Oletko lähdössä Turkkiin lastenlasten kanssa? Kokosimme 20 varmaa vinkkiä Etelä-Turkkiin matkustaville.

1. All inclusive -loma vapauttaa

Ruokasalin seisovat pöydät notkuvat herkuista. Yhdellä on tuoreita salaatteja, toisella lihapatoja, kolmannella piirakoita. Etäämmällä asiakkaille lihavartaita valmistaa valkopukuinen kokki. Alanyan Club Paradisossa lomaa viettävät suomalaiset tenavat pörräävät jälkiruokapöytien ympärillä. Kermakakut, leivokset ja vanukkaat houkuttelevat, mutta ensin pitäisi syödä jotain suolaista.

Hotellin johtaja Mehmet Dahaoğlu kertoo, että all inclusive -majoituksen valitsevat lapsiperheet haluavat välttää jokailtaisen ravintolan etsimisen ja ruokalistojen läpikäymisen. Hotellin ruokabuffetti on niin laaja, että jokainen vieras löytää sieltä mieleisensä aterian. “Lomabudjettia on paljon helpompi pitää yllä kun tietää, ettei matkan aikana tule lisää kuluja,” Dahaoğlu toteaa.

Toinen all inclusive -hotellien vahvuus on muiden lapsimatkustajien suuri määrä. Esimerkiksi Club Paradisossa on yli 150 lasta lomalla samaan aikaan, seuraa siis riittää. Hotellialueiden miinuspuoli on kuitenkin eristyneisyys paikallisesta arjesta sekä portaikot, jotka yhdistävät hotellin osat toisiinsa. Huoneistohotellit tai vuokra-asunnot tarjoavatkin usein esteettömämmät puitteet lastenrattaitten kanssa matkustaville. Hinta noin 300 euroa / yö / 2 aikuista + 2 lasta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Turkin Rivieralta löytyy vielä rauhallinen piilopaikka

2. Yöpuulle omassa kodissa

Vuokra-asunnossa majoittuva pääsee kokeilemaan millaista Turkissa on asua: laittaa kotiruokaa paikallisista raaka-aineista ja istua iltaa omalla parvekkeella perheen pienempien seuratessa televisiosta turkkilaisia lastenohjelmia.

Alanyassa asuu noin 3 000 suomalaista, jotka vuokraavat asuntojaan esimerkiksi Compass Turkeyn kautta.

Viikko hulppeassa kaksiossa, upouudessa kerrostalossa 100 metrin päästä rannalta, jossa on takapihalla uima-allas, maksaa ajankohdasta riippuen noin 250-450 euroa.

3. Murua rinnan alle

Perustarpeet kotiin löytyvät helpoiten suurista supermarketeista kuten Migroksesta. Isommissa kaupoissa myydään yleensä puuroa (yulaf) ja suodatinkahvia. Tumman leivän korvikkeeksi voi ostaa täysjyväleipää (kepek ekmeği). Vauvanruokiakin on myynnissä, mutta valikoima on suppea ja hinnat korkeat.

Vihannes- ja hedelmätarpeet voi hankkia edullisesti viikottaisilta ulkoilmamarkkinoilta, joissa vallitsee hektinen tunnelma: myyjät huutelevat hintoja tuoreita hedelmiä ja vihanneksia hypisteleville ostajille, kymmenillä värikkäillä myyntipöydillä on tarjolla kaikkea vihanneksista lastenvaatteisiin.

Täältä kannattaa hankkia erityisesti Suomessa kalliita tai harvinaisia herkkuja, kuten kaktuskukan viikunoita, kirsikoita ja meloneita.

Lue myös: Turkissa on yli 300 aurinkopäivää vuodessa

4. Helposti ja halvalla ravintolaan

Ulkona syöminen on lasten kanssa Turkissa mutkatonta. Ravintoloissa lapsimatkailijalle kootaan mielellään oma ateria tai valmistetaan puolikas annos.
Turkkilainen ruoka on useimmiten mietoa.  

Paikallisten lasten suosikkiruokia ovat lihapullat (köfte), linssikeitto (mercimek çorbası), lihapata (et söte), perunamuusi (patates püresi), piirakat (pide) ja ohuet lihapitsat (lahmacun).

Piimän voi korvata turkkilaisella jogurttijuomalla (ayran).

Myös kirsikka- ja granaattiomenan mehuja kannattaa maistaa (vişne suyu ja nar suyu). Lapsille ruokaa tilatessa voi varmistaa, että se on varmasti mietoa (acısız).

Paras paikka jälkiruoalle on leivoskahvilat, joissa on laaja valikoima kakkuja ja vanukkaita.

5. Pulikoimaan turvallisesti

Turkin lomakaupungeissa on useita rantoja, joista lasten kanssa matkustavan kannattaa valita sopivin. Paikalliset osaavat neuvoa, mikä rannoista on rauhallisin tai missä vesi on kirkkainta.

Alanyassa esimerkiksi Kleopatran rannan aallot ovat välillä liian voimakkaita pikkulapsille, jolloin monet suosivat Itäistä rantaa. Marmariksen lapsiperheet käyvät paljon Turunçin, Hisarönün ja İçmelerin rannoilla, koska niillä on keskustan rantaa vähemmän tungosta ja niiden vesi on kirkkaampaa.

Päivän mittainen meriretki (noin 15 euroa) on erinomainen tapa viettää aikaa isompien lasten kanssa. Retken aikana pysähdytään pulikoimaan useammassa turkoosissa poukamassa, joten snorkkelit kannattaa ottaa mukaan. Lounas sisältyy yleensä meriretken hintaan.

Uimarannalle voi myös ottaa omia eväitä mukaan, sillä vain harvoilla yksityisrannoilla on omat ravintolansa. Koska auringonpaiste on voimakkainta keskipäivällä, paikalliset uivat yleensä vasta iltapäivällä ja monella lapsella on koko vartalon peittävä uimapuku. Muovikrokotiilit ja uimapatjat kannattaa ostaa Turkista, jossa en ovat Suomea paljon edullisempia.

6. Jos karhunpoika sairastaa

Mahataudin välttämiseksi älä lisää ruokiin majoneesia ja vältä kanaa. Tarkista myös, että kioskilta ostettu jäätelö ei ole sulanut aikaisemmin. J

os lapsi sairastuu, vie hänet sairaalan päivystykseen, vatsatauti paranee harvoin itsestään. Yleisimmät reseptivapaat mahatautilääkkeet Turkissa ovat Lopermid (ripuliin) ja Buscopan (kouristuksiin).

Pieniä seikkailuja pienten seuralaisten kanssa

 • Meriretki turkooseihin poukamiin
 • Kymmenien lajien aamiainen Alanyan Dimçay-joella
 • Maan uumenissa olevissa tippukiviluolissa käyminen
 • Ikivanhat linnoitukset Marmariksessa ja Alanyassa

Tärkeä tietää Turkista x 10

 1. Vauvanvaipat ovat Suomea edullisempia ja valikoima on hyvä.
 2. Julkinen imetys ei Turkissa ole yleistä.
 3. Ilmastointia ei kannata säätää liian matalalle, suuret sisälämpötilojen vaihtelut voivat johtaa vilustumiseen. 
 4. Hyttyset saa asunnosta häädettyä sisätiloihin sopivien pistokkeiden avulla.
 5. Ikkunoita ei ole tapana jättää auki yöllä turvallisuussyistä.
 6. Ostoskeskukset ovat mainioita paikkoja paeta hellettä. Marmariksen Blue Portissa ja Alanyan Alanyumissa on muun muassa ruokapaikkoja, vauvanhoitohuone, lastenvaate- ja lelukauppoja ja hupilaitteita.
 7. Ostoskaduilla hinnat ovat kiinteitä ja laatu basaareja korkeampi. Paikallisia lastenvaatemerkkejä ovat esimerkiksi LC Waikiki ja Panço.
 8. Lastenvaunujen kanssa liikkuvalle Turkin rantalomakohteet ovat suhteellisen helppokulkuisia.
 9. Takseissa turvavyöt on usein piilotettu takapenkin alle, paikalliset kaivavat ne yleensä esiin itse.
 10. Turvaistuin on henkilöautoissa pakollinen, vaikka kaikki eivät sääntöä noudatakaan. Istuimen voi pyytää hotellista tai autovuokraamosta lainaksi.

Muista! Ota oikeat tavarat aurinkolomalle – näitä ei kannata unohtaa kotiin

en ikina lahtisi all inclusive reissulle...en alanyaan....puhumattakaan antalyasta...dimçay on pilattu ylajuoksulla olevien kalafarmien kökölla...(=paskalla)...jos esim. alanyassa on 3000 suomalaista, jotka eivat vaivaudu edes oppimaan paikallista murretta...eiku taytyy saada suodatinkahvia...mustaa leipaa...salmiakkia...

turha tuollaisiin paikkoihin on lapsia raahata...humalaisia nakee kotonakin tarpeeksi asti...

 

turkkin mahtava maa...naettavaa ja koettavaa riittaa...tokihan on helppoa lahtea valmiiseen...kieltamatta...mutta kun turhan saa pyytamattakin...

 

kartta kateen ennen lahtöa ja hiukkasen seikkailumielta...lapsillakin on jannempaa ianikuisen altaan aarella...meriveteenhan ei voi menna...kun se on niin markaa...

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla