
Uuden postimerkin karjalanpiirakkakuva herätti kohun jo ennen ilmestymistään. Miksi merkissä käytetään valmispiirakan kuvaa?
Hyvässä karjalanpiirakassa näkyy aina tekijän kädenjälki. Sen takia Postin uusi postimerkkisarja sai monet tuohtumaan: Miksi ihmeessä kuvaan oli päätynyt tehdastekoisia piirakoita, joissa ei ole persoonallisuudesta tietoakaan?
Helsingin Sanomien mukaan syynä teollisuuspiirakoiden käyttöön on se, että merkin suunnitelleen Klaus Welpin mukaan käsin tehdyistä piirakoista ei olisi saanut riittävän kaunista kuvaa.
Me olemme eri mieltä.
Itse tehty piirakka huokuu tekijänsä persoonallisuutta. Se on yhdistelmä rakkautta ja käsityötaitoa.
Osallistu keskusteluun
Miltä näyttää sinun piirakkasi? Osallistu keskusteluun ja liitä mukaan kuva leipomistasi karjalanpiirakoista.
Resepti
Syötävän hyvä pakkaus
Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan.
Rukiinen kuoritaikina
noin 30 pientä piirakkaa
- 3 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 6 dl ruisjauhoja
- noin 2 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl sulatettua voita
Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.
Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja
jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.
Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.
Riisitäyte
- 2 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 8 dl täysmaitoa
- 1 tl suolaa
- 30 g voita
Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.
Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.
Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.
Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.
Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa.
Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.
Paista piiraita 275 asteessa noin 10 minuuttia.
Valele reunat paiston jälkeen voi-vesiseoksella. Sulata voita 75 g ja lisää joukkoon 2 dl kuumaa vettä.