Kirjoitukset avainsanalla virkattu tukka

Tamperelainen käsityöläinen Annariikka Qvist virkkaa niin upeita nukkeja, että minulle tuli ensimmäistä kertaa sitten lapsuuden halua leikkiä nukeilla. Ne ovat ihania, persoonallisia, ja tukat ovat mahtavat. Niissä on sekä selkeää muotokieltä että runsaita, lähes barokkimaisia yksityiskohtia. Kaikki virkatut nuket ja eläimet ovat uniikkeja yksilöitä. Kahta samanlaista ei ole.

 


- Idea nukkeihin lähtee aina värien valitsemisella. Rillipäälle halusin ihan ensimmäiseksi mustat silmälasit ja vaatteisiin kirkkaat värit. Sininen tukka valikoitui siksi, etten siihen mennessä ollut vielä tehnyt sen värisiä hiuksia. Ja sattui olemaan juuri sopiva määrä hiuksiksi kelpaavaa ohutta puuvillalankaa. Kävi kuitenkin niin, että hiuslanka loppui kesken ja joudun täydentämään ihan toisella mutta tarpeeksi lähellä olevalla sinisellä langalla, jotta sain valmiiksi kampauksen. Nuket täytän vanulla ja keskivartalon kohtaan saatan laittaa lankarullien hylsyjä vahvistamaan rakennetta, Annariikka kertoo.

 

Nuket syntyvä omien mieltymysten mukaan, mutta Annariikka myy niitä sopivan ostajan löytyessä. Ostajat ovat usein aikuisia naisia, sillä nuket eivät sovellu leikittäviksi. Niitä ihaillaan! Nuket ovat ovat kampauksineen 30-40 cm kokoisia. Hinta on alkaen 150 euroa.

- Koen tärkeäksi kierrätyksen ja materiaalien hyötykäytön, joten  80-90 prosenttisesti nukkien langat ovat muiden jämälankoja, joita olen saanut tai ostanut kirpputoreilta tai nettien huutokaupoista. Käytän 2,5-3 koukkua ja suurin osa langoista on puuvillalankoja. Tukkien muodoissakin käytän hyödyksi kierrätettyjä materiaaleja esimerkiksi  vaahtomuovia ja vanhaa villapaitaa halutun muodon saavuttamiseksi. Kampaukset ovatkin se mielenkiintoisin ja haastavin vaihe, jolloin saa laittaa mielikuvituksen likoon ja toisaalta pähkäillä teknistä toteutusta. Kampauksissa on mahdoton määrä lettejä.

 

Kuvassa olevan nuken nimi on Soturiprinsessa.- Soturiprinsessan tukka oli tähän astisista haastavin muodon puolesta, mutta muuten aikalailla samanlaisella tekniikalla  syntyi kuin aikaisemmatkin kampaukset. Työtunteja en mitenkään pystynyt laskemaan kun tekeminen oli niin pätkittäistä, mutta kyllä niitä meni useampia kymmeniä. Idea soturiprinsessaan lähti historiasta ja oikeastaan alkuajatuksissa oli Englannin Elisabeth ensimmäinen ja toisaalta Dolce & Gabbanan muutaman vuoden takainen käsittämättömän hieno muotinäytös. Siinä oli mm. kultaisia iltapukuja ja kruunuja. Monesti inspiraation puutteessa suuntaan juuri Vogue -lehden kotisivuille selaamaan kuvia muotinäytöksistä. Kaikki soturiprinsessan mekossa käytetyt korut on hankittu kirpputoreilta tai saatu lahjoituksina.

Tampereen kädentaitomessuille18.–20.11.2016 tulee esille 7-8 Annariikan virkkaamaa nukkea. Nukkenäyttely Letit, nutturat & neidot on messukeskuksen tuloaulassa. Annariikka on myös tehnyt messujen mainonnassa käytetyn upean lankaperuukin.

- Ehdottomasti innostavinta tässä projektissa oli tehdä lankatukka paljon suuremmassa mittakaavassa kuin olin tottunut tekemään nukeille! Se oli uutta ja opettavaista. Tällaisia haasteita haluaisin ehdottomasti jatkossakin lisää. Vaikeinta oli miettiä tekninen toteutus kun toisin kuin nukeilla peruukki otetaan pois päästä.

 

 

 

 

 

 

- Nämä kaksoset tein tilaustyönä. Toiveena oli hattupäiset puput pinkillä ja lilalla värityksellä, Annariikka kertoo.

Kukkaistyttöä väkertäessä vierähti taas jokunen työtunti. Paras vaihe on valmistuessa, kun voi fiilistellä tyytyväisenä siihen. Itse virkkaushan menee jo toisella kädellä kun on niin paljon tullut näitä tehtyä, mutta aina tuon kampauksen rakentaminen aiheuttaa pientä päänvaivaa.

 

 

Annariikan blogin osoite on www.roomqvi.blogspot.fi

 

 

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat