65-vuotias Jukka Karhula

Syöpädiagnoosi tuo tullessaan kuolemanpelkoa ja vihaa. Joka kolmas sairastuu siihen elämänsä aikana, mutta silti moni kysyy: miksi juuri minä? Elämänarvot menevät uusiksi.

Oli Jukka Karhulan, 65, sinnikkyyden ansiota, että hänen eturauhasensa tutkittiin. Karhula oli työterveyshuollon kuusi­kymppistarkastuksessa, ja hän halusi otattaa itsestään eturauhasen kuntoa mittaavan PSA-testin.

– Kävi ilmi, että PSA oli koholla, mutta vielä selvästi alle eturauhasen syöpään viittaavien arvojen. Jääräpäinen kun olen, vaadin että varmemmaksi vakuudeksi eturauhanen tutkittaisiin tarkemmin. Pääsin työterveyslääkärin lähetteellä urologin vastaanotolle.

Erikoislääkäri tuntui viittaavan kintaalla Karhulan huolelle. Lääkäri ihmetteli, että mikäs miestä vaivaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Totesipa silti, että tutkitaan nyt, kun siinä olet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitten muuttui ääni myös urologin kellossa.

– Hän löysi eturauhasen vasemmalta puoliskolta jotakin epätavallista, kudos oli normaalia tiukempaa. Otettiin kaksitoista neulanäytettä.

Kun tulokset viimein tulivat, löydöksenä oli eturauhaseen rajoittunut syöpäkasvain.

– Tieto syövästäni saapui postitse lappusella, lääketieteellisen termein. Arvasin toki, että syöpäähän tämä on, mutta vasta nettiä pengottuani epäilykseni varmentui. Meni pari päivää, kun posti toi kutsun sairaalaan hoitoneuvotteluun.

"Nyt minä sitten otan kaikki 35 vuoden pitämättömät sairauslomani kerralla."

Valitsin leikkauksen

Vastaanotolla Karhulaa oli vastassa kolme lääkäriä. Kaksi heistä oli sitä mieltä, että syöpä olisi syytä leikata, mutta yksi katsoi, että seurataan vielä. Lopullinen sana oli onneksi Karhulalla.

– Siltä istumalta päätin, että leikataan pois. Halusin parantua, saada syövän ulos kehostani.

Odottavan aika oli pitkä. Hoitoneuvottelu käytiin vuoden 2009 syyskuussa ja leikkaus tehtiin vasta joulukuussa.

– Kyllähän siinä pyöri jos jonkinnäköistä ajatusta mielessä. Siellä se syöpä oli, osana elimistöäni ja verenkiertoa – entäpä jos se päättäisikin lähteä sieltä liikkeelle? Tiesin kuitenkin, että syöpäni oli havaittu ajoissa ja se olisi todennäköisesti vain osassa eturauhastani.

Jukka Karhula sanoo olevansa luonteeltaan rauhallista tyyppiä, sellaista, joka ei edes syöpä­uutisesta seinille hypi.

– Minua lohduttivat lääkärien vakuuttelut siitä, ettei syöpäni ole pahinta lajia. Kerroin lähipiirilleni syövästäni heti, kun se löytyi. Vaimo ja lapset olivat alusta alkaen rauhallisin mielin: he luottivat siihen, että minä kyllä selviän.

Potenssipillerit peliin

Työpaikalla Karhula sai huomata, että saman syövän kokeneita oli muitakin.

– He vain eivät olleet puhuneet siitä ääneen. Kun ennen leikkausta totesin yhdessä palaverissa, että nyt minä sitten otan kaikki 35 vuoden pitämättömät sairauslomani kerralla, jo käytävässä palaverin päätyttyä oli eräs työkaveri pyytämässä kahville.

– Kollegalla oli itsellään takana samanlainen syöpäleikkaus. Juttelimme kokemastamme, mutta lähtiessään hän painotti, että älä nyt hiisku tästä kenellekään. Omasta sairaudestani ajattelin kuitenkin niin, että ei tämä ole sen kummempi tauti kuin moni muukaan.

Jukka Karhulan leikkaus sujui hyvin, ja hän kuntoutui nopeasti. Vain mieskunto tuntui jääneen leikkauspöydälle.

"Apua erektio-ongelmiini löytyi potenssipillereistä. "

– Sänkyhommat kärsivät. Apua erektio-ongelmiini löytyi potenssipillereistä. Nykyään seksi sujuu ihan hyvin niiden avulla.

Syöpä on piirtänyt Jukka Karhulan arvomaailmaan pysyvät jäljet ja tuonut uusia ystäviä.

– Syöpä on tehnyt minut jollakin tapaa nöyremmäksi.

Iso asia Karhulalle on ollut vertaisporukka, muut eturauhassyöpäpotilaat. ”Äijien sakki” on ollut kaikki nämä vuodet hänelle voimavara.

– Tätä nykyä olen itsekin vertaistukihenkilö. Porukassa vallitsee vahva keskinäinen luottamus ja vuorovaikutus. Vertaisteni selviytymiskokemukset ovat saaneet minut tajuamaan, että tässä se on, koko elämä. Jokainen päivä pitää elää täysillä.

Suosittelemme: Saitko syöpädiagnoosin? Ota selville ainakin nämä asiat

Jukka Karhula x 3

  1. Syntynyt 1949 Suomenniemellä, asuu Espoossa.
  2. Perhe Vaimo, kaksi aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.
  3. Harrastukset Eturauhassyöpäpotilaiden vertaistukitoiminta, geokätköily, lavatanssi, sukututkimus ja mökkeily.

Eturauhassyöpä x 3

  1. PSA- eli eturauhaskoe on testi, jolla voidaan selvittää, onko miehellä eturauhassyöpä. Eturauhanen suurenee iän myötä ja siksi testin normaalit viitearvotkin nousevat, kun mies ikääntyy.
  2. Kun PSA-arvo testissä on yli 10, syövän todennäköisyys on 50 prosenttia. Tutkimusta käytetään eturauhasen terveyden seurantaan ja jo todetun eturauhassyövän seurantaan.
  3. Terveiden miesten syöpäseulontaan PSA:ta ei käytetä, koska koe ei ole siinä tarpeeksi hyvä. Lisäksi tiedetään, että suuri osa eturauhassyövistä kasvaa erittäin hitaasti ja jää niin paikalliseksi, ettei niistä koidu miehen elinaikana terveyshaittaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla