Näiden kalkkunapyöryköiden taika piilee maukkaissa aromeissa, kuten maapähkinäkookoskastikkeessa.

  • 400 g kalkkunan jauhelihaa
  • 1 muna
  • 1 dl rouhittuja cashew­pähkinöitä
  • ½ ruukkua korianteria
  • ½–1 rkl makeaa chilikastiketta
  • 1–2 tl raastettua limetinkuorta
  • ¾ tl suolaa

Kastike

  • 2 dl maapähkinäkookos­kastiketta
  • 2 dl vettä
  • ½ ruukkua korianteria

1. Lisää jauhelihaan muna, rouhitut pähkinät, silputtu korianteri, chilikastike, pestyn limetin raastettu kuori ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi.
2. Pyörittele taikinasta tasa­kokoisia lihapullia. Kypsennä paistinpannulla rypsiöljyssä kauniin kullanruskeiksi. Voit tarjota kalkkunapyörykät sellai­senaan tai kastikkeen kanssa.
3. Kuumenna maapähkinäkookoskastike, lisää vesi ja lihapullat kastikkeeseen. Kuumenna ja silppua ennen tarjoilua pinnalle reilusti tuoretta korianteria. Tarjoa jasmiiniriisin kanssa.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.