Moderni Septime-bistro lähenee keitoksillaan fine diningia.
Moderni Septime-bistro lähenee keitoksillaan fine diningia.

Pariisin bistrot ovat rentoja ravintoloita, joissa paikalliset viihtyvät.  Viiden ruokalajin michelin-illallinenkin irtoaa 55 eurolla. Lähde viikonlopuksi herkuttelumatkalle!

Perjantai

Kello 9: Kahvi ja croissant

Katetut kauppahallit erikoismyymälöineen alkavat olla Pariisissakin katoavaa kansanperinnettä megamarkettien jyrätessä vähittäiskaupassa. Avaan aamun kahvikupillisella ja lehtevällä voisarvella Marché Saint-Martin -kauppahallissa, josta löytyy kaikki tarpeellinen vaativaankin ruoanlaittoon.

Pohdin, pitäisikö jäädä kulmille odottelemaan herra Morventin ravintolan lounasta. Hallissa palvelevaa Au comptoir de Bricea isännöivä Brice Morvent pärjäsi Top Chef -kokkikisassa, ja hän tarjoaa bistrossaan konstailematonta murkinaa.

Fazerin suklaamestari Eero Paulamäki: Nämä ovat suosikkini Pariisissa

Ei, paikalleen ei voi jäädä. Kipitän uudeksi hipster-alueeksi irvaillun Canal Saint-Martinin vartta aikomuksenani kilokaloreiden tarmokas kuluttaminen. Se tyssää heti kahden suulaan italialaisen kaverin velmussa L’Epicerie Musicalessa. Italialaisia leikkeleitä, juustoja ja viinejä kaupitteleva puoti on myös kahvila-ravintola. Herkuttelua piristävät funk- ja latinorytmit, jotka takaa satojen vinyylilevyjen kirjasto.

Marché Saint- Martin ei ole Pariisin kauppa-halleista suurin, mutta valikoima on monipuolinen.
Marché Saint- Martin ei ole Pariisin kauppa-halleista suurin, mutta valikoima on monipuolinen.

Kello 11: Kiisteltyä herkkua

Matkalla lounaalle pysähdyn hanhenmaksan pyhättöön. Sata-vuotias Comptoir de la Gastronomie myy Les Hallesin nurkilla kiistanalaista herrain herkkua tuoreena, säilykkeenä, pateena, öljyssä, balsamicossa, juustossa.

Väliseinän takana on samanniminen pikkubistro, joka värkkää hanhenmaksaisia makuja lautaselle. Heinäkuun helteillä halajan kuitenkin jotain kevyempää.

 • Comptoir de la Gastronomie, Rue Montmartre 32.

"Otetaan, mitä sesonki tarjoaa. Siis edullisinta ja tuoreinta."

Kello 13.30 Eiffelin kulmilla

Pierre Olivier Lenormandin bistro Le Casse Noix sijaitsee Eiffelin kulmilla entisessä ateljeetilassa, joka on somistettu kirpputorilöydöillä. Kunniapaikalla seisoo kaappi, jossa on esillä mestarin äitimuorin pähkinänsärkijäkokoelma.

Menyy luetaan liitutaululta. Tarjooma vaihtuu päivittäin, mikä ei ole kikkailua.

– Otetaan, mitä sesonki tarjoaa. Siis edullisinta ja tuoreinta, Lenormand sanoo.

Alkuun muhkea maalaissalaatti ja pääruoaksi mehevää, pinnaltaan rapeaa meribassia kermaisten vihannesten kera. Suklaalla ja karamellilla täytetty mantelikeksi kruunaa hienon lounaan, 35 euroa.

Pierre Olivier Lenormand komentaa Casse Noixin keittiössä.
Pierre Olivier Lenormand komentaa Casse Noixin keittiössä.

Kello 20: Illallinen 34 euroa

15. kaupunginosa ei ole Pariisin seutukunnista kaikkein inspiroivimpia. Siellä ei ole kauppoja eikä nähtävyyksiä, mutta bistrot tuovat piristystä.

Guillaume Delagen isännöimä Jadis näyttää enemmän klassiselta ravintolalta kuin bistrolta. Asiakaskuntakin on tavallista paremmin tälläytynyttä. Ainoa seikka, joka kavaltaa Jadiksen bistroksi, on ruoan hinta.

Delagen keitoksissa on kevyen nykyaikainen kosketus.

Alkuruoaksi otan aasialaisittain maustetun rapusalaatin. Myös reippaasti tuoreella korianterilla ja pippureilla maustettu merikrotti kumartaa itään. Erinomaisen juustokärryn antimille kannattaa jättää tilaa. Kolmen ruokalajin kiinteähintainen prix fixe -illallinen 34 euroa.

 • Jadis,
  Rue de la Croix Nivert 208,
  puh. +33 1 4557 7320.  

Paul Bert vie aikamatkalle 1950-60-luvuille niin sisustuksellaan kuin ruoallaan.
Paul Bert vie aikamatkalle 1950-60-luvuille niin sisustuksellaan kuin ruoallaan.

Lauantai

Kello 12: Suuri illuusio

Aamu alkaa armottomalla tonkimisella Marche d’Aligren -kirpputorilla, ja laukkuun pakattavaksi löytyy taas kaksi muovikassillista tarpeellista autotallintäytettä.

Vältän torin kupeessa toimivan kauppahallin ravintolahoukutukset, sillä edessä on pitkä lounas bistrossa, joka on Ranskan pelätyimmän ravintolakriitikon François Simonin kantakuppila.

Reilun vuosikymmenen toiminut Paul Bert näyttää siltä kuin se olisi tarjonnut ruokaa jo ennen maailmansotaa. Kaikki on kuitenkin vain taiten rakennettua illuusiota: sinkkinen baaritiski, liitutaulumenyy, keikkuvat pöydät, ruskealla nahalla verhoillut penkit, jalopuupinnoitteet seinissä ja lautalattiat.

Salin yllä leijailee ruoan, viinin ja hajuveden vastustamaton tuoksu. Alkuun rapeaksi paistettua kateenkorvaa, jota kannattaa ottaa aina, kun sitä tarjotaan.

Pääruoaksi klassinen entrecôte-pihvi kypsyysasteella saignant, verinen. Kylkeen A-luokan ranskalaiset ja täydellinen bearnaisekastike. Kolmen ruokalajin prix fixe -lounas maksaa 20 euroa ja illallinen 36 euroa.

Marenkipommi Kelluva saari, Île Flottant, voi olla kaupungin herkullisin lajissaan. Ainakin se on suurin. Paul Bertin vieressä palvelee samojen omistajien mainio kalabistro L’Ecailler du Bistrot.

 • Bistrot Paul Bert,
  Rue Paul Bert 18,
  puh. +33 1 4372 2401.

Paul Bertin marenkipommi Kelluva saari.
Paul Bertin marenkipommi Kelluva saari.

Kello 18: Pelastus viime hetkellä

10. kaupunginosaan sijoittuvan Canal Saint-Martinin liepeille on viime vuosina noussut kymmeniä kivoja baareja, ruokapaikkoja ja vaateputiikkeja. Nautin La Patachessa alkuillan aperitiiviksi pariisilaisen, pastis-anisviinan ja pienen oluen. Tilaus viestii paikallistuntnemuksesta ja saa aina kyypparin hieman kohottamaan kulmakarvojaan.

Vastapäätä vaikuttaa Pariisin kehutuin viinibistro Le Verre Volé, jonne suuntaan parit pariisilaiset siemailtuani. Paikka on tupaten täynnä, tarjoilijat ystävällisiä, viinivalikoima upea ja ruoka – möhköpöhköä baarimättöä.

Onnekseni puhelin soi kesken aterian. Kaveri kiljuu toisessa päässä saaneensa peruutuspaikat kaupungin kuumimpaan bistroon, Septimeen. Monsieur, l’addition, s’il vous plaît ja alle le taxi. Lasku, olkaa hyvä, sitten taksiin ja menoksi!

 • La Patache, Rue de Lancry 60, puh. +33 1 42 08 14 35.
 • Le Verre Volé, Rue de Lancry 67, puh. +33 1 4803 1734.

Le Vorre Volé tarjoaa ronskia ruokaa ja kohtuuhintaisia kulttiviinejä pieniltä tuottajilta.
Le Vorre Volé tarjoaa ronskia ruokaa ja kohtuuhintaisia kulttiviinejä pieniltä tuottajilta.

Kello 21: Michelin-tähden illallinen

Pariisin kuumin neobistro Septime on naapurissa sijaitsevan Paul Bertin täydellinen vastakohta. Makujen ja raaka-aineiden yhdistelmissä otetaan tietoisia riskejä, ja annokset voisivat olla isompiakin.

Keittiömestarin fine dining -tausta paistaa läpi. Bertrand Grébaut työskenteli kaksi vuotta kolmen Michelin-tähden L’Arpegessa. Nyt näyttämönä on bistro, tosin Michelin-tähditetty sekin. Sen sisustus paljaine puupöytineen ja tiiliseinineen on karuudestaan huolimatta lämmin ja viihtyisä.

Alkuun mustekalaa, mustekalan mustetta ja fenkolia. Pääruoaksi ankanrintaa, punajuurien ja hurjan appelsiinipyreen kanssa. Jälkiruoaksi päärynää, karamellisoitua pähkinää ja mansikkaa. Viiden ruokalajin illallinen maksaa 55 euroa.

Grébautin ja kumppaneiden herkkuja voi kokeilla myös seinänaapurissa, tapasmaisiin mereneläviin erikoistuneessa Clamatossa, joka ei ota pöytävarauksia.

 • Septime,
  Rue de Charonne 80,
  puh. +33 1 4367 3829.   
 • Clamato, Rue de Charonne 80.

Septimen ”takatasku” Calamato on erikoistunut kala- ja äyriäisherkkuihin. Ei pöytävarauksia.
Septimen ”takatasku” Calamato on erikoistunut kala- ja äyriäisherkkuihin. Ei pöytävarauksia.

Sunnuntai

Kello 11: Kopeiden kuppila

Pariisin pakollisiin kuuluu aamuvisiitti Porte de Vanvesin kirpputorille, joka hallittavissa olevan kokonsa ja maltillisten hintojensa puolesta voittaa kuului-samman Clignancourtin.

Paluumatkalla hotelliin virkistäydyn vielä toisessa pakollisessa kohteessa. Sopranos-sarjaa seuranneet muistanevat kohtauksen, jossa junttigangsteri Paulie fiilistelee italialaisessa katukahvilassa yrittäen sulautua kantaporukkaan. Paulie nyökyttelee ja nostelee espressokuppiaan sinne sun tänne, mutta saa osakseen vain jäätävää ylenkatsetta.

Tiedän, miltä se tuntuu. Legendaarisen Les Deux Magots -kahvilan terassilla kelpaa toki jäljitellä pariisilaista älymystöä, mutta sitä varten on oltava valmis kestämään ylityylikkäiden kantapeikkojen kopeus, tympeät tarjoilijat ja jäätävä lasku, jota maksaessani ihmettelen sadatta kertaa, miksi olen täällä taas.

Les Deux Magots on Vasemman rannan klassikko.
Les Deux Magots on Vasemman rannan klassikko.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Riksgränsen & Björkliden

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa. 

Bussimatka Itä-Karjalaan vie Väinö Linnan romaanin ja viime sotien tantereille. Historia muuttuu eläväksi aidoilla tapahtumapaikoilla.

Seisomme Jänisjoen törmällä Läskelän kylässä Venäjän Karjalassa.

Varkautelainen yrittäjä Timo Männikkö alkaa kertoa isänsä Onnin sotatarinaa.

– Kerran hän ajoi venäläisen pikakiväärin väijytykseen. Takarengas räjähti, ja isä kellisti pyöränsä ojaan.

Vihollinen luuli miehen kuolleen, mutta tämä yllätti ampujat takaapäin.

– Isältä pääsi itku, kun hän löysi yhden surmaamansa miehen lompakosta kahden pikkulapsen valokuvat.

Onni Männikkö oli moottoripyörälähetti Ruben Laguksen panssaridivisioonassa. Se kulki rinnan kirjailija Väinö Linnan rykmentin kanssa.

Norjasta saapunut Helena Harle Mehus näyttää käsin kirjoitettua paperia, jonka löysi isänsä Niilon jäämistöstä. Siihen isä oli kirjannut joukko-osastonsa liikkeitä sen lähdettyä vetäytymään Syväriltä kesäkuussa 1944.

– En halunnut lapsena kuunnella isän sotajuttuja. Nyt tulin tänne paikkaamaan aukkoja tiedoissani, Helena Harle Mehus sanoo.

Osuma onnensoturiin

Bussi kuljettaa 40 hengen ryhmäämme Tuntemattoman sotilaan maisemissa. Reitti seuraa sotatapahtumia Itä-Karjalassa.

Läskelän kylä sijaitsee Laatokan pohjoispäässä puolen tunnin ajomatkan päässä Sortavalasta. Kylään liittyy hurja tarina, jollaisia retken vetäjä everstiluutnantti Ilmari Hakala tietää monia.

– Heinäkuussa 1941 täällä vaikutti onnensoturiksi kutsuttu talvisodan veteraani, luutnantti Allan Gummerus.

Suomalaiset olivat motittaneet venäläiset joen länsirannalle. Onneensa luottanut Gummerus lähti pioneerivänrikin kanssa tukimaan vaurioitunutta siltaa, vaikka se oli venäläisten tarkka-ampujien tähtäimessä.

– Huonostihan siinä kävi. Pioneerivänrikki kaatui kahteen luotiin. Gummerus sai naarmun kaulaansa, mikä järkytti häntä syvästi. Hän tunsi kohtalonsa kääntyneen.

Kun Gummerus seuraavana päivänä piti käskynjakoa joentörmällä, hän sai luodin rintaansa ja ehti vain todeta: ”Pojat, nyt taisi sattua. Menikö sydämeen? Eikö sydän ole tällä puolella?”

Linnan romaanissa sotamies Asumaniemi sanoo viime sanoikseen: ”Se on vasemmalla puolella… Sydän on vasemmalla puolella…”

Esimerkki kuvaa Linnan tapaa rakentaa teostaan. Hän sijoitti yksittäiset tositapaukset haluamaansa kohtaan fiktiota.

Siksi Tuntematonta sotilasta ei voi pitää historiankirjoituksena tai johtamistaidon oppaana. Se on romaani.

Motissa Lemetissä

Hiekkatie muuttuu huonoksi. Tienvarren kylissä työttömyys vallitsee ja vodka virtaa. Kahden puolen tietä näkyy tiheää pusikkoa. Suomalaisten raivaamat pellot on päästetty pajukoksi.

– Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov innostui maissinkasvatuksesta ja kielsi muun viljelyn. Maissi ei kuitenkaan menestynyt. Vasta nyt viljanviljelyä on alettu elvyttää osin suomalaisten opeilla, Hakala kertoo.

Lemetin tienhaarassa käytiin talvisodan rajuimmat mottitaistelut. Venäläisillä oli valtava ylivoima, mutta pieni Suomen armeija onnistui saartamaan heidät ankarissa olosuhteissa.

”Ja tuhosi…i…it tankkeja?” Niin alokas Hauhia kyselee luutnantti Koskelalta tämän sankariteoista Tuntematon sotilas -romaanissa.

”Pari maahan kaivettua Lemetissä”, Koskelan vastaus kuuluu.

– Tuossa näkyy yksi panssarimonttu, Hakala sanoo ja osoittaa sammaloitunutta kuoppaa.

Historia herää eloon aidoilla tapahtumapaikoilla. Sen koemme monta kertaa neljän päivän reissulla, joka venyy yli 3000 kilometrin mittaiseksi.

Kiinnostuitko tästä matkasta? Lähde mukaan ET-lehden lukijamatkalle – katso lisää tästä 

Pää matalalla

Väinö Linnan joukko-osaston sota päättyi nelisen kilometriä Loimolan kylästä. Poikkeamme bussilla rauhantulon maisemiin kesken matkan, ettei tietä tarvitse ajaa takaisinpäin.

Korpitien metsäisellä harjanteella erottuu juoksuhautojen ja romahtaneiden bunkkereiden verkosto. Katkenneen oksan päässä roikkuu ruostunut ämpäri, kenties jatkosodan ajalta.

Juuri tämän suon laidalla oikean Jalkaväkirykmentti 8:n ensimmäinen pataljoona kävi viimeiset taistelunsa ennen rauhaa. Ilmari Hakala vie meidät alarinnettä seurailevan kaivannon reunalle.

– Tämä on panssarieste. Sitä oli vaikea havaita vaunusta, joka tuli harjanteen yli. Kaivannosta vaunu ei enää päässyt pois. Kaikkea suomalaiset keksivätkin vihollisen pään menoksi.

Ilmari Hakalan vaimo Leena, retken huoltopäällikkö, soittaa meille äänityksen, jonka Yleisradio teki 4. syyskuuta 1944 kello 8.05, kun rauhan piti jo olla voimassa.

Ääni rätisee. Toimittaja kysyy juoksuhaudassa suojautuvilta miehiltä, mitä he ajattelevat rauhantulosta.

”Oudoltahan se tuntuu monen sotavuoden jälkeen. Ensin en tahtonut uskoa, piti soittaa takaisin pataljoonaan. Itse olemme hiljaa, mutta naapuri ei näytä lakkaavan”, kertoo luutnantti Virtanen. Taustalta kuuluu jalkaväen aseiden laukauksia.

– Nuoret miehet puhuvat tosi kypsästi ja rauhallisesti. Sota oli heille jo arkipäivää. Piti vain pitää pää alhaalla, Helena Harle Mehus huokaa.

Tappiomieliala ei välity sotilaiden puheista. Linna pani romaanissaan Vanhalan sanomaan asian tällä tavoin: ”Hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni sisukas Suomi.”

– Se kertoo torjuntavoitosta. Jatkosodan tavoite oli itsenäisyyden säilyttäminen, ja se toteutui, sotahistorian tutkija Hakala toteaa.

Kollaa kesti

Kymmenisen kilometriä Loimolasta sijaitsee legendaarinen Kollaanmäki. Sen kenttähautausmaalle on haudattu 104 talvisodassa kaatunutta. Hautausmaalla Leena Hakala lukee ääneen Helvi Hämäläisen runot Suomalaiselle tuntemattomalle sotilaalle ja Hevosille jotka kuolivat sodassa.

Kollaalla taisteli Sortavalassa syntynyt luutnantti ja entinen muukalaislegioonalainen Aarne Juutilainen, ”Marokon kauhu”. Hän tuli tunnetuksi rohkeutensa ja omaperäisen johtamistapansa vuoksi.

Yleisradion tallenteessa Juutilainen kuvailee karskiin tapaan miestensä tekoja:

”Ovat kyselleet, milloin ylimääräiset kertausharjoitukset loppuvat ja milloin se sota alkaa. Olen syntisiin tyytyväinen. Lungia poikia.”

Juutilainen kertoilee, miten ”ryssät ovat antaneet” suomalaisille tykkejä, konekivääreitä ja muuta ”pienempää törkyä”. Hän on haavoittunut jalkaan, mutta vähättelee tapahtunutta ja kehaisee istuvansa vaikka kiikkustuolissa sihtailemassa vihollista kiikarikiväärillä.

Juutilaisen yksikössä oli mukana myös Simo Häyhä, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen tehokkaimmista tarkka-ampujista.

Uusi Tuntematon

Yksi suomalaisten päämäärä kesällä 1941 käynnistyneessä jatkosodassa oli Karjalan tasavallan nykyinen pääkaupunki Petroskoi.

”Hei karjut! Petrosavoski täällä loistelee isänmaan aamunkoitossa.”

Näin kallion laelta tähyilevä sotamies Viirilä hihkaisee romaanissa, kun pataljoona lähestyy kaupunkia. Valtauksen jälkeen syksyllä 1941 kaupungin nimi muutettiin Äänislinnaksi.

Nykyisin Petroskoi on varteenotettavan kokoinen, asukkaita on noin 260 000. Muuttoliike tosin vie monia Venäjän suuriin keskuksiin.

Ensi lokakuussa tulee ensi-iltaan Aku Louhimiehen ohjaama uusi Tuntematon sotilas -elokuva. Siinä on kohtaus Äänislinnan voitonparaatista, jonka Väinö Linna ohittaa romaanissaan lyhyellä maininnalla.

– Isäukko oli mukana polkupyörällä. Minulla on siitä kuviakin. Paraatista ei sodan jälkeen kauheasti haluttu puhua, Timo Männikkö kertoo.

Petroskoita halkoo jylhän rautatieaseman edestä lähtevä viivasuora valtaväylä, Lenininkatu. Sen toisessa päässä välkehtivät Äänisen aallot.

Rantapuistikossa järvelle tähyilee poliitikko Otto Wille Kuusisen patsas. Jykevää hahmoa kutsutaan leikillisesti kalastuksenvalvojaksi.

Vasili saunoo

Sammatuksen kylän mäellä käytiin kesällä 1944 isot taistelut. Alueelta on löydetty sotilaiden jäännöksiä. Pari vainajaa on tunnistettu suomalaisiksi tuntolevystä ja puukosta.

– Tältä mäeltä Mannerheim-ristin ritari Toivo Ilomäki tuhosi useita venäläisiä panssarivaunuja. Hänellä oli tarkka sihti, Hakala kertoo.

Laskeudumme mäeltä kylän raitin varrella sijaitsevalle talolle. 85-vuotias Vasili Tarasov, Hakaloiden tuttu vuosien takaa, tulee ulos punaisesta tuvastaan ja ottaa heti yleisönsä.

Hän osaa suomea, koska kävi välirauhan aikana suomalaisten perustamaa koulua.

– Mies lähti metsään tatteja keräämään. Ei kuulunut takaisin. Ei ole löydetty. Metsä on iso. Karhujakin on paljon ja susia. Viime syksynä sudet söivät ketjussa olevan koirani. Yksi susi ammuttiin, Vasili kertoo kylänsä elämänmenosta.

Kun Vasili käväisi Aunuksessa lääkärissä, talossa kävi varkaita. Tarina saa meidät keräämään pienen avustuksen naapurimaan kansalaiselle. Ilmari Hakala toimittaa rahat perille vaivihkaa, ettei miehen ylpeys saisi tarpeetonta kolausta.

– Minulla on pullo vodkaa. Ilman vodkaa ei saa elää, mutta paljon ei saa juoda, vähän, tervaskanto veistelee ja kumoaa ryypyn hitaasti pohjaan asti.

Sammatuksen kylätien toisella puolella savuaa sauna, koska Vasililla on kylypäiv, saunapäivä.

Isän perässä

Jatkosodan kirjeenvaihtajat Martti Haavio ja Olavi Paavolainen ihastuivat Kuujärven idylliseen Paloniemen kylään. Haavio kirjoitti paikasta päiväkirjassaan Me marssimme Aunuksen teitä.

Sadevesi on syönyt jyrkkää hiekkatietä, joka vie järven rantaan. Ilta-auringossa kylpee unelias karjalaiskylä puutaloineen.

– Isäni istuskeli komentajansa kanssa laiturilla kuuta katsellen. Komentaja oli, kenties hieman liikuttuneessa tilassa, luvannut isälle sata hehtaaria maata järven rannalta. Kyllä sotaan mahtuu mukaviakin muistoja, Timo Männikkö kertoo.

Kotimatka alkaa. Laajojen rehupeltojen keskellä sijaitsee valtava karjakombinaatti. Laatokka vilahtelee silloin tällöin näkyviin.

Tuuloksen kenttähautausmaalle on haudattu 57 suomalaista. Hakala kertoo kesän 1944 rajuista vetäytymistaisteluista.

Viimeiseksi pysähdymme Salmissa, josta on lähtöisin Helena Harle Mehuksen isän suku.

– Tämä reissu on ollut minulle vaellusta hänen kanssaan, Harle Mehus summaa.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2017.

Lähde mukaan ET-lehden lukijamatkalle Tuntemattoman sotilaan jäljille! Katso tarkemmat tiedot täältä.