Vaikka et olisi nyhtänyt tänä syksynä yhtään porkkanaa itse maasta, sadonkorjuuta on hyvä juhlia.

Viikonlopun pyhäinpäivä näkyy kynttilöinä hautausmailla – ja perjantaisina ruuhkina kaupan kassoilla.

Kassaruuhkissa hiotessa ei voi olla pistämättä merkille, että kauppoihin on pyhäinmiesten päivän tienoilla tupsahdellut yhä enemmän kaikkea kurpitsanväristä ja sysimustaa koristetta ja rekvisiittaa. Karnevalistinen halloween raivaa vuosi vuodelta tilaa pyhänpäivänviikonloppuumme, ainakin lapsiperheissä. 

Jos halloween ei sytytä, älä huoli. Pimeisiin syyspäiviin löytyy kunnon suomalaiskansallinen juhlaperinne, sadonkorjuuajan kekri. Se antaa hyvän syyn vähän juhlia ja ottaa rennosti ystävien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Takaisin vuodenkiertoon

Kekri on siis vanha suomalainen syysjuhla, jolloin juhlitaan sadonkorjuuta ja vuoden vaihtumista. Siihen on ajoittunut talonpoikaiskulttuurissa loma-aika ja itse asiassa koko lokakuu on ollut kekrisesonkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta miten talonpoikainen kekri sopii nyky-urbaaniin elämäämme? Kekriä tutkineen teologian maisteri Anna Sauraman mielestä oikein hyvin.

"Nykyään ihmiset haluavat selvästi taas juurruttaa itseään vuodenkiertoon."

– Nykyään ihmiset haluavat selvästi taas juurruttaa itseään vuodenkiertoon ja olla tietoisempia ympäristöstä. Minusta vaikkapa lähiruokabuumi sopii mainiosti kekriin, nyt voidaan juhlia sadonkorjuuta, Saurama pohtii.

Hänen mielestään on ihanaa, että synkkään vuodenaikaan mahtuu juhla, jolloin on lupa herkutella ja nauttia elämästä. Saurama on ollut mukana kokoamassa laajaa kekritietouden sivustoa ja pistänyt ilolla merkille, kuinka juhla on alkanut kiinnostaa yhä laajemmin.

Kekristä ja kekritapahtumista löydät lisää sivustosta www.kekri.fi

Kolme nopeaa

  1. Sekä kekrillä että halloween-juhlalla on juuret vuosituhansia vanhassa eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa.
  2. Halloween on alun perin irlantilaissiirtolaisten Amerikkaan viemä kekri-juhla.
  3. Kekrinä taas juhlittiin sadonkorjuuta ja vuoden vaihtumista, syötiin hyvin, juotiinkin ja hulluteltiin. Piti syödä paljon, jotta seuraavan vuoden sato onnistuisi. Palkolliset, aikansa pätkätyöläiset vaihtoivat taloa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla