Ranska on pyöräilymaa ja Loiren laakso sen suosituimpia pyöräilykohteita. Pyöräilylomalla voi nauttia upeasta luonnosta, linnoista ja vanhoista viinikylistä.

Viiniköynnösten keskeltä pyörätie nousee kukkulalle. Alhaalla näkyy Loirejoki ja kauempana jälleen yksi linna. Laskettelen loivaa alamäkeä joelle, rantaniityllä lentelee oudon näköisiä sudenkorentoja. Joen keskellä hiekkasärkillä kahlaa mustahaikaroita – Loiren laaksossa pesivät kaikki yhdeksän eurooppalaista haikaralajia.

Saavun Montlouis-sur-Loireen. Kylässä on pari ravintolaa ja kahvilaa, mutta ostan kaupasta retkieväät. Viinikauppoja on useita, kun ollaan keskellä kuuluisia viinialueita. Lasillinen Sancerrea maistuisi, mutta säästän sen iltaan.

Joenrannassa on taukopaikkoja. Levitän eväät pöydälle lähelle kirkkaan keltaisia lumpeita. Ranskan pisin joki Loire on yksi harvoja Länsi-Euroopan vapaana virtaavia isoja jokia. Sen yllä kulkee tärkeä lintujen muuttoreitti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Uskallatko pyöräillä Pietarissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Atlantilta Mustallemerelle

Loiren laakso on Ranskan suosituimpia pyöräilyalueita, ja pyörämatkailijoiden palveluita on viime vuosina kehitetty ponnekkaasti.

Pääreitti on Loire à Vélo, 800-kilometrinen väylä Atlantilta Keski-Ranskaan. Sen rakentaminen maksoi yli 50 miljoonaa euroa. Pätkä on osa Euroopan halkovaa EuroVelo 6 -reittiä Atlantilta Mustallemerelle.

Loire à Vélon reitit ovat hyvin opastettuja, valtaosa on pyöräteitä. Osa matkasta kulkee maalaisteillä, joilla on vain vähän autoliikennettä. Välillä mennään joenrantaan, välillä metsään, läpi viinitarhojen ja vanhojen valokuvauksellisten pikkukylien.

Loiren laakson pyöräilymaasto on ihanteellinen: vaihteleva muttei liian vaikea.

Pyörävuokraamoja on lähes joka kylässä, ja pyörän voi tilata vaikka hotellin ovelle. Jos haluaa ajaa kylästä kylään ja yöpyä eri paikoissa, matkalaukut kuljetetaan tulevaan majapaikkaan. Jos polkeminen väsyttää, laaksossa voi hypätä pyörän  kanssa ­paikallisjunaan, jossa pyörä kulkee mukana ilmaiseksi.

Tärkeää: Pyöräilijä – näin ehkäiset selkäkivut!

Linnat tutuiksi

Piknikin jälkeen jatkan rantaa myötäilevää pyörätietä pitkin Amboiseen. Uneliaan Montlouisin jälkeen se on kuin Manhattan, täynnä kuhinaa ja turisteja. Päähoukutin on keski­aikainen linna, Château d’Amboise aivan Loiren rannalla. Se rakennettiin linnoitukseksi, sitten siinä asuivat kuninkaat.

Eräs heistä kutsui linnaan taiteilijoita. Kuuluisin oli Leonardo da Vinci, joka eli ja työskenteli viimeiset vuotensa linnan naapurissa, Clos Lucén kartanossa. 1519 kuollut da Vinci on haudattu Amboisen linnan kappeliin.

Nykyisin Clos Lucé on kiehtova museo, jossa esitellään da Vincin keksintöjä. Useita pääsee itse kokeilemaan.

Viiniä saunajuomaksi

Loiren laaksossa on valtava määrä linnoja, joista runsaat sata on auki yleisölle. Varsinkin renessanssin aikaan niitä rakensivat kuninkaat, ja aateliset seurasivat perässä pysyäkseen lähellä valtaapitäviä.

Rautatiesillalla luulen eksyneeni, kunnes näen parin pyöräilijän ajavan minua kohti. Sillan reunassa kulkee erittäin kapea pyörä­väylä. Ohittamaan ei mahdu, joten odotan vuoroani ja toivon, ettei vastaantulijoita tule lisää. Siltoja Loiren yli kulkee harvakseltaan, ja joen puolen vaihtaminen vaatii etukäteissuunnittelua.

Palaan majapaikkaani Vouvrayn pieneen viinikylään. Lasken pyöräilleeni kolmisenkymmentä kilometriä. Terassin uima-altaalta voi kuunnella läheisen kirkontornin kellojen kalketta ja ihailla maisemia kylään ja laaksoon. Lisäksi on mukava mennä luolaan rakennettuun saunaan. Saunaoluen sijaan otan kylmän lasillisen Sancerren valkoviiniä.

Sauna on harvinaisuus Loiren laaksossa, paitsi La Rochelieren majatalossa, koska sen omistaa suomalainen Tulkin pariskunta.

Pyöräilyssä kulutetut kalorit saa takaisin laakson ravintoloissa. Muutaman kilometrin säteellä Vouvraysta on useita Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloita. Päädyn kuitenkin muutaman sadan metrin päässa sijaitsevaan, oman kylän Le Grand Vatel-ravintolaan, josta vuokrasin polkupyöränkin. Isäntäpari kokkaa hyvää ranskalaista ruokaa.

Kolmen ruokalajin ja juustojen jälkeen sopii suunnitella seuraavan päivän reittiä.

Pyöräilijä – muista tämä yksinkertainen väistämissääntö

Hyvä tietää kohteesta

Näin pääset perille

 • Halvimmillaan edestakainen lento Helsingistä Pariisiin maksaa noin 100 e.
 • Loiren laaksoon ajaa ­Pariisista noin 2,5 tuntia.
 • Nopea TGV-juna kulkee Pariisista Toursiin reilussa tunnissa, lippu noin 50 e. Intercity-junat pysähtyvät myös pikkukaupungeissa, liput ovat halvempia ja matka kestää noin kaksi tuntia.

Majoitus

Pyörä päiväksi 15 e

 • Hyvä sivusto pyöräloman suunnitteluun on
  www.loire-a-velo.fr. Sieltä löytyvät majoitukset, ­
  reitit, pyörävuokraamot ja tietoa matkatavaroiden ­kuljetuspalveluista.
 • Reitin voi suunnitella niin, että polkee joka päivä uuteen majapaikkaan ja tavarat ­viedään edellä. Sivustolta voi varata myös valmiin paketin, johon kuuluvat pyörä, majoitus ja matkatavaroiden kuljetus.
 • Pyörävuokraamoita on paljon. Myös hotellit ja jopa ravintolat vuokraavat polkupyöriä. Huoltopalvelu pelaa, jos sitä tarvitaan.
 • Pyörän päivävuokra on noin 15 e, pidemmissä vuokrauksissa alle 10 e. Lasten­istuin 3 e, perässä vedettävä matka­tavarakärry 7 e. Pienestä lisämaksusta pyörän voi palauttaa eri kaupunkiin kuin mistä sen vuokrasi.
 • Parasta aikaa pyörälomalle ovat kevät, alkukesä ja syksy.

SOS

 • Tallenna pyörävuokraamon ja majapaikkasi yhteys­tiedot kännykkääsi. Saat apua, jos vaikka rengas puhkeaa. Suunnittele päiväreitti etu­käteen, älä yliarvioi voimiasi.
 • Kannattaa ottaa kaiken ­kattava matkavakuutus ja pyytää Kelasta matkalle mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Terveydenhuolto on Ranskassa korkeatasoista.
  www.kela.fi/eu-ja-eta-maat-seka-sveitsi_ranska

Älä ui

 • Uiminen Loirejoessa on ­sallittua ja turvallista vain erikseen merkityillä rannoilla.

Tankojuopoille sakot

 • Viini­maistiaisista kannattaa palata pyörää taluttaen. Ranskassa polkupyöräilijän promilleraja on 0,5. Päihtyneenä ajamisesta voi rapsahtaa 135 euron sakko. Espanjassa ja Italiassa pyöräilijän promilleraja on sama 0,5 ja sakko 500 euroa. Itävallassa promille­raja on 0,8 ja sakko jopa 800 euroa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla