Moni ei osaa nukkua mankeloimattomissa lakanoissa.

Mankeloinnin suosio on laskenut, mutta laitteella on uskollinen kannattajakuntansa. Maajohtaja Sami Hyvönen Upoa valmistavasta Gorenjesta kertoo, että mankeleita myydään tasaiseen tahtiin edelleen.

– Ne perheet, jotka ovat tottuneet käyttämään mankelia, ostavat uuden vanhan tilalle, Hyvönen sanoo.

Nuoremmat eivät mankeloi yhtä innokkaasti kuin vanhemmat, mutta moni nuoripari ostaa mankelin allergian takia. Mankelointi kun painaa tekstiilin niin tiukaksi, että lakana pölyää huomattavasti vähemmän kuin mankeloimaton kangas.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elektroniikan tukkukauppiaitten toimitusjohtajan Taina Luukkaisen mukaan mankeleiden myynti on vähentynyt viime vuosina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mankelilla on kuitenkin uskollisia kannattajia, joiden mukaan mankeloiduissa lakanoissa on vain kerta kaikkiaan ihana nukkua. Vähempi pölyn määrä vaikuttaa myös, Luukkainen kertoo.

"Mankeloiduissa lakanoissa on kerta kaikkiaan ihana nukkua."

Suomessa ei enää valmisteta mankeleita. Upon mankelit tehtiin ennen Lahdessa, mutta nyt ne valmistetaan Ruotsissa.

Katso kuva: Paljonko tästä mankelista maksetaan nyt?

”Kaiken ei tarvitse olla sileää”

Kun mankeli kuului aiemmin joka kodin varustukseen, nykyään moni pärjää ilman laitetta. Marttojen kehittämispäällikkö Teija Jerkku arvelee, että mankelit ovat saaneet väistyä tilan ja ajan puutteen takia. Lisäksi osa tekstiileistä on muuttunut sellaisiksi, ettei niitä tarvitse silittää.

– Asenteetkin ovat muuttuneet. Ennen vanhaan mankelointi oli kunnia-asia, mutta nykyään ajatellaan, ettei kaiken tarvitse olla niin sileää, Jerkku pohtii.

Sileissä lakanoissa on monen mielestä mukava nukkua, joten mankelin puutteessa turvaudutaan usein silitysrautaan.

Martat ei ota kantaa siihen, pitäisikö pyykki mankeloida.

– Kyllä jokainen saa itse ratkaista, mikä sopii omaan kotiin ja sänkyyn, Teija Jerkku sanoo.

Kysely

Huriseeko kotonasi mankeli?

Kyllä
Kyllä
50.4%
Ei
Ei
49.5%
Ääniä yhteensä: 103
Vierailija

Meillä toimii edelleen mankeli, jonka ostimme 60-luvulla. Vain kangas on uusittu muutaman kerran.  En mistään hinnasta luopuisi laitteesta. Mikä helppous ja nopeus käsitellä liinavaatteet.  Ei tulisi mieleenkään alkaa silittää jotakin lakanaa.

Meillä melkein kaikki pyykki kietoutuu telan ympärille, jossa sen voi antaa pyörähtää useamman kerran, että saadaan sileä tulos. Saa olla tosi paksu mankeloitava, että tarvitsee tehdä niin kuin aloituksen kuvassa.

Vierailija

Minun on ikävä mankelia. Perin sen vanhemmiltani mutta jouduin luopumaan siitä tilan puutteen takia. En pysty nukkumaan ryppyisissä lakanoissa. Sen vuoksi  silitän kaikki liinavaatteet. Kokemukseni mukaan silittäminen ei kuitenkaan anna yhtä hyvää lopputulosta kuin mankelointi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla