Tämä on kuvituskuva. Kuvan piirakat eivät liity tapaukseen.
Tämä on kuvituskuva. Kuvan piirakat eivät liity tapaukseen.

Ruokakulttuurit ja niiden kasvatit kohtaavat uudella kiinnostavalla tavalla, kun perinneruuista tuunattiin fuusioversioita Helsingissä.

2415733

Perunapiirakkaa nigerialaiseen tapaan? Vain Meksikon tulisia mausteita sultsinassa?

Perinneruuat  saavat tänä keväänä Helsingissä uutta ytyä, kun niitä tuunataan kansainvälisin maustein. Liikkeellä on Karjalainen Nuorisoliitto, jonka mielestä ”perinne elää meissä eikä menneessä”.

Liitto järjesti jo ensimmäisen tuunauspajan, jossa syntyi suomalais-somalialaisia piirakoita. Karjalanpiirakan rukiiseen kuoreen sujahti muun muassa punaisia linssejä, tuoreita tomaatteja, oliiviöljyä, sipulia ja mausteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 – Näille fuusiopiirakoille tehtiin vielä tomaatti-valkosipuli-chilikastike. Tulista oli, mutta maukasta, Karjalaisen Nuorisoliiton tuottaja Leena Rintala kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perunapiirakka kohtaa jamssin

Somalialaisen keittiön salaisuuksiin osanottajia opasti Nimco Noor, jonka ruuanlaittotaidoista moni helsinkiläinen on päässyt nauttimaan ravintolapäivinä hänen pop up -ravintolassaan. Videolla (yllä) hänen kanssaan piirakoita pyörittelee Sari Riihelä.

– Somalialainen ruoka on todella maukasta. Ihmeellistä, ettei täällä vielä ole somalialaisravintolaa, Rintala toteaa.  

"Ihmeellistä, ettei täällä vielä ole somalialaisravintolaa."

Perinneruokien etnotuunaus jatkuu helmikuussa, kun suomalainen perunapiirakka kohtaa nigerialaisen keittiön jamssipuuron. Huhtikuussa yhdistellään lanttusupikkaita meksikolaisen makumaailman.

Opettajina toimivat Suomessa asuvat eri maiden ruokakulttuurien edustajat.

– Syksyllä kokkaus jatkuu, ainakin aasialaisia makuja on luvassa. Joulukuussa tuunataan karjalanpaistia, mutta vielä ei ole päätetty minkä maan makumaailmassa silloin mennään,  Leena Rintala sanoo.

– Maaliskuussa viemme siihenastisten fuusiokokkausten parhaita saavutuksia tarjolle kulttuurikeskus Caisan kansainvälisen naistenpäivän tilaisuuksissa Helsingissä, Rintala kertoo.

Nuorisoliitolla on jatkuvasti myös kursseja, joissa otetaan haltuun perinneruokataitoja kotimaiseen tapaan. Huhtikuussa jauhot pöllyävät, kun harjoitellaan muun muassa sultsinoitten, vatruskoitten, tapuntaisten ja mahallaan makkuajien eli kokkosten tekoa.

Lisää tietoa:

Sisältö jatkuu mainoksen alla