Tästä ohjeesta tulee yksi iso tai noin 10 annospiirakkaa.

Pohja

  • 1 dl haaleaa vettä
  • ¼ pala hiivaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl kaura- tai ohrahiutaleita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl öljyä

Täyte

  • 2 dl (15 g) kuivattuja sieniä esim. suppilovahveroita
  • ½ l vettä
  • 1 iso sipuli
  • 1 rkl öljyä
  • 100 g kylmäsavuporoa
  • 1 tl timjamia
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 munaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 3 dl juustoraastetta
  1. Laita kuivatut sienet veteen likoamaan.
  2. Jatka valmistamalla pohjataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja hiutaleet. Vaivaa joukkoon jauhot ja lopuksi öljy. Painele taikina noin 28 senttiä halkaisijaltaan olevan piirakkavuon pohjalle ja reunoille tai pyöritä palloiksi muffinivuokiin.
  3. Nostata taikinaa 20 minuuttia eli täytteen teon ajan.
  4. Silppua sipuli ja kuullota hetki paistinpannulla.
  5. Purista sienistä vesi ja lisää pannulle paistumaan kuutioidun kylmäsavuporon kanssa. Mausta seos timjamilla.
  6. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää kerma ja mausteet.
  7. Painele kohonnut taikina kunnolla vuokien pohjalle ja reunoille. Levitä päälle sieniporotäyte ja kerma. Ripottele pintaan juustoraastetta.
    Paista isoa piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla puolisen tuntia, pienille piiraille riittää noin 20 minuuttia.