Kirjoitukset avainsanalla Maarianhamina

Maarianhaminan Merikorttelissa oleva SALT-käsityötalo on ihana paikka käsitöiden ystäville. Alakerrassa on myymälä ja yläkerrassa käsityöläisten ateljeetiloja. Kaupassa myydään Saltin omien käsityöläisten tekemiä tuotteita, ja myös noin 60 muun käsityöläisen aikaansaannoksia. Pääosa on Ahvenmaalta, mutta jotain tulee mantereeltakin.

  

Per-Åke Johansson työskentelee hopeaseppänä Maarianhaminan Merikorttelissa, mutta kyllä hänen käsissään puukin herää kukkaan! Saltissa on esillä hänen nikkaroimiaan kiehtovia seinäkaappeja. Ne ovat myös myynnissä.

 

 

 

Tekstiilitaiteilija Marie Lundgren oli myyntivuorossa Saltissa kuvanottohetkellä. Myymälässä on joka päivä tarjolla tuoreita leivonnaista, Johannas Hembakta tuottaa ne.

Marie Lundgren rakastaa mattojen ja muiden tekstiilien kutomista. Marie opiskeli Ruotsissa Linköpingin yliopistossa käsityötä ja muotoilua. Hän erikoistui tekstiileihin ja erityisesti kudontaan.

- Kudon mattoa noin metrin päivässä. Vanhat lakanat ovat parasta kudemateriaalia.

Marie on tehnyt myymälään matonkuteista hauskat koristeet.

Gunvor Skogberg värjää erilaisia lankoja käsin. Nämä ovat kuin karkkeja! Näistä voi neuloa ihania huiveja, miksei sukkiakin. Yksi vyyhti riittää sukkapariin.

 

 

Ilse Berg  valmistaa erilaisia sisustustekstiilejä. Ihania mattoja on kaikissa sateenkaaren väreissä!  Myös kuvan taustalla näkyvä turkoosi nojatuoli on päällystetty Ilsen kutomalla kankaalla. Ilse teksiitiilituotannolle on tunnusomaista voimakkaat vahvat värit ja erilaiset kudotut pinnat. Värikkäät puuvillamatot ovat Ilsen päätuotteita. Asikkaat voivat tilata niitä haluamansa värisenä. Uusimpina tuotteina Ilse valmistaa vaatetuskankaita lenkkimohairista, joka tekee kankaan pinnan eläväksi.

 

 

Tutut langantoimittajat takaavat että Ilse saa tuotteisiinsa juuri haluamiaan värejä. Jos lankakartasta ei löydy juuri sopivaa väriä niin tarvittaessa sopiva erä värjätään kutojan tarpeisiin.

Anne Eklund-Mattsson huovuttaa ihania ja persoonallisia pöllöjä.

 

 

Mia Englund on tehnyt keramiikasta hauskan korupiilon. 

Kalle Blomkvistin tervatuotteet ovat aidon merellisiä tuliaisia Ahvenanmaalta.

 

 

Salt, Sjökvarteret, Mariehamn

salt.ax

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joka niemessä ja notkossa nimittäin on käsityöläisten työpajoja, neulekahviloita ja lammasfarmeja. Ja luontokin on niin kaunis, että koko pitäisi valokuvatakin!
Poimin tässä vain lyhyesti kolme kivaa kohdetta, mutta tarjolla olisi vielä kymmeniä lisää.

Englantilaissyntyisellä Judy Kuitusella, 60, on ollut vuoden verran värikäs työhuone-myymälä vanhassa teurastamossa Gölbyn kylässä Jomalassa. Ennen hänen putiikkinsa oli Maarianhaminassa.

Myymälä on värikkäästi ja aistikkaasti sisustettu: designkeramiikkaa, tekstiilejä, paikallisia koruja, vintage-myymälä ja pieni kahvila. Teurastamotaustasta kertoo katossa roikkuva lihakoukku. Dreijauspiste on samassa tilassa kuin myymälä.

– Olen tehnyt keramiikkaa jo 44 vuotta. Siksi vaihdan mielelläni mallia ja väritystä ja tutkin uusia menetelmiä. En tykkää tehdä pitkiä sarjoja, vaan enemmänkin uniikkituotteita. On hauskaa avata uuni ja yllättyä, että mitä sieltä tuli! Suosituin tuote on muki, niitä menee paljon, Judy kertoo.

Miksi lontoolaistyttö tuli Suomeen? No miehen takia tietenkin, vaikka hän on jo ehtinyt vaihtaa toiseen painokseen.

– Tulin vuonna 1977 Kustaviin. Olin tavannut Lontoossa suomalaisen miehen, joka pyysi minua töihin. Vuonna 1978 muutimme Ahvenanmaalle. Ahvenanmaa on ihana, myös talvella. Silloinkin valossa on energiaa!

Myös Judyn lapset ovat luovia. Mimosa, 35, maalaa ja Dexter, 34, tekee keramiikkaa.

– Ehkä pidämme joskus yhteisnäyttelyn, Judy kaavailee.

Supersöpö käsityökahvila

Stickstugan on supersöpö kahvila- ja käsityöliike. Se on 5 km Maarianhaminasta etelään, Järsön saarella. Kahvilan yhteydessä on käsityöpuoti. Kahvilan sisustus on ihana, pelagooneja ikkunalla, vanhoja esineitä ja puisia penkkejä. Mahtavat kotitekoiset leivonnaiset houkuttelevat tiskillä.

Puutarhassa on ruosteisia esineitä Singeristä polkupyörään ja mahtavan runsas kukkameri. Tämä paikka on nähtävä, voihan söpöys sentään!  
Emäntä Lotta Gustafsson jakaa aikansa neulomisen, leipomisen ja puutarhahoidon kesken.

– Olen myynyt neuleita 25 vuotta mutta Stickstugan on ollut vasta viisi vuotta. Yhdistetty kahvila, käsityöliike ja puutarha. Jokaiselle riittää katsottavaa. Vaihtelevaa työtä, kun voin vaihtaa leipomisesta puutarhatöihin ja kutomiseen. Kaupassakin kudon jos ei ole asiakkaita.

Lotta värjää villalangat kotikeittiössään. Pikkupuodissa on ihania lankoja.

Luonto innoittaa

Salt on syötävän suloinen ahvenanmaalaisen käsityön kauppa Viisi käsityöläistä vetää sitä kaunissa talossa Maarianhaminan merikorttelissa aivan meren rannalla. Heidän työtilansa ovat yläkerrassa.

Saltissa myydään noin 50 paikallisen käsityöläisen töitä. Myymälässä on muun muassa mattoja, keramiikkaa, koruja, neuleita, lasia ja painokankaita.

Ann Granlundilla on valoisa ateljee Saltin yläkerrassa. Hän painaa kangasta, joista tehdään esimerkiksi ihania punajuuripyyhkeitä.

– Ahvenanmaa on inspiraationlähteeni. Kuviot syntyvät usein luonnon innoittamina. Lempikuvioitani ovat omenat, kalat ja karviaismarjat, Ann kertoo.

Käsityöläisten töihin ja pajoihin pääsee usein tutustumaankin. Syyskuisen Kontrundan-taidetapahtuman aikana monet taiteilijat, muotoilijat ja taidekäsityöläiset avaavat vieraille ateljeensa.

Syyskuussa on toinenkin mahtava tapahtuma, Skördefest. Silloin noin 40 maatilaa avaa ovensa vierailijoille, jotka pääsevät tutustumaan elämään maalla ja maistamaan paikallisia ruokia. Tuliaisiksi voi ostaa paikallisia ruokia ja käsitöitä.

Judys hantverk & inredning, Hindersvägen 1, Jomala
Stickstugan, Norråkersvägen 20, Järsö, Mariehamn
Käsityöliike Salt, Merikortteli, Maarianhamina, www.salt.ax
Konstrundan 4.–6.9. www.konstrundan.fi
Sadonkorjuujuhlat eli skördefest 18.–20.9. www.skordefest.ax

Kommentit (4)

Tapasin marraskuussa Tampereen käsityömessuilla maarianhaminalaisen Hannele Ögård-Forsmanin, 66, kun katseeni osui kaukaa hänen hienoihin tekstiilitöihinsä.

Innostuin sittemmin lähtemään ET-lehden juttukeikalle Maarianhaminaan, jossa Hannele esitteli minulle myös paikallista käsityömaailmaa. Pääsin myös katsomaan hänen työhuonettaan, joka on nimeltään Ateljé Blå Fisken. Se on erillinen rakennus hänen torppansa eli ”kesämökkinsä” puutarhassa Byttbölen kylässä 20 km päässä Maarianhaminasta.

Hannele kuvailee pääkuvassa sylissään olevaa tekstiilitaulua näin:

– Kutsun näitä inch-tauluiksi. Näin aikoinaan saksalaisessa käsityölehdessä kirjottuja inchin eli tuuman kokoisia 2,5 x 2,5 cm palasia, joita ihmiset vaihtoivat keskenään.

Hannele innostui ajatuksesta, mutta teki hiukan isompia palasia, jotta niitä oli helpompi käsitellä.

– Neliön muoto on aina kiehtonut minua samoin kuin erilaisten kuvioiden järjestelmällinen toistuminen ja tässä pystyin yhdistämään molempia samaan teokseen. Ompelin lappusia kaksi vuotta ennen kuin tein varsinaisia tauluja. Ompelin niihin niittejä, neppareita, nappeja jne.

Hannelella on monenkokoisia inch-tauluja, pieniä ja isoja. Minäkin ostin itselleni oman, koska se oli niin soma!

Oma ihana käsityöateljee

Hannelen ateljee on ihana, ihan kateeksi käy. Paljon valoisaa työskentelytilaa ja kaapit ja hyllyt kiinnostavaa tilpehööriä täynnä. Yhdessä kaapissa on tauluja vanhoista paperinukeista. Kuvan paperinukkien vaatteet on Hannelen ja Kata-siskon piirtämiä kymmeniä vuosia sitten. Hyvä idea säästää rakkaat paperinuket!

Ryntään heti innoissani katsomaan oudon näköistä geelilevyä. Hannele esittelee sen uudeksi kokeilukseen, jonka hän keksi ruotsalaisesta lehdestä. Googlaa gel plate tai gel printing plate.

– Laitan tälle geelilevylle maalia ja piirrän siihen kuvioita pensselillä tai painan muotilla. Sitten se vain painetaan paperille, ja hups, siihen tulee kiinnostava pinta. Ja sitten uutta väriä ja kuviota peliin. Geelilevyyn voi kaivertaa vaikka kuvioitakin. Ja mitä parasta, sen voi sulattaa ja hyydyttää taas uudeksi ja sileäksi levyksi.

Itse painettuja papereita Hannele käyttää kortteihin ja lahjapaperiksi.

Hannele antaa ohjeen geelilevyn tekemiseen. Hän ostaa glyserolin aina Ruotsista, koska se on siellä puolet halvempaa kuin Suomessa.

Geelilevy

1 prk liivatejauhetta
3 dl glyserolia
1 dl hienoa sokeria
3 dl kiehuvaa vettä

1. Liuota sokeri ja liivatejauhe kiehuvaan veteen. Lisää glyseroli ja kaada hyytymään laakeaan astiaan.

Hannele osaa hyödyntää ihan kaiken roskan. Esimerkiksi taulu, jossa on eri vaatteiden pesulappuja on ihan superkiinnostavan näköinen! Kun samaa asiaa on monta, se muuttuu kiinnostavaksi. Kun  lapun ompelee nurinpäin, se onkin taas ihan erinäköinen!

Mysteriebroderi

Nyt täytyy jättää Hannelen askarteluparatiisi, sillä vi skall åka till bibban!
Kirjasto eli bibliotek on kuulemma aina bibban täällä – tosi hauska sana. Bibbanissa kokoontuu kerran viikossa kirjontaryhmä, cirkelbroderi.

– Kesällä emme kokoontuneet, mutta saimme kesätyöksi salaperäisen "mysterie broderi"-kirjontatehtävän, joka kesti kymmenen viikkoa. Opettaja lähetti meille kerran viikossa tehtävän, jonka saimme toteuttaa omalla tavallamme. Emme tienneet mikä olisi työn lopputulos.

Ensimmäinen tehtävä oli valita kaksi 40 x 50 cm kokoista kangaspalaa ja kestäviä lankoja. Piti myös valita muoto: ympyrä, kolmio tai heksagoni, jonka minä valitsin. Joka sunnuntai tuli erilaisia ohjeita ja jokainen vaihe piti dokumentoida kahdella valokuvalla. Saimme säkeitä puolalaisen runoilijan runoista, linkin videoon, jossa nuori tyttö tanssi jne. Vasta viimeisessä ohjeessa selvisi että työstä piti tulla kassi.

Kirjontaryhmän naiset ovat työn touhussa, kun saavumme sinne. Ann Granlund esittelee omaa, vielä keskeneräistä mysterie broderi -työtään.

– Aluksi kirjoin nimeni kankaaseen. Sitten valitsin muodoksi ympyrän. Metsäaiheisesta runosta keksin kirjoa kankaaseen ketun. Näimme energisen tanssivideon, ja energiasta minulle tuli mieleen aurinko. Tämä oli oikein kiinnostava tehtävä!

Ihania kauppoja

Ann Granlund kutsui meidät käymään ihanassa Salt-käsityöliikkeessä (www.salt.ax). Viisi käsityöläistä ylläpitää sitä kaunissa talossa Maarianhaminan satamassa. Työtilat on ylhäällä. Ann painaa kankaita, esimerkiksi ihania punajuuripyyhkeitä.

Liikkeeseen otetaan myös myyntiin muita ahvenanmaalaisia käsityötuotteita. Otan sieltä ystävälleni tuliaisiksi Maarianhamina-kalsarit, koska hänellä on jo ennestään Etelä-Pohjanmaan kalsongit.

Vielä ehdimme Kulturfabrikeniin eli Kulttuuritehtaalle. Siellä on soma Fabriksbutiken, jonka lattialla lötköllee vaaleansinisilmäinen Nanuk-koira. Neljän naisen verkosto vetää kauppaa ja on siellä vahtivuorossa kerran viikossa.

Tänään paikalla oli Inger Nygård Nanuk-koiransa kanssa. Hän kertoo omistavansa 16 huskya ja kaksi islannin lammaskoiraa. Jokaisesta niistä lähtee puoli kiloa karvaa vuodessa. Koirankarvalankaa tulee 3–4 kiloa vuodessa, ja niistä tulee erityisen lämpimiä sukkia ja pipoja

Mitä vielä? Ennen lentoa Helsinkiin Hannele kuskaa meidät paikalliselle kierrätyskeskukselle. Siellä on tehty hienoja lamppuja vanhoista vadeista ja kattiloista.

Ahvenmaalle täytyy päästä kesällä uudelleen, kun maaseudun neulekahvilat ja muut ihanuudet aukeavat.

Kommentit (10)

kirsikankukka55
Liittynyt24.8.2015
1/10 | 

Kylläpä olikin kiinnostavia juttuja. Ihania töitä ja tuon geelilevyn meinaan kyllä ottaa kokeiluun. Vaikutti mielenkiintoiselta tekniikalta painaa "juttuja". Kiitos käsityömatkasta

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat