Kirjoitukset avainsanalla venäläinen käsityö

Piipahdin Pietarissa käsityömessuilla 23.-25.3. Nämä craftbazar-messut järjestetään yleensä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Venäjällä olevista käsityömessuista ja -tapahtumista on melko hankala löytää tietoa netistä. Osaan vähän venäjää, mutta en niin hyvin, että tietäisin oikeita hakusanoja venäjäksi. Eikä näppiksissäni ole edes kyrillisiä kirjaimia! Mutta nyt olen saanut pään auki venäläiseen käsityömaailmaan. Kirjoitin jo viime viikon blogissani messujen antimista, mutta tässä vielä lisää.

Englannin osaajia oli aika heikosti käsityöläisissä mutta kuvassa oleva ukrainalainen Mariia Crozdova puhui niin hyvä englantia, että jäin pidemmäksikin aikaa juttelemaan huovutuksesta. Hänellä ja Jana Serkovskalla on yhteinen työpaja-myymälä Kiovassa Ukrainassa. He käyvät jonkin verran ulkomaillakin messuilla, ennen tätä Pietarin tapahtumaa Saksassa Kasselissa ja Tsekeissä Karlovy Varyssa. Kehuskelin Mariialle, että Suomessa on paljon isoja käsityömessuja, joihin voisi tulla. Mutta sitten aloinkin miettiä, että onko ne tarkoittu vain kotimaiselle käsityölle. Enpä tiedä. 

Hienoja hattuja ja muita huovutuksia voi katsoa täältä:

www.etsy.com/shop/MaryGroz

marygroz.feltamaker@gmail.com

instagram ja facebook:  marygroz.feltmaker

 

Huovutus on suosittua Venäjällä ja MaryGroz-ständillä riitti porukkaa kokeilemassa hassuja hattuja.

 

Nämä pienillä helmillä koristellut huovutetut sienet olivat minun suosikkejani.

Taidokas nukkekäsityö on erittäin suosittuja venäjällä, ja nuken tekemisessä järjestetään paljon kursseja eli masterklasseja. Tämä nukke oli esillä messupaikan taidekaupassa.

Pietarilainen Viktoria Vasileva oli värjännyt upeita kankaita luonnonväreillä. Muottina hän käyttää erilaisia puiden lehtiä. Hänen omista kankaistaan ompelemat mekot ja puserot olivat aivan ihania, täytyy ehkä palata ostoksille joskus.

- Olen tehnyt näitä viisi vuotta. Ideat lähtevät ihan itsestään, kädet vievät ajatuksiani eteenpäin, hän kuvailee.

Viktoria pitää myös kursseja halukkaille työhuoneessaan. Sellaiseen olisi tosi kiva osallistua!

On mainio idea tehdä kauniisti painetusta kankaasta taulu.

Viktorian huovuttama romanttinen laukku on täydellisen sopiva hänen herkkiin vaatteisiinsa.

Viktoria on tehnyt myös hyvin kekseliäitä ja kauniita rintakoruja.

Lankoja ja neulontaa oli Pietarin messuilla vain vähän. Moskovalainen Irina Neleja esittelee erivärisiä ontelokuteita, joita värjätään moskovalaisessa tehtaassa. Tämä on aivan uutta Venäjällä, ihmiset virkkaavat näistä pehmoleluja, säilytyskoreja ja tossuja.

 

 

Näitä myydään Moskovassa kahdessa Big City Yarn -kaupassa. Pietariinkin ollaan kuulemma avaamassa oma myymälä.

Korin pohjaksi ja kanneksi oli myynnissä erilaisia koristeellisia vaneripohjia.

Tämä koristeellinen lankateline on tehty puusta. Näitä on Moskovan myymälässä myynnissä 2000 ruplan eli 28 euron hintaan. Pääsisipä tähän kauppaan!

Lisää mahtavia lankoja ja muuta mukavaa löytyy täältä:

bigcityyarn.ru

facebook ja instagram: big city yarn

Ivan Zaitsev oli ujon oloinen nuori mies. Hän on itseoppinut nahkalaukkuja ompeli. Hän ompelee käsin kuvan laukun kolmessa päivässä.

Ivanin kanssa pöytää jakanut nahkataiteilija ei ollut paikalla. Todella hienoja nahkapalasista tehtyjä tauluja!

Messutilassa on yleensä taidenäyttelyitä. Se on aivan Pietarin keskustassa osoitteessa Bolshaja Morskaja 36. Sisäänpääsy oli edullinen, pari euroa.

Messutilassa oli esillä taidokkaita tilkkutöitä.  Niissä luki tekijän nimi, mutta se jäi minulle epäselväksi, että onko ne tehty jollain kurssilla yhdessä.

Erittäin kauniita ja taidokkaita olivat.

Helmikirjonta ja tavallinen kirjonta lienee suosittua Venäjällä, sillä näitä oli esillä paljonkin. Sekä valmiita helmikirjontoja tauluna myytävinä että helmikirjontapaketteja.

 

Googlettamalla www.craftbazar.ru pääsee paikallisen Facebookin eli V-kontakten sivuille, joilla on paljon kiinnostavia käsityökuvia.

 

 

Kommentit (1)

Marika
1/1 | 

Mukavaa kurkistella naapurin messuille. Kiitos! Kyllä se taitaa olla niin, että Suomen suurimmille käsityömessuille otetaan vain kotimaisia tekijöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Piipahdin Pietarissa käsityömessuilla 23.-25.3. Nämä craftbazar-messut järjestetään yleensä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Venäjällä olevista käsityömessuista ja -tapahtumista on melko hankala löytää tietoa netistä. Osaan vähän venäjää, mutta en niin hyvin, että tietäisin oikeita hakusanoja venäjäksi. Eikä näppiksissäni ole edes kyrillisiä kirjaimia! Mutta nyt olen saanut pään auki venäläiseen käsityömaailmaan.

Venäjälle matkustettaessa tarvitaan viisumi. Se rajoittaa monen menemistä, mutta minulla on voimassa oleva kahden vuoden viisumi, joten ostin vain junaliput ja varasin hotellin. Talvella Pietariin meno on edullista, junamatkani messuille maksoivat 2 x 39 euroa. Aivan keskustassa oleva hotellini, joka on lähellä messupaikkaa ja pääkatua Nevski prospektia, maksoi vain 25 euroa yöltä. Edullisen hinnan salaisuus on se, että se on neljännessä kerroksessa eikä hissiä ole.

Tatiana Kapranova, 42 ja tytär Ludmila Kapranova, 19, myivät Tatianan tekemiä taidokkaita vepsäläisnukkeja. Tajusin heti, että olemme tavanneet aikaisemminkin. Olin nimittäin Laatokan-Äänisen risteilyllä vuonna 2013 ja kävin myös Mandrogin kylässä. Se on venäläinen museokylä, jossa voi seurata taitavien käsityöläisten työtä. Ostin silloin Tatianalta pienen nuken.

Tatiana kertoo työskennellensä kesästä 2005 Mandrogin kylässä aina viisi kuukautta eli koko kesäkauden. 

- Jo lapsena tykkäsin ommella pehmoleluja. Opiskelin myöhemmin ompelijaksi ja nukkeja opin tekemään kokeneen tekijän kanssa, hän kertoo.

Tatianan töitä löytyy täältä: www.livemaster.ru/tkapranova

Näitä pieniä vauvakapaloita laitetaan kuulemma vauvan vaunuihin ajamaan kaikkea pahaa pois pikkuisen luota. Toki niistä voi tehdä myös roikkuvan lelun tai viedä tuoreelle äidille vauvalahjan yhteydessä.

Tatiana esittelee hauskaa nukkea, johon hän on ommellut kaksi hahmoa. Tämä nukke on naimaton nuori nainen.

... ja kun sen kääntää toisinpäin, esille tulee nuori äiti vauvansa kanssa.

Tatiana ompelee vepsäläisnukeista myös koreja, joissa voi pitää vaikkapa lankoja.

Ihastuin näihin seinävaatteisiin ihan valtavasti. Iso seinävaate maksaa 15 000 ruplaa eli 214 euroa. Tilauksesta saisi minkö kokoisen vaan, esimerkiksi 12 nuken taulu maksaisi 3000 ruplaa eli 42 euroa.

Messutilassa on yleensä taidenäyttelyitä. Se on aivan Pietarin keskustassa osoitteessa Bolshaja Morskaja 36. Sisäänpääsy oli edullinen, pari euroa.

Ihastelin pitkään näitä laukkuja, mutta unohdin kysyä tekijän nimen. Tämä nuori nainen siis suunnittelee ja toteuttaa taas muodikkaita vyölaukkuja. Ensimmäisenä kiinnostui tekstistä gorodskien sumki eli kaupunkilaislaukut, mitä ihmettä se tarkoittaa? Vastaus oli niinkin yksinkertainen kuin urban bags, urbaanit laukut.

instagram.com/sahar_bags

Viktoria Lobzhinan myyntipöydän ympärillä kävi kuhina koko ajan. Hän myy erilaisia "veluureja" eli samettimaisia kankaita. Pienet yhden hahmon lappuset maksavat 100 ruplaa eli 1,40 euroa. Isompi monen hahmon pala on 300 ruplaa eli vajaat 5 euroa.

- Ompelen veluurikankaasta erilaisia eläinhahmoja, joita voi laittaa koristeiksi vaikkapa vessaan, lasten sänkyyn tai joulukuuseen. Tykkään kovasti myös nalleista. Asun Moskovassa ja suunnittelen ja teetän materiaalin siellä, Viktoria kertoo.

Minäkin ostin isohkon palan, jossa seikkaili monta kissaa. Ostin sen hiirimatoksi työkaverilleni, jolla on kaksi kissaa.

vk.com/veluriki

Ihmiset ostivat näitä pikkupalasia ommellakseen niistä pienen pehmolelun.

Myös silmälasikotelon ainekset tuntuivat innostavan monia.

Tämä supersöpö pitseillä päällystetty leikkiompelukone oli erään ristipisto- ja paperitaitajan pöydällä.

Craftbazar-messuilla oli nalle- ja nukkekilpailu, jonka voittajasta ihmiset äänestivät innokkaasti. Siellä näkyi olevan yksi suomalainenkin osallistuja, ja monia tekijöitä Virosta. Taidokkaasti tehdyt nuket ovat suosittuka käsityökurssiaiheita Venäjällä. Kursseja myydään siellä nimellä "masterklas".

Sveta Aleksejevan nallet olivat hauskan erilaisia.

Messuilla oli pieni yhden naisen teatteri, jossa minäkin kävin katsomassa kärpäsen seikkailut nukketeatterimaisessa ympäristössä. Telttaan mahtui kuusi ihmistä.

Oli sadunomaista seurata kärpästen ja muiden hahmojen liikkeitä musiikin tahdissa. Taiteilija on tehnyt itse kaikki esityksen eläimet ja liikutteli niitä tämän "talon" takana. Tunnelma oli sadunomainen, tunsin hetken itseni pikkutytöksi.

Messuilla oli niin paljon katsottavaa, että kirjoitan vielä ensi viikolla lisää näkemästäni.

Googlettamalla www.craftbazar.ru pääsee paikallisen Facebookin eli V-kontakten sivuille, joilla on paljon kiinnostavia käsityökuvia.

Kommentit (11)

Minua kiinnostaa matkoilla käsityö, ja yritän aina etsiä käsityökauppoja. Usein se on vaikeaa, kun ei tiedä vaikkapa Krakovassa pyöriessä, että miten kysyttäisiin puolaksi huovutusvillaa. Sama ongelma olisi oikeastaan Suomessakin. Jos kysyy kadunmieheltä tai -naiselta, että missä myydään vaikkapa askartelutarvikkeita, ei hän välttämättä tiedä. Parhaat paikat käsityöinformaatiolle ovat tietenkin toiset käsityöliikkeet.

On mukavaa yhdistää matkailu ja rakas harrastus piipahtamalla naapurimaiden käsityömessuilla. Käsityömessut ovat hauskoja tapahtumia täällä koti-Suomessa, mutta ulkomailla siihen tulee lisäulottuvuus. On mukavaa yrittää pärjätä vieraalla kielellä rakkaan harrastuksen parissa. Käsityön kieli on kansainvälinen: voi kosketella ihania raaka-aineita, osallistua innostaviin työpajoihin ja ihailla kekseliäitä käsitöitä. Katsomalla saa jo aika paljon selville.

Ruotsin ja Viron tapahtumat on helppo googlettaa, koska he päivittävät tietoa myös englanniksi. Ruotsissa järjestetään neljä kertaa vuodessa Syfestivalen-messut vuorotellen Tukholmassa, Göteborgissa, Malmössä ja Uumajassa. Tarjonta on pitkälti samaa kuin vaikkapa Tampereen käsityömessuilla: työpajoja, raaka-aineita, valmiita tuotteita ja luentoja. En ole vielä koskaan ehtinyt näihinkään, mutta ehkä tulevaisuudessa. Monet suomalaiset bussifirmat järjestävät matkoja Tukholman käsityömessuille. Ne selviävät helposti googlettamalla. 

Ruotsin messuilla on samantapaisia työpajoja kuin suomalaisilla käsityömessuilla.
Ruotsin messuilla on samantapaisia työpajoja kuin suomalaisilla käsityömessuilla.

 

Tallinnan käsityömessuilta löytyy käsitöitä, lahjoja, koruja, kodin sisustustavaroita, työpajoja, viihdettä, ruokaa ja juomaa ja paljon muuta mielenkiintoista.

Venäjällä olevista käsityömessuista ja -tapahtumista on paljon hankalampi löytää tietoa. Osaan vähän venäjää, mutta en niin hyvin että tietäisin oikeita hakusanoja venäjäksi. Eikä näppiksissäni ole edes kyrillisiä kirjaimia! Sain paremmin venäjää osaavan ihmisen tutkimaan netistä Pietarin käsityömessutarjontaa. Siellä on ihan kohta craftbazar-käsityömessut!

Minulla oli ennakkokäsitys venäläisestä käsityöstä, että se olisi näyttävää ja koreaa. Googlettamalla www.craftbazar.ru pääsee paikallisen Facebookin eli V-kontakten sivuille, joilla on paljon kiinnostavia käsityökuvia.

Taidokkaita kirjontatöitä näyttää olevan paljon. Tämä kiinnostaa kovasti!

Kirjonta laajenee myös lapasiin.

Puusta tehdään taidokkaita koruja.

 

Nahkatöitä tehdään Venäjällä paljon. Korut ovat hyvin näyttäviä.

Tämän tilkkutyöntekijän pöytään täytyy käydä tutustumassa.

En tiedä onko tämä leivontaa vai askartelumassaa, mutta kiinnostavalta näyttää!

 

Venäjälle matkustettaessa tarvitaan viisumi. Se rajoittaa monen menemistä, mutta minulla on voimassa oleva kahden vuoden viisumi, joten ostin vain junaliput ja varasin hotellin. Talvella Pietariin meno on edullista, junamatkani messuille maksoivat 2 x 39 euroa. Aivan keskustassa oleva hotellini, joka on lähellä messupaikkaa ja pääkatua Nevski prospektia, maksoi vain 25 euroa yöltä. Edullisen hinnan salaisuus on se, että se on neljännessä kerroksessa eikä hissiä ole.

Tuskin maltan odottaa, että pääsen maaliskuussa tutkailemaan pietarilaisia käsitöitä. Raportoin tietenkin tunnelmistani täällä Reija räsymatto -blogissa.

 

Käsityömessut naapurissa

Tallinnan messuille on ilmainen sisäänpääsy, Pietarissa pitää pulittaa 2 euroa ja Malmössä 15 euroa. RY

Tallinna 13.-15.4., Pietari 22.-25.3., Malmö 23.-25.3.

craftbazar.ru

tallinnakäsitöömess.ee

syfestivalen.se

Kommentit (3)

Se on mahdollista käsityöstudio Artishokin kursseilla. Yritän aina ulkomaan matkoilla etsiä työväenopiston tai vastaavan, jossa pääsisin haistelemaan paikallisia käsityötuulia. Mutta monissa maissa ei ole tämmöistä joustavaa opiskelusysteemiä, joten meidän suomalaisten kannattaa olla ylpeitä ja tyytyväisiä edullisista työkkärin kursseistamme!

Vietin Murmanskissa Jäämeren rannalla pari päivää ja löysin käsityöstudio Artishokin, joka järjestää monenlaisia käsityökursseja. Niitä kutsutaan Venäjällä nimellä masterklassi.

– Opettajia on studiolla 14 ja tarpeen tulleen vierailevia opettajia tulee vaikka Pietarista, kertoo studion johtaja Victoria Timofeeva.

Sovin tapaamisen Tatjana Gombashin kanssa, joka pitää Artishokissa 4-10  illan nukkekursseja. Kurssi oli loppunut juuri edellisenä päivänä mutta Tatjana otti laukullisen valmiita nukkeja mukaan. Kurssil-ilta kestää 3-3,5 tuntia ja maksaa 1000 ruplaa eli 14 euroa. Se sisältää kaikki materiaalit.

Pienet yksityiskohdat

Tatjana työskentelee Norjan suurlähetystössä viisumivirkailijana, joten käsityöt ja nukenteko on rakas harrastus.  Kurssi järjestetään aina niin, että kaikki tekevät samanlaista nukkea. Silloin neuvominen on helpompaa.

Tatjanan nukeissa on valtavasti pieniä yksityiskohtia. Niillä on aina kunnon kengät, joko nahkaiset tai huopaiset. Jopa sukkanauhat löytyy hameen alta!

Tatjana tekee paljon nukkeja, joilla on eläimet kasvot, korpista pöllöön. Kasvot tehdään massasta, joka maalataan sen kuivuttua. Parhaimmaksi välineiksi Tatjana on todennut hammaslääkärin työvälineet. Hän myös maalaa nukeille herkkäpiirteisiä kasvoja.

 - Rakkain työ on oranssi nalle, joka on tehty isovanhempien sohvan päällä olleesta peitosta. Olen kotoisin Ukrainasta ja muistan aina istuneeni tämän peiton päällä lapsena. Kun se oli menossa roskiin, pelastin sen nukketöihini. Muistan aina heidät katsoessani tätä nukkea, Tatjana kertoo.

Muuten Tatjana ei ihmeemmin käytä kierrätystä töissään. Mekkoihin riittää pieni kangas- ja pitsipala.

Ruusuja ja huovutusta

Victioria esittelee muita mallitöitä, jotka ovat kaikki myynnissä. Mutta paikkaan ei löydä yksikään turisti! Sama vika on aidolla käsityöllä joka maassa, se ei pääse matkamuistomyymälään.

Artishokissa järjestetään huovutuskursseja, joilla tehdään upeita tossuja. Virkkauskursseilla tehdään muun muassa lapasia ja koristellaan nappeja virkkauksin.

Vitriinissä olevat ruusun ovat jännän näköisiä. Aluksi en ole niistä kovin innostunut, koska ne näyttävät niin muovisilta. Mutta kun näen materiaalin, josta ne muokataan silitysraudan avulla, näkemykseni muuttuu. Nämähän ovat todella taidokkaita! Opettaja on pietarilainen, joka tulee silloin tällöin 1385 km Murmanskiin opettamaan.

Jos matkailija osuu Murmanskiin, niin mikään ei estä menemästä kurssille!

Yhteydenotot vai laittaa vaikka sähköpostiin:
creativity_studio@mail.ru

Venäjällä on facebookia vastaava v-kontakte. Artishokista on siellä on siellä paljon kuvia. Ei haittaa, vaikka tekstiä ei ymmärtäisikään.  
http://vk.com/creativity_studio#/creativity_studio

Tatjanalta voi myös kysyä nukkekursseista tai nukenmyynnistä.
tatiyana18@hotmail.com

Myytäviä nukkeja voi katsoa täällä:

http://www.livemaster.ru/trichentos

 

Kommentit (2)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat