
Kun Karkkilassa asuva Mira Ahjoniemi, 41, aloitti tutustumisen japanilaiseen raivausmenetelmään, hän ei tiennyt siitä vielä mitään. Onneksi.
KonMari-kirja ja siinä esitelty metodi toi niin suuren muutoksen Mira Ahjoniemen elämään, että hän hämmästelee sitä vielä itsekin.
Vaikka maailmalla suosituksi tulleessa teoksessa puhutaan vain tavaroista ja vaatteista, prosessi laittoi uusiksi Miran ruokavalion, liikuntatottumukset ja monet muut tavat.
Etlehti.fi:n haastattelussa Mira kertoo, mikä on yllättänyt ja mistä on tullut iloa eniten tässä japanilaisessa raivaustavassa.
"Kirja meni yhdellä istumalla"
”Aloimme mieheni kanssa suunnitella seuraavaa elämänvaihetta, kun kaksoseni saivat haluamansa opiskelupaikat Tampereelta. Haluamme muuttaa isosta omakotitalosta pienempään kotiin, vähentää kodinhoitoon kuluvaa aikaa ja käyttää rahaa asumisen sijaan matkailuun.
Laitoimme omakotitalon myyntiin ja aloin katsoa kodin irtaimistoa kriittisin silmin: mitä täältä haluan tai voin ottaa mukaan tulevaan pieneen kotiimme?
Puhuin suunnitelmistani myös monelle ystävälle ja tuttavalle. Yhdessä keskustelussa kuulin japanilaisesta KonMari-metodista ja sen kehittäneestä Marie Kondosta. Otin selvää, mikä tämä metodi on ja laitoin kirjan tilaukseen elokuussa 2015.
Kun sain vihdoin viikkoja myöhemmin loppuunmyydyn KonMari-kirjan käsiini, luin sen yhdellä istumalla kuudessa tunnissa.
Katso ennen ja jälkeen kuva: Näin Mira hyödyntää KonMaria kotona ja töissä
"Laihduin ja sain liikuntakipinän"
Kirja sisältää kasvutarinan Marie Kondon elämästä ja hänen asiakkaidensa tapauksista. Mukana on valtavasti yksityiskohtaisia ohjeita ja "ryhdy nyt toimeen, pystyt siihen!" -tyyppisiä kehotuksia. Kannustava tyyli ja positiivinen elämänasenne antavat iloa ja uskoa tulevaisuuteen. Se sopii minulle loistavasti.
KonMari osui elämässäni juuri oikeaan hetkeen. Elämäni oli jo muutoksessa, mutta en vielä tiennyt, kuinka otan siitä otteen.
Tässä raivauksessa ei käydä läpi vain tavaroita ja vaatteita. Siinä käydään läpi omaa elämänhistoriaa ja nykyistä minää: Kuka minä olen tässä elämänvaiheessa ja tässä iässä? Mikä tuottaa minulle iloa?
Marie Kondon sanat vakuuttivat minut:
”Tavaroiden järjestäminen merkitsee samalla menneisyyden järjestämistä. Se on kuin nollaisit elämäsi ja selvittäisit tilisi, jotta voit astua seuraavan askeleen eteenpäin. Tästä seuraa, että elämäsi alkaa muuttua."
/etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/000ideun.jpg?itok=Pp_WmcZE)
Metodissa on monta hyvää ideaa, joiden viisauden tajuaa kunnolla vasta sitten, kun niitä kokeilee. Mullistavin idea on kiitollisuus. Kodille ja tavaroille puhuminen sekä niiden kiittäminen voi joillekin tuntua hyvin vieraalta, mutta minua tämä japanilainen tyyli kiehtoo ja olen kääntänyt asian kiitollisuudeksi. On hyvä tietoisesti pysähtyä päivittäin osoittamaan tyytyväisyyttä.
Tämän ymmärrettyäni elämääni alkoi tulla koko ajan pieniä muutoksia.
Ruokavalioni parani, laihduin, aloin pukeutua paremmin sekä käyttää enemmän koruja ja asusteita. Sain valtavasti energiaa ja iloa arkeen. Liikuntakipinä syttyi uudelleen.
"Liikaa mustia vaatteita"
Prosessi alkaa vaatteista. Kun käy läpi omat vaatteensa, joutuu kohtaamaan itsensä, oman elämänhistoriansa ja entisen minän, toiveminän sekä todellisen minän. Marie Kondon ainoa kriteeri vaatteiden valinnassa on se, että "tuottaako se iloa?".
Tavoitteena on valita kaappiin ehjiä, kauniita, oikean kokoisia ja oman elämäntavan mukaisia vaatteita. Loput laitetaan rohkeasti pois.
Eikä tarkoitus ole lähteä ostelemaan KonMarin jälkeen uusia vaatteita, sillä useimmilla ihmisillä on yhä tarpeeksi vaatteita vaikka poistaisi niistä yli puolet. KonMari-opin omaksuttuani vaatekaappini sisältää vain huolella valittuja, elämäntapaani tukevia vaatteita. Huomasin esimerkiksi, että minulla ei ole lainkaan järkeviä ulkoiluvaatteita. Hankin sellaiset, ja ne pääsivät heti parhaalle paikalle kaapissani.
Nyt urheilen päivittäin; käyn muun muassa kuntosalilla, kävelyllä ja jumppaan kotona. Liikkumaan lähteminen ei ainakaan kaadu siihen, että urheiluvaatteiden etsiminen vie liikaa aikaa.
"Valitsin kaappiini ehjiä, kauniita, oikean kokoisia ja oman elämäntavan mukaisia vaatteita."
Kaapistani lähti kuluneita ja väärän kokoisia vaatteita sekä vaatteita, joissa on huono materiaali tai vääränmallinen leikkaus. Huomasin myös, että minulla on liikaa mustia vaatteita, joten laitoin hankintalistalle jotain värikästä.
Arkikäytössäni on tällä hetkellä kahdet housut, kolme mekkoa ja viisi paitaa. Tämän lisäksi kaapissani on joitain juhla-, kausi- ja urheiluvaatteita.
Karsitussa kaapissani jokainen vaate on taatusti käytössä ja pyykkikiertommekin on nopeutunut, joten lopulta vähemmän on enemmän.
"Ihmisten ekokiihkeys yllätti"
Monelle suomalaiselle tuntuu olevan vaikeaa luopua erityisesti lahjaksi tai perinnöksi saaduista tavaroista, vaikka niitä ei haluaisi kotiinsa. Tällaisia esineitä säilytämme usein velvollisuudentunteesta. Mutta tavarat eivät saa vangita ihmistä, ja mitään tarpeetonta ei ole pakko säilyttää kotonaan, jos se ei tuota iloa.
Ylläpitämässäni KonMari Suomi Facebook-ryhmässä minut on yllättänyt ihmisten kiihkeä ekohenkisyys ja kierrättäminen. Marie Kondo ei kirjassaan ota kantaa siihen, mitä kodista poistettaville tavaroille tehdään.
Poistettavan vaatteen ja tavaran jatkokäsittely jää lukijan oman harkinnan varaan. Tavat ja mahdollisuudet kierrätykseen, kirpputorilla myymiseen, lahjoittamiseen tai materiaalien uusiokäyttöön voivat olla eri maissa hyvin erilaiset. Tätä moni on kritisoinut Facebookissa, ja Kondolta on toivottu tiukempaa kannanottoa kierrätyksen puolesta.
Myöhemmissä haastatteluissa hän onkin ilmaissut kannattavansa kierrätystä ja materiaalien hyödyntämistä.
/etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/istock_000046795300_full.jpg?itok=KRNj3iYJ)
"Vaatekaappi on viikattuna kaunis"
Ajattelin aluksi, että en noudata KonMariin olennaisena kuuluvaa vaatteiden viikkausmetodia. Siinä vaatteita ei viikata kaappiin pinoihin, vaan taitetut vaatteet laitetaan riviin.
Kun kokeilin muutamien vaatteiden taittelua, huomasinkin, että se onkin nopeaa ja miellyttävän rauhallinen hetki. Taitteluun kuluu vain muutama minuutti päivässä. Toki henkarilla viihtyvät vaatteet pidän yhä henkarilla.
Huolehdin vaatteistani nyt paremmin, joten ne todennäköisesti kestävät pidempään kauniina. Vaatekaappini sisältö on viikattuna niin kaunis, että on ilo herätä aamuisin sekä valita päivän vaatteet ja asusteet.
"Sekalaiset laatikot rasittavat mieltä"
Kotini konmaritukseen meni 1,5 kuukautta, kun käytin siihen enimmäkseen viikonloppujani ja iltojani. Marie Kondo sanoo, että tyypillisesti hänen asiakkaallaan, omakotitalossa asuvalla lapsiperheellä, kuluu hommaan puoli vuotta.
En ole koskaan ollut innokas siivooja, mutta olen visualisti. Ongelmanani ovat olleet kaapit ja sekalaisen tavaran kätköt. Nautin valtavasti, kun tiedän kaiken olevan järjestyksessä myös ovien takana.
Sekalaiset laatikot ovat kuin tekemätön työ. Se rasittaa ja nakertaa mieltä.
Puoli vuotta KonMarin jälkeen kotimme on yhä järjestyksessä. Kodissamme parasta on arjen helppous. Kun kaikelle on paikka, tavarat on helppo palauttaa paikoilleen ja ne myös löytyvät omalta paikaltaan silloin, kun jotain tarvitsee. Pieniä yksityiskohtia on mukavaa välillä järjestellä uudelleen, vaikka varsinainen KonMari on kerran elämässä tehtävä yhtäjaksoinen projekti.
Emme ole vielä päässeet muuttamaan pienempään kotiin, joten meillä on nyt paljon tyhjää kaappitilaa ja käytössä olevat kaapit on väljästi käytössä. Sellainen saa mielenkin ihmeen kevyeksi.
Parasta tässä on ollut se, että KonMari auttoi pääsemään yli ikäkriisistäni ja auttoi lasten kotoa muuton aiheuttamassa elämänmuutoksessa. Sain kaivettua esiin todellisen nykyisen minän äitiyden, parisuhteen ja työelämän velvollisuuksien alta.”
"KonMari auttoi lasten kotoa muuton aiheuttamassa elämänmuutoksessa."
/etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/konmarimira.jpg?itok=3awcrVyo)
Kuka? Mira Ahjoniemi x 5
-
Ikä: 41 vuotta
-
Asuinpaikka: Karkkila
-
Perhe: Aviomies ja 16-vuotiaat kaksoset sekä noin kerran kuukaudessa vieraileva miehen 14-vuotias poika
-
Ammatti: Toimistopäällikkö
-
Harrastukset: KonMari Suomi Facebook-ryhmän ylläpito, lukeminen, kuntosali ja muu urheilu
Oletko sinä KonMari-fani? Lähetä kuvasi
Viikkaatko vaatteesi? Laitatko kirjasi värisuorassa hyllyyn? Oletko raivannut kaappisi läpikotaisin?
Jos kiinnostuit haastattelusta, lähetä ennen ja jälkeen -kuvat siivousurakastasi sekä yhteystietosi sähköpostilla osoitteeseen: annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com
Mitä mieltä suomalainen ammattijärjestäjä on KonMari-ideologiasta?
Elina Alasentie, Joka kodin raivausoppaan kirjoittaja:
”KonMari on vahva ja omanlaatuisensa tapa luopua tavaroista. Marie Kondon ja minun kirjoissamme yhteistä on tavoite päästä henkisesti hyvinvoivaan tilaan tavaroidensa keskellä sekä luoda uutta ajattelutapaa ja suhtautumista tavaroihin.
KonMari sopii osalle, mutta sitä joutuu suomalainen ihminen kyllä soveltamaan jonkin verran.
Esimerkiksi poislaitettavien tavaroiden kohtalo jää KonMarissa hieman pimentoon. Japanilainen kulttuuri poikkeaa myös monella tapaa suomalaisesta, joten soveltamista vaaditaan.
KonMari saattanee sopia parhaiten pienemmän alueen, kuten yhden huoneen raivaukseen, kuin kokonaiseen omakotitaloon.”
Lue lisää ammattijärjestäjä Elina Alasentien uudesta kirjasta tästä.