Vinttikomeroon on helppo säilöä sitä tavaraa, joka ei ole päivittäisessä käytössä – papereista perintöhuonekaluihin. Mutta kun komerotila hautautuu esineiden alle ja siellä käyminen ahdistaa, on tilanne jo liian vakava, kertoo ammattijärjestäjä.

– Monen vinttikomero on ääriään myöten täynnä tavaraa, josta suurin osa on vanhentunutta, jopa pilaantunutta. Esimerkiksi vaatteissa ja papereissa on jo kosteusvaurioita.

Tätä mieltä on ammattijärjestäjä Anne te Velde-Luoma. Hän on työssään nähnyt paljon tapauksia ja nimennyt suomalaisten vinttikomerot mörkökopeiksi.

– Ihmiset työntävät vinttikomeroon sekalaista tavaraa kovan kiireen keskellä, kuten muutossa ja remonttien sekä juhlien alla, ja unohtavat ne. Sinne säilötään myös perintötavaraa, jota aiotaan 'käydä läpi paremmalla ajalla'.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suosittelemme: Älä jätä tätä perinnöksi” – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tätä "parempaa aikaa" ei tule, ellei asialle päätä itse tehdä oikeasti jotain. Ullakolla tai kellarissa sijaitseva varastokoppi voi olla vastenmielinen paikka, johon ei mielellään mennä. Varastossa voi olla asioita, jotka velvoittavat tai jopa ahdistavat.

– Hälyttävä merkki on se, ettei millään haluaisi käydä vinttikomerolla, koska ajatuskin siitä jo ahdistaa. On hyvä kysyä itseltään, mistä ahdistus oikein johtuu, ja tehdä järkevä suunnitelma komeron läpikäymiselle.

– Sitä ei kannata lykätä, ettei joudu pakon edessä ja kovan stressin aikana tekemään päätöksiä. Jos on paniikki, niin aivot lamaantuvat, ja se juuri estää työn etenemisen, Anne sanoo.

”Aivot protestoivat"

Tämä maksoi niin paljon. Sen antoi äiti. Sitä voi vielä tarvita. Kuulostaako tutulta? Näillä perusteillaan ihmiset säilyttävät tavaroitaan, joita eivät tarvitse.

"Mieleen tulee kaikenlaisia tekosyitä, jotta tavaraa ei tarvitsisi heittää pois."

Annen mukaan tämä on normaali reaktio: tavaroista luopuminen on ihmisille luonnostaan vaikeaa. Mutta se alkaa sujua, kun sitä tekee enemmän, hän vakuuttaa. Tavaroiden suhteen on tehtävä Annen mielestä aina mahdollisimman rationaalisia päätöksiä.

Usein raivaajalle iskee ensin kova luopumisen pelko, mutta siihen voi tyynesti valmistautua.  Kaikkein viisainta on yrittää tulla toimeen mahdollisimman vähällä, hän vinkkaa.

– Aivot protestoivat ensin ja esittelevät kaikenlaisia tekosyitä, jotta tavaraa ei tarvitsisi heittää pois. Syihin voi tyynesti kommentoida, että yrityksetkin tekevät vikainvestointeja. Se kuuluu yrittämiseen ja täytyyhän sitä kokeilla, mutta virheistään viisastuu.

Lue myös: Onko kotisi aikuisten lasten romuvarasto?

Mitä kannattaa tehdä rikkinäisille tavaroille?

Vanhojen tavaroiden käyttäminen ja korjaaminen on ekologista, mutta onko vinttikomero järkevä paikka säilyttää niitä, rikkinäisiäkin? Ei ole, jos asiaa kysytään ammattijärjestelijältä.

Jotkut unohtavat vintille käyttökelpoisia tavaroita ja ostavat samalla kotiin vastaavia uusia. Tai säilyttävät suvun ”aarteita” nuoremmalle sukupolvelle – joka ei missään tapauksessa halua niitä kotiinsa.

– Jos luulee että lapset ottavat myöhemmin käyttöönsä yhtä sun toista, on hyvä kysyä asiaa heiltä suoraan, kertoo Anne.

"Valokuvat, paperitavarat ja tekstiilit kärsivät kosteudesta jo varsin lyhyenkin säilytyksen aikana."

Viileydensäkään vuoksi komerotila ei sovi kaikkien tavaroiden säilyttämiseen: Valokuvat, paperitavarat ja tekstiilit kärsivät kosteudesta jo varsin lyhyenkin säilytyksen aikana, Anne mainitsee.

Komeroon hylätyille tavaroille – varsinkin rikkinäisille – on tapana käydä huonosti, ja hän suosittelee, että kannattaa yksi tavara korjauttaa heti kokeeksi.

– Sen jälkeen motivoidut joko korjauttamaan loput tai viet saman tien kaiken kierrätykseen.

Tarkista tilanteesi: Säästätkö itsellesi ja läheisellesi ongelmia?

Miten vinttikomerosta tehdään toimiva säilytyspaikka?

Annen vinkit

 1. Mieti aluksi, paljonko aikaa haluat ja jaksat käyttää elottoman materiaalin lajitteluun ja huoltoon?
 2. Laadi aikaraja: esimerkiksi ”vuoden kuluttua komeron on oltava sellainen, että tiedän mitä siellä on ja missä”.
 3. Luovu kaikesta sellaisesta, mikä ahdistaa ja velvoittaa
 4. Varaa raivaukseen
  • Levännyt ja hyväkuntoinen olo
  • Kirkas työvalaisin / taskulamppu
  • Pölyrätti
  • Työhanskat ja -vaatteet
  • Sopivan kokoisia laatikoita
  • Tusseja ja tarroja, joihin voi kirjoittaa mitä missäkin laatikossa on
  • Paperia, johon voit tehdä pohjapiirroksen – mikäli vinttikomerossasi on paljon laatikoita
  • Avuksi kiva kaveri – joka ei arvostele

Kysely

Onko sinulla siisti vintti- tai kellarikomero?

Ei
Ei
69.2%
Kyllä
Kyllä
26.9%
Mikä? Ei ole mitään sellaista
Mikä? Ei ole mitään sellaista
3.8%
Ääniä yhteensä: 26
Riitta Raivaaja

Ajankohtainen aihe minulle. Juuri olen raivaamassa kaaosta (ylhäällä ja alhaalla), jotta kehtaisin päästää remonttimiehet ovesta sisään.

Poika juuri puhelimessa sanoi, että pyrkii nyttemmin minimalismiin, tulemaan toimeen mahdollisimman vähällä tavaralla. Katselee mieluummin kauniita esineitä ruudulta, jottei tarvitse sellaisia itselleen ostaa. Olen ollut hänelle varoittavana esimerkkinä.

Vierailija

Säilytystilaa on ainakin kaupunkiasunnoissa todellakin aivan liian vähän!

Pikkiriikkinen vaatenaulakko ja pari hassua pientä vaatekomeroa, miten niihin saa mahtumaan

edes kaikki välttämättömät 4:n vuodenajan pitovaatteet, kengät yms? Ei mitenkään. Jos taas on joku vaatehuoneen tapainen, se on pienenpieni koppero jolla ei ole mitään virkaa. Nykyihminen tarvitsee reilusti säilytystilaa. Ei tarvitsisi lisäksi kaikenmaailman lipastoja ja muita kaappeja ostella täyttämään niukkaa lattiapinta-alaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla