Kotiin ja kattaukseen voi saada pääsiäistunnelmaa muutenkin kuin rairuoholla ja pääsiäistipuilla. Minä innostuin tyhjentämään kananmunia jo hyvissä ajoin koristelua varten.

Se käy helposti näin: pistä raa'an kananmunan molempiin päihin pienet reiät neulalla. Paina ensin pienellä, sitten vähän isommalla neulalla. Puhalla sisus ulos, huuhtele munankuori ja anna kuivua.

Munat tai munakuoret voi värjätä keittämällä niitä jonkin värjäävän aineen kanssa 10–20 minuuttia. Keittämisen jälkeen niitä voi vielä sekoittaa värillisessä keitinliemessä, jolloin väri syvenee.  

Värjää keitinliemi näillä:

  • Punasipulin kuoret – punaruskea
  • Keltasipulin kuoret – oranssiruskea
  • Kahvi ja tee – ruskea
  • Pakastemustikat – harmahtava sininen
  • Punakaali – kirkas sininen
  • Punaviini – punavioletti
  • Porkkanat – hennon keltainen
  • Sahrami tai kurkuma – keltainen
  • Punajuuriliemi – vaaleanpunainen väri

Nämä munat on ostettu Prahasta. Hienot reiät on tehty hammaslääkärin välineillä.

Munaisa pääsiäiskortti

Minä otin munakuoriin askartelevamman otteen. Päätin tehdä kuuden munan kennoon erilaisen, kolmiulotteisen pääsiäiskortin kuudesta munasta. Siksi halusin koristella ne mahdollisimman eri tavoilla. Virkkasin keltaisesta langasta ja pörröisestä vaaleanvihreästä langasta munalle päällisen.

Aika monia munia päällystin liimaamalla niihin käytettyjä postimerkkejä ja sanomalehtisuikaleita. Aika vänkä tuli munasta, johon liimasin höyheniä. Kokeilin myös ommella tilkkutyötyyliin munalle värikkään peiton.

Pääsiäispöytään en laittanutkaan kukkia, vaan levitin pöydälle valkoista paperirouhetta, jota oli ollut pakkauksessa pehmikkeenä. Sen päälle asettelin päällystetyt muna. Valkoisiin lautasliinoihin liimasin keltasävyisen postimerkin. Sain innostunutta palautetta pääsiäisvierailta, sillä he eivät olleet ennen nähneet tämmöistä kattausta. Mielikuvitus ja hullut ideat vaan peliin!

Jos ei jaksa puhallella munia, voi askarteluliikkeistä ostaa styroksimunia.

Sain 10-vuotiaalta Venlalta virpomisoksat, joihin hän oli kekseliäästi virkannut värikkäitä nauhoja. Kun kotona ei ollut paperia, homma hoitui näin.

Pääsiäisenä voi vaihtaa myös ovikoristeen. Senkään ei tarvitse olla osoittelevan pääsiäishenkinen, vaan keväisyys riittää. Aika keväisen kranssin saa päällystämällä styroksisen kranssipohjan vaikkapa vihreä-keltasävyisillä postimerkeillä. Saman asian ajaa eri väriset pienet kauniit paperipalat, joita voi keräillä vaikka lehdistä ja tapetinjämistä.

Helppo ja persoonallinen ovikoriste syntyy myös vanhasta kirjasta. Taittele jokainen sivu kaksikerroin, jolloin kirjan sivuista muodostuu puolikas lieriö. Paina kansiin reiät ja kiinnitä niihin naru ripustusta varten. Kirjaa voi koristella monin tavoin, vaikka paperisilla ruusuilla.

Pihaakin voi koristella pääsiäishenkeen. Mikkelissä olevassa Kenkäveron kartanossa on ulkona vanhoja monoja ja kenkiä, joihin on laitettu maalattuja munankuoria!

Käsityöihmisiltä löytyy kotoa materiaalia, useimmiten liikaakin. Kevään keltaisista ja vihreistä langoista voi helposti rakennella kestävän ”kukka-asetelman” vaikka isoon koriin, nukenvaunuihin läpinäkyvään isoon maljakkoon. Langoilla täytetty kylpyamme on hauskan näköinen mutta ehkä saman fiiliksen saa pienimuotoisemmasta lankakasastakin....

 

Kommentit (5)

incredibox
10/5 | 

 Käytä pääsiäisen perinteisiä värejä, kuten keltaista, vaaleanpunaista ja vihreää, https://incrediboxgame.co/ koristeiden valinnassa. Voit sisällyttää näitä sävyjä esimerkiksi kukkina, tyynyinä tai pöytäliinana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla