Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Tämä maukas broileriruoka vie mielen ja aistit suoraan Meksikoon!

4 annosta

3 broilerinrintafilettä (500 g)
1 tl cayennepippuria
½ tl suolaa
½ limetin mehu
1 rkl öljyä

Kastike
1 dl seesaminsiemeniä (esim. GoGreen)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 vehnätortillalettu
1 rkl oliiviöljyä
1 kokonainen chipotle-chili (esim. Santa Maria)
1 tl chilijauhetta
½ tl kanelia
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jeeraa
½ tl anista
1 tlk (500 g) tomattimurskaa
2 dl rusinoita
5 dl kanalientä
50 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 80 %)
½ dl maapähkinävoita
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen. Mausta broilerinfileet suolalla, cayennepippurilla ja puolikkaan limetin mehulla. Pirskota päälle hieman öljyä. Kypsennä vuuassa noin 25 minuuttia.
  • Valmista mole-kastike. Paahda seesaminsiemeniä 2 minuuttia kuivassa, kuumassa pannussa. Laita ne sivuun odottamaan.
  • Pilko sipulit ja tortillalettu. Paista niitä öljyssä noin 5 minuuttia. Halkaise ja hienonna chili. Lisää pannuun chili ja mausteet. Anna kuumentua hetki. Lisää paahdetut seesaminsiemenet, tomaattimurska, rusinat, kanaliemi ja suklaa. Keitä
    10 minuuttia.
  • Kaada kastikeainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Lisää maapähkinävoi, mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä kastike takaisin kattilaan ja hauduta vielä 20 minuuttia. Kypsennä lisäkeriisi.
  • Lisää kypsä, revitty broileri kastikkeeseen ja hauduta vielä noin 10 minuuttia.
  • Täytä kastikkeella tortillat tai tarjoa riisin kanssa.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.