Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuva Tuomas Kolehmainen

Kesäkurpitsalla höystetyssä sadonkorjuukeitossa maistuvat palviliha ja syyskasvikset. Tämä keitto sopii isollekin porukalle.

6 annosta

200 g ylikypsää palvikylkeä
1 sipuli
2 porkkanaa
200 g juuriselleriä
300 g valkokaalia
1,3 l vettä
1 tlk 500 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 ½ tl suolaa
1 kasvisliemikuutio
1 tl rouhittua mustapippuria
300 g kesäkurpitsaa
1 dl pastaa
1 dl hienonnettua persiljaa
 

  • Kuutioi palvikylki. Hienonna sipuli ja suikaloi kuoritut porkkanat, selleri ja kaali.
  • Lisää palvikinkku ja sipulit ruskistumaan kattilan pohjalle, lorauta tarvittaessa tilkka öljyä. Kippaa mukaan selleri, porkkanat ja kaali. Kääntele muutama minuutti. Lorauta joukkoon vesi, tomaattimurska ja -pyree, ropsauta suola ja pippuri sekä liemikuutio. Hauduta keittoa vähintään 30 minuuttia.
  • Suikaloi pesty kesäkurpitsa, lisää keittoon kesäkurpitsasuikaleet ja pasta. Hauduta 10 minuuttia. Tarkista maku. Viimeistele keitto persiljasilpulla. Voit myös kuutioida kesäkurpitsan ja paahtaa sen pannulla krutonkien tapaan.

Vinkki! Gluteeniton pasta ei turpoa keitossa yhtä paljon kuin tavallinen.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.