Satu Rinne, 66, on harjoittelijana ruokakaupassa vaikka ikä ja koulutus antaisivat aihetta muuhun. Satu tietää, että työtä voi olla tässä iässä vaikea saada, mutta toisinkin voi käydä.

"Olen koulutukseltani rakennusinsinööri. Se ei ollut tavallinen koulutus naiselle minun nuoruudessani, olin vuosikurssini ainoa nainen.

Minulla oli vakaa aikomus jäädä pörssiyhtiö Elisasta eläkkeelle 68-vuotiaana, mutta kuusikymppisenä minua pyydettiin töihin pieneen ohjelmistoyritykseen vastaamaan help desk -tukipalvelusta ja koulutuksista. Ajattelin, että jos 60-vuotias kutsutaan uuteen työhön, pakkohan siihen on tarttua. Valitettavasti yrityksen sisällä alkoi olla sellaisia näkemyseroja, että katsoin parhaaksi irtisanoutua 64-vuotiaana ja jäädä eläkkeelle.

Halusin kuitenkin edelleen jatkaa työntekoa, joten heittelin innokkaasti ansioluetteloani sinne tänne. Valitettavasti yleinen totuus taitaa olla, että yli kuusikymppisen on aika vaikea saada töitä omalta alaltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"90-luvun laman aikaan olin muutaman kuukauden lomautettuna. Se oli kauheaa aikaa."

Meillä oli asuntolainaa, ja lapset olivat pieniä. Silloin tuli mietittyä, miten selviämme. Ehkä siitä on jäänyt alitajuntaan kaihertamaan ajatus, että töitä on tehtävä, jos niitä suinkin on tarjolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapseni nauravat, että olen työnarkomaani. Mikään pullantuoksuinen äiti en ole ollut. Aiemmin työskentelin useita vuosia rakennesuunnittelijana eri toimistoissa. Myöhemmin opiskelin Hämeenlinnassa kasvatustieteitä ja suoritin ammattikoulun erityisopettajan tutkinnon. Päädyin silloisen Puolimatka Oy:n omistamaan suunnittelutoimistoon rakennesuunnittelijaksi ja sieltä mutkien kautta CAD-suunnitteluohjelman kouluttajaksi. Hurahdin kouluttamiseen ja ihmisten kanssa touhuamiseen. Ehdin kouluttaa satoja ihmisiä ympäri Suomen ennen kuin päädyin töihin Elisalle.

Olen sitä ikäluokkaa, jonka mielestä paskatöitä ei olekaan. Jokainen työ on arvokasta. Minun pitää tehdä jotain elääkseni, pelkkä perhe ja harrastukset eivät riitä.

Tartuin heti tilaisuuteen, kun henkilöstövuokraukseen erikoistuneesta Opteamista otettiin yhteyttä ja tarjottiin työtä S-Marketin ja Prisman palvelutorilta. Päivän koulutuksen jälkeen seisoin jo tiskin takana harjoittelijakyltti rinnassani.

Aluksi ahnehdin työvuoroja, mutta pian opin ottamaan rauhallisemmin. Jos haluaisin, voisin tehdä töitä joka päivä. Olen kuitenkin pyhittänyt maanantait pojanpojalleni ja keskiviikot vapaaehtoistyölle.

Töitä teen kahtena tai kolmena päivänä viikossa. Aamu- ja päivävuorot jätän mieluusti nuoremmille työntekijöille, joilla on pieniä lapsia. Silti minulla on välillä huono omatunto, kun tunnen vieväni työt nuoremmilta.

Asiakkaat suhtautuvat kaltaiseeni mummoikäiseen myyjään ystävällisesti. Kohdalleni on sattunut vain pari kolme hankalaa asiakasta. Voi olla, että harjoittelijakortti rintapielessäni sai heidät testaamaan osaamistani.

Olen vieläkin hämmästynyt siitä, miten fiksuja ja avuliaita nuoria ihmisiä kaupoissa on töissä, vaikka työ on fyysisesti rankkaa. He ovat aina valmiita neuvomaan minua kaiken kiireen keskelläkin.

Aiempiin töihini verrattuna nykyinen työni ei ole kovin hyvin palkattua. Tienaan kuukaudessa muutamia satasia eläkkeen päälle. Verottaja ottaa niistäkin omansa.

Ainakin pari vuotta olen ajatellut työskennellä. Sitten mittarissa on 68 vuotta, jolloin ajattelin jäädä eläkkeelle. Mutta mistä sen tietää, vaikka jatkaisin pitempäänkin."

Eläkettä karttuu vielä

Eläke karttuu, kunnes olet 68

Eläkkeellä voi tehdä töitä. Vanhuuseläkettä saava voi tienata palkkaa ilman rajoituksia, mutta tulot vaikuttavat eläkkeen verotukseen.

Vanhuuseläkkeellä olevalle työnteko kannattaa lähes aina. Eläkkeen rinnalla saaduista työtuloista karttuu uutta eläkettä 1,5 prosenttia vuodessa 68 ikävuoteen asti. Eläkkeen saa hakemuksesta maksuun 68 vuoden iän täyttymisen jälkeen. Sen jälkeen työnteko ei kerrytä eläkettä.

Työkyvyttömyyseläkettä saavan kannattaa selvittää oman eläkelaitoksensa kanssa, paljonko palkkaa voi tienata. Tämän vuoden loppuun on voimassa laki, joka kannustaa työkyvyttömyyseläkeläisiä töihin. Tänä vuonna laki sallii 743,88 euron kuukausitulot ennen kuin ne vaikuttavat eläkkeeseen. Töihin menosta on silti ilmoitettava eläkelaitokseen ja Kelaan. Mukaan on hyvä liittää kopio työsopimuksesta ja palkkakuitista.

Lähteet: Kela, etlehti.fi

Vierailija

En sanoisi noin, koska on hienoa, että hän jaksaa olla mukana ja siellä on nuoriakin, jotka näin näkevät, ettei se ikä ole syy väheksyä vanhempaa ihmistä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla