Oletko lähdössä Turkkiin lastenlasten kanssa? Kokosimme 20 varmaa vinkkiä Etelä-Turkkiin matkustaville.

1. All inclusive -loma vapauttaa

Ruokasalin seisovat pöydät notkuvat herkuista. Yhdellä on tuoreita salaatteja, toisella lihapatoja, kolmannella piirakoita. Etäämmällä asiakkaille lihavartaita valmistaa valkopukuinen kokki. Alanyan Club Paradisossa lomaa viettävät suomalaiset tenavat pörräävät jälkiruokapöytien ympärillä. Kermakakut, leivokset ja vanukkaat houkuttelevat, mutta ensin pitäisi syödä jotain suolaista.

Hotellin johtaja Mehmet Dahaoğlu kertoo, että all inclusive -majoituksen valitsevat lapsiperheet haluavat välttää jokailtaisen ravintolan etsimisen ja ruokalistojen läpikäymisen. Hotellin ruokabuffetti on niin laaja, että jokainen vieras löytää sieltä mieleisensä aterian. “Lomabudjettia on paljon helpompi pitää yllä kun tietää, ettei matkan aikana tule lisää kuluja,” Dahaoğlu toteaa.

Toinen all inclusive -hotellien vahvuus on muiden lapsimatkustajien suuri määrä. Esimerkiksi Club Paradisossa on yli 150 lasta lomalla samaan aikaan, seuraa siis riittää. Hotellialueiden miinuspuoli on kuitenkin eristyneisyys paikallisesta arjesta sekä portaikot, jotka yhdistävät hotellin osat toisiinsa. Huoneistohotellit tai vuokra-asunnot tarjoavatkin usein esteettömämmät puitteet lastenrattaitten kanssa matkustaville. Hinta noin 300 euroa / yö / 2 aikuista + 2 lasta


Lue myös: Turkin Rivieralta löytyy vielä rauhallinen piilopaikka

2. Yöpuulle omassa kodissa

Vuokra-asunnossa majoittuva pääsee kokeilemaan millaista Turkissa on asua: laittaa kotiruokaa paikallisista raaka-aineista ja istua iltaa omalla parvekkeella perheen pienempien seuratessa televisiosta turkkilaisia lastenohjelmia.

Alanyassa asuu noin 3 000 suomalaista, jotka vuokraavat asuntojaan esimerkiksi Compass Turkeyn kautta.

Viikko hulppeassa kaksiossa, upouudessa kerrostalossa 100 metrin päästä rannalta, jossa on takapihalla uima-allas, maksaa ajankohdasta riippuen noin 250-450 euroa.

3. Murua rinnan alle

Perustarpeet kotiin löytyvät helpoiten suurista supermarketeista kuten Migroksesta. Isommissa kaupoissa myydään yleensä puuroa (yulaf) ja suodatinkahvia. Tumman leivän korvikkeeksi voi ostaa täysjyväleipää (kepek ekmeği). Vauvanruokiakin on myynnissä, mutta valikoima on suppea ja hinnat korkeat.

Vihannes- ja hedelmätarpeet voi hankkia edullisesti viikottaisilta ulkoilmamarkkinoilta, joissa vallitsee hektinen tunnelma: myyjät huutelevat hintoja tuoreita hedelmiä ja vihanneksia hypisteleville ostajille, kymmenillä värikkäillä myyntipöydillä on tarjolla kaikkea vihanneksista lastenvaatteisiin.

Täältä kannattaa hankkia erityisesti Suomessa kalliita tai harvinaisia herkkuja, kuten kaktuskukan viikunoita, kirsikoita ja meloneita.

Lue myös: Turkissa on yli 300 aurinkopäivää vuodessa

4. Helposti ja halvalla ravintolaan

Ulkona syöminen on lasten kanssa Turkissa mutkatonta. Ravintoloissa lapsimatkailijalle kootaan mielellään oma ateria tai valmistetaan puolikas annos.
Turkkilainen ruoka on useimmiten mietoa.  

Paikallisten lasten suosikkiruokia ovat lihapullat (köfte), linssikeitto (mercimek çorbası), lihapata (et söte), perunamuusi (patates püresi), piirakat (pide) ja ohuet lihapitsat (lahmacun).

Piimän voi korvata turkkilaisella jogurttijuomalla (ayran).

Myös kirsikka- ja granaattiomenan mehuja kannattaa maistaa (vişne suyu ja nar suyu). Lapsille ruokaa tilatessa voi varmistaa, että se on varmasti mietoa (acısız).

Paras paikka jälkiruoalle on leivoskahvilat, joissa on laaja valikoima kakkuja ja vanukkaita.

5. Pulikoimaan turvallisesti

Turkin lomakaupungeissa on useita rantoja, joista lasten kanssa matkustavan kannattaa valita sopivin. Paikalliset osaavat neuvoa, mikä rannoista on rauhallisin tai missä vesi on kirkkainta.

Alanyassa esimerkiksi Kleopatran rannan aallot ovat välillä liian voimakkaita pikkulapsille, jolloin monet suosivat Itäistä rantaa. Marmariksen lapsiperheet käyvät paljon Turunçin, Hisarönün ja İçmelerin rannoilla, koska niillä on keskustan rantaa vähemmän tungosta ja niiden vesi on kirkkaampaa.

Päivän mittainen meriretki (noin 15 euroa) on erinomainen tapa viettää aikaa isompien lasten kanssa. Retken aikana pysähdytään pulikoimaan useammassa turkoosissa poukamassa, joten snorkkelit kannattaa ottaa mukaan. Lounas sisältyy yleensä meriretken hintaan.

Uimarannalle voi myös ottaa omia eväitä mukaan, sillä vain harvoilla yksityisrannoilla on omat ravintolansa. Koska auringonpaiste on voimakkainta keskipäivällä, paikalliset uivat yleensä vasta iltapäivällä ja monella lapsella on koko vartalon peittävä uimapuku. Muovikrokotiilit ja uimapatjat kannattaa ostaa Turkista, jossa en ovat Suomea paljon edullisempia.

6. Jos karhunpoika sairastaa

Mahataudin välttämiseksi älä lisää ruokiin majoneesia ja vältä kanaa. Tarkista myös, että kioskilta ostettu jäätelö ei ole sulanut aikaisemmin. J

os lapsi sairastuu, vie hänet sairaalan päivystykseen, vatsatauti paranee harvoin itsestään. Yleisimmät reseptivapaat mahatautilääkkeet Turkissa ovat Lopermid (ripuliin) ja Buscopan (kouristuksiin).

Pieniä seikkailuja pienten seuralaisten kanssa

 • Meriretki turkooseihin poukamiin
 • Kymmenien lajien aamiainen Alanyan Dimçay-joella
 • Maan uumenissa olevissa tippukiviluolissa käyminen
 • Ikivanhat linnoitukset Marmariksessa ja Alanyassa

Tärkeä tietää Turkista x 10

 1. Vauvanvaipat ovat Suomea edullisempia ja valikoima on hyvä.
 2. Julkinen imetys ei Turkissa ole yleistä.
 3. Ilmastointia ei kannata säätää liian matalalle, suuret sisälämpötilojen vaihtelut voivat johtaa vilustumiseen. 
 4. Hyttyset saa asunnosta häädettyä sisätiloihin sopivien pistokkeiden avulla.
 5. Ikkunoita ei ole tapana jättää auki yöllä turvallisuussyistä.
 6. Ostoskeskukset ovat mainioita paikkoja paeta hellettä. Marmariksen Blue Portissa ja Alanyan Alanyumissa on muun muassa ruokapaikkoja, vauvanhoitohuone, lastenvaate- ja lelukauppoja ja hupilaitteita.
 7. Ostoskaduilla hinnat ovat kiinteitä ja laatu basaareja korkeampi. Paikallisia lastenvaatemerkkejä ovat esimerkiksi LC Waikiki ja Panço.
 8. Lastenvaunujen kanssa liikkuvalle Turkin rantalomakohteet ovat suhteellisen helppokulkuisia.
 9. Takseissa turvavyöt on usein piilotettu takapenkin alle, paikalliset kaivavat ne yleensä esiin itse.
 10. Turvaistuin on henkilöautoissa pakollinen, vaikka kaikki eivät sääntöä noudatakaan. Istuimen voi pyytää hotellista tai autovuokraamosta lainaksi.

Muista! Ota oikeat tavarat aurinkolomalle – näitä ei kannata unohtaa kotiin

Vierailija

Turkki-opas: Aurinkolomalle pienten seuralaisten kanssa

en ikina lahtisi all inclusive reissulle...en alanyaan....puhumattakaan antalyasta...dimçay on pilattu ylajuoksulla olevien kalafarmien kökölla...(=paskalla)...jos esim. alanyassa on 3000 suomalaista, jotka eivat vaivaudu edes oppimaan paikallista murretta...eiku taytyy saada suodatinkahvia...mustaa leipaa...salmiakkia... turha tuollaisiin paikkoihin on lapsia raahata...humalaisia nakee kotonakin tarpeeksi asti... turkkin mahtava maa...naettavaa ja koettavaa riittaa...tokihan on helppoa lahtea...
Lue kommentti
Sirpa ja Reijo Lyytikäinen viihtyvät Pärnussa. Kesäisin he nauttivat kaupungin vehreydestä, talvisin hiljaisuudesta.
Sirpa ja Reijo Lyytikäinen viihtyvät Pärnussa. Kesäisin he nauttivat kaupungin vehreydestä, talvisin hiljaisuudesta.

Sirpa ja Reijo Lyytikäinen muuttivat merenrantakaupunkiin, vaikkeivät ole uimareita. Pärnussa heitä viehättävät kodikkuus, näppäryys ja puistot.

Iltapäivän viisto valo kirkastaa värit. Se läikehtii Pärnun Koidula-puiston kukissa ja saa Sirpa Lyytikäisen oranssin hameen suorastaan hohtamaan.

Pärnussa kahdeksan vuotta asuneet Sirpa ja Reijo Lyytikäinen kävelevät päivittäin kaupungin puistoihin siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat heistä niin tavattoman kauniita. Ja ne ovat. Puistojen kukkatulva suorastaan hengästyttää.

– Ajattele, tämänkin väriloiston tilalla oli joskus kaatopaikka! Sirpa sanoo.

Pärnu on ollut alun perin linnake, ja Tallinnan portiksi kutsuttu kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttialainen portti.
Pärnu on ollut alun perin linnake, ja Tallinnan portiksi kutsuttu kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttialainen portti.

Kävely voittaa porealtaat

Pärnun 800-vuotinen historia ei ole pelkkää kukkaloistoa. Kun Sirpa ensi kerran 1980-luvulla kävi Pärnussa, kaupunki oli apean oloinen. Matkalta ei jäänyt mieleen yksikään puisto.

Vasta kymmenen vuotta myöhemmin Pärnu alkoi kiinnostaa Virossa viihtyvää pariskuntaa.

– Pikkukaupungin tiivis tunnelma veti meitä puoleensa. Täällä on samanlaista kuin meidän kotikulmillamme Porvoossa, vain leppeämpi ilma.

Itävaltalaistyylisessä ravintola Edelweississa on hyvä hinta-laatusuhde.
Itävaltalaistyylisessä ravintola Edelweississa on hyvä hinta-laatusuhde.

Kesäisin kaupunki tulvehtii turisteja, pitkällä rannalla saattaa lekotella kerralla kuusituhatta ihmistä. Hiekkaranta ja kylpylät, joita kaupungissa on ollut parisataa vuotta, ovat Pärnun vetonaulat.

– Me emme käy niissä koskaan, ne eivät ole meidän juttumme, Reijo nauraa.

Lyytikäiset eivät myöskään pulikoi kotikaupunkinsa kuuluisan matalassa rantavedessä.

– Mutta me kävelemme rannalla. Yli kahden kilometrin pituinen aallonmurtaja on mukava etappi, Reijo kertoo.

Aallonmurtaja on vaativa päivälenkkikohde.
Aallonmurtaja on vaativa päivälenkkikohde.

Koti kerrostalossa

Lyytikäiset ostivat nykyisen kerrostalohuoneistonsa, kun he jäivät Suomessa eläkkeelle. Jo sitä ennen he olivat monena vuonna lomiensa ajaksi vuokranneet kaupungista asunnon. He tutustuivat kaupunkiin lukemalla sen historiaa, opiskelemalla kielen ja tietysti kävelemällä.

– Elämä on huoletonta, kun kaikki on kävelyetäisyydellä, meri, puistot, kaupat, tori ja kahvilat.

Jos Lyytikäisille tulee vieraita, he esittelevät heille ensimmäiseksi puistot. Sitten kävellään merenrantaan, tarkastetaan vanha kaupunginportti ja istahdetaan yhteen Pärnun monista kahviloista.

– Kahvilat ovat todella viehättäviä, vaikka palvelukulttuurissa on vieläkin vähän parannettavaa, Sirpa toteaa.

Kevät on mukavinta ottaa vastaan Virossa. Se saapuu sinne hieman aikaisemmin kuin lahden yli Suomeen.

Virolaisten ystävien luona kyläillessä Sirpa on huomannut eroavuuksia niin kahvittelu- kuin keskustelutavoissa. Virossa emäntä esimerkiksi lohkoo aina tarjottavan valmiiksi.

– Kahvipöytäkeskustelussa virolainen lopettaa lauseen niin-sanaan. Kesti kauan ennen kuin tajusin, että se on eräänlainen piste, ei uuden keskustelun aloitus.

Rantaniityltä on mukava aloittaa lenkki.
Rantaniityltä on mukava aloittaa lenkki.

Huhtikuu tuo valkovuokot

Lyytikäiset viihtyvät Pärnussa läpi vuoden. Hiljaisen talven jälkeen kevät ja alkukesä koittavat Pärnuun aavistuksen aikaisemmin kuin Suomeen. Ensin saapuvat linnut, sitten turistit.

Sellaisia Lyytikäisetkin osaavat olla. Pärnusta on lyhyt matka naapuriin, Latviaan ja Liettuaan.

– Kun suomalaiset tulevat halvemman ruuan ja juoman perässä Viroon, täältä lähdetään samalla ajatuksella Liettuaan ja Latviaan, Reijo hymähtää.

Pärnun hiekkaranta on pitkä ja hienohiekkainen.
Pärnun hiekkaranta on pitkä ja hienohiekkainen.

Halpojen hintojen sijaan Lyytikäiset reissaavat elämysten ja eri kulttuurien perässä.

– Alle tunnissa Pärnusta pääsee matkustamaan Keski-Euroopan täysin katoliseen maailmaan.

Mutta kevät on Lyytikäisistä mukava ottaa vastaan Pärnussa. Katsella, kuinka se nousee maasta valkovuokkomattoina ja levittää värit taas ympäri kaupunkia.

Seikkaile Pärnussa!

Kahvilat

 • Pagaripoisid on ihana runsaudensarvi. Puhavaimu 11.
 • Kylpyläalueen klassikkopaikasta Rannakohvikista avautuu upea merinäköala. Ranna puiestee 3.
 • Luomukahviloita on useita. Mahedikissa kaikki tarjottavat valmistetaan itse. Puhavaimu 20.

Kahviloita Pärnussa riittää. Porkkanakakku on luomukahvila Mahedikista.
Kahviloita Pärnussa riittää. Porkkanakakku on luomukahvila Mahedikista.

Puistot

 • Kansallisrunoilija Lydia Koidulan mukaan nimetyssä puistossa solisee ja kukkii. Kuninga 25.
 • Lastenpuisto on vilkas. Sen paikalla oli ennen tori. Ruutlin ja Veekadin kulma.
 • Rantaniityltä lähtee kävelyreitti siltoineen. Upeat näkymät. Ranna puiestee 9.

Nähtävyydet

 • Pärnu Muuseum Rakkaus 1900-luvun alun taiteessa on teemana taidenäyttelyssä, joka on avoinna 31.5. asti. Pärnu Muuseum, Aida 3. parnumuuseum.ee
 • Viron ensimmäinen nykytaiteen museo perustettiin 1990-luvulla juuri Pärnuun. Uue kunsti muuseum, Esplanaadi 10. chaplin.ee
 • Barokkityylinen Tallinnan portti sijaitsee rannassa. Pärnu oli alun perin linnake ja tämä kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttilainen portti. Sen läpi kulki postitie Tallinnaan, siitä nimi. Kuninga tänav 1.
 • Pärnun rannasta löytyvät kaikki kylpylät. Kaunis Mudaravila, nykyisin Hedon Spa, on kaupungin vanhin kylpylä. Rakennuksen suunnittelukilpaan osallistui myös nuori Alvar Aalto, muttei voittanut. Ranna 1.

Kävelykadut ovat kivoja. Matkailu-infon osoite on Uus tänav 4.
Kävelykadut ovat kivoja. Matkailu-infon osoite on Uus tänav 4.

Ostokset

 • Huhtikuun alussa remontin jälkeen avautunut tori on eläväinen ostosparatiisi. Vihannekset, marjat ja hedelmät ovat tuoreita ja hinnat huokeat. Torilla myydään mitä eksoottisimpia maataloustuotteita, joten matkailija voi tehdä löytöjä. Vana Turg, Suur-Sepa 18.
 • Suosituin ostoskatu on kävely- ja ostoskatu Ruutli. Se pursuaa matkamuisto- ja käsityömyymälöitä.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Upeasti uudistuneen Matkaoppaan numero 2/2018 saa matkailuhullun menojalan vipattamaan.

Matkaopas 2/2018 on värikäs lehti täynnä mielenkiintoista asiaa matkustamisesta. Lehdestä löydät artikkeleita muun muassa näistä matkakohteista ja -aiheista:

 • Itä-Euroopan helmet. Vertailimme Krakovan, Kiovan, Prahan, Ljubljanan, Zagrebin, Vilnan, Belgradin ja Budapestin matkakohteina. Kenelle mikäkin sopii? Mitä kaupungeissa kannattaa tehdä?
 • Gambiaan sijoittuva matkareportaasi paljastaa, että pieni maa on loistava valinta ensimmäiseksi Afrikan-kohteeksi. 
 • Julkkiskokkien ravintolat ovat nyt supersuosittuja Tukholmassa. Testasimme Pohjoismaiden parhaan ja neljä muuta.
 • Toimittaja matkusti Ranskan Bordeaux'n ja kurkisti alueen viinitarhoihin.
 • Millainen on Formula 1 -matka? Sellaisen 31 kertaa tehnyt reissaaja kertoo vinkkinsä.
 • Miten joku uskaltaa nousta vieraan auton kyytiin? Missä kannattaa liftata ja missä ei? Peukalokyydin ekspertti paljastaa niksinsä.
 • Eläinsafarit ovat nousussa lähellä ja kaukana. Valitsimme kuusi ihaninta.
 • Millainen reissaaja on maailman korkeimmalle vuorelle ensimmäisenä suomalaisena naisena noussut Carina Räihä?
 • 11-sivuinen Dublin-kaupunkiopas kertoo kaiken oleellisen iloisesta Irlannin pääkaupungista. 

Hae oma lukupakettisi! Matkaopas 2/2018 lehtipisteissä 14.3.