Facebookin käsitöiden ystävien vinkkipankissa on 25 522 jäsentä.  Jäsenet laittavat sinne valokuvia monenlaisista käsitöistä, esimerkiksi villasukista, huovutetuista eläimistä, seinäkoristeista ja ovikransseista. Saman tapaisia ryhmiä on paljon: tölkinnipsuaskartelusta betonitöihin, neulomisesta sisustusideoihin.

Tutkailen silloin tällöin käsitöiden ystävien vinkkipankkia erityisesti, jos käsityön valokuva on hyvä. Kerran joku oli kuvannut huovutettuja tonttuja metsässä, ja kuva oli upea. Suurin osa nappaa kuvan salamalla pöydän nurkalla, jolloin tulos ei ole yhtä hekumallinen.

Aika harvoin esitellään töitä, joissa on jotain todella uutta. Näin kävi pari viikkoa sitten, kun huomasin Aleksi Lydmanin originellit värikkäät peurat. Ne ovat kuin paperinen vastinen perinteisille hirvensarville seinällä. Aleksi piirtää ja maalaa myös lampunvarjostimia ja kenkiä.

Aloin tutkia, että mikä on miehiään tämä 24-vuotias nuori mies, jonka työt saivat valtavasti ihastelua. Niinpä soitin Aleksille. Hän on käynyt Kaitaan kuvataidelukion ja sen jälkeen Vantaan ammattiopiston Varian graafisen suunnittelun linjan. Alan töitä ei ole vielä löytynyt.

Hauskat peuranaamiot

– Olen kokeilevainen ja tykkään tehdä kaikenlaista, mutta piirtäminen ja maalaaminen on aina ollut minulle rakkainta. Olin viisi vuotta iltapäiväkerhossa töissä ja siellä opettelin virkkaamaan, kun halusin kokeilla lasten kanssa jotain uutta. Virkkasin pehmoleluja valtavat määrät ja myinkin niitä.

Peuranaamion idea lähti siitä, että Aleksi näki decoupage-tekniikalla päällystetyn eläimenpään. Hän alkoi miettiä, että voisiko sen tehdä paperimassasta ja maalata. Ei muuta kuin kokeilemaan. Peuran pään ”raato” on kanaverkkoa, jonka päälle Aleksi liisteröi paperisuikaleita. Sitten hän maalaa sen valkoisella pohjamaalilla. Lopuksi se saa pintaansa mielikuvituksellisia kuvioita.

– Kun piirrän voi mennä vaikka kuusi tuntia, etten edes huomaa ajan kulua. Nautin niin käsillä tekemisestä ja luomisesta. Maalit ovat akryylivärejä.  

Sittemmin Aleksi löytänyt askartelutarvikeliikkeistä pahvisia eläimenpääpohjiakin, esimerkiksi Sinellistä ja Hobbypointista.

– Muokkaan sitä vielä kolmiulotteisemmaksi paperilla ja liisterillä, ja lopuksi maalaan sen.

Lamppujen uusi elämä

Maalatut lampunvarjostimet lähtivät siitä, että Aleksi halusi kokeilla muutakin kuin paperille maalaamista. Kirppareilta ja nettikirppareilta ostutetut valaisimet saivat pintaansa värikkäitä pöllöjä ja lintuja.

– Valitettavasti kirppareilla ei juurikaan ole valkoisia varjostimia ja välillä ostan Ikeasta uusiakin. Käytän lampuissa taiteilijatarvikeliike Temperasta ostamiani taiteilijavärejä. Piirrän lyijykynällä hiukan hahmoa ja sitten lähden kehittelemään kuviota vapaasti, mitä mieleen tulee!

Aleksin facebook-sivuilla on paljon kuvia kangastossuista, joihin hän on maalannut mitä mielikuvituksellisimpia kuvioita. Kaikki lähti siitä, että Aleksi kyllästyi mustiin ja ruskeisiin kenkiin, joita oli pakotettu ostamaan itselleen. Hänen kengännumeronsa on nimittäin 52.

– Tilasin netistä itselleni valkoisia kangaskenkiä ja aloin maalata niihin kuvioita. Kerran kaupungilta ohikulkija kysyi, että mistä olet ostanut nuo. Kun kerroin, että olen maalannut ne, hän halusi tilata itselleen sellaiset. Ja aika moni hänen kaverinsakin halusi sellaiset. Teen näitä koko ajan jonkin verran. Käytän kenkiin kangasvärejä.

Aleksin unelmana olisi oma kahvila, jossa voisi olla hänen töitään esillä ja myytävänäkin. Toistaiseksi hän ei ole vielä perustanut yritystä, vaikka sekin on harkinnassa. Ihan facebookin kauttakin tulee paljon pyyntöjä, että tekisitkö minulle peuran tai kengät.

– Lampunvarjostimiakin kysyttiin yhteen liikkeeseen myyntiin. Tuntuu kivalta, kun töistäni tykätään mutta menen vielä päivä kerrallaan, kotona töitäni tehden. Olen kai vähän arkajalka yrityksen perustamisessa. Ehkä lähikirjastoon voisi laittaa jonkun näyttelyn pystyyn, hän suunnittelee.

Lisätietoja:
aleksi.lydman@hotmail.com

Kommentit (5)

Vierailija
8/5 | 

Tätini osti sulta aivan iki-ihanat vauvan tossut kettukuvilla. On saaneet huomiota osakseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla