Keskustan parhaita haavemajoja on Jadekukkien saari keisareilta kansalle siirtyneessä Beihain puistossa.
Keskustan parhaita haavemajoja on Jadekukkien saari keisareilta kansalle siirtyneessä Beihain puistossa.

Kiinan pääkaupunki on kiihkeä, kova ja kiireinen. Ja silti maan suurkaupungeista vanhanaikaisin. Sen pehmeä puoli yllättää iloisesti.

1. Taivaallisen rauhan aukio

Kaiken maailman kiinalaisia

Klik, sanoo kännykkäkamera. Kiinalainen kumartaa leveästi virnistäen ja katoaa väkijoukkoon. Kuva sinusta jää säteilemään ikuisesti setsuanilaisen maalaistalon piirongin päälle. Kehystettynä. Taustana on pala Taivaallisen rauhan aukiota ja Kielletyn kaupungin portti.

Kiinassa on 1,4 miljardia asukasta, ja lomillaan valtaosa heistä päätyy tänne. Jos valitat aukion ruuhkaa, olet väärässä paikassa väärällä asenteella. Taivaallisen rauhan aukio on maailman paras paikka tutustua tavallisiin kiinalaisiin valtakunnan joka kolkalta.

Täällä he ovat iloisimmillaan ja aivan yhtä turisteja kuin sinäkin. Markkinahumu ja lapsellisuus kuuluvat aukiolle – täällä ei hienostella. Pukeudu pikkurahalla vaikka keisariksi tai keisarinnaksi tai osta leija ja lennätä sitä.
Kun uuvut, pujahda Kielletyn kaupungin muurin taakse. Siellä onkimiehet katselevat aamusta iltaan vedessä kelluvia kohojaan, ja tyynen kanavan pintaan heijastuvat keisarien palatsit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiananmen Guangchang, Dongcheng.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kiinan muuri

Patikkaretki vartiotorneille

500-luvulla antilooppi muuttui torniksi, jossa asui lootuksenkukkahaltija. Nyt torni on Simatain Kiinan muuri -osuuden hienoin.

Taivaan portailla tuuli ujeltaa, kun katsomme korkealta huimia maisemia. Muuri kiemurtelee kaukaisuuteen jylhiä kukkuloita pitkin. Etäällä, 120 kilometrin päässä, häämöttävät Pekingin tornitalot.

Matka Simatain muuriosuudelle kestää yli kaksi tuntia, mutta se kannattaa tehdä. Osuus on ainoita alkuperäisenä säilyneitä. Alue oli pitkään suljettu, mutta avattiin uudelleen viime vuonna. Väkeä on paljon vähemmän kuin suosituissa mutta ruuhkien ja kaupankäynnin täyttämissä muurikohteissa lähempänä Pekingiä.

Päivän reissulle tarvitaan vuokra-auto kuljettajineen (noin 70 euroa), vettä ja hattu sekä kengät, jonka pohjat pitävät noin 1 500 vuoden aikana liukkaiksi astutuilla kivillä. Jyrkillä taipaleilla kiipeily on hidasta, mutta rinnehissi tarjoaa apua.
Älä kiirehdi. Kiinan muurilla on mittaa 21 200 kilometriä – perille et ehdi.

Simatai, Gubeikou. www.wtown.com

3. Hutongit

Metrolla menneisyyteen

Huguosi-kadulla on mittaa 600 metriä ja ikää 900 vuotta. Se on vilkkaimpia Pekingin ikivanhoista kaupunkikujista eli hutongeista. Sana hutong tulee mongoliasta ja tarkoittaa kaivoa. Hutongeja esitellään usein hiljaisina jäänteinä menneisyydestä vastakohtana modernille kaupunkielämälle. Monet niistä on purettu, toiset jähmettyneet ulkomuseoiksi.

Huguang-kadulla ymmärtää, millaisia ne olivat ennen: värikkään elämän keskuksia, jossa arki kihisi, maistui ja kuului. Vasaranpauketta verstaista, kattilankilinää kuppiloista.

Menneisyyteen vie vaivatta metrolinja 4. Hyppää kyydistä Pinganlin asemalle. Näistä kortteleista löytyvät myös eräät Pekingin parhaimmista perinteisistä pikaruokapaikoista. Suosittelen Huguosi Xiaochia. Täytetyt nuudelinyytit höyryävässä ryydikkäässä liemessä on neljän euron juhla-ateria kahdelle. Kokeile niiden päälle pienpanimo NBeer Pubin omia oluita.
Kurkista sivukujille. Siellä löytyy hiljainen ja muinainen Peking, jonka kenties haluat nähdä.

Huguosi, Xicheng.

4. Kesäpalatsi

Katse yli keisarien järven

Usva roikkuu 60 metriä korkean Pitkän iän kukkulan rinteillä mäntyjen siimeksessä. Kaukana ovat keisarien Kesäpalatsin puutarhoja, puistoja ja pylväskäytäviä ristiin rastiin vaeltavat matkailijaryhmät.
Alla siintää järvi, Kunming. Sen pintaa viistävät soutuveneet ja koristeelliset lohikäärmelaivat. Louhikkoisen rinteen puoliväliin jäävällä tasanteella harjoittelevat laulua lähes sata nuorta puoluepioneeria. Kukkulalle kiirii monitahtisen marssin säveliä.

Jos äänellä olisi väri, tämä olisi ehdottomasti kirkkaanpunainen.

Kesäpalatsin ihmeitä on, että pääsee unenomaiseen idylliin metrolla keskustan sykkeestä. Meno-paluulippu maksaa 1,50 euroa, matka kestää puoli tuntia.
Idyllin voi paikantaa itselleen lähes aina 300 hehtaarin järvi- ja puutarha-alueen joltain kolkalta, kunhan varaa aikaa ja ymmärtää, ettei ole ainoa rauhan etsijä.
Kesäpalatsi liitettiin Unescon maailmanperintölistalle 1998 kiinalaisen puutarhasuunnittelun mestariteoksena.

Xin Jian Gong Min Lu 19, Haidian. +86 10 6288 1144.

5. Jokilaivat

Teetä ja onnenkakkuja kahden kesken

Beihai-puiston pohjoisportin Lootus-tori. Voiko kahdenkeskiselle kohtaamispaikalle olla romanttisempaa nimeä?

Torilta lähtevät vanhojen huvialusten tyyliin rakennetut jokialukset sekä reittilinjoilleen että risteilylle auringonlaskun aikaan.
Harva matkailija tuntee Pekingin kanavat. Ne on taas avattu jokiliikenteelle huhti–lokakuuksi ja vievät jokeen nojaavien koristeellisten riippapajujen ja hiljaisten kukkuloiden keskelle Shichahaijärvelle. Kunyujokea voi lipua tunnissa kymmenen kilometrin matkan Kunmingjärvelle Kesäpalatsiin asti. Hyvällä onnella näkee laivalla häät. Lyhyt Changhejoen reitti oli tärkeä turistikohde jo Ming-dynastian aikaan 1300-luvulla.

Peking ei ole maailman tunteellisin kaupunki, mutta iltaristeilyn teehetkeä höystävät punaiset lyhdyt, keltapukuiset soutajat ja jousisoitto – tai vain liplatus ja airojen narina, jos niin haluaa. Tarjoilija asettelee pöydälle kannun ja onnenkakkuja kuin japanilaisessa teeseremoniassa. Sitten olette kahden.

tour-beijing.com/cruise. Hinta alkaen 45 euroa.
beijingholiday.com/beijing-river-boat-cruise.html

6. Wangfujingin ostoskatu

Prinsessojen paratiisi

Wangfujingin ostoskadulla entisellä prinssien ja prinsessojen asuinalueella on käyty kauppaa satoja vuosia. Nyt kävelykaduksi muutettu 800-metrinen väylä on mahtava todiste kiinalaisten huimasti kasvaneesta ostovoimasta.

Kun istahdat Oriental Plazalla Taipei Station -kahvilan riippukeinuun kädessäsi appelsiinisitruunajäätee, olet nähnyt jo gallerioita, putiikkeja, maanalaisen ostoskadun ja satavuotiaan hattukaupan.

Mutta myös perinteisiä kauppoja ja täkäläisiä arkimarketteja, sillä lähes miljoona kaupunkilaista shoppailee täällä päivittäin. Silkki- ja helmiostosten lisäksi Wangfujing on mainio paikka hankkia edullisemmin samat matkamuistot, joita lentokenttien muka verovapaat myymälät kauppaavat: jasmiiniteetä, mausteita, savulihaa tai pekinginankkaa tyhjiöpakattuna.

Läheisen ruokakujan skorpionit ja merihevoset tuovat eksotiikkaa, mutta kannattaa tilata pekinginankkaa jossakin Quanjude-ketjun ravintoloista. Quanjude alkoi jo vuonna 1864 ensimmäisenä valmistaa kansalle aiemmin vain keisarille varattua herkkua.

Wangfujing Dajie, Dongcheng.

Sisältö jatkuu mainoksen alla