Tästä ohjeesta tulee yksi iso tai noin 10 annospiirakkaa.

Pohja

  • 1 dl haaleaa vettä
  • ¼ pala hiivaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl kaura- tai ohrahiutaleita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl öljyä

Täyte

  • 2 dl (15 g) kuivattuja sieniä esim. suppilovahveroita
  • ½ l vettä
  • 1 iso sipuli
  • 1 rkl öljyä
  • 100 g kylmäsavuporoa
  • 1 tl timjamia
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 munaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 3 dl juustoraastetta
  1. Laita kuivatut sienet veteen likoamaan.
  2. Jatka valmistamalla pohjataikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja hiutaleet. Vaivaa joukkoon jauhot ja lopuksi öljy. Painele taikina noin 28 senttiä halkaisijaltaan olevan piirakkavuon pohjalle ja reunoille tai pyöritä palloiksi muffinivuokiin.
  3. Nostata taikinaa 20 minuuttia eli täytteen teon ajan.
  4. Silppua sipuli ja kuullota hetki paistinpannulla.
  5. Purista sienistä vesi ja lisää pannulle paistumaan kuutioidun kylmäsavuporon kanssa. Mausta seos timjamilla.
  6. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää kerma ja mausteet.
  7. Painele kohonnut taikina kunnolla vuokien pohjalle ja reunoille. Levitä päälle sieniporotäyte ja kerma. Ripottele pintaan juustoraastetta.
    Paista isoa piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla puolisen tuntia, pienille piiraille riittää noin 20 minuuttia.

Samettisessa jäädykkeessä on rapsakka lakan puraisu. Tämä herkku sopii makean ystäville.

Tämä ihana lakkajäädyke pärjäsi viime vuonna parhaimmiston joukkoon ET:n suuressa jälkiruokakilpailussa. Ohjeen lähetti Hilkka Suomalainen Kittilästä.

Katso myös muut jälkiruokakisassa menestyneet reseptit.

Vinkki! Hapokkaampien makujen ystävä voi kokeilla tuoreita lakkoja lakkahillon sijaan.

Lakkajäädyke

12 annosta

  • 100 g Omar-karamelleja
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl sokeria
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 400 g lakkahilloa
  1. Leikkaa Omarit pieniksi paloiksi.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa ja mausta se vaniljasokerilla. Yhdistä vaahdot. Lisää vaahtoon lakkahillo ja Omar-palat.
  3. Huuhdo noin 1½ litran rengasvuoka kylmällä vedellä. Kaada seos vuokaan, peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen. Jäädytä vähintään 5 tuntia.
  4. Ota jäädyke sulamaan jääkaappiin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjolle.

Tämä täyteläinen ja tuhti kakku yllättää. Aineksia ei välttämättä maistamalla heti arvaisi.

ET-lehti järjesti viime vuonna lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti tämä ihana tyrnijäätelö. Toisen sijan nappasi hurmaava piimähyytelö. Muita kisassa menestyneitä reseptejä löydät täältä.

Kisan todellinen yllättäjä oli kuitenkin kolmannelle sijalle yltänyt, varkautelaisen Henna Pölläsen laatima kukkakaali-suklaakakku. Kokeile ja ihastu!

Kukkakaali-suklaakakku

12–20 palaa

  • 500 g pakastekukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 200 g tummaa suklaata
  • 3 ½ dl kaurajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 1 ½ dl ruoko- tai intiaani-sokeria

Kuorrutus

  • ½ dl maapähkinävoita, 100 %
  • 1–2 rkl hunajaa
  • 2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 2 ½ rkl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  1. Soseuta täysin sulanut kukkakaali sauvasekoittimella niin, että seos on aivan sileää. Lisää joukkoon munat, sulatettu voi ja kerma.
  2. Rouhi suklaa veitsellä.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaarouheen kanssa kukka-kaalitaikinaan. Vältä ylimääräistä sekoittamista.
  4. Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakun tulee olla keskeltä hieman kosteaa. Jäähdytä kakku.
  5. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus ja koristele suklaarouheella.