Vihdin Tervalammella asuva Eila Leppikorpi on innokas käsityöihminen. Viimeisin käsityötuotos oli 18 neulottua söpöä tissiä. Mihin ihmeessä tekotissejä tarvitaan?

– Lohjan synnytys- ja lapsivuodeosaston kätilö ja imetysvastaava Titta Järvenpää otti yhteyttä Vihdin marttoihin, johon minäkin kuulun. Hän pyysi meitä neulomaan tekotissejä, joiden avulla opetetaan äitiä imettämään lastaan.

Osastolla oli ollut jo viisi vuotta käytössä kaksi Järvenpään itsensä neulomaa tekotissiä. Ohjatessaan äidille imetystä Järvenpää kaipasi apuvälinettä. Omiin rintoihin tarttuminen ei tuntunut mielekkäältä ja äitikään ei itse opi laittamaan lasta rinnalle, jos aina kätilön sormet ovat välissä auttamassa. Tekotissin avulla on helppo havainnollistaa imettämistä.

Käsikopelolla

Eila on tottunut tekemään käsitöitä käsikopelolla ilman ohjeita. Sillä lailla lähti käyntiin myös projekti neulottu rinta.

– Käytin luonnonvaaleaa Nalle-lankaa ja valkoista 7 veljestä. Aloitin neljällä puikolla ja 32 silmukalla. Neuloin sentin verran suoraa ja sitten aloin lisätä silmukoita 8 per kerros. Sitten kolme välikerrosta ja kun silmukoita oli 80 aloin vastaavasti kaventaa. Kun jäljellä oli 32 silmukkaa, vaihdoin ruskeaan nännilankaan. Kun puikoilla oli kahdeksan silmukkaa, niistä muotoutui nänni, Eila selvittää.

Vaikka hän ei olekaan ohjeihminen, niin neulotuista tisseistä on nyt suunnitteilla ohje, sillä sitä on pyydetty imetystukiryhmiin.

Eila täytti neulotun rinnan pumpulilla tai superlonrouheella ja ompeli kiinni. Kaikki olivat erikokoisia ja erinäköisiä - kuten tissit oikeastikin!

– Kun tein näitä murjaisin miehelleni, että jos eivät kelpaa niin laitetaan tuohon omenapuuhun roikkumaan! Mutta olivat kovasti innoissaan sairaalassa, kun veimme ne sinne. Pääsin näkemään parituntisen vauvankin. Sairaalasta neuletissit jaetaan myös Lohjan alueen neuvoloihin.

Tissi kädessä telkkua katsellessa

Eilalla on nytkin työn alla muutama tissi, sillä niitä kaivataan vielä pariin neuvolaan. Lohjalla on 18 neuvolaa.

– Nämä syntyvät TV:tä katsoessa, Beckiä, Emmerdalea ja ruokaohjelmia. Yhteen menee tunnin verran aikaa. Martat ovat kutoneet aiemmin sairaalaan vauvoille tossuja ja myssyjä, joten miksei tissejäkin, Eila nauraa.

Eila on saanut käsityöpureman jo kotona. Mummu oli ompelija ja äiti kova tekemään käsitöitä. Eila pitää lapsenlapset sukissa ja häneltä riittää energiaa monenlaiseen vapaaehtoistyöhön. Sukkia toimitetaan vanhainkoteihin ja vauvantossuja ja myssyjä synnytyssairaalaan.

– Ennen tein vaatteetkin itse, nyt keskityn lankatöihin. Osallistuin juuri Vihti-aiheiseen sukkakilpailuun kolmella parilla. Meillä on neljän naisen käsityökerho, joka kokoontuu kerran kahdessa viikossa vuorotellen kunkin kotona. Kaksi meistä neuloo, yksi tekee tilkkutöitä ja yksi reikäommelta.

Sympaattisia neulottuja tissejä voisi käyttää muuhunkin: vaikkapa baby shower -kutsuilla vaippakakun koristeena tai isännän varpajaisissa.

Kommentit (7)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla