"Hyvät kengät maksavat 80–120 euroa"

Suunnistusvalmentaja Virpi Palmén kokeili lumikenkäilyä ja jäi koukkuun. Lumikengillä voi liikkua luonnossa omaan tahtiin ja turvallisesti.

– Lumikenkäilijän ei tarvitse kiertää hiihtäen tai juosten pururataa, jossa liikkuu yleensä paljon muutakin porukkaa. Luontoliikuntaa pääsee harrastamaan rauhallisessa ympäristössä, sanoo Suomen Lumikenkäilijät ry:n puheenjohtaja Virpi Palmén.

Suomen Ladun ulkoilubarometrin mukaan ulkoilevista suomalaisista jo liki viidennes harrastaa lumikenkäilyä. Laji on tasalukemissa avantouinnin kanssa.

Lumikenkäily on turvallista

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Lumikenkäilyä voi harrastaa missä vain. Esimerkiksi lähimmän pururadana tai ulkoilutien vierestä löytyvät yleensä hyvät maastot. Monissa matkailukohteissa ja kunnissa on merkittyjä lumikenkäreittejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suunnistajan talvilaji

Lumikenkäilyn historia vie jopa 6000 vuoden taakse Keski-Aasiaan, josta on löydetty merkkejä jalkaan sidottujen apuvälineiden käytöstä upottavassa hangessa.

Kisakallion Urheiluopistossa aikuisliikuntapäällikkönä työskentelevä Palmén on harrastanut lumikenkäilyä noin 15 vuotta kelien mukaan. Hyvälumisena talvena hän suuntaa hangille kerran viikossa.

"Mukava tapa seikkailla kartta kädessä."

– Olin alani kurssilla, jossa pääsin kokeilemaan lumikenkäilyä. Suunnistajana ja suunnistusvalmentajana innostuin, kuinka mukava tapa se on seikkailla kartta kädessä talvisessa luonnossa. Se on hyvää taitoharjoittelua ja monipuolista lihaskuntotreeniä suunnistajille, samoin polkujuoksijoille.

Näin ET:n lukijat liikkuvat talvella

Lumikenkäilyelämykset Alpeilla olivat yksi syy, jonka vuoksi Palmén mielestään jäi koukkuun lajiin. Alpeilta ovat myös parhaat muistot.

– Italiassa oli upea kokemus, kun 10 000 lumikenkäilijää starttasi samassa tapahtumassa.

Sopii kaikille

Lumikenkäily käy kaikenikäisille ja -kuntoisille. Monet yhdistykset ja urheiluopistot järjestävät lumikenkäretkiä, joihin kannattaa osallistua oppiakseen lajin tekniikkaa. Monet laskettelukeskukset ja latuyhdistykset vuokraavat varusteita.

– Lumikenkäily sopii hyvin esimerkiksi perheille. Vaelletaan mukavalla porukalla nuotiopaikalle ja vietetään siellä eväshetki. Aikuiset voivat kulkea edellä ja raivata lapsille hyvä polku, jolla edetä lumikengillä, Palmén sanoo.

"Maisemia voi ihailla kaikessa rauhassa."

Lumikenkäillessä pystyy hyvin ihailemaan maisemia. Lumikenkien avulla pääsee ketterästi rinteitä alas ja ylös. Piikit pureutuvat hyvin kiinni lumeen, ja isotkin mäet tuntuvat helpoilta.

– Lämpimät jalkineet ovat tärkeät. Niissä on hyvä olla vähän vartta, kuten esimerkiksi vaelluskengissä. Säärystimistä on myös iloa. Lumikenkien pohjassa olevat piikit tuovat turvaa liukkailla metsäpoluilla.

Ethän ole latutörppö?

Kerrospukeutuminen auttaa sopeutumaan eri olosuhteisiin. Taukopaikalle on hyvä varata erillinen takki, ettei vilu yllätä tehokkaan kävelyn jälkeen.

– Hyvät lumikengät maksavat 80–120 euroa. Ihan halvimpia ei kannata ostaa. Lisäksi on hyvä olla sauvat, jos halua tukea ja turvaa, Palmén opastaa.

Laskettelu tekee hyvää vireystilalle

Kysely

Oletko jo kokeillut lumikenkäilyä?

Kyllä
Kyllä
100.0%
En
En
0%
Ääniä yhteensä: 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla