Ihan naurettava työura. Sellainen löytyy Ylen entiseltä fiktiopäälliköltä, tuottaja-käsikirjoittajalta Kari Kyrönsepältä. Hän on mies, jonka kädenjälki näkyy muun muassa sellaisissa tv-historian sketsisarjoissa kuin Ällitälli, Velipuolikuu, Mutapainin ystävät tai Hymyhuulet.

Kari Kyrönseppä löysi sketsiviihteen teon jo nuorena poikana. Ihan keskenkasvuisena, niin kuin mies Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tv-huumoria käsittelevässä luennossaan asian ilmaisi.

– Ällitälliäkin teimme nykymaailman mittapuulla 1970-luvun alussa aika erikoisella metodilla. Menimme etelähaagalaiseen Mustaan Hevoseen aamulla kello kymmeneksi, kun se aukesi. Lounasta alettiin tarjoilla kello 11 ja alkoholia kello 12. Tiukka työpäivä oli yleensä aika lyhyt, tunnin tai korkeintaan kaksi kestoltaan. Yleensä ne puolenpäivän jälkeen syntyneet ideat eivät enää seuraavana aamuna naurattaneet, Kyrönseppä muistelee.

"Ällitälliäkin teimme nykymaailman mittapuulla 1970-luvun alussa erikoisella metodilla."

Velipuolikuu nosti tähtiä

Vaikka Kyrönsepän käsikirjoittajaura käynnistyi varsinaisesti jo 1970-luvun Ällitällistä,  hänet muistetaan erityisesti 1980-luvulla sketsiviihdettä uudistaneesta Velipuolikuu-sarjasta. Sarja nosti suosioon myös nuoret näyttelijät Kari Heiskasen ja Pirkka-Pekka Peteliuksen.

– Löysin ensin sarjaan näyttelijäksi Peteliuksen. Se tapahtui niin, että kävin katsomassa Suomenlinnan kesäteatterin esityksen, jossa hänellä oli jokin aika pieni sivurooli. Silti hän touhusi roolin ympärillä ja lavan reunalla niin kiinnostavasti kaikenlaista, samalla kuitenkin näytelmää tukien, että kiinnostuin miehestä välittömästi, Kyrönseppä kertoo.

Jo Velipuolikuun suunnitteluvaiheessa selvisi, että Petelius ja Heiskanen olivat itsekin mainioita käsikirjoittajia.

– Usein hahmot syntyivät ikään kuin jo jonkin olemassaolevan ympärille. Heiskanen muun muassa toi Raivolan rysäpöksy -sketsin virolaismiehen piirteisiin jotain sukulaismiestään. Sitten alettiin vaatteiden ja maskin avulla rakentaa olemusta. Tärkeitä piirteitä hahmossa olivat muun muassa vähän epäistuva kauluspaita ja korokepohjakengät, jotka eivät edes näkyneet itse kuvassa.

Velipuolikuun kantava johtoteema oli, että kaikenlainen arvokkuus haluttiin tiputtaa alustaltaan.

– Nauroimme vähän kaikelle, poliitikoista uskovaisiin. Ei ollut minkäänlaista hyvän ja huonon maun rajaa. Jos mietimme hetkenkin, että voiko tällaista tehdä, vastaus oli aina, että voi.

Kun sarja sitten alkoi pyöriä televisiossa, sen suosio yllätti tekijätkin.

– Katsojatilastot näyttivät heti, että sarjan olivat löytäneet omakseen 9–14-vuotiaat pojat. Olimme aivan onnessamme. Jos tämän ikäiset kossit halusivat katsoa ohjelmaa, he pakottaisivat siihen pian koko perheen!

"Jos tämän ikäiset kossit halusivat katsoa ohjelmaa, he pakottaisivat siihen pian koko perheen!"

Mutaakin mustempaa huumoria

Kolmekymmentä vuotta Velipuolikuun jälkeen Kyrönseppä myöntää, että sarjan suosio oli monen asian summa.

– Ennen kaikkea se oli virtuoosimaisten näyttelijöiden juhlaa. Meillä myös ideat rullasivat. Yksi toistuva keino oli ennakkoluulojen vahvistaminen. Vahvistimme erilaisia ennakkoluuloja niin pitkälle, että jo ennakkoluuloinenkin alkoi pohtia niiden mielekkyyttä. Kyrönseppä myöntää jo nuorena mieltyneensä kaikenlaiseen absurdiin. Hän löysi dadaismin ja absurdin taiteen jo koulupoikana.

– Mielleyhtymille ja intuitiolle pitää antaa tilaa, jotta sketsit hengittävät. Tietysti joitakin sketsejä olisi voinut näin jälkeenpäin katsottuna hioa vähän pidempään, jotkut jäivät puolitiehen, mies toteaa.

Yksi abrurdi piirre on Kyrönsepän käsikirjoittamien tv-sarjojen nimet.

– Yleensä yritin, etteivät ne tarkoittaisi oikeastaan mitään. Saatoin kirjoittaa paperille useaan riviin sanoja, jotka juolahtivat mieleeni. Niin kuin vaikka veli ja puoli. Siitä tuli velipuoli. Kolmannelta riviltä nappasi kuun, yhdistin puolikuuhun. Velipuolikuu ei sitten enää onneksi tarkoittanut mitään.

"Teimme vielä absurdimman sarjan, Mutapainin ystävät."

Kun Velipuolikuun jaksot saatiin purkkiin, tekijät päättivät, ettei enää toista kautta tehtäisi.

– Teimme sen jälkeen vielä absurdimman sarjan, Mutapainin ystävät. Siinä oli vielä enemmän kierrettä ja outoutta kuin Velipuolikuussa. Näillä ehdoilla sain Heiskasen ja Peteliuksen houkuteltua mukaan.

Sarjan jälkeen miesten yhteistyö ei enää samassa muodossa jatkunut.

– Eräänlainen puolisalaisuus kai on, että yritimme vielä kolmatta sarjaa. Kaikki mitä kirjoitimme, oli kuitenkin jo niin synkkää, että totesimme pian ettei se enää viihdyttäisi ketään.

Niinpä kolmikon viimeiseksi yhteistyöksi jäi Mutapainin ystävät, jonka viimeisessä laulussa Petelius katsoo suoraan kameraan eli katsojaan ja laulaa: "Yhtenä yönä sirkus lähtee, sinä et."

Kavin Kino Tulio -salin luennoilla esiintyy muun muassa Kari Lumikero, joka puhuu kirjeenvaihtajan vuosikymmenistä;
maanantaina 23.11. klo 16. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Sörnäisten rantatie 25 A, Helsinki.

Kysely

Katsoitko televisiosta Velipuolikuuta?

Kyllä
Kyllä
100.0%
En
En
0%
Ääniä yhteensä: 4

Joulun upeimmat lahjapaketin koristeet syntyvät yksinkertaisista asioista, esimerkiksi sanomalehdistä ja vanhoista tuikkukipoista.

Tuikkutähdet

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • puikko

1. Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinit. Leikkaa reunat kuuteen osaan. Paina kippo litteäksi. Leikkaa reunakappaleet kolmioiksi. Koristele tähti pakottamalla siihen kuvioita puikolla tai virkkuukoukulla painamalla. Pakotus tehdään tähden takapuolelta esim. sanomalehden päällä. Tähden sakaroita voi muotoilla kaareviksi käpertämällä niitä puikon avulla. Alumiinia voi myös maalata esimerkiksi spraymaaleilla. Tähden keskustaan voi kiinnittää myös kuvia.
2. Lahjapaketteihin ja kortteihin tähdet on kätevä kiinnittää kohotarroilla. Ripustettavina koristeina sakaraan saa helposti reiän ripustuslangalle napauttamalla naula vasaralla sakaran kärjen läpi.

 

 

Tuikkulehtiköynnös

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • vasara
 • ohut naula
 • puikko
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit
 • helmiä

Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinin jämät. Tee lehti vetämällä kippoa sormilla reunoista eri suuntiin niin, että reunat asettuvat vastakkain. Litistä kippo ja naputtele vasaralla litteäksi esim. lehtipinon päällä. Tee lehden toiseen päähän pieni reikä muutaman mm:n päähän kärjestä napauttamalla naula vasaralla lehden läpi.
Tee reilusti lehtiä valmiiksi. Pujota lehdet metallilankaan. Jos haluat helmiä lehtien väliin, pujota ne tässä vaiheessa metallilankaan lehtien väliin. Kiinnitä lehti tekemällä pari kierrettä metallilankaan lehden tyveen niin, että lehti kiinnittyy napakasti. Muotoile lehti taittamalla sitä hieman kannasta ja käpristämällä lehden kärkeä. Kiinnitä helmet yhdellä metallilangan kierteellä. Kiinnitä näin kaikki lehdet ja helmet haluamillesi etäisyyksille toisistaan. Lehtiköynnöstä voit muotoilla haluamaasi muotoon. Tee lehtiköynnöksestä kranssi tai käytä pitkinä pöytäkoristeköynnöksinä.

 

 

Käpykranssipaketti

 • laatikko
 • vanhoja kirjojen ja nuottien sivuja
 • kapeaa satiininauhaa
 • lehtikuusen käpyjä
 • puikkoliimaa, kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Pakkaa lahja sopivan kokoiseen laatikkoon. Päällystä laatikko repimällä kirjojen ja nuottien sivuista eri kokoisia ja muotoisia palasia ja liimaa palaset laatikon päälle puikkoliimalla. Asettele palaset eri suuntiin, niin saat elävän pinnan. Vinkki: voit kellastuttaa valkoisia kirjansivuja maalaamalla ne kahvilla tai teellä.
2. Kiedo kapeaa satiininauhaa kahteen kertaan paketin ympäri molemmissa suunnissa. Solmi nauhan päät paketin takana yhteen.
Asettele kävyt pieneksi ympyräksi nauhojen risteämiskohdan päälle. Kiinnitä kävyt kuumaliimalla pakettiin.

 

 

Pyöreä kuivahedelmäkoristeinen paketti

 • pyöreä rasia
 • voimapaperia
 • säkkikangasnauhaa
 • kuivattuja omenan ja mandariinin siivuja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Mittaa ensin pakattavan rasian ympärys, korkeus ja halkaisija. Leikkaa voimapaperista kappale, jonka leveys on rasian ympärys + 2 cm ja korkeus rasian korkeus + halkaisija.

2. Aseta lahja rasiaan. Kääri paperi rasian ympärille niin, että rasia on yläalasuunnassa paperin keskellä, kiinnitä rasian sivun kohdalta teipillä.

3. Ala laskostaa paperia rasian päällä niin, että teet laskokset rasian reunasta kohtisuoraan rasian keskikohtaa kohden. Kiinnitä lopuksi laskosten päät teipillä rasian keskellä. Laskosta samoin rasian pohjapuoli.

4. Kiedo paketin ympärille säkkikangasnauha, kiinnitä nauhan päät toisiinsa paketin alapuolella kuumaliimalla. Sommittele nauhan päälle rivi kuivatuista hedelmänsiivuista ja kiinnitä ne kuumaliimalla.

 

Tee omat kuivahedelmäkoristeet

Kuivaa hedelmänsiivuja koristeiksi paketteihin. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja anna kuivua esim. leivinpaperin päällä. Kuivumista voi nopeuttaa viemällä kuivattavat hedelmänsiivut saunan jälkilämpöön tai matalassa lämpötilassa uunissa.   

 

Sanomalehtiruusuke

 • sanomalehtipaperia
 • nitoja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Leikkaa sanomalehtipaperista 40 kpl noin 40 cm x 2 cm suikaleita.

2. Aseta suikaleet kahteen 20 kpl:n nippuun ja nido niput keskeltä kiinni.

3. Käperrä suikaleita saksen tai veitsen terällä kevyesti vetäen. Kiharra suikaleita ylä- ja alapuolelta sekä terä vinossa, jolloin saat erisuuntiin rullautuvia suikaleita.

4. Aseta niput ristikkäin päällekkäin, nido tai sido narulla kiinni keskiosistaan. Aseta ruusuke paketin päälle ja kiinnitä kuumaliimalla.

Vinkki: Tee erikokoisia ruusukkeita eri mittaisista ja eri määristä suikaleita. Aikakauslehdistä saat värikkäitä ruusukkeita.


Havuköynnös paketin koristeeksi

 

 • havuja
 • suora oksa
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit

 

1. Leikkaa havuista 10 cm pituisia latvuksia ja sidontalangasta 30 cm mittaisia pätkiä.

2. Sido jokaisen nippuun muutama leikattu havu kiertäen sidontalangan toista päätä muutaman kerran napakasti havunipun tyvien ympärille, jätä langan toinen pää nipun oksaan sitomista varten.

3. Aloita havunippujen sitominen oksan molemmista päistä keskikohtaa kohden. Aseta molemmissa päissä ensimmäinen havunippu oksan suuntaisesti nipun sidottu pää oksan keskikohtaa kohden, sido nipun tyviosa kiertämällä sidontalangan toinen pää oksan ympärille.

4. Jatka sitomista sitomalla havunippuja vuorotellen oksan molemmin puolin ja oksan päälle sen suuntaisesti. Etene sitomalla havunippuja niin, että uusi havunippu peittää aina edellisen sidontakohdan, kunnes olet sitonut havuja koristeen keskiosaan asti. Sido viimeiset niput oksaan nähden kohtisuoraan nipun latvat ylös- ja alaspäin.

5. Koristele havuköynnös vaikka paperimassasta tehdyllä sydämellä.

Vinkki:  Samalla tekniikalla voit tehdä pitkän havuköynnöksen sitomalla havut esimerkiksi köyteen tai haluttuun muotoon sidottuihin pajunoksiin. Köynnöksessä havut voi sitoa myös köyden tai oksien ympäri, jolloin köynnöksestä tulee poikkileikkaukseltaan pyöreä.

 

Paketin voi koristella yksinkertaisesti myös esimerkiksi kakkupaperilla ja ja kanelitangolla. Mielikuvitus vauhtiin vaan!

 

Upeat mallityöt ja ohjeet on tehnyt Saija Flinkkilä.

 

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

 • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
 • punaista virkkaus- tai helmilankaa
 • parsinneulan
 • 120 cm punaista nauhaa
 • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

 1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

 2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

 3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!