Kirjoitukset avainsanalla Kässäkamari

Itäkeskuksen metroaseman ja bussiterminaalin takana oleva viihtyisä Kässäkamari-liike yllätti minut täysin. Tiesin sen käsityötarvikeliikkeeksi, jossa pidetään myös kursseja. Mutta istuessani siellä pari tuntia turisemassa huomasin, että se on monelle todellakin kuin kodikas olohuone.

Liikettä kolmatta vuotta luotsaava Tiina Sosoi on luonut Kässäkamariin niin mukavan ilmapiirin, että siellä pyörii vakituisesti noin kymmenen naista auttamassa häntä. Ovatko he sitten vakioasiakkaita, vapaaehtoisia, hyviä haltijoita vai ystäviä?

Kaikki ovat tulleet ostamaan jotain ja jääneet juttelemaan. Ensin lyhyemmäksi, sitten pidemmäksi aikaa. Arja Laitonen kurkki kauppani ikkunasta sisään ja kysyi, voisiko tuoda tekemiään postikortteja myyntiin. Nyt hän käy täällä vähintään kerran viikossa auttelemassa ja istuu tekemään käsitöitä.  Riitta käy monesti, iltaisin laittaa kahvit ja kaikki pois. Anne on ottanut vessanpesun itselleen, kuin työkavereita oltaisiin vaikkakin vapaaehtoisia, Tiina kertoo.

Helga Pajunen, 92, on myös mukana porukassa. Hän käy Kässäkammarissa 3-4 kertaa viikossa tekemässä käsitöitä. Helga on tehnyt pieniä sukkakorviksia ja taitavasti neulottuja perinnesukkia myyntiin.

- Tämä onkin ainoa, mitä pystyn vapaaehtoisilleni tarjota, ottaa heidän käsitöitään myyntiin. Palkkaa en pysty maksaa itsellenikään. Unelmani on, että tulevaisuudessa sekin onnistuisi.

 

 

Katian kaavapaketeissa on valmiiksi leikatut kankaat kivaa lastenvaatetta varten. Paketti maksaa 46 e. Pieni lasten ompelukone on kätevä aikuisillekin. Tiina Sosoi kertoo erään asiakkaan ostaneen sen itselleen, koska sen saa kätevästi lentokoneeseen matkalla Espanjan kotiin talveksi.

Liike näyttää enemmänkin kodikkaalta tuvalta, jonka vihreän pöydän ääressä istuu usein naisia. Piirongin päällä odottavat kahvi- ja teekupit. Seinustoilla on lankakeriä, ompelukoneita ja askartelutarvikkeita. Valmiita tuotoksia riippuu katosta. Vieressä kuhisee Itäkeskuksen vilkas bussiterminaali.

Kässäkamarissa on myynnissä kaikkea ompelukoneista korutarvikkeisiin ja langoista nappeihin.

- Eniten myyn puikkoja, kuminauhaa ja muita pieniä tilpehöörejä, Tiina Sosoi kertoo.

Frank viihdyttää olemassaolollaan kaupassa. Hänen viereensä voi istua neulomaan ja ottaa vaikka selfien itsestään.

Kässäkamarin käsityökirjahylly on asiakkaiden käytössä. Sieltä vaan ideoita etsimään!

Myynnissä on aina kahvia ja teetä, joskus pientä syötävääkin. Tiina haluaa yhdistää yrityksessään käsityöt ja yhteisöllisyyden. Kuka tahansa voi tulla neulomaan pöydän ääreen eikä mitään ostopakkoa ole.

Tiina on sisustanut liiketilan kotoisaksi. On mukava tutkia erilaisia käsityöasetelmia. Ompelukoneen lisävalo on muutenkin erittäin kätevä kaikille ikänäköisille ompelijoille.

Tiina on ommellut pellavasta kestosuodatinpusseja kahvinkeittimeen. Toimivat kuulemma hyvin.

Adele-langat tuodaan Etelä-Afrikasta, joka on oikea mohairmaa.

- Otin näitä myyntiin lokakuussa. Köyhät naiset värjäävät ja kehräävät huivilangat, paketti maksaa 68 euroa ja siinä on kolme ohjetta.

www.adelesmohair.co.za

Neuleisiin ja vaatteisiin löytyy sopivat napit.

Tiina on kerännyt somisteeksi syötävän söpöjä asioita, kuten tämän lankarullatelineen.

Vanhan lapsen ammeen Tiina on ostanut Järvenpään Vanhasta Suksitehtaasta. Se on Järvenpään Kinnarissa sijaitseva talo, jossa joukko käsityöläisiä tekee työtään ja myy tuotteitaan.

Kässäkammarissa on järjestetty myös kehräyskursseja.

Tätä lapasta Tiina kutoo itse kehrätystä ja värjätystä langasta.

Tarjolla on monenlaisia kursseja, eikä Tiina suinkaan vedä niitä kaikkia itse. Monesti joku vapaaehtoisista ryhtyy toimeenn. Tiinalla on usein myös harjoittelijoita joko käsityöalan kouluista tai maahanmuuttajia kieliharjoittelussa.

Kässäkammari syntyi aikoinaan Tiina elämänmuutoksesta. Hän oli työskennellyt 25 vuotta sairaanhoitajana, mutta kaipasi jotain muuta.

- Suoritin työn ohessa neljä vuotta käsityön taiteen perusopintoja. Sitten näin Englannissa Bathissa ihanan käsityökaupan, ja päätin irtisanoutua työstäni ja perustaa oman liikkeen.

 

Ompelu- ja kangashuone on söpö kuin karkkikaupan nurkkaus.

Anja Laitonen on ommellut Katian lastenvaateompelupaketista tämän söpön esimerkkiasun.

Tässä Arja esittelee käsityökasseja, joita hän on ommellut kauppaan myytäväksi.

- Tämän avulla voi neuloa vaikka kävellessä. Teimme yhdessä Kässäkammarin vakkareiden kanssa retken Jyväskylän neulefestareille ja siellä moni neuloi kävellessäkin.

Tässä telineessä on esillä 92-vuotiaan Helgan neulomia villasukkakorviksia.

Tiina kertoo nauttivansa siitä, että on luonut käsitöiden ympärille mukavan yhteisön. Tilavuokrat vaan ovat niin hirveitä, että edes palkkaa ei ole vielä pystynyt itselleen maksamaan.

-  Mutta tsemppaan vielä ja katson miten käy, kun muutan Kässäkammarin maaliskuussa Hakaniemeen ihan hallin kulkeen. Saan siellä tilan halvemmalla vuokralla. Pidän aika saman systeemin, mutta yläkerta on vähän pienempi kuin täällä Itäkeskuksessa. Joudun laittamaan Hakaniemessä käsityöpöydän alakertaan. Yläkertaan sijoitan langat ja ompelukoneet, Tiina suunnittelee.

Kässäkammarissa noudatetaan Liisan keksimää sääntöa: aina kun saa yhden käsityön valmiiksi niin saa aloittaa kaksi uutta!

Helga osaa myös neuloa perinnevillasukkia, joita sanotaan vinkkelisukiksi. Niihin tulee takasauma kuin sukkahousuissa. Helga on pitänyt siitä kurssinkin Kässäkamarissa. Hän on myös kirjonut tämän kassin kuvion.

 

Kässäkammariin voi tulla pikkurahalla puuhaamaan.

Tiina kertoo, että Elena Guzeva tuli kieliharjoitteluun Kässäkammariin puoleksi vuodeksi pari vuotta sitten. Sinä aikana hän osoitti taitonsa ja tekee nykyisin kaavoja ja mittatilausvaatteita.

- Eräs nuori nainen ei löytänyt valmisvaatteista vartalolleen sopivaa mekkoa, ja Elena teki hänelle kaavat omien mittojen mukaan. Mutta sitten nainen halusikin tulla tänne ompelemaan niin, että Elena opetti häntä.

Seinälaatikoissa olevat langat ovat kuin tauluja. Moni ottaisi tämmöiset mielellään kotiinkin!

Liikkeessä on tilpehööriä joka lähtöön. Huopapalloja täynnä olevan vadin alla on korutarvikkeita. Niistä Tiina harkitsee luopuvansa, sillä ne vievät paljon tilaa.

- Minua on neuvottu paljon, että bisneksen kannalta minulla on liian erilaisia tuotteina myytävänä. Mutta tykkään olla käsityötarvikkeiden sekatavarakaupan emäntänä, Tiina nauraa.

 

Viehättävä lankapesä on ostettu Virosta.

Kässäkamari

Itäkatu 11, 00930 Helsinki

Aukioloajat: 10.00–18.00

040 0822258

www.facebook.com/kassakammari/

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat