Opiskelen Kankaanpään opistossa kädentaitojen ohjaajaksi. Pääsemme kokeilemaan monia kiinnostavia tekniikoita, ja aivan uusia, innostavia koneitakin tulee käytettyä.

Ylhäällä olevassa kuvassa on kaksi lasista Heinz-ketsuppipulloa. Pullo on muodoltaan varsin kaunis ja siksi päätin kokeilla siihen raepuhallusta.

Leikkasin lasin pintaan säänkestävästä ulkoteippaukseen tarkoitetusta teipistä palasia. Vasemmalla oleva pullo on lähdössä raepuhallukseen, oikealla oleva on juuri tullut sieltä. Paineella sinkoilevat aluminioksidirakeet tekevät lasin pinnasta maitomaisen, mutta tarrojen alla oleva osa jää entisilleen.

 

Hiekkapuhalluskaappi muistuttaa keskoskaappia.... Käsiteltävä tuote nostetaan sivuovesta sisään ja sitä käsitellään hanskoilla kaapin ulkopuolelta. Puhallus laitetaan päälle polkaisemalla lattialla olevaa poljinta jalalla. Tämä kaappi on monen tonnin arvoinen, mutta pieniä hiekkapuhalluskaappeja voi ostaa esimerkiksi Biltemasta ja Motonetistä. Hiekkapuhalluskaappia käytetään paljon metallin puhdistamiseen ruosteesta esimerkiksi autokorjaamoissa. Tässä kaapissa ei nimestään huolimatta pyöri hiekka, vaan aluminioksidirakeet. Niitä on alhaalla säiliössä 30-40 kiloa. Ne kiertävät paineella kaapin sisällä.

Hiekkapuhalluskaappi Mini maksaa Puuilossa 210 euroa.

Tässä kuvassa näkyy hyvin alusta, jossa on käsiteltävä esine on. Hanskat ovat myös mukana kuvassa.

Rakeet tulevat tämän näköisestä puhaltimesta paineella, mutta tätä vain pidetään kädessä ja ohjataan lasipintaan. Käynnistys tehdään jalalla polkaisemalla.

Opiston kaappi on ostettu käytettynä vuonna 2003 mutta se toimii edelleen mainiosti taidetarkoituksissa. Oranssin muovin sisällä on poljin, josta puhallus käynnistyy. Hanskat ovat kahdessa ovaalin mallisessa reiässä. Niiden yläpuolella olevasta ikkunasta voi katsoa raepuhalluksen edistymistä.

Tämän näköinen näkymä kaappiin on silloin, kun raepuhalletaan.

Sitten vain näperretään tarrat pois ja ihaillaan tulosta.

Lasin kuvioiminen raepuhaltamalla oli todella hauskaa ja helppoa. Nämä päätyvät vesikarahviksi kotiini.

Ostin kirpparilta kaksi viinilasia ja ajattelin tehdä niistä yksilölliset raepuhaltamalla pinnan. Näpräsin tämän kuvion tarraan ja kiinnitin sen lasiin.

Lähdössä raepuhallukseen.

Lasi pitää suojata hyvin reunoista, muuten rakeet kuvioivat senkin. Lasi pitää myös täyttää tiiviisti esimerkiksi trasselilla, jotta paine ei rikkoisi lasia.

... mutta minun laseilleni kävi köpelösti. Niihin tuli reikä. Pidin puhallinta ehkä liian lähellä lasia tai sitten lasi oli yksinkertaisesti liian ohutta. Mutta tulipahan kokeiltua. Aina ei voi onnistua.

Näihin pulloihin olin tyytyväinen, ja tein myös kynttilälyhdyn lasisesta kurkkupurkista.

Kommentit (5)

gemmalyly
8/5 | 

Insinööri on pätevä henkilö, jolla on asiantuntemusta tietyltä alalta https://nerdle.onl. He työskentelevät yleensä tiimissä teknologiatuotteiden suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa. Heillä on usein insinööritutkinto, ja heillä voi olla myös muita tutkintoja, kuten tietojenkäsittelytiede tai matematiikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla