Kirjoitukset avainsanalla Biltema

Näinkin raisusti voisi otsikoida hauskaa virkkausilmiötä, joka saa naiset ympäri Suomea tyhjentämään Biltema-liikkeen muurausnaruhyllyt.

Entäpä tämä: Naisilta kohta pääsy kielletty Biltemaan!

Facebookin virkkaus-ryhmässä on jo pitkään vertailtu Bilteman muurausnaruista tehtyjä tuotoksia. Ja raportoitu sitä, että mitä väriä on missäkin päin Suomea vielä hyllyssä.

Jos muurausnaru on sinulle tuntematon tuote, niin tähän se on tarkoitettu ”oikeasti”:

Vaaka- ja pystysuorien kulmien varmistamiseksi muurattaessa ja suorien linjojen saamiseen esimerkiksi kiveykseen. Myös paketointiin ja askarteluun. Pehmeää PP-muovia. Biltemassa 120 metrin rulla maksaa 2,89 euroa. Värejä on viisi.

Merja Pulkkinen kertoi Facebookin vilkasta virkkausta ryhmässä näin:

- Kävin äsken ostamassa muurausnarua. Nuori naismyyjä kysyi minulta, että miksi naiset ostavat nyt niin hirveästi muurausnarua. Vitsailin, että naisilla on menossa valtava talonrakennusbuumi. No kerroin totuuden, että niistä virkataan. Ai, hyvä tietää, täytyy tilata sitä lisää, myyjä totesi.

Pirjo Pulkkinen oli asioinut Raision Biltemassa, ja sielläkin kassatyttö ihmetteli narun suurta menekkiä. Hän oli ajatellut, että keväällä ihmiset innostuu korjailemaan kotia. Kyllä nauratti kun kerroin mihin narua käytetään. Raision Biltemaan on narujen kohdalle laitettu iso lappu "Hittituote"!

Venla Salo oli saanut mieheltään ihanan lahjan, jota hän kommentoi näin: Se fiilis kun mies tarjoaa Biltemassa muurausnarut ja maalarinteipin. Voittaa kirkkaasti sapuskat ravintolassa, tai suklaan ja kukat!

Muitakin hauskoja kommentteja näkyy palstalla.

  • Minkä kaupungin Biltemasta haitte? Kehä 3:n myymälästä kaikki loppu. Kohta varmaan on naisilta pääsy kielletty Biltemaan!
  • Pian muurarit nostavat kanteen: narut ovat langat lopussa, hinta nousee kysynnän kasvaessa
  • Joensuun Biltemaan tuli tänään uusi kuorma muurausnarua. Sain ekat rullat sieltä jo ennen hyllyyn laittamista! Hyvää palvelua!
  • Laitoin pojan asille, hän toi minulle pinkkiä narua Lahdesta.
  • Kassapojan ilme oli hauska, kun kysyin kiusallani, että millähän koukkunumerolla tätä pitäisi virkata.

Biltemassakin on ilahduttu muurausnaruilmiöstä.

– Muurausnarut ovat tosiaan herkullisen värisiä ja sopivat erinomaisesti muuhunkin käyttöön kun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Ja narua kyllä riittää, eli kyllä muuraritkin saavat omansa. Narun myynti on nyt tosiaan näyttänyt mukavia lukemia, myynti on noussut yli 60 prosenttia kertoo Tarja Pitkänen Bilteman markkinointiosastolta.

"Narun myynti on nyt tosiaan näyttänyt mukavia lukemia."

Muurausnarusta on virkattu tabletteja, pikkukoreja kylppäriin ja kasseja. Se sietää kosteutta joten sopii vaikka mökin terassin pöytäliinaksi. Se on pehmeää ja sitä on helppo käsitellä, vaikka onkin muovia.

Myös turkulainen Tuula Kyrölä, 54, innostui virkkaamaan värikkään kesäkassin, johon meni neljä rullaa muurausnarua.

– Muurausnarujuttu alkoi yhtäkkiä ja paisui hurjasti. Idea tuntui hyvältä, koska haluan kokeilla uusia asioita ja pidän voimakkaista väreistä. Menin Biltemaan katsomaan, missä väreissä narua sai. Mielivärini pinkki oli loppu. Narua on helpompi virkata kuin luulisi, koska se on taipuisaa. Vaikeampi kuitenkin kuin lanka, koska se ei yhtään veny. Vielä en ole ehtinyt tehdä muuta kuin kassin, ja joitakin testitilkkuja.

Tuula toteaa, että hyvät ideat kiertävät maailman muutamassa minuutissa! Hän laittoi kuvan kassistaan pariin kansainväliseen ryhmään. Se sai niissäkin paljon huomiota. Ihmiset alkoivat etsiä, mistä narua saisi heidän kotimaissaan.

Tuula toteaa, että kansainvälisissä ryhmissä yksittäisiä ideoita tärkeämpää on ollut nähdä, että käsitöissä ei ole sääntöjä, joita ei voisi rikkoa. Ei ole oikeaa ja väärää. Suomessa on ainakin aiemmin ollut vallalla ajattelutapa, että jokin asia pitää tehdä määrätyllä tavalla.

– Erikoisin neuletyyli löytyi jostain ryhmästä. Siihen oli pakko tilata maksullinen tekniikkaohje, vaikka useimmiten pystyn kuvasta näkemään, miten jokin on tehty! Englanninkielisissä maissa naisten tekniset taidot käsitöissä ovat huonommat kuin Suomessa. Aika usein vastailen teknisiin kysymyksiin, miten jokin asia voidaan tehdä.

Instagram on myös tuonut uuden käsitöihin uuden ulottuvuuden, koska siellä ei ole pakko kirjoittaa eikä ymmärtää mitään määrättyä kieltä.

– Olen huomannut, että turkkilaiset ja arabiankieliset naiset ovat hyvin aktiivisia siellä ja he varsinkin virkkaavat paljon. Minulla on kohta 1000 seuraajaa Instagrammissa ja heidän joukossaan on paljon muslimimaista . Samoin australialaiset käsityöharrastajat ovat Instassa aktiivisia.

Tuula on asunut 13 vuotta eri puolilla Eurooppaa, joten kansainvälisissä ryhmissä toimiminen on luontevaa.

– Minusta on kiva ottaa osaa erilaisiin hastageillä toimiviin kampanjoihin Instagrammissa. Niistä löytää uusia ihania seurattavia. On kiva tuntea kuuluvansa yhteisöön. Instagrammissa olen myös löytänyt useita neulegraffitiprojekteja ja ottanut niihin osaa, lähettänyt omia pieniä osia niitä varten mm. Australiaan, Uuteen Seelantiin ja Kaliforniaan.

Tuula on käsityön sekatyöläinen. Hänellä on tekstiiliartenomi koulutus, mutta hän työskentelee verkkoviestinnän opettajana aikuiskoulutuksessa.

– Pitkään ompelu oli ensisijainen. Ompelin lähes kaikki omat, paljon sisarusteni ja äitini vaatteista, myöhemmin kolmen tyttäreni vaatteet. Belfastissa asuessani valmistin tilaustöinä morsius- ja iltapukuja ja siihen aikaan muodissa olleita isoja verhoasetelmia. Kolme kuukautta vuodesta tein vain joulukoristeita ja myin käsityömarkkinoilla. Viime vuosina olen siirtynyt neulontaan ja virkkaukseen. Rakastan värejä ja suunnittelen lähes aina työni itse. Aika ajoin huovutan, teen helmitöitä tai paperimassatöitä. Muurauslangasta voisin virkata parvekkeelle kukkapurkeille amppelit. Myös kylppärin pienen ikkunan verhoa suunnittelen siitä. 

 

Muurausnarua kassiin

Tein ensin pieniä kokeiluja ja päätin sitten aloittaa kesäkassin virkkausta. Keksin mallivirkkausta sitä mukaa, kun etenen, joten en vielä tiedä, minkälainen siitä tulee valmiina. Nyt olen tässä vaiheessa.

Virkkaan metallikoukulla 3 mm. Tein ensin pohjaa varten 4 kerrosta kiinteitä silmukoita  ketjusilmukkaketjun ympärille ja lähdin sitten jatkmaan suljettuna ympäri. Kassin leveys on 35 cm.

Nyt kassi on valmis!

Pinkkiä Suomesta loppunutta narua tämä olisi kaivannut, mutta kun ei ole, niin ei ole! Ne neljä rullaa muurausnarua menivät tarkalleen tähän, senttiäkään ei jäänyt! Viimeisen sangan jouduin ompelemaan kiinni puuvillalangalla.  Valmiin kassin koko on 32 x 36 cm. Sangan pituus (siis kokonaismitta) on 80cm. Tästä tuli juuri sopiva otettavaksi mukaan Portugaliin parin viikon päästä!

 

 

Muurausnarusta syntyy monenmoista

 

 

Margit Moilanen teki ikkunalaudalle kaitaliinan.

Mirja Hallikainen virkkasi vihreä liinan. Moni suunnitteli laittavansa liinoja mökillä vesiämpärin alle tai kuistin pöydälle.

Eija Lahtinen virkkasi kaksi vetoketjullista pussukkaa.

Tiia Paanasen oranssi liina näyttää tältä.

 

Piia Laamasen pitkulainen pussukka.

 

 

Kommentit (18)

Käsityönope
1/18 | 

Muiden työt ovat virheettömiä, Tuulan laukku ei: reuna polveilee. Purattaisin.

Vierailija
2/18 | 

Miten reuna voi polveilla, jos on virkattu suljettuna ympyränä? Luulisi käsityönopettajan sen verran käsitöistä ymmärtävän.

Asta
3/18 | 

Voi oppilasparat, joita sinulla on. Jos noin kannustaa oppilaitaan, ei heistä käsityöläisiä tule. Itse olen saanut aikanaan erittäin rajua arvostelua opettajalta. Luulin etten ikinä osaa/halua tehdä mitään. Kuitenkin minusta lopulta tuli kovan työn kautta käsityöläinen. Noin 12 vuoden ajan opettanut muita, yläasteella, enkä koskaan, koskaan, moittinut oppilaan työtä. Yhdessä katsoimme virheet ja kädestä pitäen yhdessä korjasimme.

Vierailija
4/18 | 

Olisitpa ollut minun käsityöopettaja, niin olisi ollut mukava mennä käsityötunnille. 

Ei käsityönope
5/18 | 

Tuula onkin tehnyt laukun itselleen, ei kenenkään arvosteltavaksi. Ja kauniin laukun on tehnytkin.
Ei kannattaisi pilata muiden iloa, jos itsellä jostain syystä päätä kiristää!
Positiivisia ajatuksia ja aurinkoista mieltä sinullekin!

Bloggari Tuula K
8/18 | 

Kassini ei tosiaan ole virheetön eikä tarvitse ollakaan :) Tuo on ihan kokeilukappale, mutta paljon siitä on tykätty eri ryhmissä.  Itsekin tykkään hurjan paljon.  Kun itselleni tein eikä ole tarkoitusta tehdä siitä ohjetta, en viitsinyt lähteä purkamaan, kun silmukkamäärä vaihteli. Ilo tekemisestä on pääasia :) Tuon tekemisestä enemmän www.ristiin-rastiin.fi/2016/03/muurausnarukassi-valmistui.html 

Pakkaustarvikkeita myyvä myyjä
12/18 | 

Polypropeeni (lyhenne PP) on termoplastinen polymeeri, jota valmistetaan propeenista. Polypropeenia käytetään useissa tarkoituksissa, kuten kalvoissa, kuiduissa, köysissä ja levyissä. Polypropeeni on erittäin vastustuskykyinen liuottimille, emäksille ja hapoille. Se on kiteinen muovi ja sivutuote öljyn valmistuksessa. Polypropeenin kiteisyysaste on normaalisti 40−60 %, lämpökäsittelyllä jopa 70 %

Polypropeenin sulamispiste on 160 °C. Tästä muovista tehdyt astiat eivät sula astianpesukoneessa, eivätkä teollisessa täytössä. Siitä syystä monet purkit sinetöidään alumiinikalvolla.

Polypropeenin keksi Giulio Natta 1950-luvun alkupuolella.

Polypropeeni voidaan sulattaa ja käyttää uudelleen tai polttaa energiajakeena. Valmistustapana on pääasiassa ruiskupuristuksella sekä ekstrusoimalla
...Eli kierrätysnumero 5. Energiajätekelpoinen tuote ja uudelleen kierrätettävissä :)

Milla
13/18 | 

Kaitaliinoen ja pussukoiden on tarpeen olla teollista käyttöä, liuottimia ja happoja kestäviä?? Vaikka kierrättävä leima kuulostaa hyvältä on kierrätystä parempaa on olla ostamatta uutta, ja käyttää käsityötaitoja kestävämpään ongelmanratkaisuun? Uudelleen kierrätettävissä oleva on vasta mahdollisuus siihen, ei tae. Käsitöiden materiaalivalinnat ovat aina mahdollisuuksia valita hyvin ja kestävästi. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat