Televisiossa tutustutaan tänään suomalaisen muotoilun suurmiehiin.

Ylen Elävä arkisto esittää tänään neljä dokumenttia suurista suomalaisista muotoilijoista. Dokumentit on kuvattu 1960- ja 70-luvuilla, ja niissä käsitellään Birger Kaipiaisen, Yki Nummin, Ilmari Tapiovaaran ja Pertti Palmrothin muotoilua.

Tässä kolme nostoa näiden mestareiden tuotannosta; ovatko nämä kauneimmat Suomessa muotoillut esineet?

Taustaa: onko sinulla aarre lasikaapissa?

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paratiisi

Professori Birger Kaipiaisen 1915–1988) orvokit nähtiin aluksi Kiurujen yö -tapetissa vuonna 1957. Koko kansan tietoisuuteen orvokit nousivat, kun hän suunnitteli Arabialle Paratiisi-sarjan vuonna 1969. Kaipiaisen pitkästä urasta suurin osa kului Arabian taideosastolla. Se toi hänelle lempinimen Keramiikan kuningas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lokki

Muotoilija Yki Nummi (1925–1984) on tunnettu erityisesti valaisimistaan, mutta hän on suunnitellut myös esimerkiksi Tikkurilan maalitehtaan Jokeri-värikarttajärjestelmän. Hänen tunnetuin työnsä on silti todennäköisesti Lokki-valaisin vuodelta 1959.

Lue myös: korvaako kotivakuutuksesi myös arvoesineet?

Domus

Muotoilijana ja sisustussuunnittelijana tunnettu Ilmari Tapiovaara (1914–1999) sai tehtäväkseen suunnitella sisustuksen Domus Academicaan, helsinkiläiseen opiskelija-asuntolaan. Tapiovaara suunnitteli vaimonsa Annikin kanssa asuntolan kaikki huonekalut, sängyistä ja pöydistä alkaen. Asuntola valmistui vuonna 1947, ja sen huonekaluista jäi elämään erityisesti Domus-tuoli.

Suomalaisen muotoilun ilta Yle Teemalla 14.7. klo 22 alkaen.

Mikä on sinun mielestäsi kauneinta suomalaista muotoilua? Kommentoi ja keskustele alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla