Ennen ruostuneet polkupyörät ja työkalut kuskattiin kaatopaikalle. Monet ihmiset ovat alkaneet nähdä ruosteisen metallipinnan kauniina.

Ruostuneita romuja kiikutetaan takaisin pihoille ja kuisteille. Ruoste on moni-ilmeistä ja kaunista luonnontaidetta. Kun siihen yhdistää vehreän puutarhan ja pihan, vaikutus on täydellinen.

Minunkin silmäni lepää kauniisti ruostuneissa lusikoissa, ikkunan myrskyhaassa tai vaikkapa vanhassa viilassa. Olen yhdistänyt näitä ruosteisia esineitä pieneksi tauluksi vanhan, hylätyn kirjan kannen päälle.

Etenkin maaseudun kirpputoreilta voi löytää vanhoja esineitä, joiden kauneusarvoa ei ole vielä huomattu. Ruosteisia maitokannuja, haravoita, hohtimia ja pyttyjä. Ne toimivat katseenvangitsijoina kukkapenkissä.

Jos aitoja romuja ei tunnu löytyvän, ei hätää. On kikkoja, joilla siististäkin pinnasta saa ruosteisen. Viillä veitsellä pintaan rentoja raapaisuja, paukuta vasaralla muutama aistikas kuhmu.  Vie metallinen säilykepurkki ulos talveksi. Kevään koittaessa se on saanut kauniin ruosteen pintaansa.

 

Kierrätyskäsityökurssilla opimme ruostevärjäämään kangasta. Se oli helppoa, hauskaa ja tulos oli yllättävä.

Hanki muutama ruosteinen esine, vaikkapa vispilä, säilyketölkin kansi ja avain.  Lisäksi tarvitset muutaman palan valkoista puuvillakangasta.

Sekoita puoli litraa vettä, 3 rkl suolaa ja puoli desiä etikkaa. Kastele kangaspalat hyvin suola-etikkavedessä. Asettele ruosteromut kankaalle. Kun romut ovat kankaalla, tee kankaasta nyytti ja kääri se muovipussiin muhimaan.

Pidä nyytti astiassa, sillä ruosteista nestettä saattaa valua pussista.
Katso pussukkaa parin päivän päästä. Lorauta vaikka lisää etikkavettä voimistamaan prosessia. Noin viikon kuluttua pitäisi kankaissa olla kiinnostavia ruostekuvioita. Niistä voi tehdä pieniä tauluja tai vaikka postikortteja.

 
Vanha ruosteinen polkupyörä toimii monessa puutarhassa kiinnostavana telineenä köynnöskukille. Myös yksinään se on kaunis. 

 

Vääksyssä asuva Maarit on kerännyt pihalleen upeita ruosteasetelmia. Ruostuneet ompelukoneet ovat kuin hienoja taideteoksia. Myös ruostuneet lukot vanhassa uunivuoassa on pysähdyttävän kaunis tilateos!

 

Isojoella asuvan Railin pihalla on "ruostepuutarha", jossa on monenmoista maitokannusta talikkoon ja sahasta auraan.

Vanhasta runkopatjan jousistosta saa kätevän tuen köynnöskasville, ja ajan mittaan se ruostuu kauniin näköiseksi.

 

Omalla parvekkeellani on ruosteisena taideteoksena vanha uuninluukku. Se on krouvia ulkotaidetta!

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla