimimerkki (ei pakollinen)
54/27 | 

"Onkohan kukaan kommentteja kirjoittanut kysynyt keltään vastaavalla tavalla työskentelevältä, onko hän mieluummin joutilaana kotona vai missä tahansa työssä, vaikkeivat tulot olekaan isommat?"

Oletko sinä ikinä kysynyt vastaavalla tavalla työskentelevältä, että haluaisitko mieluummin palkkaa ja työsuhteen tuomat edut, kuten eläkekertymä ja lomat yms.? Kun nyt kuitenkin työtä siinä tehdään. Työstä pitäisi aina maksaa asiallinen palkka. Omistaja kuitenkin nauttii palkasta näiden orjien kustannuksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla