Elina Alasentie kirjoitti Joka kodin raivausoppaan
Suomalaiskodeissa voi olla satojatuhansia tavaroita
Suomalaiskodeissa voi olla satojatuhansia tavaroita ja se tekee raivauksen ilman suunnitelmaa äärimmäisen raskaaksi, sanoo kirjailija Elina Alasentie.
Suomalaiskodeissa voi olla satojatuhansia tavaroita ja se tekee raivauksen ilman suunnitelmaa äärimmäisen raskaaksi, sanoo kirjailija Elina Alasentie.

”Tavarasta on tullut uusi läski.” Joka kodin raivausopas on uusi kirja, jonka markkinointilause osuu tiukkaan paikkaan. Meillä on nimittäin liian vähän aikaa ja ihan liikaa roinaa, mutta pikakuurit eivät auta ratkaisemaan tätä yhtälöä.

Me suomalaiset olemme melkoisella kohinalla alkaneet huomata, että olemme tavaran kanssa pulassa, kertoo kirjailija, ammattijärjestäjä Elina Alasentie.

– Tavaran hamstraamisesta on tullut ylensyönyt ja huono olo. Moni etsii pikadieettejä tavaroiden karsimiseen. Kodin raivaus on kokonaisvaltainen elämäntapamuutos aivan kuten terveelliset elämäntavatkin, Elina selittää.

Espoolainen Elina on toiminut aiemmin muun muassa opettajana ja Suomen ammattijärjestäjät ry:n puheenjohtajana. Nyt häneltä ilmestyy Joka kodin raivausopas, jonka tarkoituksena on kannustaa ja auttaa tavaroiden vähentämisessä.

Miksi suomalaiset tarvitsevat oman raivauskirjansa?

– Lähihistorian, etenkin sota-aikojen niukkuus takaraivossa kolkuttelemassa estää meitä näkemästä elämäämme lähes yhdysvaltalaisten veroisessa kulutusyhteiskunnassa. Meillä on omia erityisiä syitämme pitää kiinni tavaroista ja omia suomalaisia haasteita tiettyjen tavararyhmien ja säilytystilojen kanssa, Elina sanoo.

– Kirjoitin tämän kirjan, koska niin usein yrityksissä kouluttamani ihmiset totesivat, että olisipa samanlaista tietoa myös kotiin vietäväksi.

"Sota-aikojen niukkuus estää näkemästä elämäämme lähes
yhdysvaltalaisten veroisessa kulutusyhteiskunnassa."

"Kodissa jopa satoja tuhansia tavaroita"

Joka kodin raivausoppaassa käydään vaikeaa urakkaa läpi kahdeksan askeleen kautta. Nämä kohdat auttavat ymmärtämään sen, mitä ja miksi raivaus on tarpeellinen ja miten se tehdään.

Elinan mukaan perusteellinen raivaus on ennen kaikkea ajateltava kertahankkeena.

– Raivausprojektin tarkoitus on helpottaa elämää, koko loppuelämää. Jokainen tunti raivaukseen käytettyä aikaa tulee moninkertaisena takaisin, kunhan vain jaksaa uskoa ja tehdä hieman töitä.

Työssään Elina on nähnyt, että raivausinto tyssää etenkin suunnitelmien puuttumiseen. Myös usko ja jaksaminen ovat helposti koetuksella, kun kotia tyhjennetään vanhoista tavaroista.

– Meillä on yksinkertaisesti hirveät määrät tavaraa. Jos kodissa on jopa satojatuhansia tavaroita, ja jokaisen tavaran kohdalla on tehtävä päätös sen kohtalosta, se on yksinkertaisesti raskasta. Toisinaan se, että raivaussession jälkeen eteisessä on vastassa kahta kauheampi kaaos, kun tavarat on unohdettu toimittaa paikoilleen, esimerkiksi kierrätykseen, estää meitä jatkamasta urakkaa.

Ammattijärjestäjä vinkkaa: "Älä jätä tätä perinnöksi” – katso karut ennen ja jälkeen -kuvat

Ammattijärjestäjä Elina Alasentien uusi kirja on suomalainen raivausopas kodin tavaraongelmien selvittämiseen. Kuva: Laura Euramo
Ammattijärjestäjä Elina Alasentien uusi kirja on suomalainen raivausopas kodin tavaraongelmien selvittämiseen. Kuva: Laura Euramo

"Etsimiseen kuluu tunteja päivässä"

"Ei tätä voi heittää pois, sitä saattaa joskus vielä tarvita.”

Tämän lauseen ammattijärjestäjä Elina Alasentie on kuullut lähes jokaiselta asiakkaaltaan.

Elinan mielestä suomalaisten suurin ongelma onkin se, että he säilyttävät täysin tarpeetonta tavaraa - varmuuden vuoksi. Mutta turhaan.

Tällainen tilanne voi Elinan mukaan aiheuttaa jopa monenlaisia vaaratilanteita.

– Ennen kaikkea tavarapaljous vie energiaa ja aikaa. Etsimiseen kuluu jopa tunteja päivässä, ja liiallisesta tavaramäärästä aiheutuva henkinen kuorma on monelle raskas. Se voi olla niin raskas, että sen vuoksi moni tärkeä asia jää hoitamatta, Elina mainitsee.

Haasteista huolimatta ammattijärjestäjän työ on erittäin innostavaa ja sen kiehtovimpina puolina Elina pitää sen selkeyttä sekä loogisuutta. Etenemisen kohti maalia näkee omin silmin, raivaaja iloitsee.

Asiakkaallakin on suuri merkitys. Kun asiakas on itse mukana täysillä ja hän tahtoo muutosta elämäänsä, tulee lopputuloksestakin parempi, Elina vinkkaa.

"Ammattijärjestäjän asiakkaat
ovat edelläkävijöitä."

– Ammattijärjestäjän asiakas on monesti ihminen, joka on ensin yrittänyt itse raivata kotiaan kirjojen ja kurssien avulla ja lopulta rohkeutta kerättyään uskaltautuu tilaamaan ammattijärjestäjän palveluita. Ammattijärjestäjän asiakkaat ovat edelläkävijöitä ja usein myös jonkin haasteellisen elämäntilanteen vuoksi joutuneet tavarapaljouden keskelle.

Muista ET-lehden suosittu blogi: Ammattijärjestäjän arkea

Joka kodin raivausopas x 3

Mitkä ovat ammattijärjestäjän kolme tärkeintä vinkkiä raivaajalle?

  1. Opettele tuntemaan itsesi tavaroiden hankkijana ja säilyttäjänä.
  2. Tee raivaussuunnitelma ja toimi johdonmukaisesti.
  3. Usko ja jaksa tehdä raakaa karsimisen käsityötä.

Lähde: Elina Alasentie – Joka kodin raivausopas (Paasilinna 2016)

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.