Kirjoitukset avainsanalla puutalot

On ihanaa nauttia tunnelmallisten joulukotien miljööstä ja rauhassa. Tämä on mahdollista Loviisassa, kun vanhan kaupungin puutalokodit pitävät ovensa avoinna yleisölle 13.–14.12.2014 klo 10–17.

Avoimia koteja on seitsemän, ja monessa saa pikkurahalla ostaa kahvia ja ihania leivonnaisia. Joululahjaksi voi ostaa käyttötaidetta ja käsitöitä. Varaa käteistä rahaa, sillä tavallisilla kodeilla ei tietenkään ole maksupäätteitä. Joulukoteihin on ilmainen sisäänpääsy.

Venäläistä tunnelmaa

Minä ehdin käydä viidessä kodissa. Aloitin vuosien 1750 ja 1800 välillä rakennetussa Kuninkaanlammen joulukodissa, jossa oli tarjolla Olga-emännän venäläistyylisiä joululeivonnaisia, kahvia, teetä ja glögiä. Joulupuodissa oli käsitöitä korteista huopatossuihin.

Katja Makarova harrastaa 1700-lukua ja oli pukeutunut aikakauden mukaisiin vaatteisiin. Jotka hän on muuten itse ommellut!

Kuninkaanlammen pihalla olevassa tunnelmallisessa maakellarissa oli esillä risutaiteilija Tarja Heikkilän hienoja risukoristeita. Hän pitää risutyönäytöksen sunnuntaina 14.12. klo 12–17.

Glögiä ja suklaapiirakkaa

Seuraavaksi menin Pitkänpöydäntaloon Mariankadulle. Olohuoneessa oli ihana hämäränhyssy, tunnelmalliset keramiikkalyhdyt ja kaunista joulumusiikkia soimassa. Olisin voinut jäädä sinne heti päiväunille. Ostin emäntä Kaisa Korpelan tekemiä herkkiä ruusunmarjakransseja. Luomuglögiä ja suklaapiirakkaakin oli tarjolla, mutta joka paikassa ei jaksanut syödä.

Tekstiilitaiteilija Tina Karvosen ja hänen kuusihenkisen perheensä koti Vackerbacka on oikea käsityöläisen unelma Suolatorin laidalla. Tina värjäili pihalla lankoja väripadassa. Väreissä heijastuu luonnon upea värikimara.  Pihapiirissä on pieni myymälä, josta voi ostaa lankoja, joulusukkia jne.

Jouluasuun puettu koti on supermagee, sillä siinä on yhdistetty rohkeasti mutta tyylikkäästi uutta vanhaan. Kattokruunu raakaa hirsilautaa vasten näyttää upealta. Oli hienoa olla ikään kuin ”kylässä” näissä kodeissa. Harvoin pääsee sisällä katsomaan vieraiden ihmisten kauniita koteja.

Leppoisaa ja rauhallista

Naapurissa olevassa Ajurintalossa oli hyvin jouluista tunnelma. Isäntä paisteli joulutorttuja, sillä täälläkin sai pikkurahalla torttuja ja glögiä. Vossikkakuski Alfred Lindborg rakennutti Ajurintalon Suolatorin nurkalle vuonna 1900.  Talo on rempattu vanhaa kunnioittaen ja yksi erityisen hauska yksityiskohta on vanhoihin putkiin tehdyt kynttilänjalat.

Viimeinen kohteemme oli Villa Hanna Itäisellä Harjutiellä. Siellä nautimme lämmittävän borts-keiton ja laskeuduimme joulun odotuksen tunnelmaan. Totesimme, että joulu-Loviisa on mukavampi kuin kesän tapahtuma. Kesällä väkeä on valtavasti mutta jouluna sopivasti.


www.visitloviisa.fi
www.risusta.fi (Tarja Heikkilän risutöitä)

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat