
Maistele sitruksia kuin viinejä: lempeimmät syötäviksi, keskihapokkaat jälkiruokiin, runsashappoiset ruokiin tai kalan raakakypsyttämiseen.
- Hedelmätiskien erilaiset appelsiinit ovat kasvaneet Espanjassa, Israelissa tai Egyptissä, Reilun kaupan hedelmät pääosin Marokossa.
- Pikkusitrukset polveutuvat mandariinista. Nykyään pureskellaan satsumaa, klementiiniä tai minneolaa, joka on israelilainen pomelon ja mandariinin risteytys. Etelä-Amerikan sato on kaupassa keväällä, Espanjan ja Israelin joulun aikoihin.
- Pikkusitruksien kuopus on appelsiinin ja mandariinin risteytys ortanique, vaikeasti kuorittava, lähinnä mehuksi sopiva.
- Sitruuna kasvaa joka puolella maailmaa. Meille ne päätyvät Espanjasta ja Israelista. Lajikkeet eroavat kuoren paksuuden, siementen ja mehun määrän suhteen. Limetti on sitruunan brasilialainen serkku.
- Pomelo on kookas, usein paksukuorinen, vähähappoinen, mehukas hedelmä. Ennen joulua on kiinalaisia hunajapomeloita, keväällä israelilaisia punaisia ja vaaleita pomeloita.
- Lokakuusta huhtikuun loppuun saattaa kaupan tiskiltä löytyä jamaikalainen ugli eli rumelo. Kooltaan ja maultaan se muistuttaa pomeloa.
- Pikkuruisia kumkvatteja tuotetaan Espanjassa ja Israelissa. Hedelmät saa syödä kuorineen, koska kasvatuksessa ei ole käytetty homeenestoaineita.
- Kumkvateista voi keitellä hilloa, niitä voi viipaloida hedelmäsalaatteihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin koristeiksi tai lisätä vaikkapa lihapatoihin.
- Vaaleita ja verigreippejä ostetaan meille Israelista ja muun muassa Floridasta.
- Sweetie on israelilainen, pomelon ja vaalean greipin risteytys. Sukujuuriensa ansioista hedelmä on makea ja vähähappoinen.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa meitä Facebookissa