Matkalle tekisi mieli, mutta minne oikein uskaltaa lähteä? Matkanjärjestäjät viestittävät kohdemaiden tilanteesta varsin vaihtelevasti.

Turkki, Tunisia, Thaimaa. Hiki nousee otsalle, kun seuraa uutisia. Mitkä kaikki matkahaaveet on nyt haudattava?

Ei suinkaan kaikkia, jos huomaa hakea tietoa oikeista paikoista. Ulkoministeriön (UM) matkustustiedotteet ovat hyödyllistä luettavaa lomamatkalaiselle.

UM tehtailee tiedotteita ahkerasti. Esimerkiksi syyskuussa (24.9. mennessä) niitä on tullut yli 50. Useimmiten niistä ei ilmene mitään hälyttävää, mutta silloinkin niistä saa tuntumaa kyseisen maan yleiseen turvallisuuteen, poliittiseen tilanteeseen, lainsäädännön ja kulttuurin erityispiirteisiin ja luonnonolosuhteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustuskiellot ovat harvinaisia, joten jos sellaisia annetaan, ne ovat perusteltuja, ministeriö muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Älä tingi matkavakuutuksesta – kotiinkuljetus voi maksaa jopa 100 000 e

Pelottavatko uutiset?

Ilman suoranaisia matkustuskieltojakin osassa viime aikojen tiedotteissa on vakava sävy. Tässä muutama esimerkki:

15.9. Tunisia: Poliittisia levottomuuksia. Terrori-iskujen mahdollisuus kohonnut. Poliisivoimia lisätty. Viranomaisten apu kriiseissä rajallinen. Vältä raja-alueita.

26.8. Intia: Terrorismin uhka on korkea koko maassa. Vältä väkijoukkoja ja noudata tarkkaavaisuutta suurissa kaupungeissa.

25.8. Egypti: Vältä kaikkea matkustamista Siinain niemimaan pohjoisosiin. Etelä-Siinain turistikohteiden välillä liikkumiseen kehotetaan käyttämään luotettavia matkanjärjestäjiä ja liikkumaan päiväsaikaan.

14.8. Meksiko: Rikollisuus yleistä Etenkin huumekauppaan liittyvä rikollisuus raakaa ja yleistä useilla alueilla.

Varovaisuuteen ja valppauteen on kesän ja syksyn aikana kehotettu myös Euroopassa, esimerkiksi  Ranskassa ja Itävallassa.

Tärkeää: Lomalle ilman huolia – tunnetko matkaehtosi?

Matkanjärjestäjien tiedotus horjuu

Matkanjärjestäjät varmaankin seuraavat UM:n tiedotteita tiiviisti. Näin esimerkiksi Aurinkomatkojen tiedotteessa:

"UM:n tiedotteet sanelevat sen,
mihin matkoja järjestämme."

– Ne sanelevat sen, mihin matkoja järjestämme. Tämän vuoden aikana emme ole joutuneet peruuttamaan yhtään matkaa turvallisuussyistä. Levottomat alueet ovat yleensä kaukana lomakohteista.

UM:n matkustustiedotteiden yhteydessä on myös linkkejä muiden maiden vastaaville viranomaissivuille. Näin pääsee kätevästi vertailemaan, miten esimerkiksi Ruotsi, Iso-Britannia tai Yhdysvallat opastaa turvalliseen matkailuun.

Selvitimme myös: Matkabudjetti 0–620 euroa – mihin sillä pääsee?

 

Ennen matkaa, muista nämä

  1. Ota mukaan pankkisi korttien sulkupalvelun ja matkapuhelinoperaattorin puhelinnumero.

  2. Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, tee ulkoministeriöön matkustusilmoitus eli toimita yhteystietosi hätätilanteen varalta.

  3. Hae KELAsta ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti. Saat sillä EU- ja ETA-maissa akuuttiin sairauteen saman hoidon kuin maan omat asukkaat.

Muista myös Turkki-oppaamme: Aurinkolomalle pienten seuralaisten kanssa

Sisältö jatkuu mainoksen alla