Kannattaa piipahtaa kurikkalaisten ystävysten Airi Kentalan ja Eija Pöyryn taidenäyttelyssä TILA Galleria Helsingissä. Näyttelyssä on tosi makeita ja kekseliäitä töitä, esimerkiksi rakukeramiikka sekä tekstiili- ja kierrätystaidetta. Suosikkini oli vanhoihin säilyketölkkeihin maalatut ikonit!

Airi ja Eija ovat tehneet työnsä omissa oloissaan ja vasta kasatessaan näyttelyä näkivät toistensa tuotokset. Ja ne sopivat todella harmonisesti yhteen.


Airi on tekijänä tarkka, arkkitehdin koulutus saa hänen aina piirtämään luonnoksen ja seuraamaan sitä. Muotoilija ja kädentaitojen opettaja Eija taas hersyttelee ja hypistelee materiaaleja ja innostuu niistä. Jos jostain tulee ruma, Eija vain innostuu ja käsittelee sitä lisää. Pakottaa siitä hyvän!

Naiset eivät ole hinnoitelleet itseään ulos, kuten usein käy tekstiilitaiteessa.


Eija Pöyryn kirjotussa kulhossa kokeillaan erilaisten materiaalien yhdistämistä. Eija mietti pitkään keramiikan ja kirjonnan yhdistämistä. Kuulostaa hullulta mutta toimii!

Kivitavarasavi, metallilanka, 120 euroa


Airi Kentalan rakukimonot ovat rakupoltettua lasitettua kivitavarasavea. Yhden hinta on 15 euroa. Moni osti näitä jo avajaisissa, kiva ja hiukan erilainen ovikoriste.


– Löysin laatikollisen säilöttyjä simpukoita mieheni lapsuudenkodin varastosta. Heillä oli joskus ollut kauppa. Simpukoiden parasta ennen päivä oli mennyt ohi jo yli 40 vuotta sitten. Siitä alkoi urakointi ja syntyi ikonin tapaiset maalaukset säilykepurkkiin! nauraa Eija Pöyry.

Säilykepurkkipyhät, hinta 70 euroa/ kpl


– Japanin historia ja kulttuuri innoittavat minua ja sieltä löytyy kiehtovia aiheita vastaamaan työskentelytapaani. Tämä on tehty kertavärjäyksellä.  Vahabatiikki on menetelmä, jossa kohtaa aina yllätyksen. Lopputulokseen vaikuttaa vaha, sen levitystekniikka ja värjäyskerrat. Minulle aivan uusi tapa, koska olen aina halunnut hallita tekemisprosessin, Airi pohtii.

Sininen geisha, vahabatiikki, hinta 220 e.


Eija Pöyry koluaa innokkaasti kirpputoreja ja pelastaa sieltä tekstiilejä raaka-aineeksi omiin teoksiinsa.

– Tämä pieni ja vihainen työ syntyi materiaalin innoittamana. Tytön pää on puretun silkkisolmion vuori ja vartalo pienen jakun vuori.

Kettutyttö, tekstiilityön tekniikat, 150 e


Keramiikka on Airin pääinnostuksen laji. Hänellä on kotona Kurikassa oma ateljee ja polttouuni.
– Japanilainen pakkaus innoitti minua löytämään rakutyölle aihemaailman, savisen pakkauksen.

Rakupiilo, rakupoltettu lasitettu kivitavarasavi, 180 e


Eija Pöyry pitää usein kirjan uusi elämä -kursseja Pohjanmaalla eri kansalaisopistoissa. Hän opettaa myös Kankaanpään opiston kesäisillä kädentaitokursseilla.

– Kirjat ovat olleet aina minulle tärkeitä enkä haluaisi heittää niistä yhtäkään hukkaan. Niinpä käsittelen hylätyn kirjan uudeksi muistikirjaksi tai vaikka taide-esineeksi kuten nämä.

Musta pitsikirja
Hylätty kirja, maalaus, sabloonakuviointi, käsin ompelu, paperihelmet ja helmet, hinta 100 e

Lintukirja
Hylätty kirja, koneompelu, maalaus ja fasaanin höyhenet, hinta 110 e
Kultainen pitsikirja
Hylätty kirja, maalaus, pitsiset valoverhot, napit, helmet, käsin ompelu, hinta 100 e


Eilinen
Eilisen hauraat muistot, metalliverkko, kangas, langat, hinta 150 e


Vaikeneminenko kultaa?
Paperisavi, rautaoksidi, ruostunut vuoka, hinta 100 e


Ujot tytöt
Jos minä olisin kasvanut äitini opetuksen mukaan kiltiksi ja hiljaiseksi, niin...
Kirjonta, metallilankavirkkaus, 150 e

Ystävykset kehuvat, että näyttelyä on mukavampi pitää yhdessä kuin yksin. Heillä on jo kaksi seuraavaakin yhteisnäyttelyä varattuja. Kurikan kirjastossa elokuussa ja Olustveren kartanon galleriassa Virossa syys-joulukuussa.

Hiljaisella äänellä -näyttely 26.4. asti
TILA Galleria, Kalevankatu 40, 0010 Helsinki.
Avoinna ke–pe klo 12–17, la–su klo 11–16

Kommentit (9)

11/9 | 

Eikö se ole vain mukavaa,  että kerroin hinnatkin? Yleensä taide on kallista, näillä naisilla oli kohtuuhinnat.

 

terveisin Reija

kirsikankukka55
Liittynyt24.8.2015
12/9 | 

Hienoja töitä. Erilaisia tekniikoita ja erilaisia materiaaleja, innoittava juttu. On kivaa kokeilla erilaisia juttuja ja voin kyllä aistia naisten tekemisen ja keksimisen riemun.

Vierailija
13/9 | 

Voi sitä noinkin aikansa kulutta, näperrellen erilailla jotakin, millä ei ole elämässä mitään virkaa, muuta kuin sen tekijä tulee terapoitua itsensä.

14/9 | 

Jos taiteestakin tehdään hyödyke, miten se määritellään ja kuka hyödyn mittaa. Mitä muuten otamme mukaamme hautaan - muistoja vai ns. tarpeellisia hyödykkeitä? Kannattaa lukea Kuutti Lavosen mietteitä taiteen merkityksestä!

Vierailija
15/9 | 

upeaa ja omaleimaista kuten Eijan työt aina!terveisin marimuori entinen naapuri.
7

Lester Chandler
18/9 | 

On typerää viettää aikaa pohtien jotain, josta ei ole muuta hyötyä kuin muistuttaa sen tekijää, että hänen pitäisi palkita itsensä.redactle

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla