Kirjoitukset avainsanalla myyjäiset

Joulun alla joka paikassa on paljon joulumyyjäisiä, joista löytää kekseliäitä lahjoja lähipiirille.  Kumpulan kylätilan joulumyyjäisissä Helsingissä oli mukava tunnelma.

Myyjiä pieneen tilaan mahtuu parikymmentä. Suurin osa on innokkaita käsityöharrastajia, muutama tekijä on hiukan ammattimaisempi. Vanhemmilta myyjiltä saa aina yhtä ihania ja tarpeellisia villasukkia, nuoremmilta vaikkapa mäyräkoirapehmoja.

Pipityyny lohduttaa

Ihana lahja vauvalle ja taaperolle olisi Virpi Koskimiehen myymä lorupussi. Kaunis pussi on pullollaan lyhyitä loruja, jotka ovat pääosin eläinaiheisia.

- Ne ovat äitini Liisa Mäkelän käsialaa. Toivon kovasti, että hän julkaisee vielä oman lastenrunokirjan. Lorupussi oli hauska yhteistyö, minä vastasin suunnittelusta ja ompelin pussit kirppareilta löytyneistä kierrätyskankaista.

Virpi tekee myös kauniita ”pipityynyjä”, joilla lapsen pieni kipu unohtuu. Pussin sisällä kauranjyviä, ja sitä kannattaa pitää kylmässä. Jokaisessa tyynyssä on oma loru.

Pyörä kaatui, polveen koski
kipu itkun nostatti
pipityynyn kylmä poski
kyynelsilmän kuivatti

Mauri-mäyris kainaloon

Erja Koivunen myy hauskoja hiuspinnejä, joiden kuvioina oli niin kettuja, pöllöjä kuin auringonkukkiakin. Lisäksi hän myy neuleilla ja kankailla päällystettyjä nappeja ja esimerkiksi lasinalusiksi laminoituja Helsingin puhelinluettelon sivuja. Kaikenlaista pientä ja kivaa.

– Ompelen, neulon, leikkaan, kirjon ja askartelen kaiken itse. ”Tehdas” on kotonani Sipoossa. Tuotteitani voi ostaa verkkokaupasta, mutta enemmän tämä on elämäntapa kuin työ. Päätyöni on hoitaa lapsiani.

Erjan verkkokaupan nimi on Royal B*tch Craft Shop. Se löytyy googlettamalla.

Hiuspinnejä on 25 erilaista auringonkukasta hämähäkkiin! Hiuspinni maksaa 6,50 euroa.

Neulotuilla napeilla saa takkiinsa taatusti persoonallisen viimeistelyn. Erja neuloo kankaan ja päällystää napit, värejä on vaikka kuinka paljon. Yksi nappi maksaa 3 euroa.


Erjan naapuripöydässä Terhi Varalahti myy pehmomäyräkoiria. Kuinka ihana lahja lapselle olisikaan kotimainen Mauri-mäyris (22 e) kiinalaisen pehmon sijaan!

Terhillä on verkkokauppa, josta voisi ostaa muitakin mäyris-tuotteita, esimerkiksi pinssejä, heijastimia ja kasseja. Terhin ja Erjan tuotteita voi ostaa Knehtilän luomutila Hyvinkäällä, joulumarkkinat lauantaina ja sunnuntaina 13.-14.12. kello 10–15.

– Mäyräkoira on innostava hahmo, mutta minulle ei edes ole mäyräkoiraa, vaan kissa, Terhi nauraa.

Käsityöllä ei rikastu

Sisarukset Eila Autere ja Tuula Nousia olivat kasanneet myyntipöydän omista käsitöistään. Eila tekee koruja ja Tuula kutoo ihania vauvasukkia ja pipoja.
Eila asuu Mikkelissä ja välillä siskokset ovat myyneet sielläkin torilla ja naistenmessuilla.

– Mutta eihän käsityöllä ansaitse, hyvä kun saa edes omansa takaisin. Myyjäisissä pöydät ovat valitettavan kalliita, 30–50 euroon muutamalta tunnilta. On ihan mahdollista, että myynti ei ole edes tuota. Silloin jäisi siis tappiolle.

Tämä on todentotta ongelma. Jokainen innokas käsityöntekijä tykkäisi kokeilla tuotostensa myymistä myyjäisissä. Kaikki tietävät, että käsityöllä ei rikastu mutta kun saisi edes uudet lankarahat takaisin.

Samaa sanoo myyjäisissä toista kertaa oleva Saija Flinkkilä. Hän kertoo nettotuoton kolmen tunnin myyjäisistä olleen 41 euroa.

– Mutta tunnelma on hyvä ja pöytä kohtuuhintainen, 15 euroa. Paljon porukkaa on pysähtynyt katselemaan ja ostamaankin taiteltuja kirjojamme ja tölkin nipsuista tehtyjä rintakoristeita.

Saijan pöydässä on ennen näkemättömän kekseliäs koru: vanhaa silmälasin linssiin on porattu reikiä ja niihin virkattu erittäin ohuella langalla pitsiä. Tässä olisi ainakin erikoinen ja uniikki lahja kenelle vaan.

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat