Tallinnan Kalamajassa sijaitseva Ravintola F-Hoone on yksi suosituimmista ravintoloista.
Tallinnan Kalamajassa sijaitseva Ravintola F-Hoone on yksi suosituimmista ravintoloista.

Rakastatko Tallinnaa, muotia ja designia? Ihania kahviloita ja tapahtumia? Design- ja muotitapahtumien tuottaja Piret Mägi vinkkaa mihin Tallinnassa kannattaa suunnata juuri nyt.

Piret Mägi muutti kesäkaupunki Pärnusta Tallinnaan vuosikymmen sitten ja sukelsi suoraan suunnittelumaailmaan. Hän toimii design- ja muotitapahtumien tuottajana ja on yksi Design Night -festivaalin järjestäjistä.

Mägin Tallinna on mahdollisuuksien kaupunki.

– Täällä on kaikkea. Voit luoda uraa, juhlia, olla luova. Yrittäjäksi ryhtyminen on helppoa. 

Tallinna on muuttunut nopeasti. Sen asukkaat ovat vaatineet hyvinvointia ja myös saaneet sitä.

– Tallinna on hieman itsekeskeinen. Mutta täällä on hyvä tunnelma. Kaikki ovet ovat avoinna.

Piretin vinkit Tallinnaan

Designia

Virolaiset arvostavat suunnittelua. Skandinaavinen suunnittelu on in. Itse tykkään varsinkin sellaisista kaupoista, joissa on eri suunnittelijoiden töitä, hyvälaatuisia, mielenkiintoisia vaatteita ja löydöksiä second hand-kaupoista. Meillä Virossa on paljon hyviä vaate-, sisustus- ja korusuunnittelijota.

 • 1. Estonian Design House gallery shopissa saa hyvän läpileikkauksen eri suunnittelijoiden tuotantoon. Kalasadama 8 lähellä Linda Linen satamaa.   www.estoniandesignhouse.ee. Samassa talossa toimii kiva kahvila, Klaus Kohvik, joka on auki aamusta iltamyöhään. www.klauskohvik.ee 
 • 2. Baltika quarter (Veerenni 24) –  Loomeinkubaator kerää saman katon alle useita luovan alan yrittäjiä. Zero tarjoaa useiden eri brändien muotia  (Baltman, Ivo Nikkolo, Monton, Bastion, Mosaic). Huonekaluja puolestaan löytyy studioshopista nimeltä Oot-oot.
  www.facebook.com/moepoodzerowww.oot-oot.com
  inkubaator.tallinn.ee/eng/companies/incubants
 • 3. Boheemi Kalamaja
  Kalamajassa sijaitseva Tellisikivi loomelinnak on luova keskus tehdasmiljöössä. Se kokoaa saman katon alle niin Kokomo- ja Kät-vaatemerkit, Karl Annuksen puiset silmälasikehykset, Jooks-pyörästudion, Mimesis-luonnonkosmetiikan kuin Homeart-sisustuskaupan, rykelmän hyviä ravintoloita, kahviloita ja baareja sekä jokalauantaisen kirpputorin. Seuraa tapahtumakalenteria – täällä viettää helposti koko päivän. telliskivi.eu/en/

Lue myös: Tallinnaan ratikka-ajelulle!

Tallinnassa tapahtuu

 • 4. Tour d’öö – hauska kaupunkipyöräilytapahtuma, jossa on valtava määrä osallistujia ja hyvä ilmapiiri.
 • 5. Disainiöö eli virolaisen designin festivaali 17–20.9.2015
 • 6.Disainikeskus Estonian Museum of Applied Art and Design (ETDM) järjestää design-markkinoita www.disainikeskus.ee ja  www.etdm.ee/en/ Keskuksen sivuilta löytyy myös Tallinnan desing-kartta, jonka avulla voi tehdä oman design-kierroksen.
  Tapahtumia, kuukausittaisia kierroksia ja avoimia luentoja arkkitehtuurista www.arhitektuurikeskus.ee ja www.arhitektuurimuuseum.ee

Muotia

 • 7. Kolmen nuoren kopla, Sten Karik, Joan Hint ja Peep Vähi, antoivat denim-kankaalle uuden elämän ja lopputuloksena syntyi vuonna 2013 Reval Denim Guild-merkki. He eivät ei rajoita tuotantoaan ainoastaan farkkuihin, vaan valmistavat myös esimerkiksi laadukkaita denim-kankaisia takkeja ja hameita.
  Täältä voi tilata myös mittatilaushuopahatun, jonka sisäpintaan kirjataan omistajan nimi. Tyylikkääseen vanhan kaupungin showroomiin kannattaa piipahtaa shoppailemaan tai ihailemaan laadukasta jälkeä.
  Kun Reval Denim Guildin tiimi patentoi kaksiväriset farkkunsa, herättivät he ihmetystä suunnittelullaan Yhdysvaltojen patenttitoimistossa. Amerikkalaiset ovat tehneet 150 vuotisen uran denimin parissa ja yhtäkkiä tulee näin pienestä maasta farkkuvalmistaja. Tästä merkistä tullaan vielä kuulemaan!
  Avoinna arkisin 12-18 tai sopimuksen mukaan. Sisään pääsee soittamalla ovikelloa tai soittamalla numeroon +372 552 1108 tai lähettämällä viestiä message@revaldenimguild.com Osoite: Toom-Rüütli 10
  Reval Demin Guildin vaatteita myy myös Sfäär, Mere pst. 6E, Rottermannissa.
 • 8. nu Nordik on neljän virolaisen suunnittelijan kauppa, ja se on yksi Tallinnan ensimmäisiä design-kauppoja. Se myy disainia, joka mahtuu mukaan pienimpäänkin matkalaukkuun. Virolaisten nuoren polven suunnittelijoiden käyttöesineitä, vaatteita ja koriste-esineitä.
  Vabaduse Väljak 8, nunordik.ee
 • 9. Tiina Talumees
  Suositun virolaisen muotisuunnittelija Tiina Talumeeksen studiossa Rottermannissa voi ihastella kahden brändin, arkisemman Tiina by Tiina Talumees -malliston kuin haute couture-malliston luomuksia. Myös hääpukuja ja tilaustöitä.
  Osoite: Rotermanni 5/ Roseni 10, www.tiinatalumees.ee
 • 10. Muita liikkeitä: Rottermannin korttelissa lähellä satamaa kannattaa käydä ihastelemassa arkkitehtuurin lisäksi myös muotiliikkeiden tarjontaa (esim. Sfäär (vaateliike, jossa on myös kahvila, Reede, Agan), istua paikan ravintoloissa ja kahviloissa (Hetk, Basiilik, Kaks kokka). Protestissa ja HIP-tyylisellä Hetk-klubilla järjestetään bileitä aamuun saakka.

Kahviloita

 • 11. Cafe Must Puudel
  Täällä saa hyvän ruoan lisäksi nauttia hauskasta ja värikkäästä retrohenkisestä sisustuksesta, hyvästä musiikista ja nuorten taiteilijoiden teoksista. Tarjoilijat ovat poikkeuksetta nuoria ja paikassa panostetaan hyvään palveluun.  Kesällä sisäpiha on oiva taukopaikka. Paikan omistajilla Siim Susilla and Margit Udikaksella on kivenheiton päässä toinen, kiva paikka Sinilind. Siim Susi on kertonut, että kaikkea täytyy olla kaksi: kaksi kahvilaa, kaksi kotia. Tosin hänen retrovalaisinkokoelmassaan on valaisimia jo 2000! Vaimoja on vain yksi.
  Müürivahe 20 (vanhassa kaupungissa)
  Facebookissa: KOHVIK MUST PUUDEL
 • 12. Manna La Roosa
  Tässä paikassa ehtii nautiskella ennen ensimmäistä murua hauskasta sisustuksesta. Miksi lounas pitäisi nauttia sofistikoituneessa ympäristössä jos vaihtoehtona lyhyt matka ihmemaahan?
  Vana-Viru 15, www.mannalaroosa.com, Facebookissa: manna.laroosa

Turussa saa viskiä Koulusta ja olutta Apteekista. Päälle voi hotkaista pirtukuninkaan kunniaksi nimetyn pizzan. Ja se on vasta alkua.

1. Jälki-istunnon paikka

Yli satavuotias Cygneus Skolan sai 1990-luvun lopulla uuden elämän, kun taloon muutti Panimoravintola Koulu.

Vanhempi viinuri Olli Virtanen vääntää hanasta tuopillisen talon henkeen sopivaa Reksiä, rehevää suodattamatonta pohjahiivaolutta. Koulun omassa panimossa syntyy Reksin ohella Lehtoria, Maisteria ja Juhla-Auraa.

Valikoimissa on myös 75 mallasviskiä. Talon oman viskin nimi on Sguilia. Se on gaelin kieltä ja lausutaan 'skool' – mutta tarkoittaa koulua.

– Joku nokkela sen oivalsi, kun järjestimme viskille nimikilpailun.

Koulun vanhempi viinuri Olli Virtanen tarjoaa tuopillisen talon omaa Reksiä.
Koulun vanhempi viinuri Olli Virtanen tarjoaa tuopillisen talon omaa Reksiä.

Ruuat sopivat oluisiin: karitsanpotka haudutetaan oluessa ja burgerissa potkua antaa olutwasabicoleslaw. Paikan makkaralautanen on turkulainen klassikko. Koulusta suunnataan jatkoille Uuteen Apteekkiin ja Pankkiin eli Old Bankiin. Harvinaisen asiallinen baarikierros!

Hyvä syy mennä: Kokeile Koulun omia maustesiidereitä Mustaherukkaa tai Karpaloa.

 • Eerikinkatu 18. panimoravintolakoulu.fi
 • Aurakatu 3. oldbank.fi
 • Kaskenkatu 1. uusiapteekki.fi

Onk Varesta näkyny? Reijo Mäen dekkareissa yksityisetsivä Vares viihtyy Uudessa Apteekissa.
Onk Varesta näkyny? Reijo Mäen dekkareissa yksityisetsivä Vares viihtyy Uudessa Apteekissa.

2. Sujuu kuin Strömsössä

Onkohan tv-ohjelma Strömsöstä tuttu lupsakka kokki Micke Björklund pirtumiehiä? Ainakin hän on nimennyt oman pizzeria-konseptinsa 1920-luvun pirtutrokarikuninkaan Algoth Niskan mukaan.

Pub Niskassa laki ja järjestys ovat onneksi kunniassa ja pizzasta nauttiminen pääasia. Pirtukonna on kuitenkin läsnä kieltolain aikaa kumartavassa sisustuksessa ja pizzojen nimissä. Tilaisiko Algothin, Salakuljettajan vai Kieltolain? Salakuljettaja-pizzaan liittyy kiinnostava tarina: Algoth Niska salakuljetti sodan aikaan 150 juutalaista turvaan ja oli sen takia Gestapon etsintäkuuluttama.

Pub Niskassa syödään Strömsö-kokki Micke Björklundin kehittämiä pizzoja.
Pub Niskassa syödään Strömsö-kokki Micke Björklundin kehittämiä pizzoja.

Jos tarkkoja ollaan, Pub Niskassa ei leivota pizzaa vaan peltileipää. Päällepäin eroa ei huomaa, mutta peltileivät valmistetaan mahdollisimman pitkälti ahvenanmaalaisista aineksista. Yhden pizzoista Micke on omistanut itselleen. 13,50 euron Björklundiin tulee ylikypsää nautaa, punasipulia, bearnaise-kastiketta ja rucolaa.

Hyvä syy mennä: Turun persoonallisimmat pizzat.

 • Kristiinankatu 1. niskaturku.fi

Niskan sisustukseen on haettu inspiraatiota kieltolain ajoista.
Niskan sisustukseen on haettu inspiraatiota kieltolain ajoista.

3. Nahkiaisia ja rusinamakkaraa

Turku sai oman kauppahallinsa vuonna 1896, seitsemän vuotta Helsinkiä jäljessä. Vaan ei ole hopea häpeä. Turun Kauppahalli maistuu ja näyttää hyvälle. Rakennuksessa on jäljellä paljon kaunista alkuperäistä arkkitehtuuria.

Muutama vuosi sitten tila muutettiin ruokahalliksi. Nyt siellä maistuvat niin perinnesilakat kuin vietnamilainen katuruoka. Kalakauppa Herkkunuotan kauppias Johan Hellsten pitää kasvojenkohotusta onnistuneena.

– Turkulaiset ovat löytäneet hallinsa uudelleen. Perinteiset herkut kuten silakka ja rusinamakkara käyvät hyvin kaupaksi.

Mikko Isoherranen esittelee nahkiaisia Turun Kauppahallissa.
Mikko Isoherranen esittelee nahkiaisia Turun Kauppahallissa.

Myyjä Mikko Isoherranen nappaa tiskistä nahkiaisvaasin. Öljyssä pötköttää kapeita, savustettuja nahkiaisia. Ostan yhden tötterösuun. Sitä mutustaessa olo on kuin ulkomailla – Turussa.

Hyvä syy mennä: Sumpit ja nisut voi hallissa nauttia erikoisessa Aschan Sinisen Junan junanvaunukahvilassa.

 • Eerikinkatu 16. kauppahalli.fi

Kauppahallista saa monenlaista ruokaa.
Kauppahallista saa monenlaista ruokaa.

4. Kakkuja turuksi

Mitä syntyy, kun solubiologi ja kuvataiteilija pistävät hynttyyt yhteen? Törkeän herkullinen kakkukahvila. Ja kun Turussa ollaan, kahvilan nimi on paikallismurteella Gaggui. Sympaattisen kakkukahvilan kantava voima on siskospari Jonna Silén ja Johanna Sinkkonen.

Johanna voi päästää taiteellisen puolensa irti erikoiskahvien parissa baristana ja kahvilan hengettärenä.

Tiedenainen Jonna puolestaan vastaa leipomisesta, joka tunnetusti vaatii tieteellistä tarkkuutta täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Gaggui-kahvilassa kaikki tehdään itse.
Gaggui-kahvilassa kaikki tehdään itse.

Jonna on tuttu myös television kautta. Hän menestyi muutama vuosi sitten Neloskanavan Masterchef-kilpailussa.

– Sain ohjelmasta rutkasti ammatillista osaamista. Ohjelman jälkeen kävin Lontoossa Cordon Bleu -kakkukoristelukurssin. Siellä heräsi haave omasta kahvilasta.

Gagguissa kaikki tehdään itse marmeladista alkaen – ja sen kyllä maistaa. Appelsiininen juustokakku katoaa hetkessä kitusiin, ja jalat vievät väkisin takaisin tiskille.

Hyvä syy mennä: Gagguissa maistetaan porukalla kahveja Coffee Cupping -kahvimaistelussa.

 • Humalistonkatu 15 a. gaggui.com

Sisarukset Johanna Silén ja Johanna Sinkkonen pyörittävät Turun herkullisinta kahvilaa, Gagguita.
Sisarukset Johanna Silén ja Johanna Sinkkonen pyörittävät Turun herkullisinta kahvilaa, Gagguita.

5. Aurajoen A-sarjaa

Turun ykkönen. Suomen paras. Michelin-tähtitasoa. Kaskenkadun Kaskiksen kohdalla ylisanoista ei tahdo tulla loppua. Suomen Hell's Kitchen -voittajan Erik Mansikan, kokki Simo Raision ja sommelier Topi Pekkasen kolme vuotta sitten aloittama nurkka-ravintola on hurjassa vireessä.

Istun onnellisena pöydässäni ja ihailen, miten keittiö on onnistunut luomaan kuhasta, avokadosta, kurkusta ja syötävistä kukista niin täydellisen annoksen. Ja nyt ollaan vasta maistelumenun ensimmäisessä osiossa. Makuhermoja kutkuttava ilotulitus jatkuu kuusiosaisen illallisen viimeiseen haarukalliseen asti. Pitkän illallisen syö 66 eurolla, mikä on tasoonsa nähden huippusijoitus.

Hyvää ja kaunista Kaskiksen tapaa. Kuhaa, avokadoa ja kurkkua.
Hyvää ja kaunista Kaskiksen tapaa. Kuhaa, avokadoa ja kurkkua.

Turku tarjoaa muutakin hyvää. Sergio's, Pinella, Gustavo, Tintå, Mami ja Smör tekevät kaikki ruokaa tinkimättömällä otteella Aurajoen rannoilla. Umpiturkulainen ystäväni, vannoutunut kulinaristi Harri pitää Smöriä ykkösenä. Kymmenvuotisjuhliaan viettävä ravintola tarjoaa Ville Lemisen johdolla modernia skandinaavista lähiruokaa: ravintolassa kokataan Turun seudun tuottajien parhaista antimista.

67 euron pitkä illallinen täyttää tehtävänsä kuin Paavo Nurmen juoksu. Mestarin kuvia onkin yksi seinä väärällään.

Kaskis menee kirjaimellisesti kokki Erik Mansikan iholle.
Kaskis menee kirjaimellisesti kokki Erik Mansikan iholle.

Hyvä syy mennä: Vaikea valita? Hanki 44 euron Food Walk -passi ja syö viisi annosta viidessä ravintolassa. Mukana kymmenen Turun kärkiravintolaa. Korttia myy Turun Matkailuneuvonta. visitturku.fi

 • Kaskenkatu 6 a. kaskis.fi
 • Läntinen Rantakatu 3. smor.fi

Smörissä kokataan Turun seudun tuottajien parhaista antimista.
Smörissä kokataan Turun seudun tuottajien parhaista antimista.

Paistettua kuhaa ja rapsakkaa punajuurivohvelia Smörissä.
Paistettua kuhaa ja rapsakkaa punajuurivohvelia Smörissä.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2017.

Ahvenanmaan pääkaupungissa on kotoisia ravintoloita, kauniita maisemia ja hyvä tunnelma. Ja kaikki on lähellä!

Rakastuin Ahvenanmaahan laakista ja kävin siellä viime vuonna viisi kertaa. Halusin nähdä sen jokaisen vuodenajan.

Ihmiset mantereella (kuten ahvenanmaalaiset muita suomalaisia kutsuvat) eivät tiedä, kuinka viehättävä ja monipuolinen reilun 11 000 asukkaan Maarianhamina on. Se tuntuu kokoaan suuremmalta, ja pääkadulla on talvellakin arkisin mukavaa kuhinaa. Olo on vähän kuin ulkomailla olisi.

Torikadulla on kiva vaeltaa, piipahtaa puoteihin ja istahtaa kahville. Ulkomaisia turisteja on kesällä paljon. Ravintola Indigon viihtyisällä terassilla istuva Ben Falck, 25, on tullut Helsingistä Maarianhaminaan opiskelemaan hotellialaa.

– Ahvenanmaa oli minulle ennestään tuntematon, mutta nyt tykkään siitä kovasti. Meri on aina läsnä ja ulkoilumahdollisuuksia on paljon. Lilla Holmenin eli pienen saaren ranta kaupungin itäpuolella on yksi suosikkipaikoistani. Kesällä siellä käy porukkaa yöuinnilla.

Maarianhaminan kävelykadut ovat viihtyisiä.
Maarianhaminan kävelykadut ovat viihtyisiä.

Benin lempiravintolat ovat kotoisa Indigo sekä Kvarter5.

– Kvarter5:ssa ruokalistan teemat vaihtuvat kuukausittain: tapakset, äyriäiset, intialainen, streetfood. Hotelli Parkin baarissa on elävää musiikkia torstaista lauantaihin.

Ben kertoo paikallisten kutsuvan Ahvenanmaata nimellä Ön tai Holmen.

– Maarianhamina on parissa päivässä nähty. Autolla pääsee pidemmällekin. Varsinkin pohjoispuolen punaiset graniittikalliot ovat näkemisen arvoisia.

Ihania käsityökauppoja

Skarpansvägenillä on kiinnostava lankakauppa Therese Broderi o Garn. Kadulla olevia alekoreja penkova Hannele Ögård-Forsman nauraa, että se on vähän kuin luontaistuotekauppa.

– Täällä tulee niin hyvälle mielelle, että sen on pakko olla terveellistä.

Hannele paljastaa minulle muutkin mansikkapaikkansa. Emmauksessa ja Kierrätyskeskuksessa on usein hienoja raaka-aineita kierrätyskäsitöihin.

– Kesällä täällä on pihakirppiksiä ja kesätapahtumien aikaan paljon myyntikojuja. Ahvenanmaan meripäivät 19.-23.7. 2018 ja viikinkimarkkinat lähikunnassa Saltvikissa 26.-28.7.2018 tuovat tänne paljon pöhinää.

Meripäivillä riittää väkeä joka vuosi.
Meripäivillä riittää väkeä joka vuosi.

Hannelen neuvosta lähden käymään Merikorttelissa. Se on hieno paikka, kappale elävää merellistä historiaa. Ihailen kauniita venevajoja ja ranta-aittoja. Vanhojen rakennusten väliin rakennetaan uutta, mutta samoin kuin muuallakin Maarianhaminassa, uudet rakennukset ovat kauniita ja sulautuvat hienosti vanhojen joukkoon.

Vierasvenesataman 300 metrin pituinen laituri päättyy pikkuruiseen romattiseen Merenkulkukappeliin. Ei ihme, että se on suosittu vihkimispaikka.

Merikorttelissa oleva Salt-käsityöläistalo on täynnä upeita paikallisia design-käsitöitä. Myyntivuorossa oleva Ann Granlund esittelee yläkerrassa olevan työhuoneensa, jossa hän painaa kankaita. Huoneesta avautuu näköala merelle.

– Meillä on myynnissä 60 käsityöläisen töitä. Suosituimpia ovat käytännölliset tavarat, kuten leikkuulaudat, tekstiilit, keramiikka ja lasi, Ann kertoo.

Ostan miehelleni Maarianhamina-kalsarit. Se on sisäpiirivitsi, tuon näitä eri kaupungeista.

Salt-käsityöläistalon Ann Granlund työssään.
Salt-käsityöläistalon Ann Granlund työssään.

Hildan kauniit talot

Jos pitää kävelystä, Maarianhaminassa on monta mukavaa luontopolkua. Merikorttelista etelään voi kulkea rantaa pitkin Tullarns äng-puistoon. Pohjoiseen kävellessä pääsee Nabbenin venevaja-satamaan. Myös Länsirannalta laivaterminaalin luota lähtee patikkapolku, jolla on puisia siltoja ja rappusia helpottamassa liikkumista kallioisessa maastossa.

Tänään vuokraan kuitenkin pyörän ja lähden ajelemaan eteläiseen kaupunginosaan. Haluan nähdä Hilda Hongellin vuosina 1889-1912 suunnittelemia puutaloja. Niissä on kauniita puuleikkauksia ja koristeellinen sveitsiläistyyli. Taloja on säilynyt 44. Useimpia niistä voi ihailla Mariegatanin ja Södragatanin varrella.

Matkailutoimistossa työskentelevä Riitta-Lea Värelä suosittelee arkkitehtuurikierrosta ja kertoo, että Mathis Hallen -kaupan alakerrassa voi tutustua eläkeläisyhdistyksen rakentamaan kaupungin pienoismalliin.

Päätän iltani Länsisatamaan. Istahdan vuonna 1897 rakennetun paikallisen pursiseuran ÅSS Paviljongenin terassille nauttimaan ilta-auringosta, viinilasillisesta ja näkymästä nykyään museona toimivalle Pommern-purjelaivalle.

Ahvenanmaalla kannattaa hypätä pyörän selkään.
Ahvenanmaalla kannattaa hypätä pyörän selkään.

6 vinkkiä Ahvenanmaalle

1. Kävelykatu puoteineen

Pääkatu Torggatan pursuaa ihania pikkupuoteja ja kiinnostavia kahviloita. Puisia penkkejä onrunsaasti, ja niihin voi istahtaa vaikka jäätelölle ohikulkijoita katselemaan. Kesäisin voi ihailla niin viulunsoittajia kuin kullattuja eläviä patsaitakin. Maarianhaminalla on kesäisin pohjoismaiden aurinkonennätys.

 • Torggatan

2. Syö ja nauti

Pittoreskistä Bagarstuganista saa unelmaisia torttuja ja perinteistä Ahvenanmaan pannukakkua. Kahvikupit ovat suloisen erilaisia. Iwa-kahvila on ollut paikallaan 60-luvulta lähtien. Nauti herkullinen päivän kalakeitto tai maistuvia leivonnaisia.

Ahvenanmaan pannukakkua on pakko maistaa.
Ahvenanmaan pannukakkua on pakko maistaa.

3. Viktors crafts & design

Hienossa vanhassa puutalossa on ahvenanmaalaisten kädentaitajien hurmaavia töitä: uusvanhoja puulaatikoita, villasukkia, koruja ja vaatteita. Elintarvikkeitakin on myynnissä. Juo kuppi kahvia miellyttävässä ympäristössä!

 • Viktors crafts & design, Toggatan 16.

4. Piipahda museoissa

Merenkulkumuseossa saa aidon tuntuman siitä, millaisissa oloissa isoilla purjerahtialuksilla elettiin.

Ruby ja Meri -huoneessa voit liikkua merenpohjalla, jossa on haaksirikkoutunut laiva ja aarreluola. Uudistuneen taidemuseon taulut on ripustettu upeasti tiiviisiin ja erilaisia töitä sisältäviin ryhmiin.

Merenkulkumuseossa viihtyvät lapsetkin.
Merenkulkumuseossa viihtyvät lapsetkin.

5. Merikortteli

Itäsatamassa olevassa merikorttelissa voit tutustua veneenveistoon, raudantaontaan ja muihin käsityötaitoihin sekä katsella vierassatamaan ankkuroituneita perinteisiä purjealuksia ja puuveneitä. Korttelissa on lisäksi museo, kesäravintola ja käsityöläisliike Salt.

6. Pyöräile puutaloalueella

Romanttiset pitsihuvilat ovat Suomen ensimmäisen naisrakennusmestarin Hilda Hongellin suunnittelemia. Useimmat ovat Mariegatanin ja Södragatanin varrella.

Vuokraa pyörä kympillä päiväksi ja fillaroi kaupungin luonnonläheisillä pyöräteillä.

Pitsihuviloita kelpaa katsella.
Pitsihuviloita kelpaa katsella.

Lisää vinkkejä: