ET-lehden toimittaja Reija Ypyä ja kuvaaja Karoliina Paatos ns. valeasuissaan.
ET-lehden toimittaja Reija Ypyä ja kuvaaja Karoliina Paatos ns. valeasuissaan.

Toimittajan ja valokuvaajan täytyy tarpeen tullen taipua moneksi, vaikkapa tontuksi. Mutta miksi ja mihin vaaditaan tällainen panostus?

Olin valokuvaaja Karoliina Paatoksen kanssa Rovaniemellä juttukeikalla ja pääsimme osallistumaan brittituristien jouluretkeen.

Seurasimme muun muassa Irene Kangasniemen joulumuorihommia. Hän vetää ulkomaalaisille lapsille elämyksellisiä askartelupajoja koko joulukauden ajan. Suuri osa asiakkaista on brittejä.

Kun Irene valmistautui kotonaan joulupukin muorin rooliinsa, hän ehdotti, että myös me pukeutuisimme tontun sotisopaan. Lähdimme innolla leikkiin mukaan, sarkahousut jalkaan, huopakolttu niskaan ja punaa nenään. Leikillinen joulumieli alkoi syntyä kuin itsekseen. Innokkaana käsityöihmisenä lupasin jopa auttaa Ireneä korun teon opastamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Irene valmistautui viihdyttämään kymmeniä lapsia, sillä rovaniemeläiseen Villa Mariaan oli tulossa 185 brittituristia kokemaan elf adventure -iltaa eli tonttuseikkailua. Pian huomasimme, että peiteasustamme on konkreettista hyötyä ET-jutun teossa. Kukaan ei erottanut meitä muista ”tontuista”.  Yksi ajelutti lapsia moottorikelkalla, toinen vei metsään kuusenhakuun, kolmas ohjasi mäenlaskua ja neljäs laulatti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Askartelupuolella oli muorilla parikin tonttua apuna ja yksi huone oli varattu piparien koristeluun. Oli kiinnostavaa ja aika koskettavaakin seurata brittilasten jännitystä ja iloa muorin, Mrs. Clausin, kohtaamisesta. Muori todella kohtasi aidosti joka lapsen ja piti tilanteen hyppysissään. Se kävi selville, että vain muori oli jotain, lapset eivät olleet meistä tontuista juurikaan kiinnostuneita.

Vain muori oli jotain, lapset eivät olleet meistä tontuista kiinnostuneita.

Muorin oma puhelin

Ohjasin parin pikkutytön korun tekoa ja kerroin heille, että muorilla on hattunsa päässä tupsussa puhelin. Hän soittaa sillä joulupukille, että onko sauna jo lämpimänä. Olin kuullut muorin selittävän tätä. 

Omasta lapsuudesta on niin kauan, että tuntui ihan taianomaiselta nähdä lasten into ja hämmästys. He halusivat ehdottomasti nähdä ja kuulla, kun Mrs Claus soittaa pukille. Ja sitten otettiin paljon kuvia. Seuraavana päivänä lasten ohjelmassa oli itse joulupukin tapaaminen.

Rovaniemellä joulun taika pidetään hengissä. Pukkeja on vain yksi, heitä ei pyöri joka kaupan nurkilla.

Ohjelmallisen illan jälkeen brittituristit nauttivat illallisen tunnelmallisessa hirsihuvilassa: kananuggetteja, perunamuussia, lihapullia ja coleslow-salaattia.... Elämyksissä halutaan aitoutta, mutta ruuassa brittiläisyyttä. Huomasin, että myös kahvi ole tehty tilaajien makuun. Se oli niin laihaa, että mietin onko se teetä vai kahvia. Sama ajatus on tullut joskus Englannissa mieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla