Oletko lähdössä Turkkiin lastenlasten kanssa? Kokosimme 20 varmaa vinkkiä Etelä-Turkkiin matkustaville.

1. All inclusive -loma vapauttaa

Ruokasalin seisovat pöydät notkuvat herkuista. Yhdellä on tuoreita salaatteja, toisella lihapatoja, kolmannella piirakoita. Etäämmällä asiakkaille lihavartaita valmistaa valkopukuinen kokki. Alanyan Club Paradisossa lomaa viettävät suomalaiset tenavat pörräävät jälkiruokapöytien ympärillä. Kermakakut, leivokset ja vanukkaat houkuttelevat, mutta ensin pitäisi syödä jotain suolaista.

Hotellin johtaja Mehmet Dahaoğlu kertoo, että all inclusive -majoituksen valitsevat lapsiperheet haluavat välttää jokailtaisen ravintolan etsimisen ja ruokalistojen läpikäymisen. Hotellin ruokabuffetti on niin laaja, että jokainen vieras löytää sieltä mieleisensä aterian. “Lomabudjettia on paljon helpompi pitää yllä kun tietää, ettei matkan aikana tule lisää kuluja,” Dahaoğlu toteaa.

Toinen all inclusive -hotellien vahvuus on muiden lapsimatkustajien suuri määrä. Esimerkiksi Club Paradisossa on yli 150 lasta lomalla samaan aikaan, seuraa siis riittää. Hotellialueiden miinuspuoli on kuitenkin eristyneisyys paikallisesta arjesta sekä portaikot, jotka yhdistävät hotellin osat toisiinsa. Huoneistohotellit tai vuokra-asunnot tarjoavatkin usein esteettömämmät puitteet lastenrattaitten kanssa matkustaville. Hinta noin 300 euroa / yö / 2 aikuista + 2 lasta


Lue myös: Turkin Rivieralta löytyy vielä rauhallinen piilopaikka

2. Yöpuulle omassa kodissa

Vuokra-asunnossa majoittuva pääsee kokeilemaan millaista Turkissa on asua: laittaa kotiruokaa paikallisista raaka-aineista ja istua iltaa omalla parvekkeella perheen pienempien seuratessa televisiosta turkkilaisia lastenohjelmia.

Alanyassa asuu noin 3 000 suomalaista, jotka vuokraavat asuntojaan esimerkiksi Compass Turkeyn kautta.

Viikko hulppeassa kaksiossa, upouudessa kerrostalossa 100 metrin päästä rannalta, jossa on takapihalla uima-allas, maksaa ajankohdasta riippuen noin 250-450 euroa.

3. Murua rinnan alle

Perustarpeet kotiin löytyvät helpoiten suurista supermarketeista kuten Migroksesta. Isommissa kaupoissa myydään yleensä puuroa (yulaf) ja suodatinkahvia. Tumman leivän korvikkeeksi voi ostaa täysjyväleipää (kepek ekmeği). Vauvanruokiakin on myynnissä, mutta valikoima on suppea ja hinnat korkeat.

Vihannes- ja hedelmätarpeet voi hankkia edullisesti viikottaisilta ulkoilmamarkkinoilta, joissa vallitsee hektinen tunnelma: myyjät huutelevat hintoja tuoreita hedelmiä ja vihanneksia hypisteleville ostajille, kymmenillä värikkäillä myyntipöydillä on tarjolla kaikkea vihanneksista lastenvaatteisiin.

Täältä kannattaa hankkia erityisesti Suomessa kalliita tai harvinaisia herkkuja, kuten kaktuskukan viikunoita, kirsikoita ja meloneita.

Lue myös: Turkissa on yli 300 aurinkopäivää vuodessa

4. Helposti ja halvalla ravintolaan

Ulkona syöminen on lasten kanssa Turkissa mutkatonta. Ravintoloissa lapsimatkailijalle kootaan mielellään oma ateria tai valmistetaan puolikas annos.
Turkkilainen ruoka on useimmiten mietoa.  

Paikallisten lasten suosikkiruokia ovat lihapullat (köfte), linssikeitto (mercimek çorbası), lihapata (et söte), perunamuusi (patates püresi), piirakat (pide) ja ohuet lihapitsat (lahmacun).

Piimän voi korvata turkkilaisella jogurttijuomalla (ayran).

Myös kirsikka- ja granaattiomenan mehuja kannattaa maistaa (vişne suyu ja nar suyu). Lapsille ruokaa tilatessa voi varmistaa, että se on varmasti mietoa (acısız).

Paras paikka jälkiruoalle on leivoskahvilat, joissa on laaja valikoima kakkuja ja vanukkaita.

5. Pulikoimaan turvallisesti

Turkin lomakaupungeissa on useita rantoja, joista lasten kanssa matkustavan kannattaa valita sopivin. Paikalliset osaavat neuvoa, mikä rannoista on rauhallisin tai missä vesi on kirkkainta.

Alanyassa esimerkiksi Kleopatran rannan aallot ovat välillä liian voimakkaita pikkulapsille, jolloin monet suosivat Itäistä rantaa. Marmariksen lapsiperheet käyvät paljon Turunçin, Hisarönün ja İçmelerin rannoilla, koska niillä on keskustan rantaa vähemmän tungosta ja niiden vesi on kirkkaampaa.

Päivän mittainen meriretki (noin 15 euroa) on erinomainen tapa viettää aikaa isompien lasten kanssa. Retken aikana pysähdytään pulikoimaan useammassa turkoosissa poukamassa, joten snorkkelit kannattaa ottaa mukaan. Lounas sisältyy yleensä meriretken hintaan.

Uimarannalle voi myös ottaa omia eväitä mukaan, sillä vain harvoilla yksityisrannoilla on omat ravintolansa. Koska auringonpaiste on voimakkainta keskipäivällä, paikalliset uivat yleensä vasta iltapäivällä ja monella lapsella on koko vartalon peittävä uimapuku. Muovikrokotiilit ja uimapatjat kannattaa ostaa Turkista, jossa en ovat Suomea paljon edullisempia.

6. Jos karhunpoika sairastaa

Mahataudin välttämiseksi älä lisää ruokiin majoneesia ja vältä kanaa. Tarkista myös, että kioskilta ostettu jäätelö ei ole sulanut aikaisemmin. J

os lapsi sairastuu, vie hänet sairaalan päivystykseen, vatsatauti paranee harvoin itsestään. Yleisimmät reseptivapaat mahatautilääkkeet Turkissa ovat Lopermid (ripuliin) ja Buscopan (kouristuksiin).

Pieniä seikkailuja pienten seuralaisten kanssa

 • Meriretki turkooseihin poukamiin
 • Kymmenien lajien aamiainen Alanyan Dimçay-joella
 • Maan uumenissa olevissa tippukiviluolissa käyminen
 • Ikivanhat linnoitukset Marmariksessa ja Alanyassa

Tärkeä tietää Turkista x 10

 1. Vauvanvaipat ovat Suomea edullisempia ja valikoima on hyvä.
 2. Julkinen imetys ei Turkissa ole yleistä.
 3. Ilmastointia ei kannata säätää liian matalalle, suuret sisälämpötilojen vaihtelut voivat johtaa vilustumiseen. 
 4. Hyttyset saa asunnosta häädettyä sisätiloihin sopivien pistokkeiden avulla.
 5. Ikkunoita ei ole tapana jättää auki yöllä turvallisuussyistä.
 6. Ostoskeskukset ovat mainioita paikkoja paeta hellettä. Marmariksen Blue Portissa ja Alanyan Alanyumissa on muun muassa ruokapaikkoja, vauvanhoitohuone, lastenvaate- ja lelukauppoja ja hupilaitteita.
 7. Ostoskaduilla hinnat ovat kiinteitä ja laatu basaareja korkeampi. Paikallisia lastenvaatemerkkejä ovat esimerkiksi LC Waikiki ja Panço.
 8. Lastenvaunujen kanssa liikkuvalle Turkin rantalomakohteet ovat suhteellisen helppokulkuisia.
 9. Takseissa turvavyöt on usein piilotettu takapenkin alle, paikalliset kaivavat ne yleensä esiin itse.
 10. Turvaistuin on henkilöautoissa pakollinen, vaikka kaikki eivät sääntöä noudatakaan. Istuimen voi pyytää hotellista tai autovuokraamosta lainaksi.

Muista! Ota oikeat tavarat aurinkolomalle – näitä ei kannata unohtaa kotiin

Turkki-opas: Aurinkolomalle pienten seuralaisten kanssa

en ikina lahtisi all inclusive reissulle...en alanyaan....puhumattakaan antalyasta...dimçay on pilattu ylajuoksulla olevien kalafarmien kökölla...(=paskalla)...jos esim. alanyassa on 3000 suomalaista, jotka eivat vaivaudu edes oppimaan paikallista murretta...eiku taytyy saada suodatinkahvia...mustaa leipaa...salmiakkia... turha tuollaisiin paikkoihin on lapsia raahata...humalaisia nakee kotonakin tarpeeksi asti... turkkin mahtava maa...naettavaa ja koettavaa riittaa...tokihan on helppoa lahtea...
Lue kommentti

Pikkuruinen Vormsi sijaitsee Länsi-Virossa Haapsalun ja Hiidenmaan välissä. Lautta vie sinne päiväretkeilijän kolmessa vartissa. Parhaiten saareen tutustuu polkupyörällä.

Suomalaisille tuntemattomaksi jäänyt Vormsi on kiinnostava sekoitus puhdasta luontoa ja vaiherikasta historiaa.

Saaren kosteikoissa kiikaroivat varsinkin keväisin ja syksyisin lintubongarit. Rauhaa kaipaavat mittailevat sen metsämaita ja hiljaisia kyläteitä.

Monet paikannimet ovat edelleen ruotsiksi.

Hyväkuntoiset tiet suosivat pyöräilijää

Vormsi oli 1200-luvulta lähtien ruotsalaista aluetta. 1940-luvulla alkaneen neuvostomiehityksen aikana se oli suljettua aluetta, jonne pääsy oli luvanvaraista ja josta ei saanut lähteä merelle.

Silti ruotslaisten perintö jatkuu edelleen. Vormsi on ruotsiksi Ormsö, ”Käärmesaari”, ja tarinan mukaan nimi on peräisin Orm-nimiseltä viikingiltä. Monet paikannimet ovat edelleen ruotsiksi. Esimerkiksi satama on saanut nimensä Svibyn kylän mukaan.

Hullon kylä on saaren keskus.

Saarta kiertävät tiet yhdistyvät Hullon kylässä, joka on saaren keskus. Siellä on kauppa, posti ja majoitusta.

Polkupyörä on paras tapa tutustua Vormsiin. Tiet ovat hyväkuntoisia ja liikenne hiljaista. Pyörän voi vuokrata jo Haapsalusta tai sitten perillä Vormsilla.

Retken kruunaa ateria ravintola Krog No14:ssä, joka sijaitsee Hullon ja sataman välisen tien varrella.

Näin pääset Vormsiin

 • Rattad-Vapaaeg vuokraa 1.5.−30.9. polkupyöriä Haapsalussa, Karja tänav 22. Puh. +372 521 2796. tiinakoplik@hotmail.com
 • Vormsin satamassa vuokrataan myös polkupyöriä. Puh. +372 51 78 722. rent@vormsi.ee
 • Lautta Vormsin saarelle liikennöi Rohukülan satamasta noin kuusi kilometriä Haapsalusta.
 • Edestakainen matka 6,40 e. Polkupyörä 2 e.
 • Katso aikataulut tästä.
 • Hullon kylässä sijaitseva vierastalo Elle-Malle tarjoaa majoitusta ympäri vuoden. Myös polkupyöriä vuokrataan. Puh. +372 564 72854. ellemalle@gmail.com
 • Ruokaravintola Krog No14, Hullo. Puh. +372 514 1418. krog@krog.ee

Kykladien saaristo hehkuu lämpöä pitkälle syksyyn. Santorini on saarista suosituin. Seikkailijalle sopivat Tinos, Syros, Mykonos, Delos ja Andros.

1. SANTORINI

Maailman valokuvatuin auringonlasku

Seitsemältä on jo myöhäistä. Jos haluaa istua mukavasti auringon painuessa mereen, sopiva paikka pitää varata hyvissä ajoin. Oian kylään pakkautuu illallisaikaan tuhansia turisteja, kännykkäkamerat napsuvat.

Pinta-alaan nähden Santorinilla on enemmän matkailijoita kuin millään muulla Kreikan saarella, 1,5 miljoonaa vuodessa. Asukkaita on vain 12 000.

Saaren suosio perustuu jylhiin maisemiin mereen romahtaneen tulivuoren reunalla. Jyrkät, kapeat tiet vievät söpöihin pikkukyliin,
kuten Pyrgosiin, vaaleahiekkaiselle Monolithos-rannalle ja Faroksen majakalle. Saaren ajaa autolla päästä päähän noin tunnissa.

Huono puoli on korkea hintataso. Kolmen ruokalajin illallinen keskitason ravintolassa maksaa noin 50 euroa. Parhaat ateriat nautin Exo Gonian kylän Metaxy Mas -tavernassa ja Perivolos-rannan Sea Sidessa. Edullisinta on ostaa ruokaisia piirakoita leipomoista.

Ota mukaan hyvät kengät. Jos kunto kestää, kävele Skaroksen lohkareelle ja sieltä rantaan.

 • Viikko alkaen noin 600 e. Syys–lokakuu on miellyttävää matkustusaikaa.
 • santorini.gr

2. TINOS

Kappale aitoa kreikkalaista arkea

Kalastajat lasteineen saapumassa Tinoksen kaupungin keskustaan.
Kalastajat lasteineen saapumassa Tinoksen kaupungin keskustaan.

Tinoksen pääkaupungin satamakadulta nousee kukkulaa kohti leveä Leoforos Megalocharis -katu. Kadulla on pehmustettu kaista pyhiinvaeltajille, jotka konttaavat Panagia Evangelistran kirkkoon suutelemaan ihmeitä tekevää ikonia.

15. elokuuta kaistalla on ruuhkaa, kun kymmenettuhannet uskovat juhlivat Neitsyt Mariaa.

Muulloin Tinos on aito rauhallinen kreikkalaiskaupunki, jonka kivikujien liha- ja kalakauppojen, leipomoiden, souvlakikioskien ja kahviloiden luona on kivaa kuhinaa. Kalakaupan Markos-pelikaani kulkee vapaana.

Saarella on enimmäkseen kreikkalaisia matkailijoita, lentokenttä puuttuu.

Konttaava pyhiinvaeltaja rukoilemassa apua lapsettomuuteensa.
Konttaava pyhiinvaeltaja rukoilemassa apua lapsettomuuteensa.

Malamatenia-tavernassa saa Tinoksen yrttimakkaraa ja meizanosalataa, viereisen kirkon pihassa pidetään ristiäisjuhlia.

Kyliin pääsee bussilla. Panormos mon rauhallinen kalastajakylä, Volaxissa on korinpunojia. Dio Horian keskiaikaisesta kylästä on upeat maisemat merelle.

Saarella on 15 kilometriä hiekkarantaa. Moni ranta on autio suurimman osan vuodesta.

 • Lennä Ateenaan, ota bussi Rafinan satamaan, josta lautta vie perille kahdessa tunnissa.
 • tinos.gr

3. DELOS

Saaren kokoinen ulkoilmamuseo

Jotkut Deloksen patsaat ovat alkuperäisten kopioita.
Jotkut Deloksen patsaat ovat alkuperäisten kopioita.

Kun kävelee tuhansia vuosia vanhoissa kortteleissa, tulee epätodellinen tunne. Yleensä antiikin patsaat ja esineet ovat vitriineissä, mutta täällä ihailemme niitä raunioituneiden talojen ja temppelien sisäpihoilla. Monissa rakennuksissa on hienot mosaiikkilattiat.

Delos on Unescon maailmanperintökohde ja Kreikan merkittävimpiä arkeologisia alueita. Mytologiassa se tunnetaan jumalsisarusten Apollonin ja Artemiin synnyinsaarena.

Saarella ei ole mitään suojaa auringonpaisteelta, joten varaa peittävä vaatetus, aurinkovoidetta ja tarpeeksi juotavaa. Monilla on sateenvarjot päivänvarjona. Onneksi museon yhteydessä on pieni kahvio, josta saa kylmää juotavaa.

Hellenistisellä ajalla noin 100 eaa. Deloksella oli 30 000 asukasta, ja satama oli Välimeren vilkkaimpia. Nyt saarella asuu vain muutama kesätyöntekijä.

Kreikan valtio antoi paikan työmaaksi ranskalaisille arkeologeille vuonna 1872, ja siitä alkaen tutkittavaa on riittänyt. Kuuluisimmat jäännökset ovat leijonat, jotka sijoitettiin museoon. Esillä on kopioita.

Delokselle kannattaa ottaa uimapuku mukaan, sillä saari on täynnä rauhallisia kivirantoja.

 • Delokselle pääsee kesäisin laivalla Naxokselta ja Mykonokselta, josta laivalippu maksaa 20 e. Museolippu 6 e.
 • odysseus.culture.gr

4. MYKONOS

Bilettäjän paratiisi

Mykonoksen rantabaareissa näyttäydytään päivin öin.
Mykonoksen rantabaareissa näyttäydytään päivin öin.

Mereltä katsottuna Mykonos on kaunis, puhdas ja täydellisyydessään jopa hieman epätodellinen. nLaiva jää parin kilometrin päähän kaupungista, mutta satamasta tulee vesibussi vastaan.

Kaupunki on syötävän söpö, sinivalkoisia taloja, valkoisiksi kalkittuja kujia, laatuputiikkeja ja trendikkäitä kahviloita.

Sokkeloiset kujat ovat täynnä yllätyksiä. Kulman takana voi olla pramea kenkäliike tai pittoreski taidegalleria. Ylihinnoiteltu drinkki kannattaa juoda pikku-Venetsiassa tuulimyllyjen kupeessa. Ravintolapöydät ovat valaistun merenpohjan vieressä.

Mykonos on Santorinin ohella Kreikan kalleimpia paikkoja. Se on kreikkalaisen ja kansainvälisen suihkuseurapiirin suosikki.

Vapaa ilmapiiri viehättää seksuaalivähemmistöjä, ja sateenkaarilipuilla merkityissä baareissa bileet jatkuvat aamuun. Tunnelma on suvaitsevainen, ja heterot ja homot bailaavat sulassa sovussa.

Paradisen ja Super Paradisen rannoilla tanssitaan pöydillä ja muhinoidaan aurinkotuoleilla, mutta rauhaakin saarella riittää.

 • Tinokselta pääsee Mykonokselle monta kertaa päivässä. Matka kestää 20 minuuttia.
 • mykonos.gr

5. ANDROS

Vaatii vaivannäköä

Saaren pääkaupunkiin Androkseen tulemista ei haluta tehdä liian helpoksi. Satama on Gavriossa saaren länsirannikolla tunnin
bussimatkan päässä kaupungista.

Bussi keskustaan kiemurtelee kaunista reittiä rannikkoa pitkin. Matkalla näkyy hiekkaisia uimapoukamia. Reitti kulkee läpi Batsin kylän, jossa on eniten rantaturismia.

Andros on elegantti, rauhallinen ja vehrein kaikista Kykladeista. Vaikuttaa siltä, että saarella olisi vain paikallisia. Monilla varakkailla kreikkalaisilla on siellä asuntoja.

Kaupunkia halkoo pitkä pääkatu, jonka varrella on vaaleanpunaisia ja keltaisia taloja, erikoisliikkeitä ja kahviloita. Kaupungin sievä vanha osa on rakennettu kapealle kannakselle.

Kato Kastro on vanha linnake piskuisella saarella. Sinne voi kävellä tai kontata ikivanhaa kaiteetonta jyrkkää kaarisiltaa pitkin. Moni ui kaarisillan alla. Toinen uimapaikka on pienen keskusaukion kiviportaiden alapäästä mavautuva pitkä hiekkaranta.

Taksimatka satamasta kaupunkiin maksaa 45 euroa, bussimatka 5 euroa.

 • Laivalla Rafinasta Androkselle kahdessa tunnissa.

6. SYROS

Hieman kuin Italiassa

Laiva lipuu lahdenpoukamaan, Kykladien saariryhmän hallinnollisen pääkaupungin keskustaan. On pakko nielaista ihastuksesta, sillä Ermoupoulin kaupunki nousee amfiteatterimaisesti kahden kukkulan välistä.

Kaupungissa on vähän italialaistyylinen tunnelma. Sitä sanotaankin Pikku-Milanoksi. Keskustoria ympäröivät isot uusklassiset hallintorakennukset, joiden kivijaloissa on varjoisia kahviloita ja baareja.

Illalla aukiolla on leppoisa tunnelma. Lapset juoksevat kauniiksi hioutuneilla marmorilaatoilla ja vanhemmat seurailevat heitä nauttien samalla ouzoa ja mezealkupaloja. Lähistön kapeilla basaarikujilla on pieniä putiikkeja.

Kannattaa kiivetä marmoriportaita ylös kukkulalle, jossa on viehättävä keskiaikainen Ano Syros -kaupunginosa. Agios Giorgiosin kirkolta näkee 1200-luvulla rakennettuja taloja ja meren yli Tinokselle ja Delokselle.

Ermoupoli ei ole rantakohde, mutta Galissan ja Poseidonian kylissä on kauniit rannat. Taksi Galissaan maksaa 20 euroa.

 • Syrokselle pääsee Pireuksen satamasta mAteenasta ja Tinokselta tunnissa.
 • siros.gr

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 16/2017.

Maijuliisa
Seuraa 
Liittynyt23.8.2018

Täältä löydät Kreikan helmet – lue vinkit kuuteen ihanaan matkakohteeseen

Me kävimme muutma vuosi sitten Santorinillä, ja olihan ne maisemat mahtavat. En kuitenkaan kyllä suosittele niille joilla on yhtään jalkavaivoja, sillä siellä pääsee kyllä sitten kiipeemään ihan tarpeeksi. Tai kait se riippuu mistä on ottanut hotellin, mutta varmasti on "jalkaystävällisempiäkin" (onko tuo suomenkielen sana :) ) paikkoja Kreikassa.
Lue kommentti

Miu mau!