Minua kiinnostaa matkoilla käsityö, ja yritän aina etsiä käsityökauppoja. Usein se on vaikeaa, kun ei tiedä vaikkapa Krakovassa pyöriessä, että miten kysyttäisiin puolaksi huovutusvillaa. Sama ongelma olisi oikeastaan Suomessakin. Jos kysyy kadunmieheltä tai -naiselta, että missä myydään vaikkapa askartelutarvikkeita, ei hän välttämättä tiedä. Parhaat paikat käsityöinformaatiolle ovat tietenkin toiset käsityöliikkeet.

On mukavaa yhdistää matkailu ja rakas harrastus piipahtamalla naapurimaiden käsityömessuilla. Käsityömessut ovat hauskoja tapahtumia täällä koti-Suomessa, mutta ulkomailla siihen tulee lisäulottuvuus. On mukavaa yrittää pärjätä vieraalla kielellä rakkaan harrastuksen parissa. Käsityön kieli on kansainvälinen: voi kosketella ihania raaka-aineita, osallistua innostaviin työpajoihin ja ihailla kekseliäitä käsitöitä. Katsomalla saa jo aika paljon selville.

Ruotsin ja Viron tapahtumat on helppo googlettaa, koska he päivittävät tietoa myös englanniksi. Ruotsissa järjestetään neljä kertaa vuodessa Syfestivalen-messut vuorotellen Tukholmassa, Göteborgissa, Malmössä ja Uumajassa. Tarjonta on pitkälti samaa kuin vaikkapa Tampereen käsityömessuilla: työpajoja, raaka-aineita, valmiita tuotteita ja luentoja. En ole vielä koskaan ehtinyt näihinkään, mutta ehkä tulevaisuudessa. Monet suomalaiset bussifirmat järjestävät matkoja Tukholman käsityömessuille. Ne selviävät helposti googlettamalla. 

Ruotsin messuilla on samantapaisia työpajoja kuin suomalaisilla käsityömessuilla.
Ruotsin messuilla on samantapaisia työpajoja kuin suomalaisilla käsityömessuilla.

 

Tallinnan käsityömessuilta löytyy käsitöitä, lahjoja, koruja, kodin sisustustavaroita, työpajoja, viihdettä, ruokaa ja juomaa ja paljon muuta mielenkiintoista.

Venäjällä olevista käsityömessuista ja -tapahtumista on paljon hankalampi löytää tietoa. Osaan vähän venäjää, mutta en niin hyvin että tietäisin oikeita hakusanoja venäjäksi. Eikä näppiksissäni ole edes kyrillisiä kirjaimia! Sain paremmin venäjää osaavan ihmisen tutkimaan netistä Pietarin käsityömessutarjontaa. Siellä on ihan kohta craftbazar-käsityömessut!

Minulla oli ennakkokäsitys venäläisestä käsityöstä, että se olisi näyttävää ja koreaa. Googlettamalla www.craftbazar.ru pääsee paikallisen Facebookin eli V-kontakten sivuille, joilla on paljon kiinnostavia käsityökuvia.

Taidokkaita kirjontatöitä näyttää olevan paljon. Tämä kiinnostaa kovasti!

Kirjonta laajenee myös lapasiin.

Puusta tehdään taidokkaita koruja.

 

Nahkatöitä tehdään Venäjällä paljon. Korut ovat hyvin näyttäviä.

Tämän tilkkutyöntekijän pöytään täytyy käydä tutustumassa.

En tiedä onko tämä leivontaa vai askartelumassaa, mutta kiinnostavalta näyttää!

 

Venäjälle matkustettaessa tarvitaan viisumi. Se rajoittaa monen menemistä, mutta minulla on voimassa oleva kahden vuoden viisumi, joten ostin vain junaliput ja varasin hotellin. Talvella Pietariin meno on edullista, junamatkani messuille maksoivat 2 x 39 euroa. Aivan keskustassa oleva hotellini, joka on lähellä messupaikkaa ja pääkatua Nevski prospektia, maksoi vain 25 euroa yöltä. Edullisen hinnan salaisuus on se, että se on neljännessä kerroksessa eikä hissiä ole.

Tuskin maltan odottaa, että pääsen maaliskuussa tutkailemaan pietarilaisia käsitöitä. Raportoin tietenkin tunnelmistani täällä Reija räsymatto -blogissa.

 

Käsityömessut naapurissa

Tallinnan messuille on ilmainen sisäänpääsy, Pietarissa pitää pulittaa 2 euroa ja Malmössä 15 euroa. RY

Tallinna 13.-15.4., Pietari 22.-25.3., Malmö 23.-25.3.

craftbazar.ru

tallinnakäsitöömess.ee

syfestivalen.se

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla