Pukkaako pihamaa nokkosta, vuohenputkea ja voikukkaa? Onneksi olkoon, kevään ensimmäinen sato on jo taattu! Muutaman tunnin kurssilla opit tuntemaan lisää luonnon ilmaisantimia vaikka lähimetsästä  – ja varomaan myrkkykasveja.

Paras aika villiyrttien keruuseen on tuota pikaa käsillä, sillä pieninä versoina ne ovat erityisen maukkaita ja ravinteikkaita. Vielä silti ehtii opettelemaan syötävien luonnonkasvien tunnistusta. Kursseja on tarjolla huhtikuusta kesäkuun alkuun eri puolilla Suomea.

Villiyrttikursseihin kuuluu yleensä teoriaosuus, joissa käydään läpi jokamiehenoikeuksia, keruuvälineitä ja -menetelmiä sekä lajien tunnistusta.

Syötäväksi kerättävien luonnonkasvien kohdalla tärkein sääntö on: kerää vain niitä kasveja, jotka tunnistat.

Kurssien maasto-osuudessa kasveja käydään tunnistamassa niiden omassa kasvuympäristössä, niitä kerätään oikeaoppisesti ja toisinaan vielä valmistetaan ne ateriaksikin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oheiseen listaan on koottu kevään kursseja eri puolilta Suomea. Jos sopiva tilaisuus sattuisi olemaan jo täyteen varattu, ei hätää. Syötävien luonnonkasvien tunnistusta ja käyttöä voi opetella vaikka kotoa poistumatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Villiruokaopas Heikki Ruususen ja keittiömestari Sami Tallbergin viime vuonna käynnistämä villiyrttikurssi verkossa  jatkuu yhä. Hortoilupioneerit Raija ja Jouko Kivimetsä kurssittavat ummikoista hortoilijoita sekä verkossa että Espoon luonnossa. Hortoilu on heidän luomansa sana villivihannesten etsimiselle ja keruulle. Sen pohjana on kreikankielinen horta-sana, joka tarkoittaa juuri luonnosta löytyvää vihreää syötävää.

Raija Kivimetsä on juuri julkaissut perusteellisesti uudistetun laitoksen teoksestaan Villiinny villivihanneksiin (WSOY). Kirja opastaa kädestä pitäen luonnosta kerättävän syötävän oikeaoppiseen käyttöön. Raija on löytänyt kasveille monenlaista hyötykäyttöä myös rohtoina.

Kirjaansa Raija on poiminut joukon helppoja villivihanneksia, joilla pääsee hyvin keräilyn ja herkuttelun alkuun. Siinä auttavat myös kirjan viitisenkymmentä ruokareseptiä. Tässä muutamia Raijan vinkkejä tuttujen kasvien käyttöön kotikeittiössä:    

Maitohorsma: versot ovat parsan kaltaista herkkua, vastapuhjenneet lehdet sopivat salaatteihin ja moniin lämpimiin ruokiin. Kuivatuista lehdistä tehty hieno jauhe ryydittää vohvelitaikinan. Kukilla voi maustaa juomaveden.

Piharatamo: nuoret lehdet käyvät samoihin tarkoituksiin kuin pinaatti. Suuriksi kasvaneiden lehtien voimakasta aromia voi hyödyntää kasvisliemenä, joka sopii maustamaan muhennoksia, pataruokia ja keittoja.  Ratamon siemenet tuovat gluteenittomiin leipomuksiin sitkoa ja muihinkin pähkinäistä makua.

Puna-apila: monikäyttöiset lehdet sopivat niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin ja sellaisenaan salaatti tai leivän päälle. Tuoreita kukkia ja lehtiä voi käyttää raakakakkujen ja -suklaan valmistukseen.

Vuohenputki: runsaskasvuinen kotipuutarhurien mieliharmi on todellinen villivihannesten ystävän aarre. Lempeän makunsa ansiosta nuoret vuoheputken lehdet sopivat sellaisenaan tai kypsennettynä melkeinpä mihin ruokaan vain. 

Kipin kapin kurssille

Viilivihannesten ja -yrttien tunnistaminen ja keräily kasvattaa yhä suosiotaan. Kursseja on tarjolla runsaasti, eri pituisina ja hintaisina. Oheisen listan kurssit ovat pääosin aikajärjestyksessä.

Tuomarlan tilan villiyrttikurssi, Sääksmäki

5.5. ja 9.6. klo 11–14,  21.5. klo 10–14 , 8.6. klo 17–20,

Villiyrttien tunnistusta keruuretkellä luomutilan mailla, lopuksi saalista valmistetaan kevyt lounas.

Hinta 15 e-30 e. (21.5. 50 e, sis. päivällisen).

Villiyrtti-ilta 12.5. ja 19.5. klo 18-20 Jämsä ja 17.5.  klo 18-20 Jyväskylä.

Aiheena helppokäyttöiset villiyrtit ja -vihannekset ja niiden tunnistus maastossa. Vinkkejä ruuanvalmistukseen ja säilöntään sekä maistiaisia villeistä leivonnaisista.

Hinta 20 e

Työväen Sivistysliiton villiyrttikurssi 20.5. klo 17–19.30 ja 21.5. klo 10–14.30, Turku  

Yhdeksän tunnin peruskurssi tutustuttaa kevätkauden yleisimpiin villiyrtteihin ja –vihanneksiin, keruuseen liittyviin asioihin ja kasvien soveltuvuuteen kotikeittiössä.
Hinta  40 e

Villiyrttiretket 21.5. klo 9–12 sekä 12.30–15.30 Hietasaari, Oulu

Oulun 4H-yhdistyksen kolmen tunnin retkellä opitaan kuinka rikkaruoho muuttuu ravitsevaksi rikkausruohoksi. Myös e-jäsenille.

Hinta 20–25 e

Hortoilun alkeiskurssi 26.5. klo 18–20,  Espoo

Opastajina hortoilupioneerit Raija ja Jouko Kivimetsä

Villiyrttikurssi 28.– 29.5., Siiponkosken koulu,  Haapajärvi 
Teoriaa, retkeilyä ja ruokailua, järjestäjänä luomuruuan verkkokauppa Bioapetit.
Hinta 145 e

Kesytä villivihannekset -kurssi 31.5. ja 1.6. klo 17-20, Oulu
Ensimmäinen ilta teoriaa, toinen maasto-opetusta.

Hinta 79 e

Maailman ympäristöpäivän villiyrttiretki 5.6. klo 16–17.30, Tammela
Villiyrttikävelyllä haistellaan ja maistellaan villiyrttejä, puhutaan jokamiehenoikeuksista ja villiyrttien käyttämisestä.

Hinta 15 e

Villiinny villiyrteistä 29.5. klo 12–14  Hämeen luontokeskus

Neuvontaa, opastusta ja käyttövinkkejä sekä reilun puolen tunnin villiyrttiretki lähimaastoon.

Maksuton.

Villiyrttipäivä 12.6.  klo 11–15  Forssan Luonnonhistoriallinen museo

Monipuolista tietoutta ja luentoja villiyrteistä, niiden käytöstä ruoaksi tai kosmetiikassa.

Maksuton.

Villiyrttien keruuta 28.4., 8.5. ja 26.5. klo 17–19.30, Vuosaari sekä 3.5. ja 22.5. klo 17–19.30, Suomenoja

Retkillä opetellaan  mm. löytämään keruupaikkoja läheltä kotia, tunnistamaan kymmenkunta syötävää kasvia ja erottamaan ne myrkyllisistä.

Hinta 35 e

Villiyrttejä ja täysihoitoa 1.–2.6., Perheniemen evankelinen opisto, Iitti

13 tuntia ohjattua villiyrttien tunnistusta ja keruuta maastossa, ruuanlaittoa keruusaaliista ja tietoa yrttien muusta hyötykäytöstä.

Hinta 120 e, lisämaksusta ruokailu- ja/tai majoituspaketti

Villiyrttikurssit  28.5., 4.6. ja 18.6. klo 13–15 sekä 9.6. klo 17–19, Hailuoto

Maastokurssilla tutustutaan yleisimpiin villiyrtteihin ja opetellaan niiden keruuta ja käsittelyä.

Hinta 30 e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla