Erilaisissa pateissa maistuvat yrtit, sitruuna, timjami ja rosmariini. Ne sopivat niin joulupöytään kuin pikkujoulutarjoiluun.

Maksapatee

2 sipulia
4 munaa
600 g broilerinmaksaa
500 g sika-nautajauhelihaa
2,5 dl ruokakermaa
2 rkl Provencen yrttiseosta
2 dl sauce demi-glacekastikepohjaa
1,5 tl suolaa,
1/2 tl mustapippuria
1 dl perunasosejauhetta
Vuokaan:
250 g pekonia, pippurikylkirullaa tai silavaa 

  1. Vuoraa pitkä vuoka pekoni-, kylki- tai silavaviipaleilla. Sekoita massa käsin tai monitoimikoneessa.
  2. Kuori ja hienonna ensin sipulit, lisää sitten muut aineet. Lusikoi seos vuokaan.
  3. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin tunti.
  4. Patee vaatii tekijältään aikaa, siksi se on hyvä tuliainen joulunviettopaikkaan. Helpon kastikkeen saa valmiista tuorejuustoista, kastikkeista tai hyytelöistä.

Kala-oliivipatee

500–600 g jauhettua kalaa
(esimerkiksi 400 g kirjolohta + 200 g haukea)
puolet pienestä sipulista
5 munaa
2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
3 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
4 rkl ohrakasta
2 dl kivettömiä,vihreitä oliiveja viipaleina
3–4 rkl silputtua tilliä, ruohosipulia tai persiljaa

  1. Hienonna kalapalat monitoimikoneessa tai lihamyllyssä. Lisää muut aineet. Sekoita kuohkeaksi massaksi.
  2. Kypsennä pieni kalapihvi pannussa tai mikrossa ja tarkista mausteisuus. Lusikoi seos voideltuun vuokaan.
  3. Kypsennä 175 asteessa tunnin verran. Kumoa pateet hieman jäähtyneenä. Tarjoa alkupalaksi.

    Lohipatee
    500 g jauhettua lohta
    3 munaa
    4 dl kermaa
    iso nippu tilliä
    1 sitruunan mehu
    2-3 tl sinappia
    1 tl suolaa

    Jauha ruodottomat, nahattomat kalafileet lihamyllyssä tai osta valmista jauhekalaseosta. Sekoita muut aineet kalamassaan ja kaada seos voideltuun vuokaan. Paista uunissa 175 asteessa tunnin ajan. Anna jäähtyä hieman ja kumoa sitten vuoasta vadille. Pese ja kuivaa vuoka. Aseta se kumolleen pateen suojaksi ja siirrä patee jääkaappiin. Vinkki: Kalalajeja ja niiden suhteita voi vaihdella, esimerkiksi 2/3 lohta ja 1/3 haukea tai 2/3 kuhaa ja 1/3 lohta.

    Pohjanmaan patee
    400 g nauta-sikajauhelihaa
    200 g jauhettua naudanmaksaa
    100 g hienonnettua sipulia
    25 g sulatettua voita
    1 dl kuohukermaa
    2 kananmunaa
    30 g hienonnettua matjessilliä
    0,5 rkl timjamia
    0,5 rkl rosmariinia
    0,5 tl rouhittua mustapippuria
    0,5 tl valkopippuria
    1–2 tl suolaa
    0,5 dl madeiraa
    0,5 dl jaloviinaa
    1 dl lihalientä
    1 liivatelehti
    170 g pekonia vuokaan

    Vuoraa suorakaiteen muotoinen, noin litran vetoinen kakkuvuoka pekoniviipaleilla. Sekoita jauheliha, naudanmaksa, kerma, munat, hienonnettu sipuli ja silli, sulatettu voi ja mausteet yleiskoneessa. Anna liivatelehden pehmetä noin 5 minuuttia kylmässä vedessä, purista liika vesi pois ja liuota liivate kuumaan lihaliemeen. Lisää seos pateemassaan. Lisää myös madeira ja jaloviina. Tarkista maku kypsentämällä koepala mikrossa tai paistinpannussa. Kaada pateemassa vuokaan. Käännä vuoan reunojen yli jääneet pekoniviipaleet massan päälle. Kypsennä uunissa 175 asteessa uunin alimmalla tasolla tunnin verran. Kaada kypsästä pateesta ylimääräinen rasva pois ja anna pateen jäähtyä viileässä seuraavaan päivään. Kumoa patee ja leikkaa se noin sentin viipaleiksi. Tarjoa puolukkahyytelön kera.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla